FALL PREVIEW

Τα βιβλία που περιμένουμε να διαβάσουμε αυτό το φθινόπωρο

Ήρθε η ώρα να γεμίσεις ξανά τις αναγνωστικές σου μπαταρίες. Ακολουθεί μια λίστα με επιλογές από κάθε είδος για να το κάνεις σωστά.
Η εικόνα μιας φανταστικής βιβλιοθήκης που όμως παραμένει, προ στιγμήν, άδεια. Τα καλοκαιρινά διαβάσματα τελείωσαν και μπήκαν στο συρτάρι. Τώρα, τα ράφια οφείλουν να γεμίσουν με νέες αναγνωστικές εμπειρίες, με καινούργιες ιστορίες τυπωμένες στο χαρτί, με φρέσκιες περιπέτειες από τον φανταστικό κόσμο της λογοτεχνίας. Υπάρχει ένα μικρό σύμπαν από νέες εκδόσεις εκεί έξω, έτοιμες να συμπληρώσουν το παζλ του κάθε αναγνώστη.  

Φυσικά, μόνο εύκολο δεν είναι να πλοηγηθεί κανείς σε αυτό το όμορφο χάος που δημιουργούν τα εκατοντάδες νέα βιβλία τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στο φθινόπωρο. Fiction, non-fiction, ποίηση, ιστορία, sci-fi, fantasy ή αστυνομικά;

Τα «υπό έκδοση» κείμενα είναι πολλά, πολλά από αυτά πολύ ενδιαφέροντα και -σε πολλές περιπτώσεις- τρομερά αναμενόμενα από φανατικό κοινό.

Πώς ακριβώς λοιπόν θα κάνεις τις επιλογές σου για το αναγνωστικό φθινόπωρο; Ακολουθεί μια αναλυτική λίστα από κάθε είδος και για κάθε γούστο: αυτές είναι οι εκδόσεις που περιμένουμε να διαβάσουμε τους επόμενους τρεις μήνες.

Μεταφρασμένα Fiction Βιβλία

Γιατί ένας Γάλλος να ασχοληθεί με τη Μεγάλη Ιδέα που ταλαιπώρησε την Ελλάδα; Ίσως, γιατί αυτό δίνει τη δυνατότητα στον 34χρονο Anton Beraber να καταπιαστεί -στο πρώτο του ομώνυμο μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις- με μια επική και δραματική περίοδο η οποία καθόρισε ένα ολόκληρο κράτος. H δική του σκληρή αφήγηση θυμίζει μια Οδύσσεια για τις αρχές του 20ού αιώνα, με την αίγλη όμως των μύθων να λείπει, πράγμα που έχει ως συνεπές αποτέλεσμα να δείχνει τρομακτικά αληθινή – όπως ακριβώς πρέπει δηλαδή.

Παραμένοντας στην ίδιο σημείο του λογοτεχνικού χάρτη, το νέο τρομερό παιδί των γαλλικών γραμμάτων, ο Edouard Louis, επιμένει σε αυτά που γνωρίζει καλύτερα: τις ιστορίες για την αφόρητη κοινωνική καταπίεση. Στο νέο του έργο με τίτλο Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας (εκδ. Αντίποδες) παρακολουθούμε το πώς μια γυναίκα η οποία ζει κάτω από το βάρος της φτώχειας και της αντρικής βίας εξεγείρεται στα 45 της χρόνια για να αποκτήσει -επιτέλους- την ελευθερία της.


Με τη γυναικεία ψυχοσύνθεση ασχολείται και το τελευταίο (ημιτελές) μυθιστόρημα του Βρετανού νομπελίστα William Golding, Διπλή γλώσσα (εκδ. Διόπτρα), που κυκλοφορεί ξανά σε νέα μετάφραση. Τι έχουμε εδώ; Τις γλαφυρές αφηγήσεις μιας ηλικιωμένης μάντισσας των Δελφών. Όσο για To γκαμπί της βασίλισσας (εκδ. Ψυχογιός) του Walter Tevis που γνώρισε τηλεοπτική αποθέωση πέρσι; Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε μια ιδιαίτερη, διαφορετική, και αρκετά αυτοκαταστροφική ηρωίδα με τη μοναδική ικανότητα να παίζει σκάκι σε world class επίπεδο.

Σε πιο ψυχεδελικές αφηγήσεις τώρα, το όγδοο μυθιστόρημα του David Mitchell (Cloud Atlas) με τίτλο Utopia Avenue (εκδ. Μεταίχμιο) σε παίρνει από το χέρι για ένα rock n’ roll ταξίδι παρέα με μια «φανταστική» βρετανική μπάντα των 60s που δεν υπήρξε ποτέ. Εκείνο πάλι που όχι μόνο υπήρξε αλλά άφησε και το στίγμα του είναι η καθοριστική επιρροή του Don DeLillo στη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία. Έτσι, η κυκλοφορία του ντεμπούτου του που ακούει στο όνομα Αμερικάνα (εκδ. Gutenberg) κρίνεται περισσότερη από ευπρόσδεκτη.

Μιλώντας για πρώτες φορές, το Οι ρίζες του Ουρανού (εκδ. Οξύ) του Romain Gary συμπληρώνουν ένα σημαντικό κομμάτι στο σύγχρονο παζλ της μυθοπλασίας, καθώς υπήρξε ένα από τα πρώτα οικολογικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Ποιος είναι τώρα ο πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου που κέρδισε το βραβείο Goncourt του 1956; Οι άγριοι ελέφαντες της Αφρικής που βρίσκονται στο έλεος των λαθροκυνηγών.

Κλείνοντας, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο βιβλία από ιδιαίτερα πονεμένες γειτονιές του πλανήτη. Ο δεξιοτέχνης Κολομβιανός Juan Gabriel Vásquez, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από το Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν πριν λίγα χρόνια, επιστρέφει με μια οικογενειακή saga σημαδεμένη από την πολιτική και τον φανατισμό με τίτλο Γυρίζοντας το βλέμμα πίσω (εκδ. Ίκαρος). Κάτι, δηλαδή, που καταφέρνει να κάνει μαεστρικά  και το Μεγάλο Παλαιστινιακό Mυθιστόρημα του Λιβανέζου Elias Khoury, αφού ο 73χρονος συγγραφέας πλάθει στο Η Πύλη του Ήλιου (εκδ. Καστανιώτη) ένα επιβλητικό, συγκινητικό έπος φτιαγμένο από -τι άλλο;- τα δάκρυα και τους αγώνες του λαού του.

Ελληνικό Fiction

Τι βρίσκει κανείς ψάχνοντας τα δελτία τύπου για τα υπό έκδοση ελληνικά βιβλία; Ο χαλκέντερος Αύγουστος Κορτώ, πιστός στην υπόσχεσή του να δίνει συνεχώς καινούργιο υλικό στους αναγνώστες του, εξερευνεί αυτή τη φορά μια ιστορία μυστηρίου στο Μισό Παιδί που αναμένεται από τις εκδόσεις Πατάκη. Τι να περιμένεις; Ατμόσφαιρα true fiction καθώς οι βαθιές πληγές από ένα σχολικό μακελειό ξεδιπλώνονται στα στενά όρια ενός χωριού της ελληνικής επαρχίας. Πρωτότυπη ιδέα, αν όχι τίποτα άλλο.


«Η εγκληματική οργάνωση Vory V Zakone αποφασίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί η Ασφάλεια της πόλης να βγει από τον λαβύρινθο και να αντιμετωπίσει το τέρας;». Άλλη μια δυνατή επιστροφή από την πολυγραφότατη Σοφία Νικολαϊδου. Αν έχεις όρεξη για μια καταιγιστική αφήγηση σε πολλά και διαφορετικά σημεία του πλανήτη, όπου η μαφία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πρωταγωνιστεί, τότε το VOR Πέρα από τον νόμο (εκδ. Μεταίχμιο) είναι το κατάλληλο μέρος για σένα.

Αφήνοντας στην άκρη τις εντυπωσιακές και βίαιες αφηγήσεις, βρίσκουμε δύο νέες λογοτεχνικές φωνές στα επόμενα βήματά τους: την Ούρσουλα Φώσκολου με μια sci-fi νουβέλα για έναν πλανήτη γεμάτο οργιαστική βλάστηση που τιτλοφορείται Ήσυχα να πας (εκδ. Κίχλη) και τον Θωμά Τσαλαπάτη -γνωστό για το χιούμορ, τη μυθοπλαστική ικανότητα και την αριστερή του σκέψη- στην καινούργια του ποιητική συλλογή, Η ομορφιά των όπλων μας (εκδ. Αντίποδες).

Αστυνομικά Βιβλία

Όπως είναι απόλυτα λογικό, η νέα κυκλοφορία που φέρει το όνομα του Jo Nesbo στο εξώφυλλό της δεσπόζει στα «προσεχώς» της αστυνομικής λογοτεχνίας. O Άρχοντας της ζήλιας (εκδ. Μεταίχμιο) είναι μια συλλογή διηγημάτων γεμάτη άγρια πάθη, άγρια ένστικτα και το σήμα κατατεθέν του Νορβηγού: απειλητική ατμόσφαιρα.


Αντίστοιχα, βέβαια, πολυαναμενόμενο είναι και το τελευταίο βιβλίο που έγραψε ο Phlip Kerr. H Μητρόπολη (εκδ. Κέδρος) είναι το κύκνειο άσμα ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του αστυνομικού τα τελευταία χρόνια, και ενός δημιουργού που μας σύστησε όλη την παρακμιακή γοητεία που κρύβεται στα χρόνια του γερμανικού Μεσοπολέμου, τότε που οι Ναζί έβγαιναν στο προσκήνιο.

Κλείνοντας, βρίσκουμε τον Ισπανό Ραφαέλ Ρέιχ να αφηγείται εγκλήματα με δηλητηριασμένες όστιες στο γεμάτο μαύρο χιούμορ και δριμεία κριτική στον καθολικισμό Τα πάντα συγχωρούνται (εκδ. Carnivora), του οποίου τον πρόλογο υπογράφει ο Πέτρος Μάρκαρης, αλλά και τον δεινό μπεστσελερίστα Sebastian Fitzek να ετοιμάζει μια μεγάλη έκπληξη για το ελληνικό του κοινό. Περισσότερα δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε δυστυχώς, οπότε υπομονή για τα προσεχώς.

Non Fiction

Τα βιβλία έχουν μεγαλύτερο νόημα όταν ανοίγουν συζητήσεις, κάτι δηλαδή που συνέβη και με το παραπάνω στην περίπτωση του Κορίτσι, γυναίκα, άλλο της Bernadine Evaristo. Τώρα, η 62χρονη Βρετανή αφήνει στην άκρη το fiction για να αφηγηθεί τις τρομερές δυσκολίες που βίωσε μέχρι τη βράβευσή της με Booker το 2019. Αυτό είναι το δικό της Μανιφέστο (εκδ. Gutenberg).

Μιλώντας για μαρτυρίες, έρχεται μία από τον επικεφαλής της δημοσιογραφικής έρευνας που διεξήγαγε η Washington Post με βάση τα απόρρητα στοιχεία τα οποία της παρέδωσε ο Edward Snowden. Η αφήγηση του Barton Gellman δεν έχει καμία διάθεση αγιοποίησης του τελευταίου, με αποτέλεσμα το Σκοτεινός Καθρέφτης: Ο Έντουαρτ Σνόουντεν και η αμερικανική κατασκοπεία (εκδ. Καστανιώτης) να ρίχνει άπλετο φως σε γεγονότα που ταρακούνησαν τον κόσμο μας.


Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς τώρα, και για όσους ενδιαφέρονται για επιχειρηματικά tips, κυκλοφορούν οι Επιστολές του Τζεφ Μπέζος (εκδ. Κάκτος) όπως τις επιμελήθηκε ο συγγραφέας Steve Anderson, ενώ Η χαρά του δρομέα (εκδ. Key Books) από την υπερμαραθωνοδρόμο Κωνσταντίνο (Dean) Καρνάζη αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου.

Ο Mark Mazower, ο διεθνούς φήμης ιστορικός που έχει σκύψει με επιμέλεια πάνω στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, επανέρχεται με ένα κατάλληλο βιβλίο στην κατάλληλη στιγμή: 200 χρόνια μετά, Η ελληνική επανάσταση (εκδ. Αλεξάνδρεια) φιλοδοξεί να βάλει σε σειρά τα όσα λάθος έχουμε μάθει για αυτήν.

Οι Τρεις συζητήσεις (εκδ. Μάγμα) αποσαφηνίζουν τις βασικές θέσεις της Hannah Arendt, της σημαντικής φιλοσόφου που κοίταξε μέχρι την Καρδιά του Ναζιστικού Τέρατος, μέσα από τρεις εκτενείς συνεντεύξεις που παραχώρησε προς το τέλος της ζωής της.

Όσο για το Για μια πολιτική οικολογία (εκδ. Πόλις) του Γάλλου στοχαστή Serge Audier; Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο δυστυχώς, και λόγω κλιματικής κρίσης, ίσως αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στο άμεσο μέλλον.

Sci-fi, Horror, Fantasy

Ας ξεκινήσουμε την τελευταία ενότητα κάπως ανάποδα: ο Alexander Grin ίσως παραξενευόταν με την παρουσία των δικών του βιβλίων στη genre fiction. Παρ’ όλα αυτά, οι Ιστορίες από την Γκρινλανδία και άλλους τόπους (εκδ. Κίχλη) είναι ένα πολυεπίπεδο βιβλίο γεμάτο φαντασία και εναλλακτικές πραγματικότητες – χωρίς να χρειάζονται δράκοι, κάστρα, τέρατα ή εξωγήινοι.

Ας συνεχίσουμε με πιο αναμενόμενα πράγματα: Η ιστορία της Λίσι (εκδ. Κλειδάριθμος) είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα (και προσωπικά) κείμενα του Stephen King καθώς συνδυάζει το θρίλερ με μια «ρομαντική ιστορία», αποτελώντας εξαιρετική προσθήκη στη βιβλιοθήκη των δεκάδων χιλιάδων φανατικών αναγνωστών του. Χαράς ευαγγέλια αντίστοιχα και για τους fans του Neil Gaiman, μιας και το Stardust (βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος φαντασίας για το 1999) κυκλοφορεί στα ελληνικά.


Για το Dune (εκδ. Anubis) δεν μπορούμε να πούμε κάτι που δεν έχει ήδη ειπωθεί, μιας και αποτελεί την πλέον αναμενόμενη κινηματογραφική άφιξη της χρονιάς δια χειρός Denis Villeneuve, μπορούμε όμως να αναφέρουμε ότι κυκλοφορεί με νέο εξώφυλλο το οποίο παραπέμπει στην ταινία. Όσο για το Κάλεσμα του Δράκου του John M. Ford; Η φράση «ένας ευγενής Βυζαντινός μισθοφόρος, μια κυνηγημένη γιατρός από τη Φλωρεντία. ένας αγέραστος Ουαλός μάγος» μοιάζει με φράση βγαλμένη από role playing game, η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο δυνατή: ένα αμάλγαμα ιστορίας και φαντασίας που φαίνεται να επηρέασε τον George R.R. Martin για το Game of Thrones.

Αν τώρα έχεις διάθεση για κάτι σκοτεινό, κυκλοφορεί το βραβευμένο με Nebula, Mexican Gothic (εκδ. Κλειδάριθμος), της Silvia Moreno-Garcia που μπορεί να ακούγεται με κλασικό ατμοσφαιρικό horror αλλά δεν είναι. Βασικός λόγος για αυτό; Το γεγονός ότι τοποθετείται όχι στις ΗΠΑ ή την Αγγλία αλλά το Μεξικό των 50s.

Το κάτι, όμως, πραγματικά διαφορετικό θα προσφέρει το πολυαναμεμένο Black Panther, Red Wolf του Marlon James από τις εκδόσεις Αίολος. Σκέψου έναν Άρχοντα των Δαχτυλιδιών δεκάδες φορές πιο άγριο από το LOTR, όπου η δράση τοποθετείται σε μια μυθική Αφρική αντί για τη Μεσαιωνική Δύση, και οι κεντρικοί ήρωες είναι πιο συχνά gay παρά straight. Πρόκειται για έναν θρίαμβο της διαφορετικότητας στα πλαίσια του fantasy, ένα σπουδαίο βιβλίο, ένα άγριο τελικά αναγνωστικό ταξίδι.

Λίγο έως πολύ, αυτά ήταν τα βιβλία που ξεχωρίσαμε για φέτος το φθινόπωρο. Το σημαντικό πάντως είναι να διαβάζουμε – ό,τι και αν είναι αυτό που θα επιλέξουμε να διαβάσουμε στο τέλος. Τα βιβλία παραμένουν το καλύτερο σωσίβιο στον χαοτικό ψηφιακό κόσμο που ζούμε. Ας μη βουλιάξουμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά στο αέναο scrolling της οθόνης. Καλά δε λέω;

Exit mobile version