Τα ρομπότ που μας κάνουν να χάνουμε λάδια
Τα δεισοναυρο-ρομποτάκια του τελευταίου Transformers, που κάνουν ήδη τη γύρα τους στις ελληνικές αίθουσες, υπήρξαν η αφορμή. Όχι η τέλεια, απλά μια πρόχειρη.
- 29 ΙΟΥΝ 2014
Eντάξει, τον Michael Bay και τα ρομποτάκια του ποτέ δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Ήρθε, όμως, καπάκι η ανακοίνωση από τον Del Toro ότι ετοιμάζει το σίκουελ του Pacific Rim και έδεσε το -γεμάτο βίδες και λάδια μηχανές- γλυκό. Οπότε ας δούμε τα πιο τρομακτικά.
Τα μπατσο-ρομπότ του Elysium
Δεν είναι τα πιο επιβλητικά της λίστας αλλά παραμένουν ‘φοβιστερά’. Ο λόγος; O πραγματικός λόγος; Ότι δεν μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολα να τα δούμε όντως να κυκλοφορούν ανάμεσά μας τα επόμενα χρόνια. Και, γιατί όχι, να μας πιάνει ένα το χέρι και να το σπάει, έτσι για την πλάκα του, όπως έκανε στον Matt Damon.
Ειδική μνεία στην ομοιότητά τους με τους -εξίσου σκληρόκαρδους- ρομπο-αστυνομικούς στο THX-1138, το ντεμπούτο του George Lucas.
Ενώ κάπου εδώ κάτι πρέπει να πούμε και για τα άκρως εκφοβιστικά ED-209 από τα Robocop. Ειδικά όταν βραχυκυκλώνουν και αρχίζουν και θερίζουν αδιακρίτως όποιον βρουν μπροστά τους.
Οι κυνηγοί-δολοφόνοι του Terminator
Σαφώς και τα ανθρωποειδή μοντέλα (παλαιού με τη φάτσα τoυ Arnold ή νέου, ‘υγρού μέταλλου’ τύπου) είναι πιο εντυπωσιακά. Σαφώς και αυτά θα περίμενε κανείς να βρει μέσα στη λίστα. Όμως την πραγματική βρώμικη δουλειά, εκείνη που περιελάμβανε την μαζική εξολόθρευση του είδους μας, την έκαναν τα ‘Hunter-Killers’ ξαδελφάκια τους. Ο ορισμός της ωμής δύναμης ‘εδάφους-εδάφους’ (ή ‘εδάφους-αέρος’).
Oι σωτήρες της ανθρωπότητας από το Pacific Rim
Τα χειρίζονται άνθρωποι. Οπότε, κανονικά, δεν θα έπρεπε να είναι εδώ. Δεν πειράζει όμως. Εγώ τα ‘ερωτεύτηκα’ από την πρώτη στιγμή. Γιατί τα Jaeger είναι κουλ, βγαίνουν σε διαφορετικά μοντέλα (διθέσια, τριθέσια) και έχουν πολλά αξεσουάρ (πυραύλους, σπαθιά). Αν και δεν θα ήθελα να ήμουν μπροστά όταν ένα από αυτά αποφασίσει ότι βαρέθηκε να πολεμάει τέρατα και προτιμάει να την πέσει στους ανθρώπους.
Oι φρουροί της ανθρωπότητας από το X-Men
Τους λένε Sentinels, τους έφτιαξε ο Tyrion Lannister και, στο τελευταίο X-Men, αποδείχθηκαν εξαιρετικά ικανοί στο να σκοτώνουν μεταλλαγμένους. Με άλλα λόγια έχουν όλα τα ‘προσόντα’ για να φθάσουν πολύ, μα πολύ, ψηλά.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν το ίδιο όνομα με τα φονικά καλαμάρια του Matrix. Αυτά με τα πολλά πόδια, τα πολλά μάτια και την προδιάθεση να κυνηγούν σε ‘αγέλες’
Η Μαρία από την (μητρό) πολη
Έχουν περάσει 87 χρόνια από τότε που ο Fritz Lang μας σέρβιρε το συγκεκριμένο αριστούργημα. Και παραμένει, χωρίς ίχνος υπερβολής (εντάξει, με λίγη υπερβολή) αξεπέραστο. Επίσης άκρως ‘σκιαχτικό’. Ειδικά σε ότι αφορά τη Μαρία, το Μαράκι, το Μαριώ. Ένα ρομπότ που έχει τη δική του -όχι και τόσο αγαθή- ατζέντα.
Αν και, κατά τη γνώμη μου, ακόμη πιο εκφοβιστικές είναι οι ρομποτο-σύζυγοι από το original Stepford Wives του 1975. Όχι κάθεμια ξεχωριστά αφού αυτό, το να έχεις μια ωραία και υπάκουη γυναίκα στο πλευρό σου, αποτελεί ανομολόγητο ‘όνειρο’ κάθε άντρα. Απλώς δεν τολμώ να φανταστώ τι θα γινόταν όταν οι συγκεκριμένες καταλάβαιναν ότι τις εκμεταλευόμαστε και μας την έπεφταν όλες μαζί. Εκείνες, τα κουζινομάχαιρα και τα παγωμένα χαμόγελά τους.
Ο Hal 9000 του Space Odyssey
Έχω μεγάλο θέμα με το Space Odyssey. Συγκεκριμένα ότι δεν αντέχω να το δω ξύπνιος. Δεν κάνω πλάκα. Κοιμάμαι στο 20λεπτο. Κάτι που ψιλο-ντρέπομαι να ομολογήσω δημόσια. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονος ότι ο κομπιούτερας που κάνει το κουμάντο εδώ με κάνει να έχω εφιάλτες. Μεγάλο respect στο μάστορα Stanley μόνο και μόνο που διάλεξε τη συγκεκριμένη φωνή. Ταυτόχρονα ζεστή και εφιαλτικά απόκοσμη.
Για να μην σου πω ότι ο Hal με έκανε, επί χρόνια, να μην μπορώ να εμπιστευτώ ξανά ούτε computer (βλέπε το ‘ξαδελφάκι’ του τον GERTY από το Moon), ούτε κανένα από τα ανδροειδή των Alien (Ash, Bishop, David).
Προφανώς ξεχνάω κάποια (τι να κάνει π.χ. αυτή η ψυχή ο Gort του The Day the earth stood still ή τα τριπόδια από το War of the Worlds). Συμπληρώστε ελεύθερα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μαζί ότι οι μηχανές -τουλάχιστον κάποιες από αυτές- δεν είναι χορτοφάγες.