Βιβλιοφαγικό mashup v67: Τα εξώφυλλα του ‘Stranger Things’ αν η σειρά ήταν βιβλίο
- 20 ΝΟΕ 2017
Σπουδαία πράγματα κρύβει και το σημερινό Βιβλιοφαγικό mashup, με πολλά φρέσκα βιβλία από Ελλάδα και εξωτερικό, με τηλεοπτική σειρά ‘Catch-22’, με τα Goodreads Choice Awards, με μια πρόχειρη 10άδα με τα ομορφότερα λογοτεχνικά Google Doodles της τελευταίας διετίας και με την απάντηση στο ερώτημα “και πώς θα μοιάζανε τα εξώφυλλα αν το ‘Stranger Things’ ήταν σειρά βιβλίων, μαζί με #instavivlio και με αρκετά links για να σας κρατήσουν απασχολημένους μέχρι την επόμενη Δευτέρα.
ΚΙ ΑΝ ΤΟ STRANGER THINGS ΗΤΑΝ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ;
Θυμάστε που πριν μερικούς μήνες είχαμε δει εδώ στη στήλη μερικά παράξενα, τρομακτικά εξώφυλλα με τίτλους διάσημων ερωτικών τραγουδιών, στο στυλ των βιβλίων του Stephen King; Για φρεσκάρετε λίγο τη μνήμη σας πριν πάμε παρακάτω.
Άνα μπράβο, τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε. Αυτός ο τύπος λοιπόν, ο Βραζιλιάνος σχεδιαστής με το πανέμορφο όνομα Butcher Billy, φαντάστηκε πώς θα ήταν αν το ‘Stranger Things’ δεν ήταν σειρά της τηλεόρασης αλλά της λογοτεχνίας και κάθε επεισόδιο της δεύτερης σεζόν του ήταν ένα ξεχωριστό βιβλίο. Παίρνοντας λοιπόν τους τίτλους των επεισοδίων και κρατώντας τα πιο σημαντικά στοιχεία τους, δημιούργησε τα 9 εξώφυλλα που βλέπετε παραπάνω.
Και ξέρετε κάτι; Θα τα διάβαζα πολύ άνετα αυτά εγώ, σας το λέω. Αν και, κρίνοντας μόνο από το εξώφυλλο, πιστεύω το 2ο θα ήταν το αγαπημένο μου και στο 5ο θα βαριόμουν μάλλον λιγάκι. Αλλά όπως και να ‘χει, θα τα διάβαζα. Αν θέλετε να δείτε και σε μεγαλύτερη ανάλυση, περνάτε μια βόλτα από το σχετικό Behance gallery.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Σπουδαίο τριπλό χτύπημα τις προηγούμενες ημέρες από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος που συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού.
Ξεκίνημα με την ‘Πύρινη οργή’ (‘Firestarter’, 1980) του Stephen King που εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, όπου ο Άντι και η μικρή του κόρη Τσάρλι είναι κυνηγημένοι από την κυβέρνηση που θέλει πίσω τη μικρή και τις ασυνήθιστες ψυχικές δυνάμεις της, που οι γονείς της, συμμετέχοντες πριν χρόνια σε ένα άκρως μυστικό κυβερνητικό πείραμα, της έχουν μάθει να ελέγχει.
Με τον Stephen King ασχολείται και το δεύτερο βιβλίο του εκδοτικού για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα. Το ‘Στον ίσκιο του Βασιλιά’ είναι μια ανθολογία 16 διηγημάτων από Έλληνες συγγραφείς που αποτίουν φόρο τιμής στον Βασιλιά του Τρόμου και έχουν γραφτεί αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Την επιμέλεια της ανθολογίας κρατά ο Κυριάκος Αθανασιάδης και ανάμεσα στα ονόματα των συγγραφέων συναντούμε και τους Δημοσθένη Παπαμάρκο, Δημήτρη Μαμαλούκα, Δημήτρη Σωτάκη, Άρη Σφακιανάκη, Κωνσταντίνο Κέλλη, Ευτυχία Γιαννάκη, Θανάση Χειμωνά και πολλούς άλλους. Πολύ δυνατό βιβλίο, άχαστο θα έλεγε κανείς.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω και το ‘Η αίθουσα χορού’ (‘The Ballroom’, 2016) της Αγγλίδας Anna Hope, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει σε ένα άσυλο της Βρετανικής επαρχίας το 1911, εκεί που κάθε Παρασκευή ο Τζον και η Έλλα συναντιούνται στην αίθουσα χορού και ένας έρωτας και μια ελπίδα ξυπνούν.
Τρία και τα βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη που θα κοιτάξουμε σήμερα και μας έρχονται από τη Νότιο Κορέα, τη Σουηδία και την Κροατία.
Το μυθιστόρημα ‘Η εγκαταλειμμένη πριγκίπισσα’ (‘Princess Bari’, 2007) του Hwang Sok-yong είναι γεμάτο μαγικό ρεαλισμό, σε μια ιστορία που αφορά την Μπάρι, το 7ο κορίτσι μιας οικογένειας που εγκαταλείπεται, για να σωθεί από τη γιαγιά του και να πάρει το όνομα του από ένα θρύλο. Η Μπάρι θα αποφασίσει μεγαλώνοντας να φύγει από τη χώρα της και μετά από μια πορεία γεμάτη περιπέτειες θα φτάσει στο Λονδίνο, προσπαθώντας να ξεπεράσει το παρελθόν της και να στήσει μια νέα ζωή.
Σειρά έχει το κλασικό έργο της Σουηδικής λογοτεχνίας ‘Το φίδι’ (‘The Snake, 1945) του Stig Dagerman, ένα βιβλίο γραμμένο σε τρία κομμάτια, που το καθένα εξερευνά την ψυχολογία του φόβου και την κοινωνική δικαιοσύνη, με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την επιφυλακή στην οποία παραμένει ο στρατός της Σουηδίας, εκεί που βρίσκεται ο 22χρονος τότε Dagerman, ο οποίος γράφει το έργο του καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη.
Ο ‘Φαύλος κύκλος’ (‘Harmatan’, 2013) του Ivan Sršen είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της σύγχρονης Κροατικής βιβλιοπαραγωγής, ένα ταξίδι παρέα με την Ουχουνόμα, μια νεαρή κοπέλα από τη Νιγηρία που, θέλοντας να διεκδικήσει το δικαίωμά της για μια καλύτερη ζωή, περιπλανιέται στην Ευρώπη και καταλήγει να συλλαμβάνεται χωρίς χαρτιά στη Γερμανία, για να βρεθεί σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα όπου θα συναντήσει γυναίκες από πολλά διαφορετικά σημεία του κόσμου.
Ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία της περασμένης χρονιάς μας φέρνουν οι Εκδόσεις Στερέωμα, τους ‘Ντόντζερς’ (‘Dodgers’, 2016) του Bill Beverly, μια ιστορία ενηλικίωσης που μας μιλά για τον East, ένα νεαρό μέλος μιας συμμορίας του Los Angeles, ο οποίος στέλνεται από τον θείο του μαζί με μερικά ακόμη έφηβα αγόρια, να σκοτώσει τον μάρτυρα-κλειδί ενός εγκλήματος που κρύβεται στο Wisconsin.
Τέλος για σήμερα με ένα παιδικό βιβλίο που μάλλον ενδιαφέρει και ενήλικες. Οι ‘Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια’ της Κατερίνας Σχοινά περιέχουν τις ιστορίες 40 σπουδαίων Ελληνίδων που έχουν πολλά να διδάξουν σε κορίτσια και αγόρια κάθε ηλικίας. Γυναίκες που μεγαλούργησαν σε κάθε τομέα και σε κάθε εποχή της ιστορίας μας, από την Αύρα Θεοδωροπούλου μέχρι τη Λέλα Καραγιάννη και από την Κατίνα Παξινού μέχρι την Λίζα Πίνχας. Το βιβλίο περιλαμβάνει εικονογραφήσεις από 15 διαφορετικούς εικονογράφους που ζωντανεύουν κάθε ιστορία και κάθε γυναίκα. Ρίξτε του μια ματιά ή και δυο, αξίζει.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μετά τα 8 βιβλία που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, να μη δούμε και άλλα 6 από τα αμερικανικά; Γιατί εντάξει, χρειάζεται, μην πείτε όχι.
‘Artemis’ του Andy Weir, με τον συγγραφέα του ‘The Martian’ να γυρνά στο διάστημα, γράφοντας για την Jazz Bashara, μια τύπισσα που ζει (και κλέβει για να συνεχίσει να ζει) στην Artemis, την πρώτη και μοναδική πόλη της Σελήνης, η οποία συναντά μια ευκαιρία για να ολοκληρώσει το τέλειο, ιδιαίτερα προσοδοφόρο έγκλημα, αλλά σύντομα η Jazz θα βρεθεί σε κίνδυνο, μιας και μπλέκεται σε μια συνωμοσία για τον έλεγχο ολόκληρης της Artemis.
‘Future Home of the Living God’ της Louise Erdrich, που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια ενός περιβαλλοντικού κατακλυσμού όπου η εξέλιξη έχει ξεκινήσει να αντιστρέφεται και οι έγκυες γυναίκες συγκεντρώνονται και κρατούνται, ενώ η έγκυος Cedar που έχει υιοθετηθεί από βρεφική ηλικία επιστρέφει στα μέρη της μητέρας της για να βρει τις ρίζες της καθώς γύρω της καταρρέει η κοινωνία.
‘Mandelbrot the Magnificent’ της Liz Ziemska, μια μαγική ψευτοβιογραφία του Benoit Mandelbrot, που εξερευνά το πως χρησιμοποίησε τα μαθηματικά για να αντεπεξέλθει στην άνοδο του Χίτλερ και για να βοηθήσει την οικογένειά του καθώς μεγάλωνε στη Γαλλία του Βισύ κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ.
‘Creatures of Will and Temper’ της Molly Tanzer, για ένα ζευγάρι αδερφών στο Βικτωριανό Λονδίνο, μια ξιφομάχο και μια επίδοξη κριτικό τέχνης, που ζουν στην άκρη της υψηλής κοινωνίας και μπλέκονται χωρίς τη θέλησή τους σε μια απόκρυφη αίρεση, με τη μια αδερφή να επιλέγει τον πόλεμο απέναντι στους δαίμονες, ενώ η άλλη τη λατρεία τους.
‘Bunk: The True Story of Hoaxes, Hucksters, Humbug, Plagiarists, Forgeries, and Phonies’ του Kevin Young, ένα nonfiction βιβλίο που αποτελεί μια ματιά στο ψέμα σαν ένα Αμερικανικό φαινόμενο, πολλές φορές συνδεδεμένο με το ρατσισμό, αλλά και τις επιπλοκές του στο παρόν, ξεκινώντας από τα μούσια και τις απάτες του 19ου αιώνα και καταλήγοντας στο σήμερα, περνώντας από τον P. T. Barnum και τον JT LeRoy και φτάνοντας στον Donald Trump.
‘The Emerald Circus’ της Jane Yolen, μια συλλογή διηγημάτων που δανείζεται χαρακτήρες παραμυθιών όπως η Wendy του ‘Peter Pan’, χαρακτήρες του Αρθουριανού Κύκλου όπως ο Merlin και ιστορικές φιγούρες όπως η Emily Dickinson και ο Edgar Allen Poe και πλάθει νέες ιστορίες που ξεφεύγουν πέρα και πάνω από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.
Ο GEORGE CLOONEY ΚΑΤΑΠΙΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ CATCH-22
(Credit: Associated Press)
Όταν κάποιος με ρωτάει ποιο είναι το αγαπημένο μου βιβλίο, τις περισσότερες φορές (εκείνες που δε σηκώνομαι για standing ovation στην τριάδα ‘The Sirens of Titan’, ‘Cat’s Cradle’ και ‘Slaughterhouse-Five’ του Kurt Vonnegut τέλος πάντων) λέω το ‘Catch-22’ του Joseph Heller. Το σατιρικό μυθιστόρημα του 1961, που εντελώς τυχαία φέρει ένα από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα, μιλά για τον παραλογισμό της ανθρώπινης φύσης και του πολέμου, την ακεραιότητα του χαρακτήρα και τη θνητότητα του ανθρώπου, την απληστία, τον κυνισμό, την υπακοή στην εξουσία. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η είδηση του Variety πως ο George Clooney ανέλαβε να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει σε μια μίνι σειρά 6 επεισοδίων βασισμένη στο βιβλίο δεν πέρασε απαρατήρητη.
Ο Clooney κρατά για τον εαυτό του το ρόλο του Colonel Cathcart, που στην (αρκετά πετυχημένη) κινηματογραφική μεταφορά του Mike Nichols από το 1970 ενσάρκωσε ο Martin Balsam. Την παραγωγή της σειράς έχουν αναλάβει οι Paramount TV και Anonymous Content και οι πληροφορίες λένε πως τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν νωρίς μέσα στο 2018. Που σημαίνει πως σύντομα θα ξέρουμε περισσότερα και, το κυριότερο, θα μάθουμε ποιοι θα υποδυθούν τους Yossarian, Doc Daneeka, Milo Minderbinder, Nately και τους υπόλοιπους, μπόλικους και σημαντικούς ρόλους.
Μακάρι ο Clooney και η ομάδα του τηλεοπτικού ‘Catch-22’ να πλησιάσει έστω το ύφος του επικού βιβλίου του Heller. Αν αυτό συμβεί, τότε αυτή θα είναι μια από τις καλύτερες σειρές που υπάρχει στο μέλλον μας. Μέχρι τότε όμως δεν ξεκινάτε να διαβάζετε το βιβλίο; Κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εκάτη, με τον ίδιο τίτλο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
“George Clooney, θα κατέβαινες για Πρόεδρος;”
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ GOODREADS
Καθώς το 2017 πλησιάζει σιγά σιγά στο τέλος του, εκτός από τις πολλές λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που έχουν ήδη αρχίσει να ξεπετάγονται δεξιά κι αριστερά (και τις οποίες ήδη μαζεύω για να σας λινκάρω όλες μαζί αργότερα τον Δεκέμβριο), ήρθε η ώρα και για τα φετινά βραβεία της κοινότητας του Goodreads.
Πριν απορρίψετε το συγκεκριμένο θεσμό, σκεφτείτε πως τούτα είναι τα πιο χρήσιμα λογοτεχνικά βραβεία για να διακρίνει κανείς trends στον κόσμο του βιβλίου και να ανακαλύψει τη δυναμική και τη δημοφιλία λογοτεχνικών ειδών, βιβλίων και συγγραφέων. Με 20 διαφορετικές κατηγορίες και (την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο) περισσότερες από 3,200,000 ψήφους σε προκριματικό, ημιτελικό γύρο και με μια ολόκληρη εβδομάδα να απομένει για τον τελικό γύρο, τα Goodreads Choice Awards είναι ο πραγματικός βασιλιάς των βιβλίων. #κανέναΝόμπελ #boldstatement
Μπορείτε να δείτε όλες τις κατηγορίες και να ψηφίσετε στη σελίδα των Goodreads Choice Awards αλλά ορίστε 4 από τις shortlist που αποδεικνύουν το πόσο διαφορετικά αναγνωστικά βρίσκονται υποψήφια και φέτος.
AND NOW, THIS
Το βίντεο περιέχει μερικές φωτογραφίες από τη νέα βιβλιοθήκη της Κινεζικής πόλης Tianjin. Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV της Ολλανδίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστικού Σχεδιασμού της Tianjin.
Εντυπωσιακή ε;
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Η βροχή και η συννεφιά επικράτησε στο Ελληνικό bookstagram το προηγούμενο επταήμερο, οπότε κι εμείς εδώ στη στήλη επιλέξαμε να δούμε ακριβώς αυτά, στην επιλογή των 3 φωτογραφιών μας για σήμερα.
GOOGLE DOODLES
Την Πέμπτη η Google τίμησε τον Chinua Achebe με ένα doodle για τα γενέθλιά του. Ο Νιγηριανός συγγραφέας πέθανε το 2013 σε ηλικία 82 ετών αλλά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Αφρικανούς λογοτέχνες και το μυθιστόρημα ‘Things Fall Apart’, που έγραψε το 1958, ίσως το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο ολόκληρης της ηπείρου.
Με την ευκαιρία, να πούμε πως η Google γιορτάζει συχνά συγγραφείς και ορίστε μια πρόχειρη λίστα με τα 10 ομορφότερα doodles της τελευταίας διετίες που αφορούν τα βιβλία και τη λογοτεχνία.
11/4/2017, για τα 114α γενέθλια της Γιαπωνέζας ποιήτριας Misuzu Kaneko
25/2/2016, για τα 145α γενέθλια της Ουκρανής ποιήτριας Lesya Ukrainka
12/1/2016, για τα 388α γενέθλια του Γάλλου παραμυθά Charles Perrault
27/4/2017, για τα 160α γενέθλια του εικονογράφου Theodor Kittelsen
1/9/2016, για τα 37α επέτειο της έκδοσης του ‘The Neverending Story’ του Michael Ende
7/11/2017, για τα 117α γενέθλια της Μεξικανής συγγραφέα Nellie Campobello
23/4/2016, γιορτάζοντας τον William Shakespeare
30/6/2017, γιορτάζοντας τον Victor Hugo
5/10/2017, για τα 100α γενέθλια της Ουγγαρέζας συγγραφέα Magda Szabó
17/11/2017, για τα 107α γενέθλια της Βραζιλιάνας συγγραφέα Rachel de Queiroz
RANDOM LINKS
Στο ‘The Light Fantastic’ ο Discworld απειλείται με το πρόωρο τέλος του, 10 graphic novels που απαγορεύτηκαν, Η σειρά ‘Lord of the Rings’ θα παρουσιάσει τη Μέση Γη που δεν είδες, 16 πιθανές πλοκές για τη ‘Lord of the Rings’ σειρά του Amazon, η Jesmyn Ward πέρασε στην ιστορία σαν η πρώτη γυναίκα που κερδίζει 2 φορές το National Book Award for Fiction, 30 δυστοπικά μυθιστορήματα από και για γυναίκες, τα κατασκοπευτικά βιβλία του Tom Clancy μας χάζεψαν σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, ετοιμάζεται μίνι σειρά από το ‘The Little Drummer Girl’ του John Le Carré σε σκηνοθεσία του Park Chan-wook, ο Garth Risk Hallberg εξετάζει το πως ανανέωσε μια νουβέλα του 10 χρόνια μετά την πρώτη της έκδοση, 15 συμβουλές για να μετριάσετε τον εθισμό στην αγορά βιβλίων, ο George Orwell γράφει για τους κινδύνους του εθνικισμού, η σιωπηλή ανάγνωση άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων στον εσωτερικό χώρο, τα 10 βιβλία που αλλάξανε την πορεία του κόσμου, o θάνατος και η απώλεια μέσα από τα παιδικά βιβλία, έρχεται επιτέλους στα αγγλικά το κινεζικό ‘Lord of the Rings’ του Jin Yong, για την αγάπη των ενηλίκων προς τα παιδικά βιβλία, τα σπίτια 13 συγγραφέων που μπορείτε να επισκεφθείτε, η φανταστική ιστορία της νεαρής γυναίκας που έγινε η πιο αγαπημένη δημιουργός παιδικών ποιημάτων της Ιαπωνίας και γιατί έγινε bestseller στην Ιαπωνία ένα memoir που αφορά τη σκλαβιά γραμμένο τον 19ο αιώνα, μια επίσκεψη στον τάφο του Douglas Adams, 5 βιβλία με ιστορίες από τη μεσαιωνική Μέση Ανατολή, τα καλύτερα βιβλιοφιλικά TED Talks του 2017, 5 βιβλία που ξαναγράφουν ιστορίες μαγείας, μύθους και μπαλάντες, τι μπορούμε να μάθουμε από τις πολλαπλές μεταφράσεις του ίδιου ποιήματος, 8 βιβλία για τη Μιανμάρ, τα σημαντικότερα ομιλούντα ζώα των βιβλίων, το Kindle έκλεισε τα 10 του χρόνια ζωής, οι ‘Πέντε Φίλοι’ της Enid Blyton εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς και στα 75 τους χρόνια, στην Ουαλική πόλη των βιβλίων Hay-on-Wye, 9 πόλεις στις οποίες θα θέλαμε να μετακομίσουμε αλλά υπάρχουν μόνο στη λογοτεχνία και 7 κόσμοι στους οποίους θα θέλαμε να αποδράσουμε, πίσω από κάθε σπουδαία γυναίκα συγγραφέα βρίσκεται μια άλλη γυναίκα, 25 αστυνομικά μυστήρια μέσα σε τρένο, 10 εμβληματικά λογοτεχνικά όπλα.