© 24Media Creative Team
ΒΙΒΛΙΟ

Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο

Καταιγισμός από ελληνικά αστυνομικά, το τελευταίο Νόμπελ λογοτεχνίας, το προσφυγικό δράμα σε λογοτεχνική μορφή και μία ημιβιογραφία που τσακίζει κόκαλα.

Η στήλη ζει τις πιο περίεργες ημέρες της χρονιάς για πολλούς και διάφορους προσωπικούς λόγους αλλά και εξαιτίας της εποχής: το καλοκαίρι έχει προχωρήσει και έτσι μικροί και μεγάλοι εκδοτικοί πατούν το πόδι στο γκάζι, καθώς το The Great Summer Reading βρίσκεται προ των πυλών – οι ξαπλώστρες, τα κομοδίνα ξενοδοχείων και εξοχικών, ακόμα και οι ταβέρνες για τους λιγότερο κοινωνικούς θα είναι ο χώρος όπου θα λάβει χώρα αυτό το άτυπο φεστιβάλ και φέτος.

Πριν δύο εβδομάδες, λοιπόν, ασχοληθήκαμε με εκείνα τα καλοκαιρινά βιβλία που περιμένουμε πώς και πώς να φτάσουν στις προθήκες: ανάμεσά τους Οι προφήτες (εκδ. Διόπτρα) του Robert Jones Jr., το Περί μουσικής και μόνο (εκδ. Ψυχογιός) του Haruki Murakami, το Μυθιστόρημα της Φεράρας (εκδ. Gutenberg) του Giorgio Bassani, το Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού (εκδ. Καστανιώτη) του Santiago Roncagliolo, το Mad Dogs (εκδ. Πόλις) του James Grady και τα Διηγήματα (εκδ. Αντίποδες) του Heinrich von Kleist.

Τα καταγράψαμε, τα περιγράψαμε σε λίγες λέξεις και έτσι είναι περιττό να αναφερθούν αναλυτικά για άλλη μία φορά στα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο (αν και προφανώς έχουν μία θέση σε αυτά). Τι άλλα βιβλία, λοιπόν, τυπώθηκαν σε χάρτινες σελίδες ή και κώδικα αποτελούμενο από μηδέν και ένα τον περασμένο μήνα;

Ακολουθεί η κλασική 12άδα για να κάνεις τις επιλογές σου.

Άλλες Ζωές | Abdulrazak Gurnah

Ο Νομπελίστας από την Τανζανία, που σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι θα βγει νικητής, συστήνεται στο ελληνικό κοινό μέσα από μία αφοπλιστικά αληθινή ιστορία αγάπης, η οποία διαδραματίζεται -πού αλλού;- στην πιο τυραννισμένη ήπειρο της Γης. Μία αφήγηση στην αυγή του 20ου αιώνα και στη σκιά των φονικών πολέμων της εποχής, που μπλέκει την πραγματική ιστορία με πολύ υψηλού επιπέδου μυθοπλασία. Είναι μία άριστη ευκαιρία, λοιπόν, να δεις από πρώτο χέρι γιατί άξιζε το πιο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο εκεί έξω.

Σαν σκόνη στον άνεμο | Leonardo Padura

Οι περισσότεροι γνωρίσαμε τον ίσως σπουδαίοτερο Κουβανό συγγραφέα σήμερα μέσα από το Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά, ένα μυθιστόρημα γύρω από την περιβόητη δολοφονία του Leon Trotsky. Τώρα, ο Padura επιστρέφει με ένα «ασταμάτητο» (όπου περίπου το περιέγραψε η Washington Post) μυθιστόρημα για όλους εκείνους τους συμπατριώτες τους που δε ζουν στην πατρίδα τους· μία σπουδή πάνω στη διασπορά και στη ρήξη των σχέσεων.

Σανταράμ | Gregory David Roberts

Λογοτεχνία από την Αυστραλία; Ναι, και μάλιστα βαρβάτη λογοτεχνία που δύσκολα μπαίνει σε καλούπια. Οι εκδόσεις Κυψέλη (ξανα)φέρνουν στα ελληνικά ένα «βλάσφημο» έργο: πώς είναι να χάνεις την επιμέλεια του παιδιού σου, να μπλέκεις με την ηρωίνη, να κάνεις ληστείες, να μπαίνεις φυλακή, να διοργανώνεις αποδράσεις, να γίνεσαι ένα με τον υπόκοσμο της Βομβάης, να παίζεις στο Μπόλιγουντ και να πολεμάς στο Αφγανιστάν; Τρομερό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι το βιβλίο αυτό είναι ημιβιογραφικό.

Οι χώρες της επαγγελίας | Jean-Michel Guenassia

Όσοι αγαπάτε τη γαλλική λογοτεχνία, ίσως θυμάστε τη μεγάλη εκδοτική επιτυχία του 2009 που ακούει στο όνομα Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων με πρωταγωνιστή τον 12χρονο Μισέλ Μαρινί, την εποχή του rock n’ roll, του Πολέμου της Αλγερίας αλλά και του υπαρκτού ακόμη Σοσιαλισμού. 

Ε, λοιπόν, ο Μισέλ μεγάλωσε: είναι πια 17 χρονών και διασκεδάζει την ανία του παίζοντας φλιπεράκι σε ένα καφέ της Βαστίλης, όσο περιμένει να γυρίσει (και ίσως να αλλάξει) τον κόσμο με όπλο του μία φωτογραφική μηχανή. Ναι, παραμένει αθεράπευτα αισιόδοξος.

Ξένο Χώμα | Jeanine Cummins

«Προκαλώ τον οποιονδήποτε να διαβάσει τις πρώτες 10 σελίδες του βιβλίου και μετά να μην το τελειώσει» λέει όχι όποιος και όποιος στο εξώφυλλο της έκδοσης αλλά στο Stephen King. Τεράστιο κομπλιμέντο για την Αμερικανίδα συγγραφέα, η οποία παραδίδει μία καταιγιστική ιστορία για μία μητέρα και τον 8χρονο γιο της που τρέχουν να ξεφύγουν από τα μεξικανικά καρτέλ με μοναδική σωτηρία το πέρασμα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το Φυλαχτό | Stephen King – Peter Straub

Μιλώντας για τον Βασιλιά, ας δούμε ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημά 1000 σελίδων που κυκλοφόρησε το μακρινό 1984 σε συνεργασία με τον Peter Straub: θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του που συνεχώς τρέχει να γλιτώσει από μία μυστηριώδη απειλή, ο νεαρός Τζακ θα καταδυθεί σε έναν άλλον κόσμο, σε ένα σύμπαν που οι αθώοι έρχονται αντιμέτωποι με τέρατα, όπου το Κακό έρχεται αντιμέτωπο με το Καλό, και όπου η φλόγα της ζωής μπορεί εύκολα να σβήσει. Ένα μοναδικό έργο, δηλαδή, όπου το horror συναντά το fantasy και το αντίστροφο.

Βάσει Σχεδίου |  Νεοκλής Γαλανόπουλος

Βαγγέλης Διαλυνάς, απόστρατος της αστυνομίας και νυν δημοφιλής -ελέω τηλεόρασης- ιδιωτικός ντετέκτιβ. Ελευθερία Μώρου, ιδιοκτήτρια έπαυλης στην Κηφισιά. Ένα ύποπτο θανατηφόρο τροχαίο θα οδηγήσει τον πρώτο στα σκαλιά της δεύτερης για να διαπιστώσει ότι (α) δεν της αρέσουν τα «τζάκια» (β) η υπόθεση είναι πολύ πιο πολύπλοκη από όσο φαίνεται και (γ) ότι ο έρωτας έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Όλα αυτά στο νέο μυθιστόρημα του Νεοκλή Γαλανόπουλου, γνωστού για την αγάπη του στους γρίφους και στο σασπένς τύπου Agatha Christie. 

Οι ναυαγοί του Αυγούστου | Ευτυχία Γιαννάκη

Η Νόσος του μικρού θεού έκανε την αρχή, ακολούθησε το Στη φωλιά του ιππόκαμπου ενώ την «Τριλογία του Βυθού» με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο έρχεται να κλείσει αυτό εδώ το crime novel. Τι το ιδιαίτερο έχει; Το γεγονός ότι ένα πραγματικό έγκλημα (η δολοφονία του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή) έρχεται να συνταράξει τις -όπως πάντα- καλογραμμένες λογοτεχνικές σελίδες της Γιαννάκη.

Τρεις μύγες σε κόκκινο βελούδο | Κώστας Φασουλόπουλος

Κλείνοντας τον καταιγισμό από αστυνομικά, βρίσκουμε τον Κώστα Φασουλόπουλο στη δεύτερη εκδοτική του προσπάθεια μετά το Εξευγενισμός (εκδ. Εύμαρος), ένα αναπάντεχο hit του ελληνικού crime fiction. Εδώ, όμως, τα πράγματα αλλάζουν καθώς η εύστοχη κοινωνική κριτική για τα στεγαστικά πράγματα της Αθήνας δίνει τη θέση της σε πολύ πιο pulp αφηγήσεις.

Μπράβοι που σπρώχνουν ναρκωτικά και έχουν για μοναδική αδυναμία την πανάκριβη μοτοσικλέτα τους, φιλήσυχοι κομμωτές που μπλέκουν από το πουθενά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι της μαφίας, μυστηριώδης ναυτικοί που θέλουν πάση θυσία να πουλήσουν το παράνομο φορτίο τους – σε τρία διηγήματα-δυναμίτη γεμάτα μαύρο χιούμορ που αν φέρνουν κάποιον συγγραφέα στο μυαλό, αυτός δεν είναι άλλος από τον Donald Westlake.

Το μόνο της ζωής τους ταξίδι | Ηλίας Μαγκλίνης

Ο Ηλίας Μαγκλίνης για άλλη μια φορά επιλέγει να σταθεί εκεί που τέμνεται η ιστορία με τη μυθοπλασία, η πραγματικότητα με την αλήθεια, η φαντασία με τις αναμνήσεις. Πιο συγκεκριμένα έχουμε να κάνουμε με μία βιογραφική αφήγηση, όπου μέσα από την ιστορία της οικογένειας του αφηγητή εξιστορείται η κοινή ιστορία χιλιάδων Ελλήνων που πολέμησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία. 

Ελευθερία, εθελοδουλία, ασημαντότητα | Νίκος Μάλλιαρης

Σε μία εποχή που η πυξίδα φαίνεται να έχει χαλάσει για τον Δυτικό Κόσμο και όπου σιγά-σιγά τα πάντα μπορούν να θεωρηθούν αλήθεια (βλέπε Donald Trump) η επιστροφή στο έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη μοιάζει πιο σημαντική από ποτέ. Προσοχή, όμως, καθώς το συγκεκριμένο πόνημα δεν αποτελεί εισαγωγή στη σκέψη του.

Ο Νίκος Ν. Μάλλιαρης τα βάζει κάτω και ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από έναν στοχαστή που πολύ συχνά οι θιασώτες του προσπαθούν να λειάνουν τις γωνίες του. Για τον συγγραφέα του βιβλίου, όμως, κομβικό σημείο της σκέψης του Καστοριάδη είναι η «άνοδος της ασημαντότητας»: η βαθιά ανθρωπολογική παρακμή των σύγχρονων κοινωνιών, η πολιτική απάθεια, η αποσύνθεση της κουλτούρας, η ιδεολογική και φιλοσοφική οπισθοδρόμηση

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες | Γιώργος Παππάς

Από την πρώτη στιγμή που ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στις ζωές μας, μαζί με τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητά μας, έφερε μαζί και μία τρομερή έλλειψη ψυχραιμίας. Στο ακριβώς αντίθετο άκρο αυτής της στάσης στέκεται όλον αυτόν τον καιρό ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος γιατρός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, o οποίος μέσα από το «Ημερολόγιο Κορονοϊού» ενημερώνει ψύχραιμα και καίρια το κοινό στα πλαίσια του Facebook.

Τι έχουμε λοιπόιν εδώ; Το χρονικό της έξαρσης του Covid-19 μέσα από την έμπειρη επιστημονική ματιά του. Ή αλλιώς μια αφήγηση για όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια και μια πυξίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας.