The Walking Dead S06E04: O Morgan πήρε το κοντάρι του
- 3 ΝΟΕ 2015
O Morgan αφηγείται στον ηγέτη των Λύκων την συνάντησή του με τον Eastman, έναν επιζώντα με κώδικα τιμής. Αυτή είναι, σύμφωνα με το imdb, η λιτή περιγραφή της πλοκής του συγκεκριμένου επεισοδίου.
Ένα εντελώς ζεν επεισόδιο που έρχεται ως ‘ηρεμιστικό’ μετά τον καταιγιστικό ρυθμό των τριών πρώτων (όλα εκ των οποίων εκτυλίσσονται την ίδια μέρα, αυτή της επίθεσης των Λύκων στην Alexandria).
Για την ακρίβεια ο Morgan επέλεξε να μην σκοτώσει με το κοντάρι τον Λύκο που μπήκε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όπως νομίζαμε, αλλά προσπαθεί να του αλλάξει τα μυαλά με το να του αφηγηθεί, με κάθε λεπτομέρεια, την ιστορία του πως, από δολοφονικός μισότρελος, με στόχο να καθαρίζει (clear) ότι και όποιον βρίσκει μπροστά του, μετατράπηκε σε ζεν Σαολίν μοναχό που δεν σκοτώνει ούτε αλανιάρα μύγα.
Είναι σαφές το γιατί οι παραγωγοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το επεισόδιο ως τηλεοπτικό ‘σορμπέ λεμόνι’. Θέλουν να μας καθαρίσουν την γεύση από ότι έχει προηγηθεί και, ταυτόχρονα, να μας δείξουν το ποιόν ενός σημαντικού -συνολικά για τη συνέχεια- χαρακτήρα. Πλέον είναι σαφές ότι ο Morgan, ότι και να γίνει, ποτέ δεν θα σκοτώσει ξανά. Με ότι επίπτωση και αν έχει αυτό. Όπως π.χ. του τι θα συμβεί όταν ο Λύκος, που παραμένει αμετανόητος ως το τέλος και τον οποίο εκείνος κρύβει από την υπόλοιπη ομάδα, ελευθερωθεί. Γιατί θα ελευθερωθεί. Και θα σκοτώσει τους πάντες. Ακόμη και τα παιδιά.
Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε, είναι κομμάτι ‘ψυχοβγαλτικό’, εκ μέρους τους (για τους παραγωγούς λέω), να αρνούνται να μας πουν εδώ και τώρα τι στο καλό έγινε τελικά με τον Glenn. Τον έφαγαν ή όχι; Ήταν δικά του τα εντόσθια ή τα ‘δανείστηκε’; Επίσης ο Rick δαγκώθηκε ή απλά τραυματίστηκε; Και η ορδή, αυτή η τιμημένη η ορδή, γιατί αργεί τόσο να φτάσει στην Alexandria;
Αν αναρωτιέσαι, όχι μόνο -για 4ο επεισόδιο- η Maggie είναι ουσιαστικά εξαφανισμένη, ένα δηλαδή από τα ‘μόνιμα’ παράπονά μας, αλλά, αυτή τη φορά, δεν είναι παρών και κανένας άλλος από την ομάδα. Στο συγκεκριμένο standalone επεισόδιο, από την αρχή ως το τέλος, βλέπουμε μόνο τον Morgan, τον φαλακρό ‘τυροκόμο’ που του έμαθε την ‘άσε κοντάρι και άμα θρηνείς, πιάστο να ξεχαστείς’ τέχνη του aikido, μια γλυκύτατη κατσίκα ονόματι Tabitha (που τελικά δεν την γλιτώνει και γίνεται μεζές) και κάτι διάσπαρτους Walkers. Οι περισσότεροι εκ τους οποίους καταλήγουν στο νεκροταφείο του τυροκόμου. Σε κανονικούς τάφους. Με κανονικούς σταυρούς από πάνω. Που γράφουν κανονικά το όνομά τους.
Εντάξει, αυτό, δεν είναι εντελώς ακριβές. Όχι για τους τάφους, αλλά για τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα στην αρχή βλέπουμε και δυο άντρες (μάλλον πατέρας-γιος) που παραφυλάνε τον Morgan στο δάσος, με εκείνον να τους σκοτώνει και, αν κρίνουμε από το βλέμμα του, να το απολαμβάνει. Ειδικά στην περίπτωση του δεύτερου τον οποίο στραγγάλισε με τα ίδια του χέρια.
Επίσης, όταν όλα σχεδόν έχουν τελειώσει, βλέπουμε και πάλι τον Morgan να έρχεται ‘αντιμέτωπος’ με δυο ταλαιπωρημένους επιζώντες, ένα κουτσό νεαρό άντρα και μια κοπέλα, τους οποίους επιλέγει να μην σκοτώσει. Μια κομβική στιγμή που τον οδηγεί στο να μην επιστρέψει στα τρελά του, αλλά να τρέξει να βρει τον τυροκόμο τον οποίο δάγκωσε ένας Walker (ο ίδιος που εκείνος είχε στραγγαλίσει) και να γίνει για τα καλά ο Morgan του τώρα.
Επίσης το ‘παρών’ δίνει, υπό μια έννοια, και ο στυγερός δολοφόνος που οδήγησε τον τυροκόμο (τον λέμε έτσι επειδή παλεύει να φτιάξει τυρί από το γάλα της κατσίκας, στην πραγματικότητα ήταν ψυχίατρος που αποφάσιζε αν οι φυλακισμένοι είχαν δικαίωμα να αφεθούν ελεύθεροι με αναστολή) στην τρέλα όταν απέδρασε και πήγε και του δολοφόνησε τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά.
Τον έκανε δηλαδή πιο Morgan από τον Morgan. Σε σημείο που έκτισε το κελί μέσα στο σαλόνι της καλύβας του, τον απήγαγε, τον έκλεισε εκεί, τον άφησε να λιμοκτονήσει επί 47 μέρες και μετά τον έθαψε στο νεκροταφείο. Κάτι που δεν του έδωσε καμία ικανοποίηση, οπότε το γύρισε στο ‘Ου φονεύσεις’.
Το ίδιο κελί μέσα στο οποίο έβαλε τον Morgan όταν εκείνος, σε ημιάγρια κατάσταση, βρέθηκε στην καμπίνα και άρχισε να πυροβολεί. Το κελί δεν είχε κλειδαριά (σ.σ. Αντιθέτως ο Morgan, όσον αφορά τον λύκο, φροντίζει τουλάχιστον να κλειδώσει πίσω του). Αλλά ο Morgan δεν το ήξερε αυτό. Οπότε έμεινε εκεί μέσα, τρώγοντας τα γεύματα του, πετώντας ένα ‘Σκότωσέ με’ σε κάθε δυνατή ευκαιρία και διαβάζοντας, τελικά, το ‘Art of Peace’ βιβλίο που του πέταξε στα πόδια του ο Eastman (σ.σ. σε αντιδιαστολή με τον Rick, που, αν διάβαζε κάτι, θα ήταν το The Art of War).
Εν τέλει ο Morgan βγήκε, επιτέθηκε στον τυροκόμο, εκείνος κατάφερε να τον βάλει κάτω και μετά τον έπεισε να τον βοηθήσει με τον κήπο, με το θάψιμο των Walker και του έδωσε και ως δώρο ένα κοντάρι και την γνώση της τέχνης του aikido (εννοείται πως τα studio aikido, μετά από αυτό το επεισόδιο θα γεμίσουν φουλ με νέες εγγραφές). Κομπλέ με διάφορα μότο τύπου ‘Όλη η ζωή είναι πολύτιμη’, ‘Πρέπει να μάθεις να νοιάζεσαι για τον αντίπαλό σου’ , ‘Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να σκοτώνει’ και ότι άλλο λένε συνήθως οι Yoda αυτής της γης.
Ένας Eastman που ήταν φουλ πειστικός. Ένα επεισόδιο γεμάτο κουλ εικόνες (όπως o φλεγόμενος Walker και ο αμέσως προηγούμενος με το σαγρέ σαγόνι) και φορτισμένες με συναίσθημα στιγμές, όπως το τυχερό λαγοπόδαρο, η θλιβερή στιγμή όπου ο Morgan μπαίνει πίσω στο κελί και κλείνει την πόρτα, ο κορνιζαρισμένος τοίχος με την παιδική ζωγραφιά και η ιστορία πίσω της και, φυσικά, ο ίδιος ο τάφος του Eastman στο τέλος. Εκεί από όπου βλέπουμε τον Morgan να περνά πριν ξεκινήσει για τον δρόμο που θα τον οδηγήσει στις ράγες όπου θα δει την πινακίδα για το Terminus (αν και το τελευταίο που ακούμε στο επεισόδιο είναι μια ‘το διάλειμμα τελείωσε, εμπρός πάλι στις επάλξεις’ φωνή που έρχεται από την πύλη)
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Josh Gad στο Talking Dead, “είναι η μοναδική σειρά που οι παραγωγοί εμπιστεύονται το κοινό τους αρκετά για να κάνουν κάτι τόσο παλαβό όσο το να ακολουθήσουν το προηγούμενο επεισόδιο, που είχε τον ρυθμό μιας ταινίας The Fast and the Furious, με το συγκεκριμένο που θυμίζει Πιντερικό θεατρικό”.
Kαι, αν τελικά, όπως κάποιοι επιμένουν, όλη η σεζόν καταλήξει να εξελίσσεται στο διάστημα της ίδιας μέρας, τότε είναι όχι μόνο χρήσιμο, αλλά εντελώς αναγκαίο να έχεις ένα τέτοιο επεισόδιο στη ‘μέση’ της. Κάτι σαν το μάτι της καταιγίδας πριν ξεσπάσει, από το επόμενο, ξανά ο κακός χαμός και χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Υπενθυμίζουμε ότι η έκτη σεζόν του The Walking Dead έρχεται αποκλειστικά στο Fox με τα καινούργια επεισόδια να προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 22.45.