Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο
- 4 ΝΟΕ 2021
Αφήνοντας όμως στην άκρη το μανιφέστο υπέρ της ανάγνωσης, ας προσγειωθούμε και πάλι στον πλανήτη Γη· εκεί όπου τα τυπογραφεία δούλεψαν υπερωρίες για να παραδώσουν εκατοντάδες εκδόσεις με τα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο.
Κάποιες ξεχώρισαν, κάποιες ήταν παντελώς αδιάφορες, και κάποιες άλλες κινήθηκαν στο no man’s land που ορίζει η χρυσή μετριότητα.
12 βιβλία που δεν πρέπει να χάσεις
Όταν επισήμως έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 700 βιβλία σε έναν μήνα, η σταχυολόγηση με τα καλύτερα θυμίζει άλυτο γρίφο.
Έτσι, κάποια έπρεπε να μείνουν εκτός τελικής 12αδας – όπως το εμβληματικό sci-fi έργο της Francis Steves, Οι κεφαλές του Κέρβερου (εκδ. Κλειδάριθμος), από το μακρινό 1919 και η Διπλή γλώσσα (εκδ. Μεταίχμιο), το τελευταίο μυθιστόρημα του σπουδαίου Βρετανού Νομπελίστα William Golding, το οποίο διαδραματίζεται στα μαντεία της Αρχαίας Ελλάδας.
Οι υπόλοιπες όμως επιλογές είναι εδώ για σένα. Περιμένουν υπομονετικά σε κάποιο ράφι βιβλιοπωλείου ή κάποια ψηφιακή θυρίδα να τις διαβάσεις.
Αύγουστος Κορτώ | Μισό Παιδί (εκδ. Πατάκη)
«Ο τάφος του παιδιού είναι το μεγαλύτερο λάθος» διαβάζουμε στο τελευταίο μυθιστόρημα του χαλκέντερου Αύγουστου Κορτώ και μας κόβονται τα γόνατα. Πρόκειται για ένα θρίλερ στην ξεχασμένη ελληνική επαρχία -εκεί όπου το ίντερνετ είναι ζόρικο και άστατο σαν τη μνήμη- το οποίο περιγράφει κάτι καθόλου απίθανο να συμβεί: ένα σχολικό μακελειό από ένα παιδί που η ζωή δεν του φέρθηκε σωστά. Ή αλλιώς μια επιτόπια και εν ψυχρώ εξέταση στα τέρατα που γεννά ο μικροαστισμός και ο κακώς εννοούμενος επαρχιωτισμός. Ένα κείμενο δυναμίτης.
Κυρίακος Μαργαρίτης | Εννέα (εκδ. Ίκαρος)
Πόσοι από εμάς τους Ελλαδίτες γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στις 10 Μαΐου 1956 και τις 14 Μαρτίου 1957 οι Βρετανοί εκτελούσαν Κύπριους αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην αγχόνη; Εδώ, μέσα σε 464 σελίδες, παρακολουθούμε το ημερολόγιο του δήμιου αυτών των εννιά γενναίων ψυχών σε μια αντίστροφη μέτρηση μέχρι την αιωνιότητα. Ένα ξεκάθαρα «κυπριακό μυθιστόρημα» από την ίσως πιο ικανή συγγραφική φωνή της Κύπρου σήμερα.
Χρήστος Αστερίου | Μικρές Αυτοκρατορίες (εκδ. Πόλις)
Και τώρα ήρθε η ώρα για κάτι τελείως διαφορετικό: μια υβριδική νουβέλα. Ναι, ένα αξιοπερίεργο κείμενο που παρακολουθεί μέσα από ντοκουμέντα-καταγραφές-ανέκδοτες ιστορίες-φωτογραφίες την πορεία της καπνοβιομηχανίας Muratti: από τις αρχές του 19ου και την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Βερολίνο και το Μάντσεστερ. Μα πώς ακριβώς μπορεί να έχει ενδιαφέρον κάτι που ακροβατεί ανάμεσα σε fiction και non-fiction; Ο Χρήστος Αστερίου δείχνει τον τρόπο σε αυτό το σύντομο κομψοτέχνημα.
Πάνος Αμυράς | Το φιλί του Δεκέμβρη (εκδ.Διόπτρα)
Γιατί όχι ένα crime novel που διαδραματίζεται στα δύσκολα χρόνια της Ελλάδας στη δεκαετία του ’40; Πατώντας στα χνάρια του πανευρωπαϊκού trend, το οποίο θέλει την αστυνομική λογοτεχνία να επιστρέφει στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς παραδίδει το τρίτο του μυθιστόρημα με ήρωα τον αστυνόμο Αγραφιώτη. Αυτή τη φορά στο φόντο έχουμε την Εμφύλια Διαμάχη. Όσο για την ιστορική ακρίβεια του πονήματος; Μάλλον εξαρτάται από τη σκοπιά που κοιτά κανείς τα συγκεκριμένα γεγονότα.
Jean Jenet | Ημερολόγιο ενός κλέφτη (εκδ. Μεταίχμιο)
Φτωχοδιάβολος, μικροεγκληματίας, εκδιδόμενος, κατάδικος, διανοούμενος, συγγραφέας, σπουδαίος, τεράστιος. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί θα μπορούσαν να μην τελειώσουν ποτέ για το πρόσωπο του Jean Genet, μπροστά στο ταλέντο του οποίου υποκλίνονταν γίγαντες όπως ο Jean-Paul Sartre. Έτσι, αυτό το αυτοβιογραφικό, συγκλονιστικό κείμενο σε κάνει να δεις μέσα από τα δικά του μάτια την κοινοτοπία του Κακού (που γνώριζε από πρώτο χέρι) και το πώς αυτό μεταμορφώνεται σε υλικό για σκέψη και στοχασμό.
Paul Greveillac | Κόκκινες Ψυχές (εκδ. Πόλις)
Μόσχα, ΕΣΣΔ, λίγος καιρός μετά τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν. Η λογοκρισία αποτελεί κοινό τόπο για τα σοβιετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τον κινηματογράφο. Κι όμως, η τέχνη συνέχισε να ανθεί κάτω και από αυτές τις συνθήκες. Το πώς ακριβώς έγινε αυτό, μπορεί κανείς να το διαβάσει σε αυτό το απολαυστικό μυθιστόρημα του 40χρονου διακεκριμένου Γάλλου συγγραφέα όπου δύο φίλοι, ένας Ρώσος και ένας Ουκρανός, προσπαθούν να βρουν τη δική τους αλήθεια μέσα σε έναν κόσμο όπου τα «πρέπει» και τα «μη» κυριαρχούν.
Richard Flanagan | Η ζωντανή θάλασσα που ονειρευόταν ξύπνια (εκδ. Ψυχογιός)
Πριν επτά χρόνια, κέρδισε το Βραβείο Booker με το Μονοπάτι για τα βάθη του Βορρά. Πιο πριν, είχε καταφέρει να αναρριχηθεί -όχι άδικα- στην κορυφή της αυστραλιανής λογοτεχνίας. Τώρα, επιστρέφει με ένα πραγματικά ιδιαίτερο μυθιστόρημα, όπου άνθρωποι κοιτούν έξω από το παράθυρο, άνθρωποι χάνουν λίγο-λίγο τα μέλη τους, άνθρωποι εξαφανίζονται, άνθρωποι ονειρεύονται, άνθρωποι ζουν μέσα σε μια ξεχωριστή λογοτεχνική ελεγεία γεμάτη δυνατές αλήθειες και μαγικές σκηνές.
Silvia Moreno Garcia | Mexican Gothic (εκδ. Κλειδάριθμος)
Ένα απελπισμένο γράμμα, μια μυστήρια υπόθεση, ένα αρχοντικό στη μέση του πουθενά, μια παλιά συνταγή σερβιρισμένη με πολύ φρέσκο τρόπο. Η Silvia Moreno Garcia τοποθέτησε τον γοτθικό τρόμο σε μεξικανικό έδαφος και τον έντυσε με ήχους και ατμόσφαιρα από τα cocktail parties των 50s. Εκείνη κέρδισε το περσινό Βραβείο Goodreads στην κατηγορία Καλύτερο Μυθιστόρημα Τρόμου και εμείς ένα διαφορετικό page turner που κλέβει τις εντυπώσεις.
Lucy Fowley | Η λίστα (εκδ. Μίνωας)
Η 35χρονη Βρετανίδα συγγραφέας σκαρφαλώνει σιγά-σιγά στις λίστες με τα πιο ενδιαφέροντα whodunit καθώς καταφέρνει να χτίζει κάτι καινούργιο χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά. Τη γνωρίσαμε μέσα από το Καταφύγιο και τα εγκλήματα στα απομονωμένα highlands της Σκωτίας. Εδώ, μας συστήνεται ξανά -κλείνοντας το μάτι στην Agatha Christie- μέσα από έναν αποτρόπαιο φόνο που χαλάει την ατμόσφαιρα στο γαμήλιο πάρτι της χρονιάς. Πού ακριβώς συμβαίνουν όλα αυτά; Σε ένα απομονωμένο νησάκι, κάποια χιλιόμετρα μακριά από τις ανεμοδαρμένες ιρλανδικές ακτές.
Jeff Bezos | Πάθος για καινοτομία (εκδ. Ψυχογιός)
Είτε σου αρέσει είτε όχι, είτε τον θαυμάζεις είτε τον μισείς, ένα είναι σίγουρο: ο Jeff Bezos είναι ένας από τους πιο πλούσιους και -κυρίως- πιο ισχυρούς ανθρώπους της Γης. Γι’ αυτό, οι επιστολές με τις πιο μύχιες σκέψεις του για τον κόσμο των επιχειρήσεων αποτελούν ένα de facto ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Κάπου εκεί, μάλιστα, ανάμεσα στις γραμμές, ίσως κρύβονται και τα μυστικά του.
Γιώργος Μαργαρίτης | Η υπεράσπιση της Ελεύθερης Ελλάς 1825-1827 (εκδ. Διόπτρα)
Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς συγγραφείς που διαθέτουμε. Αφού, λοιπόν, πριν από έναν χρόνο μας εισήγαγε στον γοητευτικό κόσμο της Ελληνικής Επανάστασης, τώρα επιστρέφει δριμύτερος για μια ενδελεχή ανάγνωση των χρόνων που οδήγησαν προς την Ελληνική Ανεξαρτησία. Γιατί τελικά ποιες νίκες και ποιες ήττες μας έφεραν ως εδώ και τι μπορεί να μας μάθει το αίμα που χύθηκε;
Giles Milton | Ρουά Ματ στο Βερολίνο (εκδ. Μίνωας)
Κι αν βρισκόσουν στο μεταπολεμικό Βερολίνο, πόσο ελεύθερα θα μπορούσες άραγε να εκφράσεις τις σκέψεις σου; Ο μετρ των απολαυστικών ιστορικών αφηγήσεων, Giles Milton, ο οποίος παλιότερα είχε καταπιαστεί με τη Μικρασιατική Καταστροφή (βλέπε Χαμένος Παράδεισος), μας μεταφέρει στην πρωτεύουσα της Γερμανίας λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο· εκεί όπου η καθημερινή ζωή διαδραματίζεται με φόντο το σκληρό παιχνίδι της κατασκοπείας και η τράπουλα είναι σημαδεμένη από όλες τις πλευρές.