Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο
Ιστορίες από τα γκούλαγκ που δε θα έπρεπε να συμβούν ποτέ, sci-fi παρωδίες και βιογραφίες για τον Αργεντινό θεό της μπάλας.
- 5 ΦΕΒ 2023
Η εικόνα των εκδόσεων στις αρχές κάθε νέας χρονιάς θυμίζει περίπου την εικόνα των σπιτιών μετά τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι: ύστερα από τους ξέφρενους εορτασμούς, τίποτα δε βρίσκεται στη θέση του, υπάρχουν παντού πεταμένα πράγματα και ξεχασμένα ρούχα, ο αέρας είναι βαρύς από την υπερδραστηριότητα, οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν φύγει και έχουν μείνει μόνο λίγο αγουροξυπνημένοι φίλοι και συγγενείς.
Έτσι, συμβαίνει και με τα βιβλία του Ιανουαρίου. Καθώς οι εκδοτικοί φουλάρουν τις μηχανές τους λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς και την περίοδο των Χριστουγέννων, οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου τους βρίσκουν να κινούνται σε πιο νωθρούς ρυθμούς.
Όχι, βέβαια, ότι δε βγαίνουν νέες εκδόσεις – είχαμε ξανά, για άλλον έναν μήνα, πάνω από 300 τέτοιες.
Απλά σίγουρα η εκδοτική παραγωγή είναι πεσμένη. Πώς καταρτίζεται, λοιπόν, η 12αδα με τις πιο ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις για τον Ιανουάριο που μας πέρασε;
Ιστορίες από την Κολυμά | Varlam Shalamov
Ας ξεκινήσουμε με μία τεράστια παράλειψη: το μνημειώδες έργου του Ρώσου συγγραφέα και δημοσιογράφου (επαν)εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Τότε, πολύ κακώς, ξεχάσαμε να το συμπεριλάβουμε στην ανασκόπηση του 2022. Τώρα, παίρνει τη θέση που του αρμόζει.
Τι να περιμένει ο αναγνώστης; Μικρές, συγκλονιστικές αφηγήσεις βγαλμένες από τα σοβιετικά γκούλαγκ. Ιστορίες που δε θα έπρεπε να είχαν συμβεί ποτέ, και όμως συνέβησαν. Έναν ογκώδη τόμος ως κτήμα ες αεί του πόσο στραβά μπορούν να πάνε κάποιες επαναστάσεις.
H ζωή, το σύμπαν, τα πάντα | Douglas Adams
Αφήνοντας το (απολύτως δικαιολογημένα) βαρύ και ασήκωτο έργο του Shalamov, ας κάνουμε μία βόλτα στον γαλαξία με οτοστόπ. Εδώ, βρίσκουμε την τρίτη συνέχεια της μοναδικής τριλογίας στην ιστορία της λογοτεχνίας που χρειάστηκε πέντε μέρη για να ολοκληρωθεί.
Ή αλλιώς μία sci-fi παρωδία, ένα τρομερά σαρκαστικό και ευφυές έργο, πιστό στο πνεύμα των Monthy Pythons, δίπλα στους οποίους μαθήτευσε ο Άγγλος συγγραφέας. Για να το πω πιο απλά: από τα λίγα βιβλία που μπορούν να σε κάνουν να γελάς ασταμάτητα.
Ο Ντάνιελ Γουέμπστερ κι ο διάβολος | Benet Stephen Vincent
Να και μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα έκδοση. Πρόκειται για ένα διήγημα μόλις 58 σελίδων, το οποίο ανήκει στη μακρά λίστα των λογοτεχνικών -και όχι μόνο- έργων τα οποία έχουν πατήσει πάνω στον αρχετυπικό μύθο του Φάουστ.
Το εν λόγω κείμενο όμως μάς μεταφέρει στις ΗΠΑ του 19ου αιώνα, και σε μία δικαστική διαμάχη με σκοπό να μιλήσει (εμμέσως) για πανανθρώπινα ζητήματα όπως η σκλαβιά αλλά και η έννοια του «κακού». Καθόλου τυχαία, δεν τιμήθηκε με το O. Henry Award το 1937 – ένα βραβείο που είχαν λάβει, μεταξύ άλλων, ο William Faulkner και ο Raymond Carver.
Τις μέρες που λιγόστευε το φως | Eugen Ruge
Άλλη μία επανέκδοση, σε έναν μήνα με σαφώς πιο μειωμένο ενδιαφέρον σε νέες εκδόσεις. Άλλη μία ματιά πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα: μία οικογενειακή saga της Ανατολικής Γερμανίας από έναν συγγραφέα που τη γνώρισε από πρώτο χέρι.
Μία νοητή γραμμή από τους αφοσιωμένους Κομμουνιστές παππούδες οι οποίοι γύρισαν από το Μεξικό για να ανοικοδομήσουν την πατρίδα τους μέχρι την προσπάθεια του εγγονού να αυτομολήσει προς την άλλη πλευρά. Από την πρώτη λάμψη μέχρι τη δύση ενός άλλου, σχεδόν ξεχασμένου πια κόσμου με άλλα λόγια.
Δυο μοναξιές | Gabriel Garcia Marquez, Mario Vargas Llosa
Υπήρξαν δύο από τις πιο σημαντικές συγγραφικές φωνές του 20ου αιώνα για τη Λατινική Αμερική. Κέρδισαν το Νόμπελ, άλλαξαν την πορεία μίας ολόκληρης λογοτεχνικής σχολής. Τα κοινά τους σημεία αρκετά, μα οι διαφορές τους -σε κάθε επίπεδο (πολιτικό, λογοτεχνικό, ιδιοσυγκριασκό)- ακόμα περισσότερες.
Ένα βιβλίο που ρίχνει φως στη σχέση δύο τεράστιων συγγραφέων, όπως αποτυπώθηκε σε μία εκτενή συζήτησή τους για το λατινοαμερικανικό μυθιστόρημα, πίσω στο μακρινό 1967.
Νεκρή Φύση | Louise Penny
Οι New York Times σε πρόσφατη συνέντευξή έγραψαν ότι «κατάφερε να δώσει ένα ακόμη best seller τη χρονιά που υποτίθεται ότι θα ξεκουραζόταν» για την Καναδή συγγραφέα. Ναι, είναι αλήθεια: η Louise Penny μοιάζει ασταμάτητη εδώ και δύο περίπου δεκαετίες.
Η διάσημη μπεστσελερίστα, η οποία μάλιστα έχει συνυπογράψει και ένα πολιτικό θρίλερ με τη Hillary Clinton, δεν είναι όμως τόσο γνωστή όσο θα περίμενε κανείς στη χώρα μας. Έτσι, το ντεμπούτο της αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουμε το γράψιμό της αλλά και τον εμβληματικό πια επιθεωρητή Armand Gamache.
Σκοτεινές ώρες | Michael Connelly
H πόλη του Φωτός -λέγε με Λος Άντζελες- να βυθίζεται σε ένα άτακτο σκοτάδι από τα χτυπήματα ενός μεθοδικού δολοφόνου λίγο πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Μία καθόλου τυχαία δολοφονία από σφαίρα να συνδέεται με τα εγκλήματα δύο κατά συρροή βιαστών, των Αντρών του Μεσονυκτίου. Δύο ιδιωτικοί ντετέκτιβ, Ρενέ Μπάλαρντ και Χαρι Μπος, να ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Αυτό είναι άλλο ένα πολύ δυνατό θρίλερ δια χειρός Michael Connelly. Ενός από τους λίγους αστυνομικούς συγγραφείς στον κόσμο που μπορούν να σου κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα και με την πιο μπερδεμένη πλοκή. Ο Connelly ξέρει καλά τη δουλειά – και τη φέρει πάντα εις πέρας, όπως φανερώνει και η ανακήρυξη του εν λόγω μυθιστορήματος σε βιβλίο της χρονιάς από τη Wall Street Journal.
H τέλεια φίλη | Ruth Ware
Στους Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Έιπριλ θα γίνει κολλητή με τη Χάνα. Η πρώτη είναι από εκείνους τους ανθρώπους που λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους άλλους. Η αχώριστη συντροφιά των Γουίλ, Χιου, Ράιαν, Έμιλι και Χάνα στήνεται γύρω από το δικό της κέντρο. Η Είπριλ όμως θα πέσει νεκρή. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Γούλι και η Χάνα περιμένουν το πρώτο τους παιδί ενώ επιστάτης που καταδικάστηκε για τον φόνο της φίλης τους πεθαίνει στη φυλακή. Τι συμβαίνει;
Κάπως έτσι, και από παραπλάνηση σε παραπλάνηση για τον αναγνώστη, στήνεται το τελευταίο μυθιστόρημα της Βρετανίδας. Πρόκειται για μία μετρ του είδους με πάνω από 6 εκ. πωλήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη | Paul Tremblay
Κέρδισε τα βραβεία Locus και Bram Stoker ως καλύτερο έργο φαντασίας, πήρε εξαιρετικές κριτικές από παντού, ο Stephen King το χαρακτήρισε «προκλητικό και φρικιαστικό». Όχι τυχαία, ο M. Night Shyamalan αποφάσισε να το μεταφέρει φέτος στο σινεμά με τον τίτλο Knock at the Cabin.
Αυτά όσον αφορά τις προδιαγραφές ποιότητας. Tο σενάριο πάλι ακούγεται το λιγότερο τρομακτικό: ένα 7χρονο κοριτσάκι κάνει διακοπές σε μία λίμνη με τους δύο του μπαμπάδες, όταν τέσσερις τύποι με αυτοσχέδια όπλα θα εμφανιστούν από το πουθενά, έχοντας στο μυαλό τους να το δελεάσουν ώστε να τους βάλει στην καμπίνα.
Michael Jordan: Μαθήματα ζωής από τον βασιλιά των αιθέρων | David H. Lewis
Ζούμε σε εποχές που εκδίδονται και κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία αυτοβελτίωσης κάθε μήνα. Γιατί λοιπόν να μη μάθουμε από τον πραγματικά καλύτερο; Ένα εγχειρίδιο επιτυχίας με αποφθέγματα του Air Jordan, εντυπωσιακή εικονογράφηση και -το πιο σημαντικό- μία ενδοσκοπική ματιά στα πρώτα του χρόνια, εκείνα δηλαδή που σμίλεψαν το δικό του winning spirit και τον μεταμόρφωσαν σταδιακά στον GOAT του μπάσκετ.
Ντιέγκο: Εμπιστευτικό | Fernando Signorini
Έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις, έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες γραφιστικά, έχουν γυριστεί άπειρα ντοκιμαντέρ, έχουν εκδοθεί πάμπολλες βιογραφίες και βιβλία για τον Θεό της Μπάλας. Γιατί, λοιπόν, να ασχοληθεί κάποιος με άλλη μία βιογραφία του Μαραντόνα;
Ακριβώς επειδή δεν είναι άλλη μία «βιογραφία». Αντίθετα, πρόκειται για το πώς τον έζησε από την πρώτη μέχρι την τελευταία του στιγμή, από τις λασπωμένες αλάνες μέχρι την κορυφή του κόσμου, ο προσωπικός του γυμναστής αλλά και επιστήθιός του φίλος, Fernando Signorini. Ο άνθρωπος που ο Ντιέγκο συμβουλευόταν όταν «η μπάλα έκαιγε» – εντός και εκτός γηπέδων.
Ρεζέρβα | Πρίγκιπας Χάρι
Ειλικρινά τι δουλειά έχει η αυτοβιογραφία ενός (πρώην) μέλους της -delusional- αγγλικής βασιλικής οικογένειας στις καλύτερες εκδόσεις του μήνα; Καταρχάς, το «πρώην» έχει μεγάλη σημασία. Άλλωστε, δεν είναι και πολλοί οι γόνοι ευγενικών οικογενειών που παράτησαν τους τίτλους και τα σκήπτρα τους.
Σε δεύτερο βαθμό, σίγουρα έχει νόημα η ενδελεχής -και μάλλον ειλικρινής- μαρτυρία για τα κακώς κείμενα της βασιλείας από έναν εκ των έσω παρατηρητή.
Τρίτον και ίσως πιο σημαντικό: η ταχύτητα με την οποία εξαφανίστηκε παγκοσμίως η αυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι από τα ράφια ήταν εντυπωσιακή. Και τα εκδοτικά φαινόμενα καλό είναι να τα μελετάμε – είτε μας αρέσουν, είτε όχι σαν βιβλία.