Τα 10 αγαπημένα μας ’80s games από ’80s movies
- 28 ΙΟΥΛ 2016
Συνήθως, τα είπαμε και τα γράψαμε στο παρελθόν, τα videogames που βασίζονται και κολλάνε σαν τσιμπούρια στις ταινίες, είναι ακριβώς σαν τα τσιμπούρια. Σε ξύνουν και είναι ανεπιθύμητα. Βέβαια, δεν ισχύει αυτό για όλα τα παιχνίδια του είδους, υπάρχουν και ορισμένες αξιόλογες προτάσεις.
Στην παρούσα φάση, όμως, ψάχνουμε κάτι πολύ to the point, τα υπόλοιπα τ’ αφήνουμε σε μεταγενέστερο χρόνο. Δηλαδή, κολληματικά έως εξαιρετικά videogames που βασίζονται έστω και ελάχιστα σε αγαπημένες ’80s ταινίες και, συνάμα, έχουν κυκλοφορήσει κι αυτά την εν λόγω δεκαετία. Άρα δεν μας ενδιαφέρουν, για παράδειγμα, ‘Back to the Future’, ‘Karate Kid’ και σε ό,τι άλλο έχει αναμειχθεί η τρισκατάρατη LJN (χωρίς να είναι η μοναδική) λόγω κάκιστης ποιότητας, αλλά και ούτε, πχ, το μπομπάτο ‘Die Hard Trilogy’ γιατί μπορεί η πρώτη ταινία να βγήκε το 1988, αλλά το game κυκλοφόρησε το 1996.
Το καταλάβαμε; Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές αγάπες, γράψε τις δικές σου στα σχόλια, όλα υποκειμενικά είναι στη ζωή αυτή ρε αδερφέ, καλή καρδιά.
10. PLATOON
Ακόμα κι αν επρόκειτο για παιχνίδι της σύγχρονης εποχής, θα ήταν πολύ-πολύ δύσκολο να ενσωματώσει τα νοήματα, την ένταση και τα συναισθήματα που προκαλεί το αριστούργημα του Oliver Stone. Πόσω μάλλον όταν τοποθετούμαστε στο μακρινό 1987 (Ocean), με το παιχνίδι να γίνεται από αντιπολεμικό, βαθιά πολεμικό.
Έστω και ως συγγενής από την Αυστραλία, διαθέτει αξιόλογο gameplay και στο είδος του ήταν πολύ καλό. Άσχετο, αλλά λίγο πιο κοντά στην ‘Platoon’ αίσθηση, ήταν το ‘Lost Patrol’ του 1990 (το είχα παίξει στην Amiga), στο οποίο παρεμπιπτόντως είχε εμπλακεί και πάλι η Ocean. Συγκράτησε την ιστορική αυτή εταιρία, θα την συναντήσουμε ξανά.
9. RAMBO: FIRST BLOOD PART II
Αντίθετα με το ‘Platoon’, το παιχνίδι του ‘Rambo 2’ (1985, Ocean ξανά) ήταν εξαιρετικά κοντά στο πνεύμα της ταινίας, αν και το έργο του, αντικειμενικά, ήταν πολύ πιο εύκολο. Στρατός του ενός, πολεμική μηχανή που τα βάζει με μυριάδες, όπλα πολλά, γρήγορος ρυθμός ολοένα αυξανόμενος όσο πλησιάζουμε προς το τέλος.
Πάντως, μην το παρεξηγείς, δεν ήταν καθόλου άμυαλο. Ορισμένοι το θεωρούν ανώτερο του ‘Commando’ (top-down οπτική και τα δύο, όπως και το ‘Ikari Warriors’), απαιτούσε αντανακλαστικά και ικανότητες, διέθετε και μια γεύση από stealth στοιχεία και, προφανώς, την καλύτερη χαίτη-λασπωτήρα όλων των εποχών.
8. GHOSTBUSTERS
1984 και κυκλοφορεί μία από τις αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών. H Activision έχει τσιμπήσει την άδεια και κυκλοφορεί το ομώνυμο παιχνίδι για να συνοδεύσει το έπος του Ivan Reitman, αρχικά σε Commodore 64 (και Atari 800 όπως με πληροφορεί η Wiki), για ν’ ακολουθήσουν διάφορα ports.
Το videogame απλά δεν γινόταν να πλησιάσει το κινηματογραφικό μεγαλείο, αλλά ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής προσπάθεια, ένα action game με δόσεις στρατηγικής, αρκετά εθιστικό θα έλεγα. Βάλε τη σειρήνα να βαράει και φύγαμε.
7. ALIENS
Ένα κλικ πριν αποχωρήσουν τα ’80s (τυπικά, μαθηματικά, η δεκαετία αυτή διαρκεί από το 1981 έως το 1990), κυκλοφορεί ένα από τα καλύτερα ‘Alien’ games. Ever. Συζητάμε για το arcade shoot ‘em up της Konami, το οποίο στηρίχθηκε όσο στηρίχθηκε στο ‘Aliens’ φιλμ του 1986 και μας πρόσφερε μια θαυμάσια ωμή εμπειρία και ωραιότατα γραφικά.
Δεν γίνεται να μην αναφέρω ότι εξαιρετικό ήταν και το ‘Aliens versus Predator’ της Rebellion, μόνο που χρονικά είμαστε πολύ εκτός των ορίων που τέθηκαν στην εισαγωγή (1999).
6. TRON
Δεν είδα το ‘Tron’ το 1982, το παραδέχομαι, ήμουν 6 ετών και άβγαλτος. Αλλά λίγα χρόνια αργότερα νοίκιασα τη βιντεοκασέτα και τα Light Cycles δεν γίνεται (ΟΧΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ) να βγουν από το μυαλό ενός πιτσιρικά. Κι ενός μεγαλύτερου, εντάξει.
Το ομώνυμο arcade game της Midway αποτελείται από mini-games, εμπνευσμένα από τα γεγονότα της ταινίας. Ναι, εννοείται ότι διαθέτει Light Cycles (σε ένα mini-game κάτι σαν το φιδάκι αν έχεις ακουστά), σε διαφορετική περίπτωση θα το είχα αφορίσει.
5. BATMAN THE MOVIE
1989, κι αυτό της Ocean, επηρεασμένο όσο πατάει το γατί στου Tim Burton τη μαγική ταινία. Βέβαια, αυτά τα είπαμε και πριν, το ζήτημα είναι το gameplay, και το ‘Batman: The Movie’ ήταν ένας εξαίρετος συνδυασμός platforming, οδήγησης του λατρεμένου Batmobile και γρίφων. Εξυπακούεται ότι έριχνες batarangs, πλάκα κάνεις τώρα;
Να σημειώσουμε εδώ ότι θεσπέσιο ήταν το ‘Batman’ του 1986 (OCEAN λέμε), από τους δημιουργούς του περίφημου ‘Head Οver Heels’. Δεν βασίστηκε σε ταινία, δεν έχει επίσημη θέση εδώ, απλώς να τα λέμε όλα. Συμπαθητικό και το arcade beat ‘em up game του 1990, το οποίο βασίστηκε αλαφριά στη δημιουργία του Burton.
4. LABYRINTH
Είναι επίσημα το πρώτο graphic adventure game της Lucasfilms Games (μετέπειτα LucasArts). Υπεύθυνος ήταν ο David Fox, ο οποίος ανακάλυψε όχι ακριβώς τον τροχό, αλλά το word wheel, ώστε να διαφοροποιηθεί από τα adventures της εποχής. Ο παίκτης, εντός συγκεκριμένου πλαισίου σε πραγματικό χρόνο, έπρεπε να λύσει puzzles για να βγει από τον λαβύρινθο.
Τώρα, δεν ξέρω κατά πόσο είσαι ενήμερος ότι το game βασίζεται σε ταινία με τον ίδιο τίτλο. Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ το ήξερα, το έμαθα αρκετά αργότερα αφότου έπαιξα το game. Αν προσθέσω ότι ο David Bowie συμμετείχε στο κινηματογραφικό project και είχε το ρόλο του κακού, σου θυμίζω κάτι; Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για εμπορική αποτυχία και σταματώ εδώ.
3. ROBOCOP
Παιχνιδάρα της Data East (1988) με εξαιρετικά γραφικά για την εποχή. Τα επίπεδα και οι οχτροί αυτού του side-scrolling action game έχουν αρκετές πινελιές από την ταινία του 1987. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για εθιστικό gameplay, αδύνατο να ξεκολλήσεις και να μην ταΐζεις το μηχάνημα με κέρματα.
Το ‘Robocop’ ήταν τόσο καλό, ώστε την επόμενη χρονιά έγινε port σε ένα κάρο προσωπικούς υπολογιστές και κονσόλες, αν αρχίσουμε το μέτρημα θα πάρουμε τα πιστόνια και τον στρόφαλο στη μασχάλη, θα χαλάσει το φασόλι, θα μαραζώσει το λεμόνι.
2. INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE: THE GRAPHIC ADVENTURE
Τώρα, από μέσα του, απέξω του, ο Δημητρόπουλος θα με βρίζει (δεν είπαμε μικρούς τίτλους στο Heading 3;). Μωρέ είπαμε, αλλά δεν μπορώ να κόψω τίποτα, ακόμα και το ‘The Graphic Adventure’ (1989) είναι απαραίτητο γιατί βγήκαν 3 παιχνίδια με τον τίτλο ‘Indiana Jones and the Last Crusade’, μπορεί και 4 τώρα που το ψάχνω. Το Action Game ήταν συμπαθητικό, του NES το 1991 από την Taito δεν μας ενδιαφέρει είναι εκτός χρόνου, κάπου πήρε το μάτι μου κι ένα της Ubi το 1993 πάλι για NES (αλλά μπορεί να τα βλέπω διπλά από την κούραση).
Όπως και να ‘χει, πριν μας ζώσουν τα φίδια, το ‘The Graphic Adventure’ της Lucasfilms Games δεν ήταν καθόλου γραφικό, ήταν εξαιρετικό, κι ακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα της ταινίας. Να πούμε εδώ ότι το ‘Indiana Jones and the Fate of Atlantis’ (1992), το οποίο δεν σχετίζεται άμεσα με Indy ταινία, είναι ας πούμε ο πνευματικός διάδοχος του εν λόγω παιχνιδιού, ένα ακόμη υπέροχο adventure game από την ίδια εταιρεία.
1. THE UNTOUCHABLES
Τεράστιο respect για το φιλμ, από πολύ κοντά και το παιχνίδι του, μία από τις καλύτερες μεταφορές ταινίας στα videogames κατά την ταπεινή μου άποψη. Πρώτον, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο παλαιολιθικό 1989, πραγματοποιείται μια φιλότιμη προσπάθεια, αν και όχι πάντα πετυχημένη, να περάσει η κινηματογραφική ατμόσφαιρα στον τίτλο της Ocean (ε, τα είπαμε αυτά).
Δεύτερον, εξίσου σημαντικό, υπάρχει μια πάντα ευπρόσδεκτη ποικιλία στο gameplay, μέσω των mini-games που εμπνέονται από σκηνές της ταινίας (η ατμόσφαιρα που λέγαμε ενισχύεται κι εδώ). Αυτή η φάση με το καρότσι. Θα το επαναλάβω, αυτή η φάση με το καρότσι. Αρκεί.