Τελικά, πόσο κόστιζε ένα εισιτήριο για το Fyre Festival;
Οι διοργανωτές του χειρότερου φεστιβάλ όλων των εποχών καλούνται, μετά από απόφαση των δικαστηρίων, να πληρώσουν 7,220 δολάρια σε κάθε θεατή που εξαπάτησαν.
- 16 ΑΠΡ 2021
Ανεμοδαρμένες σκηνές, συναυλίες που δεν έγιναν ποτέ, φαγητό που δεν σερβίρουν ούτε στο χειρότερο κάμπινγκ της ελληνικής επαρχίας. Αυτή ήταν η ωμή πραγματικότητα για ένα από τα πλέον διαφημισμένα φεστιβάλ της τελευταίας δεκαετίας, ενός event που θα έγραφε ιστορία όπως υποστήριζαν οι promoters. Το φλεξάρισμα στο social media και οι τεράστιες υποσχέσεις, όμως, έπεσαν στο κενό προκαλώντας τρομακτικό θόρυβο. Τίποτα δεν πήγε σωστά για κάτι που θεωρήθηκε το μεγαλύτερο φιάσκο της δεκαετίας.
Το Fyre Festival κατάφερε, όντως, να γράψει ιστορία για όλους όμως τους λάθους λόγους. Οι διοργανωτές του αντί για απέραντη δόξα κέρδισαν την παγκόσμια κατακραυγή καθώς και αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Τελικά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, μετά από καιρό βγήκε στο φως το πόσο κόστιζε ένα εισιτήριο στο χειρότερο φεστιβάλ όλων των εποχών.
Fyre Festival, το φιάσκο του 21ου αιώνα
Η τιμή εισόδου για το Fyre Festival; 7,220 δολάρια. Ή μάλλον αυτό είναι το ποσό που τα αμερικανικά δικαστήρια αποφάσισαν ότι οι promoters καλούνται να πληρώσουν σε κάθε έναν από τους 226 θεατές που εξαπατήθηκαν.
Ο ιθύνων νους της εκδήλωσης Billy McFarland καταδικάστηκε εξαρχής σε έξι χρόνια κάθειρξης και αποζημιώσεις ύψους συνολικά 5 εκ. δολαρίων στους VIPs. Οι τελευταίοι είχαν δώσει 13 χιλιάδες δολάρια για το «φεστιβάλ των ονείρων», «το event με τα ομορφότερα κορίτσια στον πλανήτη», «την εκδήλωση που κάθε σοβαρός influencer του πλανήτη θα έδινε το παρών». Κάποιοι συνεργάτες του, βέβαια, όπως ο διάσημος rapper Ja Rule, έπεσαν στα μαλακά και αθωώθηκαν.
Τι όμως είχε συμβεί; Σε περίπτωση που δεν έχει δεις κάποια από τα δύο ντοκιμαντέρ (Hulu, Netflix) που καταπιάνονται με το φιάσκο του αιώνα, τα πράγματα είναι απλά. Το Fyre Festival διαφημίστηκε -ή μάλλον φλεξαρίστηκε μέσω social media- ως ένα μουσικό φεστιβάλ στις εξωτικές Μπαχάμες. Οι influencers έπαιρναν τρελά λεφτά για να το διαφημίσουν, με την Kendal Jenner να λαμβάνει το αστρονομικό ποσό των 250 χιλιάδων δολαρίων (σ.σ: αργότερα κατέβαλε 90 χιλιάδες δολάρια ως συμβιβασμό στα δικαστήρια για τη συμμετοχή της). Οι θεατές πλήρωναν από 1000 έως 12 χιλιάδες δολάρια για να βρεθούν εκεί.
Τελικά, το μόνο που συνάντησαν ήταν ανεμοδαρμένες σκηνές αντί για πολυτελή bungalows και τοστ με τυρί αντί για αστακούς, σούσι, και σαμπάνιες.
Τα ψέματα, οι απάτες, οι υπερβολές, δεν είχαν τελειωμό. Ο δαιμόνιος McFarland έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι το νησάκι που θα γινόταν το φεστιβάλ αποτελούσε κάποτε ιδιοκτησία του Pablo Escobar. (Όχι, δεν αποτελούσε).
Μάλιστα, το δράμα που έζησαν στις Μπαχάμες οι εξαπατημένοι θεατές ήταν τέτοιο, ώστε κάποια tweets της εποχή να δημοπρατούνται σήμερα ως ψηφιακά έργα τέχνης πιο γνωστά ως NFTs. Πόσο πολύτιμα θεωρούνται; Κάποιες φορές αγγίζουν ακόμα και τις 80 χιλιάδες δολάρια.
Είναι φανερό ότι γύρω από το «τίποτα» του Fyre Festival κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν άπειρα λεφτά. Πώς λοιπόν θα κλείσει αυτή η μαύρη τρύπα που άνοιξε η φαεινή ιδέα του Billy McFarland; Υπό κανονικές συνθήκες, τα 7,220 δολάρια που επιδικάστηκαν σε κάθε θεατή θα έπρεπε να ήταν η τελευταία πράξη του δράματος.
Δυστυχώς, για τους τελευταίους δεν είναι. Όλα θα κριθούν -για το πόσα χρήματα θα λάβουν τελικά δηλαδή- από την έκβαση της υπόθεσης σχετικά με την πιθανή χρεοκωπία του Fyre Festival. Υπάρχουν και άλλα επεισόδια που θα προβληθούν, λοιπόν, για το μεγαλύτερο φιάσκο του αιώνα.