@Geli Kalampaka
ΛΙΣΤΕΣ

Τα highlights του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021

Ο μεγαλύτερος, καλοκαιρινός πολιτιστικός θεσμός της χώρας επιστρέφει με δυναμική και αισιοδοξία εν μέσω πανδημίας και αυτές είναι οι παραστάσεις, οι συναυλίες και οι εκθέσεις που δεν θα χάσουμε.
Το να διαβάζω και να σημειώνω τέτοια εποχή όλα όσα δεν θα χάσω στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με έφερνε πάντα ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι. Τώρα, με την πολιτιστική δραστηριότητα να μετρά σχεδόν 15 μήνες απραξίας λόγω της πανδημικής κρίσης, η ανακοίνωση του φετινού προγράμματος είναι ό,τι πιο κοντινό στην καλοκαιρινή, πολιτιστική κανονικότητα όλων, καλλιτεχνών και κοινού. 

Με πάνω από 80 παραγωγές, με σημείο έναρξης την 1η Ιουνίου και διάρκεια που επεκτείνεται μέχρι και τον Οκτώβριο, με έμφαση στην εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία και με την επαναλειτουργία της Πειραιώς 260 (υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι έμεινε κλειστή), το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021 έρχεται με φόρα, δυναμική και αισιοδοξία να μας επιστρέψει στα καλοκαίρια που έχουμε ξεχάσει. Να μας κάνει να βρεθούμε ξανά, έστω και με αποστάσεις, αντισηπτικά και μάσκες, σε μία πλατεία θεάτρου για να παρακολουθήσουμε/τραγουδήσουμε/ψυχαγωγηθούμε και πάλι όλοι μαζί, μακριά από οθόνες.  

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε διαδικτυακά το φετινό πρόγραμμα και εμείς καταγράφουμε τα highlights του

Πειραιώς 260

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια: Η εμβληματική ταινία του Ρ. Β. Φασμπίντερ μεταφέρεται από την Κατερίνα Γιαννοπούλου για πρώτη φορά  στο θέατρο Μια παράσταση για το δικαίωμα στην αγάπη και την ύπαρξη, σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα φύλου.

Σχολείο γυναικών: Ο Έκτορας Λυγίζος συνεχίζει τον πειραματισμό του στο απαιτητικό είδος της φάρσας και καταπιάνεται με το έργο του Μολιέρου, μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης σ’ ένα περιτύλιγμα αλλεπάλληλων, ξεκαρδιστικών παρεξηγήσεων.

Δημοκρατία του Μπακλαβά: Το νέο έργο που ετοιμάζει ο Ανέστης Αζάς, στο πλαίσιο του Κύκλου 1821 διαδραματίζεται στη σημερινή Ελλάδα, με πρωταγωνιστές ένα μεικτό ζευγάρι, έναν Έλληνα και μία Τουρκάλα, οι οποίοι αποφασίζουν να ιδρύσουν το δικό τους έθνος-κράτος, με βάση το σπίτι τους και την ιδιωτική τους επιχείρηση.

The Feel.Backstage: Μια εγκατάσταση για ενήλικο κοινό, που αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και εξής, μάς καλεί σε μια περιήγηση στο αθέατο κομμάτι της ζωής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της clubbing περφόρμανς και της BDSM σκηνής, καθώς και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού, όπως τα βίωσε και τα κατέγραψε ο γνωστός Έλληνας φωτογράφος Τάσος Βρεττός.

Breakdance Battle: Για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στο πρόγραμμά του μια «μάχη» μπρέικντανς και χιπ χοπ (breakdance and hip hop battle). Τα battles ακολουθούν την πορεία του μπρέικντανς και της χιπ χοπ κουλτούρας περίπου από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 στην Αμερική. Αρκετές φορές αποτέλεσαν τρόπο επίλυσης διαφορών ανάμεσα στις συμμορίες των γκέτο. Στην Ελλάδα, η κουλτούρα των battles έφτασε τη δεκαετία του ’90.

Όπερα ποδοσφαίρου: Ο Λευτέρης Βενιάδης αντλεί υλικό από τις γεμάτες ένταση ποδοσφαιρικές αναμνήσεις του και το ανασυνθέτει σε μια πρωτότυπη όπερα. Φάσεις, πέναλτι, κίτρινες κάρτες, διαμαρτυρίες, γκολ είναι τα συστατικά μέρη του απρόσμενου λιμπρέτου της Αυστριακής συγγραφέως Gerhild Steinbuch, που σκηνοθετεί η Sofia Simitzis.


@Dionisis Sidirokastritis

Αίαντας: Ο Σίμος Κακάλας ανεβάζει τη σοφόκλεια τραγωδία. Ένα σκηνικό έργο αφιερωμένο σ’ ένα αρχετυπικό αουτσάιντερ, τον κοινωνικά απομονωμένο Αίαντα, που είναι καταδικασμένος στην εξαφάνιση, αντιμέτωπος με την τρέλα.

The Roots: Το χιπ χοπ είναι όχι απλώς ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, αλλά ένα κίνημα που διασχίζει τα είδη. Ο φημισμένος Kader Attou, ο πρώτος προερχόμενος από τη χιπ χοπ σκηνή χορογράφος που ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου La Rochelle στη Γαλλία, ζωντανεύει τη μακρά προσωπική ιστορία του με το χιπ χοπ.

Pieces of a Woman / Κομμάτια μιας γυναίκας: Μετά την κινηματογραφική που είδαμε στο Netflix με τη συγκλονιστική Vanessa Kirby, έρχεται τώρα η θεατρική εκδοχή του έργου που έγραψε η Kata Wéber και σκηνοθέτησε τόσο για την οθόνη, όσο και για το σανίδι ο Kornél Mundruczó.


@Natalia Kabanow

Odyssey. A Story for Hollywood / Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ: Με κεντρικό θεματικό άξονα τον νόστο, την ομηρική επιστροφή στην πατρίδα, ο διακεκριμένος Πολωνός σκηνοθέτης Krzysztof Warlikowski δημιουργεί μια νέα θεατρική παράσταση, για την «Οδύσσεια» μιας γυναίκας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπνευσμένος τόσο από το ομηρικό έπος όσο και από δύο έργα της Hanna Krall, τα Chasing the King of Hearts και Story for Hollywood.  


Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Max Cooper: Από τους πιο καινοτόμους ηλεκτρονικούς μουσικούς της εποχής μας, ο παραγωγός της techno με την ξεχωριστή μουσική του και τα θεαματικά οπτικοακουστικά σόου του, εμπνέεται από την επιστήμη της γενετικής και δημιουργεί αφηρημένες μουσικές αφηγήσεις.


Woodkid: Ο βραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης μουσικών βίντεο, γραφίστας και συνθέτης παρουσιάζει την πολυαναμενόμενη νέα του δισκογραφική δουλειά

Παύλος Παυλίδης – The Boy: Δύο από τους σημαντικότερους εκφραστές της σύγχρονης ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής σκηνής, σ’ ένα ξεχωριστό μουσικό δίπτυχο, για πρώτη φορά στο Ηρώδειο για μια διαφορετική μουσική βραδιά.


Λένα Πλάτωνος – Nalyssa Green: Η πρώτη μελοποιεί τα πιο φωτεινά ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον και η δεύτερη μας συνεπαίρνει με την αισθαντική φωνή της σ’ ένα εσωτερικό όσο και κοσμικό ταξίδι. 

Brian Eno & Roger Eno: Μία θεαματική συναυλία, με τα δύο αδέλφια να συνθέτουν ατμοσφαιρικά μουσικά τοπία στο εμβληματικό ρωμαϊκό Ωδείο. 

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021

Ólafur Arnalds: Ο Ισλανδός θεωρείται διεθνώς από τις μεγαλύτερες μορφές στον χώρο της σύγχρονης μουσικής σύνθεσης και του σχεδιασμού ήχου. Το πιο πρόσφατο, με τίτλο Some Kind of Peace (2020), αποτυπώνει ένα ταξίδι προσωπικής και δημιουργικής ανάπτυξης με φόντο έναν κόσμο χαοτικό – μια μουσική συναρπαστική, εκπληκτικής ομορφιάς και ανοιχτών οριζόντων.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο: Το νέο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη ερμηνεύει η Σοφία Χιλλ και σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Χατζής. Ήχοι και λέξεις παντρεύονται με τις καθηλωτικές φωτογραφίες του πολυβραβευμένου ακτιβιστή φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο.

Βάτραχοι: Η Αργυρώ Χιώτη στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο αργολικό θέατρο ανεβάζει την αριστοφανική σάτιρα σε νέα μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου.

Προμηθέας Δεσμώτης: Στη δεύτερη εμφάνισή του στην Επίδαυρο, ο Άρης Μπινιάρης συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με όχημα τoν Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Πορεία και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου με το σώμα και τη φωνή.

Ελένη: Ο Βασίλης Παπαβασιλείου συμπράττει με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και μαζί παρουσιάζουν την ευριπίδεια τραγωδία.

Ορέστης: Ο Γιάννης Κακλέας μας συστήνεται σκηνοθετικά πρώτη φορά σε τραγωδία με τον Άρη Σερβετάλη να κρατά τον ομώνυμο ρόλο.

ödipus / oιδίποδας: Η πολυαγαπημένη του ελληνικού κοινού Schaubühne Berlin και ο Thomas Ostermeier επανέρχονται στα μέρη μας με ένα πρωτότυπο κείμενο της Maja Zade, εμπνευσμένο από την σοφόκλεια τραγωδία του Οιδίποδα.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Νέο έργο 2021: Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, περφόρμερ-δημιουργός, στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θέατρου και εικαστικών τεχνών, ετοιμάζει ένα έργο ειδικά σχεδιασμένο για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, με το οποίο εξερευνά πτυχές της αρχαιοελληνικής και της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.

Η Φαίδρα καίγεται: Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris και ο Γιάννης Καλαβριανός ανεβάζουν το νέο έργο της Αμάντας Μιχαλοπούλου, εμπνευσμένο από την ενοχική Φαίδρα του αρχαίου μύθου και από την ερωτική ηρωίδα της Τσβετάγεβα. Η παράσταση προτάσσει μια σύγχρονη ανάγνωση του έργου, αποφεύγοντας το στερεότυπο του αταίριαστου έρωτα, που ακολουθεί τον μύθο της Φαίδρας από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Tora Collective: Ο τζαζίστας Πέτρος Κλαμπάνης συναντά τον Πετρολούκα Χαλκιά της ελληνικής παράδοσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της διοργάνωσης εδώ.

Η προπώληση για τις παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ξεκινά στις 14 Μαΐου.

Exit mobile version