NETFLIX

Τα μικροσκοπικά σπίτια είναι η πιο μεγάλη ιδέα του 2019

Ώρα να ανακαλύψεις πόση ελευθερία και γαλήνη χωράνε σε λιγότερα από 37 τ.μ.

Το ξέρω ότι το -αρχιτεκτονικό και φιλοσοφικό- κίνημα των tiny houses, των σπιτιών δηλαδή που είναι κάτω από 37 τ.μ. έχει σκάσει μύτη (εννοείται πρώτα στις ΗΠΑ) ήδη από την στεγαστική κρίση του 2008. Τότε που τα Αμερικανάκια συνειδητοποίησαν ότι θέλει μεταξωτά βρακιά για να αντέχεις να μένεις στην παστέλ έπαυλη των 1.000τ.μ. που σου πούλησε εντέχνως με θαλασσοδάνεια η τράπεζα.

Προσωπικά, όμως, το πήρα χαμπάρι μόλις πριν από λίγες μέρες, όταν προσγειώθηκε στο Netflix το ‘Tiny House Nation’, η πιο αντιπροσωπευτική σειρά του κινήματος, με τους ειδικούς John Weisbarth και Zack Giffin να ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της Αμερικής, από την Αλάσκα έως την Χαβάη, προκειμένου να μας παρουσιάσουν τα πιο εντυπωσιακά tiny homes.

Ψέματα, πέρα από το Netfilix, είδα ένα tiny house και σε ένα επεισόδιο της προηγούμενης σεζόν του -εξαιρετικού sitcom- ‘Life in Pieces’, εκεί όπου ο γιος της οικογένειας το είχε παρκάρει στο γκαζόν του πατρικού του προκειμένου να έχει τη σχετική αυτονομία του.

Απλώς τότε πίστεψα ότι πρόκειται για κάποιο σεναριακό εύρημα και όχι για ένα σπίτι που μπορείς όντως να αγοράσεις (σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ότι ένα κανονικό) ή να φτιάξεις μόνος σου αν και εφόσον πιάνουν τα χέρια σου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ωστόσο, ότι αυτό συνέβη τώρα, το ότι το Tiny House Nation προσγειώθηκε στο Netflix, καθώς το πλανητικό ενδιαφέρον για τα μικροσκοπικά, τοσοδούλικα σπίτια, που μοιάζει να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο στρουμφοχωριό, είναι πιο έντονο από ποτέ. Το κίνημα έχει έχει βρει ήδη φανατικούς οπαδούς σε Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.

Απόδειξη (μια εκ των πολλών) ότι το tiny house είναι το πλέον searchable term στο αρχιτεκτονικό σάιτ ArchDaily και η No1 αρχιτεκτονική τάση, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θα κυριαρχήσει στο 2019.

Τι ακριβώς όμως, είναι ένα tiny house; Κοίτα, ορισμός ακριβώς δεν υπάρχει. Τα 37 τ.μ. δηλαδή είναι το όριο. Αλλά υπάρχουν και πολύ μικρότερα σπίτια (μέχρι και 10 τ.μ.), από αυτά που χωράνε σε βαλίτσα. Κανονικά σπίτια πάντως. Με κρεβατοκάμαρα, σαλόνι, τουαλέτα, ντους, σόμπα, φούρνο και όλα τα κομφόρ.

Επίσης τα πράγματα έχουν εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία, καθώς αυτό που ξεκίνησε ως μια DIY τάση εναντίον του υπερ-καταναλωτισμού, με πρωτοπόρους τους Sarah Susanka και Lester Walker, εξελίχθηκε σε μια μπίζνα, με εξειδικευμένες εταιρίες να δημιουργούν tiny homes κατά παραγγελία για μεσοαστούς που ήθελαν να κάνουν την ζωή τους πιο απλή και μινιμαλιστική.

Άσε που υπάρχει και μια ολόκληρη άλλη διάσταση του φαινομένου, αυτή των tiny homes on wheels (με πρωτοπόρο των Jay Shafer), των σπιτιών δηλαδή που μπορείς να μεταφέρεις όπου γουστάρεις, που έχει μπερδέψει κάπως τα πράγματα καθώς ουσιαστικά αρκετά μοιάζουν πλέον με πολυτελή τροχόσπιτα με εξωτερική εμφάνιση σπιτιών.

Εννοείται πως η όλη φάση μυρίζει έντονα Αμερικανιά αφού στην Αθήνα το πρόβλημά μας είναι κυρίως τα tiny διαμερίσματα της δεκαετίας του ’60 και όχι σε ποιο γκαζόν (ή parking, αν είναι ρυμουλκουμενο) να παρκάρουμε το σπίτι μας

Αλλά η λογική πίσω από το κίνημα (πέρα από το γεγονός ότι τα μικροσκοπικά σπίτια είναι καλά για το περιβάλλον) είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Αυτό, οφείλουμε να το παραδεχθούμε. Γιατί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν μετακομίσεις σε ένα tiny home, είναι να κάτσεις να ξεδιαλέξεις όλη τη σαβούρα που έχεις μαζέψει κατά τη διάρκεια της ζωής σου και να αποφασίσεις, ατάκα και επιτόπου, τι πραγματικά έχει σημασία, χρηστικότητα και αξία για σένα.

Μια άσκηση θάρρους που μπορεί να σε βοηθήσει, όσο κουλό και αν ακούγεται, να αξιολογήσεις εκ νέου την ζωή σου. Και να ανακαλύψεις αυτό που έλεγαν οι ‘σοφάρες και τυπάρες’ αρχαίοι Έλληνες, ότι ‘οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ’.

Γιατί, και στα σπίτια, το καλό δε βρίσκεται στο πολύ, αλλά το πολύ βρίσκεται στο καλό. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχεις δέκα φορές περισσότερο μη χτυπήσεις το κεφάλι σου στο ταβάνι του τοσοδούλικου σπιτιού σου. Εκείνου που θα σε κάνει να νιώσεις τεράστιος. Και γενικότερα και όταν σου σκάσει μύτη ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ.

(Κεντρική φωτογραφία: Instagram.com/TinyHouse)

Exit mobile version