ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποια είχαν μητέρα: Οι πιο αξέχαστες στιγμές του Εκατομμυριούχου

Είναι ένα παιχνίδι-αρχέτυπο για την ιστορία της τηλεόρασης, ένα τεστ γνώσεων με σημαία το μεγάλο αμερικανικό όνειρο: θέλεις να γίνεις πλούσιος από τη μια στιγμή στην άλλη; Πολλοί το πίστεψαν, ελάχιστοι το πέτυχαν.

Καθόλου άσχημα δεν πήγε η πρεμιέρα του νέου Εκατομμυριούχου για Δευτέρα του Πάσχα: ενώ χιλιάδες κόσμου βρίσκονταν καθ’ οδόν από την επαρχία, κολλημένοι στην κίνηση, και άλλοι τόσοι τσούγκραγαν εύθυμα τα ποτήρια μέχρι αργά γύρω απ’ το οικογενειακό τραπέζι, τα νούμερα που έγραψε στο κοντέρ του ο ANT1 το βράδυ κινήθηκαν μεταξύ 18,5% και 22,3%.

Στη θέση του παρουσιαστή κάθεται τώρα ο παρουσιαστής-πασπαρτού Γρηγόρης Αρναούτογλου, αλλά στο μυαλό όλων ξύπνησαν οι χρυσές εποχές του παιχνιδιού με τον νεαρό τότε Σπύρο Παπαδόπουλο. Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που προβλήθηκε σεζόν του Εκατομμυριούχου στη χώρα, αλλά για διάφορους λόγους όλοι θα μαντεύαμε ότι ήταν κοντά μας μέχρι πολύ πιο πρόσφατα. Ίσως επειδή το παιχνίδι αυτό ξεπέρασε την τηλεόραση και τις σεζόν, έγινε κατά κάποιον τρόπο μέρος της pop κουλτούρας μας.

Το τηλεπαιχνίδι ξεκίνησε να προβάλλεται το 1999 και ενσάρκωνε το μεγάλο (αμερικανικό) όνειρο: το ότι μπορείς και εσύ, δηλαδή, ένας απλός πολίτης, να γίνεις ξαφνικά πλούσιος. Όχι λόγω τύχης, αλλά εφόσον κατέχεις το υψηλό αγαθό της γνώσης. Επομένως, υπήρχε μια αίσθηση δικαίου και ανταμοιβής: οι παίκτες «άξιζαν» τα χρήματα που κέρδιζαν, ενώ οι θεατές δοκίμαζαν παράλληλα τις γνώσεις τους από τον καναπέ του σπιτιού τους. Γι’ αυτό πέτυχε και έγινε αρχέτυπο, θα λέγαμε, των τηλεοπτικών παιχνιδιών (και) στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτή τη μακρά πορεία στους τηλεοπτικούς δέκτες, με διάφορους παρουσιαστές και σε διάφορα κανάλια, το τηλεπαιχνίδι Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος; χάρισε στιγμές απείρου κάλλους, πέρα από γνώσεις. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.

Απάντηση-offside από επαγγελματία διαιτητή

Σε ένα spin-off edition του τηλεοπτικού διαγωνισμού, τη σεζόν 2014-2015 στο Σκάι, με τίτλο Hot Seat-Εκατομμυριούχος, το μικρόφωνο του παρουσιαστή κράτησε ο Γιάννης Ζουγανέλης, προσπαθώντας να λανσάρει το χιούμορ του σε εκδοχή τηλεπαρουσιαστή. Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε ακριβώς τις προσδοκίες, αλλά μέσα στα δύο χρόνια, υπήρξαν όμορφα μικρά διαμάντια που ξεπετάχτηκαν στους δέκτες.

Ένα αξέχαστο εξ αυτών ήταν όταν ο Ζουγανέλης είχε απέναντί του έναν παίκτη που ήταν διαιτητής ποδοσφαιρικών αγώνων στο επάγγελμα. Όλα κυλούσαν ρόδινα και το έδαφος ήταν στρωμένο για το μαξιλαράκι των 3.500 ευρώ, αφού η κρίσιμη ερώτηση ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του: «Μέσα σε ποια περιοχή ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου είναι το σημείο από όπου εκτελείται το πέναλτι»;

Εκείνος φουσκώνει με αέρα σιγουριάς και κάνοντας πρώτα μια εισαγωγική επίδειξη γνώσεων σχετικά με τη «διορθωτική» περιοχή που έχει φτιαχτεί στο γήπεδο για να «διορθώνει το παιχνίδι», απαντάει με σιγουριά την επιλογή β, τη μικρή περιοχή – ότι το πέναλτι, δηλαδή, εκτελείται στα δύο μέτρα. Κλείδωσε κατευθείαν την απάντηση και εξίσου γρήγορα διαπίστωσε το λάθος του, βλέποντας την απόκριση στην οθόνη.

Τουλάχιστον αντέδρασε χαλαρά, με χιούμορ, λέγοντας ότι «ο αρχιδιαιτητής που θα το δει στην Κοζάνη, ίσα που με πυροβόλησε».

«Έχω δώσει όρκο στον τάφο της γιαγιάς μου»

Δεν είναι παρά ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χειρός, όσοι παίκτες έφτασαν το μεγάλο όνειρο: τον τίτλο του επόμενου Εκατομμυριούχου. Τα τελευταία δευτερόλεπτα είναι, φαντάζομαι, ένεση αδρεναλίνης για όποιον φτάνει στην πηγή, βλέποντας μπροστά του το πολύτιμο νερό των γάργαρων εκατομμυρίων. Αλλά για έναν συγκεκριμένο παίκτη, αυτή η στιγμή ήταν κάπως πιο φορτισμένη και εξομολογητική, απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

Ο λόγος για τον 25χρονο Στέλιο Στεργίου, ο οποίος πάνω στο άγχος της τελευταίας ερώτησης –και εν μέσω πολλαπλών ορμονικών εκρήξεων, που λογικά συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του–, πιάστηκε στα δίχτυα του poker face Σπύρου Παπαδόπουλου. Ο γνωστός παρουσιαστής, θέλοντας να χτίσει σασπένς, άρχισε να σπέρνει αμφιβολίες για την απάντηση του νεαρού και εκείνος βίωσε μία σύντομη κρίση: άρχισε να κουνάει τα χέρια του νευρικά από απελπισία, έβαλε τα κλάματα και εκμυστηρεύτηκε on air ότι είχε δώσει όρκο στη μητέρα του και συγκεκριμένα επικαλέστηκε τον τάφο της γιαγιάς του.

Γρήγορα έληξε η προσωπική του τραγωδία, αφού η απάντηση ήταν τελικά σωστή. Είχε επιλέξει το κλαδί ελιάς στην ερώτηση «ποιο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται στο σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας». Παραδόξως, με ένα κλαδί στέφθηκε νικητής ο Στέλιος Στεργίου το 2003, κερδίζοντας 150.000 ευρώ και κατακτώντας τον τίτλο του πιο loser winner, όπως γράφουν στα σχόλια.

Το πιο τζογαδόρικο γέλιο

Ο πρώτος και ο πιο διάσημος νικητής του ελληνικού Εκατομυριούχου ήταν μια αξέχαστη μορφή, που συγκέντρωνε πάνω της τον αέρα των 90s-2000: είχε μια άνεση, μια αρχοντιά, που ήταν ορόσημο για την εποχή ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο Γιώργος Γεωργόπουλος, δύο χρόνια μετά την έναρξη του τηλεοπτικού διαγωνισμού, που κατάφερε να νικήσει το «τέρας», το 2001.

«Τι εικονίζεται πάνω στο οδικό σήμα που ειδοποιεί για την ύπαρξη εστιατορίου», ρωτάει ο Σπύρος Παπαδόπουλος στην τελική ερώτηση, υπενθυμίζοντας στον παίκτη ότι εάν δεν είναι σίγουρος. Μπορεί να πάει πάσο. Αλλά γιατί να φύγεις με 24 εκατομμύρια δραχμές, όταν μπορείς να ρισκάρεις για 50 εκατομμύρια; Αυτή την ατάκα σαν να φωνάζει η έκφραση του Γιώργου Γεωργακόπουλου και ειδικά εκείνο το γέλιο στο φινάλε, κατά την επαλήθευση της απάντησής του.

Ούτε πανηγυρισμοί, ούτε χαμός. Μονάχα βαθιά ικανοποίηση από το γαργαλητό του ρίσκου. Δέιτε και θα καταλάβετε.

Τα παιδιά του Ζεβεδαίου είχαν και μητέρα

Εμπρός στην πηγή, έτοιμος να πιει νερό, πριν τον εκατομμυριούχο Γιώργο Γεωργόπουλο, βρέθηκε κατά τις πρώτες σεζόν του τηλεοπτικού παιχνιδιού ένας άλλος παίκτης. Τότε η μεγάλη ερώτηση από το «τέρας» για τις 50 εκατομμύρια δραχμές ήταν μάλλον αναπάντεχη και έξυπνα ιντριγκαδόρικη: «τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποια είχαν μητέρα»;

Αντί του γνωστού ερωτήματος για τον πατέρα, που έχει εξελιχθεί σε λαϊκή ρήση, το τηλεπαιχνίδι έστρεψε το βλέμμα στη γυναίκα. Τα δεδομένα ήταν γνωστά, ίδια με όποιον έφτανε στην τελευταία ερώτηση: είχε τη δυνατότητα είτε να πάει πάσο, κερδίζοντας 24 εκατομμύρια δραχμές, είτε να ρισκάρει για το μεγάλο δέλεαρ. Χωρίς να είναι σίγουρος, ενώ ήταν έτοιμος να σταματήσει, ο παίκτης παρασύρθηκε από τη γλύκα της πρωτιάς και τον τίτλο του πρώτου Έλληνα Εκατομμυριούχου: παίρνει την απόφαση τελικά να προχωρήσει και απαντάει Μάρθα.

Η σωστή επιλογή ήταν Αγία Σαλώμη.

Exit mobile version