Στον πλανήτη του μικρού πρίγκιπα, η φιλανθρωπία δεν γνωρίζει σύνορα
Απέναντι στις φιλανθρωπίες της κάμερας και των εξωφύλλων, υπάρχουν άνθρωποι και εταιρείες που πετούν το περιτύλιγμα και βοηθούν κρατώντας μονάχα την ουσία.
- 8 ΑΥΓ 2016
“Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια”. Η συμβουλή της αλεπούς προς τον Μικρό Πρίγκιπα στο βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σε κάθε έναν από εμάς. Κι έρχονται στιγμές στη ζωή που μόνο η καρδιά σου επιτρέπει να αναγνωρίσεις την ουσία σε μία εικόνα που στέκει μπροστά σου. Σε μία εικόνα που άλλοι θα αφήσουν να τους προσπεράσει και άλλοι θα κλείσουν τα μάτια για να την αντιληφθούν.
Η απόσταση που χωρίζει έναν κάτοικο ενός νησιού του Ανατολικού Αιγαίου που φιλοξενεί στο σπίτι του μία οικογένεια προσφύγων από μία εταιρεία που κόβει την κορδέλα σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ταϊλάνδη, μετριέται μόνο σε αεροπορικά μίλια. Η φιλανθρωπία μπορεί να αλλάζει πολλά πρόσωπα αλλά έχει πάντα έναν κοινό παρανομαστή. Την ενδόμυχη ανάγκη του ανθρώπου να προσφέρει το καλό σε εκείνον που βρίσκεται δίπλα του ή μακρύτερά του σε ανάγκη. Ναι, πολλές φορές η φιλανθρωπία είναι θέμα γοήτρου, εταιρικής ταυτότητας και άλλων πολλών μοντέρνων ορισμών. Αλλά πρώτα από όλα, η φιλανθρωπία απαντά στην ψυχή του ανθρώπου.
Η ψυχή δεν μετριέται με μηδενικά που γράφονται σε ένα καρνέ επιταγών. Και είναι βέβαιο ότι ανάμεσα σε δέκα γαλαντόμους φιλανθρώπους, κρύβονται μερικοί εγωιστές που βάζουν το χέρι ρηχά ή βαθιά στην τσέπη για τη δική τους προβολή, για τη δική τους υστεροφημία. Αλλά είναι ο χρόνος που προδίδει εκείνους που στριμώχνονται στο Ελληνικό και τον Ελαιώνα για μια φωτογραφία αγκαλιά με τους πρόσφυγες και δικαιώνει τους ανθρώπους και τις εταιρείες που διαχρονικά χτίζουν τον κόσμο μας καλύτερο καθημερινά,
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, θεωρούσα ότι η φιλανθρωπία δεν πρέπει να φωνάζει, ότι πρέπει να γίνεται χαμηλόφωνα, πίσω από κρυφούς λογαριασμούς και τηλέφωνα σε τηλεμαραθωνίους χωρίς ονοματεπώνυμο. Όσο όμως περνούν τα χρόνια, όσο ο κόσμος της πληροφορίας φέρνει μπροστά στα μάτια μας ανθρώπους που δεν έχουν τα δικά μας προβλήματα του “πρώτου κόσμου” αλλά πραγματικά προβλήματα επιβίωσης και στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι όσο “διαφημίζουμε” τέτοιες ενέργειες, όσο προβάλουμε την ενέργεια των άλλων, κινητοποιούμε ακόμα περισσότερο τους ίδιους μας τους εαυτούς αλλά και τους αναγνώστες γύρω μας να πράξουν το ίδιο. Ασχέτως αν αυτό η πράξη φιλανθρωπίας γίνεται στα στενά όρια της πατρίδας μας ή σε κάποια απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη.
Οι κληρονόμοι του διάσημου Γάλλου αεροπόρου και συγγραφέα, του ανθρώπου που έδωσε πνοή στον Μικρό Πρίγκιπα, ίδρυσαν το Antoine de Saint-Exupéry Foundation. Και από το 2006 σε συνεργασία με την IWC Schaffhausen φροντίζουν ώστε κάθε χρόνο το στίγμα του Μικρού Πρίγκιπα να βρίσκεται όχι μόνο στα ρολόγια αλλά και στο έργο που πράττει η εταιρεία σε όλα τα μήκη του πλανήτη. Κάθε χρόνο, ένα πολύτιμο διαχρονικό ρολόι από πλατίνα, βγαίνει σε δημοπρασία με έναν στόχο: να τιμήσει την κληρονομιά που άφησε στον κόσμο ο Antoine de Saint-Exupéry, με απώτερο σκοπό να επιτρέψει σε άπορα παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Φέτος, τα 47.500 ελβετικά φράγκα που συγκεντρώθηκαν στην δημοπρασία ενός IWC Pilot’s Watch Double Chronograph Έκδοση “Le Petit Prince” σε κόκκινο χρυσό, βρήκαν την δική τους Ιθάκη στην Ταϊλάνδη και συγκεκριμένα στον νέο εκπαιδευτικό κήπο και το εργαστήριο media στο Hospitality & Catering Training Centre (HCTC) του Mae Sot, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Το κέντρο αυτό παρέχει σε μη προνομιούχους νέους της μειονότητας Karen την απαραίτητη επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε να φτάσουν να δουλεύουν στον τουριστικό κλάδο της Ταϊλάνδης. Τον πιο προσοδοφόρο τομέα της οικονομίας της χώρας.
Δύο σχολικά κτίρια και μία βιβλιοθήκη στο Ruluos της Καμπότζης το 2014. Χώροι αναψυχής και μια μοντέρνα βιβλιοθήκη στο νοσοκομείο παίδων στην Curitiba της Βραζιλίας το 2015. Και φέτος αυτή η μικρή περιοχή στην Ταϊλάνδη με τα χρήματα της δημοπρασίας να καλύπτουν και τα έξοδα φοίτησης 60 μαθητών αλλά και την ανακαίνηση του εκπαιδευτικού κέντρου. Υπάρχουν δεκάδες εταιρείες οι οποίες όπως η IWC Schaffhausen βρίσκουν εκείνες τις ομάδες ανθρώπων και εκείνους τους τόπους που έχουν περισσότερη ανάγκη και φροντίζουν να δρουν μακριά από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Εταιρείες που προτιμούν να αλλάζουν τον κόσμο προσφέροντας δημιουργώντας υποδομές και όχι απλά κλείνοντας πληγές.
Στην περιπλάνησή του στο σύμπαν μας, ο Μικρός Πρίγκιπας συνήθιζε να απογοητεύεται από τους ενήλικες. Να βρίσκει παράλογο τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι αντιμετώπιζαν τη ζωή και τα προβλήματά της. Κι ήταν η προτροπή του γεωγράφου στον αστεροειδή B330 που τον έκανε να επισκεφθεί τη γη, χάρη στην καλή της φήμη.
Μόνο που αυτή η γη, ο πλανήτης στον οποίο κατοικούμε, όσο καλή φήμη κι αν έχει, δεν παύει να είναι γεμάτη από ενήλικες που απογοητεύουν συνεχώς τα παιδιά που έχουμε γύρω μας και κρύβουμε μέσα μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να εστιάζουμε μερικές φορές σε εκείνους που αγκαλιάζουν αυτή τη γη με τον τρόπο που της αξίζει και απλώνουν το χέρι τους σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Σε όποιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος κι αν αυτοί κατοικούν.