2022/AP Photo/Matt Rourke
SUPER BOWL

Super Bowl: To φετινό halftime show ήταν ίσως το καλύτερο στην ιστορία

Ζωντανοί θρύλοι της ραπ και του χιπ χοπ μαζί επί σκηνής για πρώτη φορά. Τρομερή μουσική. Αποθεωτικά tweets. Απαράμιλλη νοσταλγία για το υπερθέαμα που έγραψε ιστορία. 

Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το τρέιλερ του φετινού Super Bowl, ολόκληρος ο πλανήτης περίμενε πώς και πώς να απολαύσει επί σκηνής για πρώτη φορά μαζί τους πέντε ζωντανούς θρύλους της ραπ και χιπ χοπ μουσικής σκηνής, που μεσουράνησαν στα 90s και έχουν κερδίσει συνολικά 43 βραβεία Grammy: τον Dr. Dre και τις τρεις γενιές καλλιτεχνών που ο ίδιος  ενέπνευσε και συνεργάστηκε μαζί τους, τον Eminem, την Mary J. Blige, τον Snoop Dogg και τον Kendrick Lamar. 

Το ημίχρονο του τελικού του NFL αποδείχθηκε όχι μόνο αντάξιο των προσδοκιών, αλλά ξεπέρασε ό,τι φανταζόμασταν και περιμέναμε. Ήταν κατά γενική ομολογία το καλύτερο των τελευταίων ετών. Αποθεώθηκε από κοινό, διοργανωτές και τους μεγαλύτερους αστέρες του πλανήτη. «Ήταν μία βόμβα νοσταλγίας», όπως διάβασα κάπου στο Twitter, αλλά και «μία δήλωση ενάντια στον αστυνομικό ρατσισμό».

Ένα υπερθέαμα για τα αυτιά

Το σόου του ημιχρόνου, που διήρκησε μόλις 15 λεπτά, άνοιξε με τον Snoop Dogg και τον Dr. Dre να ερμηνεύουν το The Next Episode και το California Love. Κι ενώ γύρω τους, το σκηνικό ήταν πολύβουο με  χορευτές να κάνουν free style σε έναν εναέριο χάρτη των δρόμων του Κόμπτον, ενώ τους μουσικούς να παίζουν ζωντανά καθισμένοι σε καναπέδες και καρέκλες στα ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια, όλα τα μάτια ήταν πάνω στους δύο καλλιτέχνες. 

Τη σκυτάλη πήρε η έκπληξη της βραδιάς, καθώς εκτός από τους πέντε που είχαν ανακοινωθεί, υπήρξε τελικά και ένας έκτος σούπερ σταρ καλλιτέχνης των 90s και 00s. Από τη στέγη ενός από τα σπίτια αναδύθηκε ο 50 Cent, αναδημιουργώντας το κλασικό του βίντεο του 2003 για το In Da Club, ερμηνεύοντας το τραγούδι ανάποδα, κρεμασμένος από το ταβάνι.

Τον διαδέχτηκε η Mary J Blige που τραγούδησε τα Family Affair και No More Drama, δημιουργώντας ακόμα πιο εκρηκτική ατμόσφαιρα για να δώσει τη θέση της στον Kendrick Lamar που βγήκε μέσα από χαρτόκουτα. Ερμήνευσε τις επιτυχίες του, Maad City και Alright. 

Στη συνέχεια, ανέβηκε στη σκηνή ο Eminem που κυριολεκτικά αποθεώθηκε ερμηνεύοντας το Lose Yourself για να αποθεώσει με τη σειρά του μαζί με τους συναδέλφους του, τον μέντορά τους. Το σόου έκλεισε με τον πιο συγκινητικό και φανταστικό τρόπο, με ένα μικρό αφιέρωμα στο 2Pac και τον Dr. Dre να ερμηνεύει το Still Dre, τον ύμνο της χιπ χοπ σκηνής στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. 

Τρεις πολύ δυνατές στιγμές

Στο σύνολό του, το φετινό σόου ήταν ό,τι ήταν πιο δυνατό έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Είχε όμως και τρεις εξαιρετικά δυνατές στιγμές, οι δύο εξ αυτών με συμβολική σημασία, που κατά κάποιο τρόπο λύτρωσαν το Super Bowl από τις πρόσφατες αμαρτίες του (είχε δεχτεί εκτεταμένη κριτική το 2016 για την αποτυχία του να υποστηρίξει τους παίκτες που είχαν γονάτισαν την ώρα του εθνικού ύμνου, μεταξύ αυτών ήταν και ο Colin Kaepernick.

Αμέσως μετά το Lose yourself, το οποίο δόνησε την ατμόσφαιρα στο SoFi Stadium, ο Eminem γονάτισε και κράτησε το κεφάλι του. Η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύτηκε ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης προς τον Kaepernick που δίνει εδώ και χρόνια τη δική του μάχη κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας. 

Υπήρξε μάλιστα η φημολογία ότι το NFL είχε απορρίψει το αίτημα του Eminem να γονατίσει στην τελετή, ωστόσο στην επίσημη τοποθέτησή τους μετά τον αγώνα οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ο καθένας ήταν ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει και ότι γνώριζαν την πρόθεση του τραγουδιστή να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

Κόφτη όμως φημολογείτο ότι είχαν βάλει και στον Dr. Dre προκειμένου να μη συμπεριλάβει τον στίχο “still not loving police” («ακόμα δεν αγαπάω την αστυνομία») στην ερμηνεία του Still Dre. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και αποτέλεσε τη δεύτερη δυνατή στιγμή του σόου, με τους θεατές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού.

Η τρίτη στιγμή ήταν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα χρησιμοποιήθηκε στο σόου του ημιχρόνου, με τους κωφούς ράπερ Sean Forbes και Warren Snipe να αναλαμβάνουν τον ρόλο των μεταφραστών.

Νοσταλγική αποθέωση στο Twitter

Άσημοι και διάσημοι χρήστες του Twitter αποθέωσαν τους πέντε καλλιτέχνες και παραδέχτηκαν ότι το φετινό σόου ήταν μακράν το καλύτερο.

Τόσο γιατί αποτέλεσε μία μοναδική ευκαιρία για την επική αυτή συνύπαρξή τους, αλλά και ένα ταξίδι νοσταλγίας στις μουσικές με τις οποίες μεγαλώσαμε οι γενιές των Millennials και Gen Xers.

«Είμαστε ξεκάθαρα boomers πια», έγραφε χαριτολογώντας ένα από τα πολλά νοσταλγικά tweets. 

«Είμαι πλέον 51 και αυτό το performance ήταν η ευκαιρία μίας ζωής», ανέφερε η Mary J Blige μετά το τέλος του σόου. Για όλους εμάς ήταν μία από τις καλύτερες αναμνήσεις των εφηβικών μας χρόνων.