Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο
Καλή εκδοτική χρονιά να έχουμε.
- 3 ΟΚΤ 2021
Θυμάσαι που καθόσουν αραχτός στην ξαπλώστρα και διάβαζες το βιβλίο σου; Συγγνώμη, αλλά ήρθε η στιγμή να αφήσεις τη μετα-καλοκαιρινή κατάθλιψη στην άκρη και να ξεκινήσεις τη νέα σεζόν. Όπως οι ομάδες μπαίνουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις μετά την προετοιμασία, έτσι και οι αναγνώστες κλείνουν τα beach reads για να πιάσουν τη νέα σοδιειά εκδόσεων. Τουλάχιστον, όσοι διαβάζουν και εκτός των θερινών μηνών.
Η εκδοτική παραγωγή δεν έχει πιάσει ακόμα το peak της, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν κυκλοφόρησαν ενδιαφέροντα βιβλία τον Σεπτέμβριο. Το αντίθετο.
Από σύγχρονες Οδύσσειες μέχρι ιστορικά κείμενα που ρίχνουν -με έναν παράξενο τρόπο- φως στο προσφυγικό δράμα, και από εκδόσεις εμβληματικών sci-fi έργων μέχρι νέα σκανδιναβικά αστυνομικά, οι επιλογές ήταν πάρα πολλές.
12 βιβλία που δεν πρέπει να χάσεις
Αυτές που ακολουθούν είναι μερικές από τις καλύτερες για το μήνα Σεπτέμβριο.
Laird Hunt | Neverhome (εκδ. Πόλις)
Κι αν η Οδύσσεια μεταφερόταν στον τόπο, τον χρόνο, αλλά και το φύλο; Ένα σύγχρονο αμερικανικό μυθιστόρημα σε μια γλώσσα που τρέχει όμορφα για μια γυναίκα που ντύθηκε άντρας, κατετάγη στον στρατό Βορείων, πολέμησε στον Εμφύλιο, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε για μια στιγμή, να νοσταλγεί την επιστροφή στην πατρίδα και τον άνθρωπό της.
Ann Patchett | Το ολλανδέζικο σπίτι (εκδ. Δώμα)
Μια καταξιωμένη Αμερικανίδα λογοτέχνις που όμως δεν έχει την απήχηση που της αξίζει στο ελληνικό κοινό. Έτσι, ένας εκδοτικός που μας έχει συνηθίσει σε επιλογές-διαμάντια μεταφέρει στα ελληνικά ένας δικό της μυθιστόρημα, όπου μια εντυπωσιακή έπαυλη αποτελεί το αιώνιο σημείο επιστροφής στα παιδικά χρόνια των κεντρικών ηρώων.
Anton Beraber | Η μεγάλη ιδέα (εκδ. Πόλις)
Μεγάλες ιδέες, μεγάλες φορτούνες, μεγάλες καταστροφές. Κάπως έτσι, το νεαρό ελληνικό κράτος ταλαιπωρήθηκε αρκετά στις αρχές του 20ου αιώνα οδηγούμενο σε ένα Βατερλό. Ο νεαρός Γάλλος συγγραφέας που επιλέγει όμως να αφηγηθεί μια σκληρή ιστορία στη σκιά αυτών των γεγονότων κερδίζει το στοίχημα – και με το παραπάνω.
Elif Safak | 10 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα σ’ αυτόν τον παράξενο κόσμο (εκδ. Ψυχογιός)
«Το πρώτο λεπτό μετά τον θάνατό της, η συνείδηση της Τεκίλα Λεϊλά άρχισε να φθίνει, αργά και σταθερά, σαν την άμπωτη που απομακρύνεται από την ακτή…». Ή αλλιώς οι τελευταίες σκέψεις μια πόρνης που δολοφονείται στην Τουρκία όπως τις αποδίδει μια πραγματικά σημαντική γυναικεία πένας της εποχής μας. Μυρωδιές από Ανατολή (μπαχαρικά, καφές με κάρδαμο), ανθρώπινες αναμνήσεις, και μια ζωή στη σκιά της σκληρής πατριαρχίας.
Stanislav Lem | Τα ημερολόγια των άστρων (εκδ. Ποταμός)
Ένας θρύλος του sci-fi από τον έναν άλλο ξεχασμένο πια κόσμο: το Ανατολικό Μπλοκ. Ένας συγγραφέας τόσο σημαντικός ώστε ένα άστρο να έχει πάρει το όνομά του. Μια επανέκδοση σε ένα εμβληματικό έργο – ιδανικό για όσους έχουν ήδη διαβάσει το Solaris.
Stephen King | H ιστορία της Λίσι (εκδ. Κλειδάριθμος)
Άλλο ένα αγωνιώδες μυθιστόρημα από τον Άρχοντα του Τρόμου; Ναι, γιατί όχι αφού είναι πραγματικά αστείρευτος. Μάλιστα, εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον και αναπάντεχο twist: υπάρχει ένας πιο προσωπικός, ίσως και λίγο εξομολογητικός τόνος από τον συγγραφέα που τολμά να βάλει και μια ρομαντική ιστορία στην εξίσωση.
Jo Nesbo | Ο άρχοντας της ζήλιας (εκδ. Μεταίχμιο)
Αντί για νέο μυθιστόρημα, μια συλλογή διηγημάτων. Αντί για εκατοντάδες σελίδες μιας και μόνο ιστορία, πολλές διαφορετικές διηγήσεις για τη σαρκοβόρα ζήλια, για τα διλήμματα ενός επαγγελματία δολοφόνου, για πολλά σκοτεινά και ενδιαφέροντα.
Horst-Enger | Σημείο μηδέν (εκδ. Διόπτρα)
Δύο σημαντικοί αστυνομικοί συγγραφείς της Νορβηγίας (Jorn Lier Horst, Thomas Enger) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτότυπη και καταιγιστική ιδέα: ο serial killer ως διεστραμμένος καλλιτέχνης. Σίγουρη διασκέδαση, δηλαδή, για τους φίλους του nordic noir.
Bernard Cornwell | Ο φλογοφόρος (εκδ. Ψυχογιός)
Μία από τις πιο σημαντικές σειρές ιστορικής φαντασίας του 21ου αιώνα η οποία απλώνεται σε πάρα πολλά βιβλία έφτασε, αισίως, στη δέκατη συνέχειά της. Αν δεν γνωρίζεις τα Σαξονικά Χρονικά, τότε ετοιμάσου για ό,τι πιο κοντινό υπάρχει (αναγνωστικά) στο τηλεοπτικό Vikings. Απλά, με focus στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Συλλογικό | Σχετικά με την Κομμούνα του Παρισιού (εκδ. Κουκίδα)
Τι ακριβώς σημαίνει για τους σύγχρονου αγώνες μια εξέγερση που έλαβε χώρα 150 χρόνια πριν από σήμερα; Επειδή χωρίς αυτήν, οι μετέπειτα επαναστάσεις -όπως η Οκτωβριανή- ίσως να μην είχαν υπάρξει ποτέ, ρίξε μια ματιά στο τι είχαν να πουν για αυτήν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Kark Marx και ο Vladimir Lenin.
Figueres – Rivett-Carnac | Το μέλλον που επιλέγουμε (εκδ. Ίκαρος)
Η Christiana Figueres και ο Tom Rivett-Carnac –επικεφαλής του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού– υπογράφουν ένα διαφορετικό βιβλίο για την κλιματική κρίση. Εδώ, δεν βλέπουμε μόνο κινδυνολογίες και προφητείες για το τέλος του κόσμου όπως σε πολλά άλλα βιβλία. Εδώ, διαβάζουμε κάποιες λύσεις που μας κάνουν να ατενίζουμε με κάποια αισιοδοξία το μέλλον.
Alessandro Barbero | Βάρβαροι (εκδ. Historical Quest)
Κλειστά σύνορα. Ένας κόσμος «πολιτισμένος» γεμάτος ανισότητες που όμως λειτουργεί. Έξω από αυτόν, μια εξαθλιωμένη λαοθάλασσα από «άγριους» ζητά μια ευκαιρία. Φρουροί τσεκάρουν στα checkpoints ποιος μπαίνει και ποιος όχι. Θα μπορούσε να είναι ο 21ος αιώνας αλλά δεν είναι. Πρόκειται για την ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και το πώς οι βάρβαροι αποτέλεσαν το νέο αίμα -στρατιώτες, αγρότες, εργάτες- ενός κουρασμένου κόσμου.