ΛΙΣΤΕΣ

Τα 17 movie speeches που σε έπεισαν ότι θα κατακτήσεις τον κόσμο

Είτε είσαι στην καλύτερη, είτε στη χειρότερή σου φάση, αυτά τα movie speeches την κάνουν πάντα τη δουλειά τους.

Σαν σήμερα το 1963, κατά τη διάρκεια της Πορείας στη Washington, o Martin Luther King Jr. παρακινεί τους 250.000 υποστηρικτές του Κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να μοιραστούν το όνειρό του για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες, με τον πασίγνωστο λόγο του ‘I Have a Dream’.

Πριν μου πετάξεις ντομάτες, να σου πω ότι δεν παραλληλίζω τον τεράστιας ιστορικής σημασίας λόγο με σενάρια ταινίας που απαγγέλλουν φανταστικοί άνθρωποι και απευθύνονται σε θεατές της αίθουσας και του καναπέ. Αλλά αν μου μοιάζεις έστω και λίγο, ξέρεις τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ανθρώπου που τα πάντα μεταφράζονται συνειρμικά σε ατάκες και καρέ ταινιών. Άσε που σίγουρα ξέρεις το ηδονικά ξεσηκωτικό συναίσθημα που προκαλεί ένας μεστός λόγος που σε καλεί να μην το βάλεις κάτω ρε γαμώτο, να σπάσεις τα δεσμά, γιατί δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να πετύχεις αν το βάλεις καλά στο μυαλό σου, αυτή είναι η δική σου στιγμή, ΑΔΡΑΞΕ ΤΗΝ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ. Αχέμ. Κατάλαβες τι εννοώ.

Κάθησε αναπαυτικά, πάτα play και μέχρι το τέλος του άρθρου ίσως νιώσεις ότι όλα μπορούν να πάνε καλύτερα τελικά.

‘SELMA’ – “DISTURB THE PEACE”

Λόγω ημέρας η λίστα ξεκινά δικαιωματικά με τον David Oyelowo να παίζει συγκλονιστικά τον Martin Luther King Jr., σε έναν λόγο που προηγείται χρονικά του “I Have a Dream”, αλλά είναι εκεί για να προετοιμάσει το έδαφος της Πορείας. Όπως είχε πει στην πραγματική ζωή ο MLK, η ελευθερία δε θα σου δοθεί ποτέ από τον δυνάστη, πρέπει να την πάρεις μόνος σου, οπότε εδώ μιλάει στους ακόλουθούς του για τις θυσίες που πρέπει να κάνουν και το κατεστημένο που πρέπει να συντρίψουν.

‘MILK’ – “ALL MEN ARE CREATED EQUAL”

Άλλος ένας ιστορικός λόγος που βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, αυτή τη φορά από τον Sean Penn στον ρόλο του Harvey Milk, ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. “Όσο κι αν προσπαθήσετε, δεν μπορείτε ποτέ να σβήσετε αυτές τις λέξεις από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας”, λέει σε όσους απορρίπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα της γκέι κοινότητας. Ε, το σήκωνε το Όσκαρ του ο Sean.  

‘THE RETURN OF THE KING’ – “IT IS NOT THIS DAY”

Μην πεις ότι δεν ένιωσες στη διάρκεια αυτού του ενός λεπτού ότι θα ήθελες να αρπάξεις κι εσύ το σπαθί σου για να μπεις με το κεφάλι στη Black Gate, γιατί δε θα σε πιστέψουμε. Ο Aragorn εμπνέει με τον λόγο του, όχι μόνο γιατί αναγνωρίζει ότι φοβάται κι αυτός την καταστροφή που κοντοζυγώνει, αλλά γιατί παραδέχεται ότι μπορεί να έρθει η μέρα που η ανθρωπότητα τελικά θα λυγίσει. Απλά δεν είναι αυτή εκείνη η μέρα.

‘BRAVEHEART’ – “THEY WILL NEVER TAKE OUR FREEDOM”

Πριν τον ορυμαγδό εισιτηρίων του ‘Άρχοντα’ και πριν την εμμονή του Ίντερνετ με τον λόγο του Aragorn στο Black Gate, ο λόγος του Mel Gibson στο ‘Braveheart’ ως William Wallace, ήταν μακράν ο πιο δημοφιλής εμψυχωτικός λόγος πριν από μεγάλη μάχη σε ταινία εποχής. Take it away, Mel.

‘ROCKY BALBOA’ – “IT’S ABOUT HOW HARD YOU CAN GET HIT AND KEEP MOVING FORWARD”

Δεν υπάρχει κανένα στιγμιότυπο στον κινηματογράφο πιο ιδανικό για εκείνες τις μέρες που θες να ρίξεις σε όλους τους άλλους το φταίξιμο, εκτός από τον εαυτό σου. Δε χρειάζεται να γίνει καμία υπερανάλυση, απλά πάτα play και άσε τον Rocky Balboa να στα χώσει.

‘THE PURSUIT OF HAPPYNESS’ – “DON’T EVER LET SOMEBODY TELL YOU, YOU CAN’T DO SOMETHING. NOT EVEN ME.”

“Όταν οι άλλοι δεν μπορούν οι άλλοι να κάνουν κάτι οι ίδιοι, λένε σε σένα ότι δεν μπορείς να το κάνεις”. Αλλά θα μασήσεις; Αν είσαι ο γιος του Will Smith ή φαν του γλυκύτατου ‘The Pursuit of Happyness’, όχι. 

‘INDEPENDENCE DAY’ – “WE WILL NOT GO QUIETLY INTO THE NIGHT”

Αμερικανιά από τις λίγες, αλλά και καλές. Από αυτές που σου αρέσουν με τρόπο περισσότερο ειρωνικό, αλλά ξέρεις ότι θα ήθελες να ακούσεις αν είχαν αράξει  εξωγήινοι στην ταράτσα σου.

‘EMPIRE STRIKES BACK’ – “DO. OR DO NOT. THERE IS NO TRY.”

Ιώβεια υπομονή ο Yoda, αλλά κάπου κι αυτού του τελείωσε. Αν είναι να τα παρατάς πριν καν προσπαθήσεις πραγματικά, ας πάμε ο καθένας στον πλανήτη του. Μάθημα πίστης από τον δάσκαλο στον μαθητή, πριν οι Jedi επιστρέψουν ξανά στον γαλαξία.

‘ANY GIVEN SUNDAY’ – “WE CAN STAY HERE AND GET THE SHIT KICKED OUT OF US, OR WE CAN FIGHT OUR WAY BACK INTO LIGHT”

Δύσκολος χαρακτήρας ο Coach D’Amato, αλλά δεν απαιτεί όρεξη και πάθος από την ομάδα του, αν δεν μπορεί να τους τα προσφέρει και ο ίδιος και σίγουρα είναι πρόθυμος να μοιραστεί, όχι μόνο τις προσωπικές του αποτυχίες, αλλά και τον τρόπο που έχει μάθει να τις ξεπερνάει. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να μην πάρουν το παιχνίδι οι Miami Sharks μετά από τέτοιον λόγο; Επίσης:

‘REMEMBER THE TITANS’ – “IF WE DON’T COME TOGETHER, WE TOO WILL BE DESTROYED”

Άλλος ένας λόγος από προπονητή, αλλά αυτή τη φορά δεν έχει να κάνει με επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά με τη μάχη του Gettysburg όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άντρες στην ηλικία της ομάδας που πρωταγωνιστεί στο δράμα του Jerry Bruckheimer. O Coach Boone καλεί την ομάδα να “ακούσει τους νεκρούς” και να κάνει πέρα τις φυλετικές διακρίσεις που τους χωρίζουν.

‘RUDY’ – “A WEEK WON’T GO BY IN YOUR LIFE  YOU WON’T REGRET WALKING OUT, LETTING THEM GET THE BEST OF YOU”

Αυτή τη φορά τα αποφθεύγματα δεν τα δίνει προπονητής, αλλά ο επιστάτης του σταδίου. Στην κλασική ιστορία για underdogs, τις καλύτερες συμβουλές μπορεί να τις δώσει αυτός που ήταν κάποτε κι ο ίδιος underdog και άφησε τελικά άλλους να ορίσουν τη ζωή του.

‘DEAD POETS SOCIETY’ – “SEIZE THE DAY. MAKE YOUR LIVES EXTRAORDINARY”

To ‘Dead Poets Society’ μας έδωσε ένα μεγάλο μάθημα όταν το πρωτοείδαμε για τις ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά το πιο διαχρονικό του μήνυμα θα είναι πάντα ότι πρέπει να κάνεις κάθε μέρα σου να μετράει. Με τέτοιον καθηγητή, δε γίνεται να μην καβαλήσεις το θρανίο προς υπεράσπισή του. “O Captain, my Captain!”.

‘SAVING PRIVATE RYAN’ – “THAT’S MY MISSION”

Ούτε φωνές, ούτε μάτσο χειρονομίες, ούτε χειροκροτήματα. Απλά ένας στρατιώτης που εξηγεί ήρεμα γιατί δεν πρόκειται να αφήσει την αποστολή του, προσγειώνοντας τα ιδανικά που προστατεύουν κάθε φορά “οι καλοί” του πολέμου σε πιο απλούς και ανθρώπινους στόχους, όπως το να γυρίσεις σπίτι σου.

‘THE SHAWSHANK REDEMPTION’ – “GET BUSY LIVING OR GET BUSY DYING”

Αν δε χάσεις την ελπίδα σου, τότε δεν είσαι ποτέ πραγματικά χαμένος. Ακόμα κι αν κάθεσαι και σκέφτεσαι “shitty pipe dreams” όπως αυτά του Tim Robbins στο ‘Shawshank Redemption’. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος πάντα όμως, οπότε πρέπει να επενδύσουμε στα όνειρά μας. Οι πιθανότητες λένε ότι τουλάχιστον τα δικά μας θα είναι πιο εύκολο να τα πετύχουμε από την οργάνωση απόδρασης από τη φυλακή.

‘NETWORK’ – “I AM AS MAD AS HELL AND I’M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE”

Ο διασημότερος εξαγριωμένος newscaster του κινηματογράφου, Howard Beale, έχει μείνει στην ιστορία με τα βρεγμένα του μαλλιά και τη μπεζ του καμπαρντίνα να ουρλιάζει στους τηλεθεατές του UBS να σηκωθούν επιτέλους από τις καρέκλες τους, να πιάσουν τα παράθυρά τους και να ουρλιάξουν ότι δε θα ανεχτούν άλλο τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη. Ένα από τα 4 Όσκαρ που κέρδισε το ‘Network’ το ‘76 ήταν και αυτό του Καλύτερου Ηθοποιού για τον Peter Finch, δυστυχώς μετά θάνατον.

‘THE GREAT DICTATOR’ – “YOU THE PEOPLE HAVE THE POWER”

“Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει, οι δικτάτορες πεθαίνουν και η δύναμη που πήραν από την ανθρωπότητα θα επιστρέψει σ’ εκείνη”. Ένας τεράστιος και πάντα επίκαιρος λόγος από τον Charlie Chaplin στο ‘The Great Dictator’. Τεράστιος γιατί τα λέει όπως είναι, πάντα επίκαιρος γιατί δε λέμε να βάλουμε μυαλό.

‘MR SMITH GOES TO WASHINGTON’ – “LOVE THY NEIGHBOUR”

Είναι πάντα αποκαρδιωτικό όταν ο ιδεαλιστής χαρακτήρας της ιστορίας κοντεύει να τα παρατήσει, γιατί αν το βάζει κάτω κι αυτός, εσύ δηλαδή τι πρέπει να κάνεις;

Δεν υπάρχει και τίποτα πιο ανταποδοτικό όμως από τη στιγμή που αποφασίζει πως, όχι, ακόμα κι αν φάει τα μούτρα του – ακόμα κι αν πρόκειται για “χαμένες υποθέσεις” όπως είναι η χαρακτηριστική φράση της συγκεκριμένης ταινίας – εκείνος θα παλέψει για το σωστό και το δίκαιο. Ένας τέτοιος είναι και ο Jeff Smith που υποδύεται ο James Stewart στη βραβευμένη με Όσκαρ Σεναρίου ταινία του Frank Capra. Στην παραπάνω σκηνή, το ‘Mr Smith Goes to Washington’ κορυφώνεται και ο Stewart μετατρέπεται σε αστέρα του παλιού Χόλιγουντ.

***

Συμπλήρωσε ελεύθερα στα σχόλια τα movie speeches που σε έχουν σημαδέψει.

Exit mobile version