Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο
Καμιά φορά τα βιβλία είναι το καλύτερο -ή και μοναδικό- καταφύγιο από μία πραγματικότητα που θυμίζει εφιαλτικό πολιτικό θρίλερ χωρίς happy end.
- 5 ΜΑΡ 2022
«Πόλεμος πάντων μέν πατήρ ἐστί, πάντων δέ βασιλεύς» έλεγε τον 6ο αιώνα π.Χ. ο Ηράκλειτος. Το απόφθεγμα του Έλληνα φιλόσοφου ταλαιπωρείται εδώ και 2500 χρόνια καθώς ο καθένας το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Η αλήθεια όμως παραμένει: ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε οι πόλεμοι καθορίζουν την ανθρωπότητα. Είναι, πολλές φορές, το αόρατο χέρι που γυρίζει τις σελίδες της ιστορίας. Απλά, στο ενδιάμεσο οι εξελίξεις θυμίζουν εφιαλτικό πολιτικό θρίλερ.
Η συγκεκριμένη εισαγωγή ήταν ο συντομότερος τρόπος για να φέρω την κουβέντα στα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο. Άλλωστε, καλώς ή κακώς, αποτελούν ένα από τα τελευταία καταφύγια σε μία πραγματικότητα που δεν μοιάζει να έχει happy end.
Έτσι, αν θες να αδειάσεις για λίγο το μυαλό σου από την τοξικότητα του ψηφιακού κόσμου αλλά και την απελπισία που σου προκαλούν οι ειδήσεις, μπορείς να ρίξεις μία ματιά στις τυπωμένες σελίδες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Όχι, για να κλείσεις τα μάτια σου αλλά για να ανοίξεις το μυαλό σου.
12 επιλογές σε βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο
Αναδρομές στην ιστορία των πολεμικών συρράξεων, σκληρά αστυνομικά page turners και η επιστροφή ενός μεγάλου της αμερικανικής λογοτεχνίας ήταν μερικά μόνο από τα εκδοτικά highlights του μήνα. Αν όμως υπάρχει ένα βιβλίο που ρίχνει φως με το δικό του τρόπο σε όσα ζούμε, αυτό δεν είναι άλλο από το Διάλογοι προσφύγων του Bertolt Brecht.
(Υστερόγραφο: Για όσους αρέσκονται σε γεωπολιτικές αναλύσεις, ο Ανδρέας Στεργίου, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής, προσφέρει το βιβλίο του Διεκδικώντας Αλληλεγγύη – Η άμυνα της Ευρώπης και η Ελλάδα δωρέαν στο αναγνωστικό κοινό).
Σταυροδρόμια | Johathan Franzen
Πίσω στα αμερικανικά 70s και τα χρόνια του flower power. Πώς όμως μεταφράζονταν όλα αυτά στα στενά όρια ενός οικογενειακού κύκλου; Ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς των ΗΠΑ καταπιάνεται με τη σκιαγράφηση μιας ολόκληρης γενιάς έχοντάς για όχημά του μία (όχι και τόσο συνηθισμένη) οικογένεια. Οι Χίλντεμπραντ παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από την ιδιοφυή γραφή του, η οποία τρέχει σαν γάργαρο νερό γεμάτη καυστικό χιούμορ και εύστοχη κριτική στο αμερικανικό όνειρο.
Μανιφέστο | Bernardine Evaristo
Η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε Booker στην ιστορία πέρασε πραγματικά πολλά δεινά μέχρι τη διεθνή αναγνώριση, η οποία ήρθε με το Κορίτσι, γυναίκα, άλλο και τη βράβευση του 2019. Εδώ καταγράφει σε μία προσωπική της μαρτυρία όλες τις δυσκολίες και τον ρατσισμό που βίωσε με βάση τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική καταγωγή και, γενικά, τη διαφορετικότητα μέχρι να τα καταφέρει – όσα, δηλαδή, την έκαναν πιο ανεκτική και αποφασισμένη να πετύχει.
Γείρε Πέσε Σήκω | Jon McGregor
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της βρετανικής λογοτεχνίας (ο νεαρότερος συγγραφέας που προτάθηκε ποτέ για Booker), είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες σύγχρονους εκπροσώπους της. Με το τελευταίο του μυθιστόρημα μας μεταφέρει στην Ανταρκτική, εκεί όπου μία ερευνητική αποστολή πάει τελείως λάθος, δίνοντας αφορμή στον 46χρονο McGregor να μιλήσει για τη λεπτή κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό.
Ήσυχα να πας | Ούρσουλα Φώσκολου
Από το 2016 και έπειτα, η Ελληνίδα συγγραφέας χτίζει έναν δικό της λογοτεχνικό κόσμο που σιγά-σιγά αποκτά όλο και περισσότερους επισκέπτες. Ποιος όμως θα περίμενε ότι στο νέο της κείμενο θα φλερτάρει με την επιστημονική φαντασία; Η Ολίβια και ο Θάνος ξεκινούν μια νέα ζωή στον πλανήτη Γκλίζε και η Ούρσουλα Φώσκολου βρίσκει ευκαιρία για μία sci-fi ιστορία γεμάτη παράξενα όνειρα, υπόγειες διαδρομές, και προσωπικές αναζητήσεις.
Διάλογοι προσφύγων | Bertolt Brecht
Δυστυχώς, ο τίτλος του έργου παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ. Ευτυχώς, ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας -που βρέθηκε να τριγυρνά στην Ευρώπη κυνηγημένος από τους Ναζί- ρίχνει φως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από ασύνδετες φαινομενικά συζητήσεις, σε ένα διαχρονικό πρόβλημα: την υποκρισία των ισχυρών απέναντι στους ανίσχυρους.
Σκληρό καλοκαίρι | Hans Rosenfeldt
Ας δούμε όμως τι έφερε η νέα σοδειά από αστυνομικά βιβλία για τον μήνα Φεβρουάριο. O 57χρονος Σουηδός σεναριογράφος, συγγραφέας και δημιουργός του τηλεοπτικού Bron (The Bridge) μας έριξε στα βαθιά: τα απομεινάρια ενός ανθρώπινου σώματος βρίσκονται στο στομάχι ενός λύκου, ενώ τα λείψανα οδηγούν σε μία αιματηρή δοσοληψία με ναρκωτικά. Δύσκολη υπόθεση για τη μεσήλικα ασυνομικό Χάνα Βέστερ, που όμως θα πρέπει να τη λύσει.
Φάκελος Κλάουζεν | Jorn Lier Horst
Συνεχίζοντας με σκανδιναβικό νουάρ, βρίσκουμε έναν διάσημο εκπρόσωπό του. Η σειρά του Jon Lier Horst με πρωταγωνιστή τον Βίλιαμ Βίστιν συνεχίζεται, και αυτή τη φορά ο αστυνόμος πρέπει να εξιχνιάσει μία υπόθεση με πολιτικπο πρόσημο: ο θάνατος ενός επιφανούς Νορβηγού υπουργού συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Σημαντική σημείωση: ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά το υλικό του καθώς στα νιάτα του εργάστηκε ως αστυνομικός.
Κλειδί 17 | Marc Raabe
«Μια νεκρή με μαύρα φτερά κρέμεται φρικτά κακοποιημένη από τον τρούλο του καθεδρικού ναού του Βερολίνου». Στον λαιμό του θύματος υπάρχει ένα κλειδί με τον αριθμό 17 που κάνει ένα στέλεχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης να θέλει να αναλάβει πάση θυσία την υπόθεση. Το μεγάλο όμως ερώτημα που θέτει ο Γερμανός συγγραφέας είναι άλλο: ποιος έχει τελικά τα περισσότερα μυστικά να κρύψει σε αυτή τη φρικιαστική υπόθεση;
Κάποτε ένα φως | Guy Gavriel Kay
Υπήρξε μία εποχή που τουλάχιστον για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, ο Καναδός συγγραφέας ήταν η αμέσως επόμενη επιλογή μετά τον J.R.R. Tolkien, σε περίπτωση που σου τελείωναν τα βιβλία του τελευταίου. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας από τους πιο άξιους εκπρόσωπους του high fantasy. Έτσι, το γεμάτο με μεσαιωνικές δολοπλοκίες prequel στο τελευταίο του μυθιστόρημα Παιδιά του ουρανού και της γης είναι κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενο.
Μία σύντομη ιστορία του πολέμου | Margaret MacMillan
Για τους New York Times ήταν ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2020. Όπως και στην περίπτωση του Bertolt Brecht πιο πάνω, το θέμα του βιβλίου είναι δυστυχώς τρομερά επίκαιρο – όπως τρομερά εύστοχος είναι ο τρόπος που προσεγγίζει η Καναδή ιστορικός την πορεία των ένοπλων συρράξεων μέσα από τα χρόνια, οι οποίες (επαναλαμβάνω, δυστυχώς) ορίζουν και καθορίζουν την ανθρωπότητα.
Σουβλάκι | Τάσος Μπρεκουλάκης, Μαρίνα Πετρίδου
Μία εντυπωσιακή μονογραφία για το πιο νόστιμο -αν ρωτάτε τον γράφοντα- street food στον πλανήτη, μέσα από επιτόπιο ρεπορτάζ στα καλύτερα και πιο παραδοσιακά σουβλατζίδικα της Αθήνας, αλλά και σχολαστική έρευνα γύρω από κάθε είδους κείμενα (από τα ομηρικά έπη και τα βυζαντινά χειρόγραφα μέχρι σύγχρονα σατιρικά τραγούδια) με αναφορές στο φαγητό που μας μεγάλωσε. Γιατί όλα είναι σουβλάκι τελικά.
Not for you: Οι Pearl Jam σε χρόνο ενεστώτα
11 άλμπουμ, 85 εκ. πωλήσεις δίσκων και περισσότερες από 1000 συναυλίες σε 50 διαφορετικές χώρες. Αυτή εδώ είναι η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία μίας μπάντας που για χιλιάδες ανθρώπους εκεί έξω είναι κάτι περισσότερο από ένα δημοφιλές συγκρότημα: είναι συσσωρευμένες αναμνήσεις από εφηβικά δωμάτια γεμάτα αφίσες και ένα είδος προσωπικής grunge θρησκείας.