The Witcher: Είδαμε πρώτοι τη σειρά και αυτές είναι οι 5 spoiler-free σημειώσεις μας
- 21 ΔΕΚ 2019
Το ‘Witcher’ μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό ως brand από τα ομώνυμα video games των ‘90s, η πολυαναμενόμενη σειρά του Netflix όμως βασίζεται στα βιβλία που εμπνεύστηκαν απ’ αυτά. Εκεί, λοιπόν, ο Geralt of Rivia, ένας μοναχικός κυνηγός τεράτων, πασχίζει να βρει τη θέση του σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι αποδεικνύονται συχνά πιο μοχθηροί από τα τέρατα. Όταν όμως η μοίρα του τον οδηγεί σε μία παντοδύναμη μάγισσα και μία νεαρή πριγκίπισσα με ένα επικίνδυνο μυστικό, οι τρεις τους πρέπει να μάθουν να βγάζουν άκρη σε μία Ήπειρο ολοένα και πιο ασταθή.
Η ιδιότητα, τώρα, του Witcher σημαίνει πως ο Geralt μεταλλάχθηκε και εκπαιδεύτηκε από τα παιδικά του χρόνια για να γίνει κυνηγός τεράτων επί πληρωμή. Στον φανταστικό του κόσμο (την Ήπειρο που αναφέραμε πριν λίγο) κατοικούν άνθρωποι, ξωτικά, νάνοι και διάφορα άλλα μαγικά πλάσματα. Η Ήπειρος διαχωρίζεται στις νότιες περιοχές που κυβερνώνται από την Αυτοκρατορία Nilfgaard και τις βόρειες όπου ηγούνται διάφοροι βασιλιάδες και βασίλισσες. Οι δύο περιοχές είναι διαρκώς σε πόλεμο και οι περισσότερες από τις ιστορίες εκτυλίσσονται στα Βόρεια.
Εμείς είδαμε αποκλειστικά πρώτοι τα 5 πρώτα επεισόδια της σειράς και αυτές είναι οι βασικές spoiler-free σημειώσεις που κρατήσαμε:
ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ ΜΑΧΗΣ
Οι πιο δυνατές μάχες της σειράς που τίζαραν τα τρέιλερ φαίνεται πως βρίσκονται μετά τα 5 πρώτα επεισόδια που μου έγιναν διαθέσιμα, παρ’ όλα αυτά το ‘Witcher’ έχει ως επί το πλείστον αληθοφανείς χορογραφίες στη δράση του και στρώνει έδαφος για συγκρούσεις στο φινάλε. Καλύτερες πάντως ως τώρα είναι όσες αφορούν τον Geralt σε σώμα με σώμα προστριβές και όχι οι πιο μαζικές σκηνές πολέμου.
O ίδιος ο Cavill φαίνεται να διασκεδάζει πολύ με τη σωματικότητα του ρόλου του. Έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις ότι ο Geralt τον έβαλε στην καλύτερη φόρμα της ζωής του (ναι, περισσότερο κι από τον Superman) και αυτό είναι έκδηλο στην κινησιολογία του.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Οι δύο βασικοί γυναικείοι χαρακτήρες της σειράς είναι η Ciri και η πολύ δημοφιλής από τα βιβλία και τα games, Yennefer. Η Freya Allan ως Ciri είναι ικανότατη, αλλά για μεγάλο μέρος της σεζόν μοιάζει κάπως άβολα αποκομμένη από τη ραχοκοκαλιά της σειράς. Υποθέτω πως η συνέχεια του show θα τη φέρει κοντά με τους υπόλοιπους βασικούς ήρωες για να σχηματίσουν την «αταίριαστη οικογένεια που είναι γραφτό να είναι μαζί», όπως έχει υποσχεθεί η showrunner Lauren Hissrich και έχουν αγαπήσει οι φαν του franchise.
Η Yennefer της Anya Chalotra από την άλλη, το ρίχνει έξω σε σκηνές με μεγάλες απαιτήσεις, τόσο ερμηνευτικά όσο και σωματικά. Περνά από δύσκολες μεταβάσεις, είναι εύθραυστη και παντοδύναμη μαζί, και είναι παρούσα σε κάθε της δευτερόλεπτο στην κάμερα. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν γίνει η breakout star της σειράς.
Η ΣΛΑΒΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ
Το σλαβικό πνεύμα των best-seller βιβλίων που γράφει ο Andrzej Sapkowski είναι ζωντανό στη σειρά, κυρίως μέσα από τη μυθολογία που έχει εμπνεύσει το worldbuilding.
Ιδιότητες όπως των Vedmak, των μάγων δηλαδή που μπορούν να θεραπεύουν όσο και να καταστρέφουν, τέρατα όπως η δαιμονική, βαμπιρική Striga που συναντά ο Geralt, ή οι εχθροπραξίες μεταξύ των βασιλείων της Ηπείρου που επηρεάστηκαν από τις πραγματικές Βόρειες Σταυροφορίες, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία της σλαβικής παράδοσης που παρουσιάζει η σειρά.
Η ΖΗΝΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ
Ο Geralt of Rivia είναι ένας χαρακτήρας με σκοτεινό παρελθόν που περιδιαβαίνει την Ήπειρό του περνώντας περιπέτειες. Έχει στο πλευρό του έναν βάρδο που προσπαθεί να τον φέρει πιο κοντά στα συναισθήματά του, και μαζί δίνουν και παίρνουν μαθήματα αναλόγως με τις περιστάσεις που συναντούν στα ταξίδια τους. Παρά τα σαφώς υψηλότερα production values που διαθέτει, το περιβάλλον του ‘Witcher’ μοιάζει κι αυτό με του ‘Xena’ – και αισθητικά, και με τους διαφορετικούς βασιλιάδες που κυβερνούν στο σύμπαν του Geralt, και με τα τέρατα που προκύπτουν σε κάθε του βήμα.
Αυτή είναι μια προσέγγιση καθαρά πρώτης ματιάς πριν διαπιστώσει κανείς πως, αντίθετα με τις πρώτες σεζόν του ‘Xena’, υπάρχει μια κύρια πλοκή που κρύβεται πίσω από κάθε προσωρινή περιπέτεια του Geralt και αποκαλύπτεται σιγά-σιγά.
Ο ανάλαφρος τόνος του show είναι άλλη μια ομοιότητα και θα κέρδιζε ίσως και παραπάνω εάν τον αγκάλιαζε περισσότερο. Ο αυτοσαρκασμός της ‘Xena’ συγχωρούσε πολλές υπερβολές της σειράς, ενώ το ‘Witcher’ περνά κατά τόπους κρίση ταυτότητας γιατί αμφιταλαντεύεται άτσαλα μεταξύ Σοβαρού Epic και Ασόβαρης Περιπέτειας.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ GAME OF THRONES
Είναι δύσκολο να γεννηθεί ένα τηλεοπτικό φαινόμενο τόσο κοντά στην εκπνοή ενός άλλου φαινομένου. Σε επίπεδο εξάπλωσης και τηλεθέασης ωστόσο (και άρα σε επίπεδο αύξησης μπάτζετ μελλοντικά), το ‘Witcher’ και η μηχανή του Netflix μπορεί να δώσουν μια πολύ τίμια μάχη και, ποτέ δεν ξέρεις, ίσως και σε βάθος χρόνου να την κερδίσουν. Η σειρά είναι ήδη ανανεωμένη για 2η σεζόν άλλωστε.
Εάν, τώρα, λάβουμε τα ερμηνευτικά βραβεία ή άλλες υποψηφιότητες στις μεγάλες κατηγορίες των Emmys ως ένα ακόμη μέτρο επιτυχίας, το ‘Witcher’ παραείναι σειρά φαντασίας για να το αποδεχθεί η Ακαδημία Τηλεόρασης που παραδοσιακά αποφεύγει τα καθαρόαιμα genre shows.
Εκεί όμως που το ‘Witcher’ δεν μπορεί στ’ αλήθεια να ανταγωνιστεί το ‘Game of Thrones’ όταν το δεύτερο ήταν σε φόρμα, είναι οι φορτισμένοι διάλογοι, τα υπόρρητα νοήματα που εμπιστευόταν την αφήγησή του να δώσει, τον βρασμό που ένιωθες να υποβόσκει πάντα πίσω από τις αποφάσεις των ηρώων του. Το ‘Witcher’ καταπιάνεται κι αυτό με την πολιτική πραγματικότητα και με μια ανθρωπότητα που μπορεί να είναι πολύ πιο τερατώδης από έναν δράκο ή ένα ζόμπι, νιώθει όμως την ανάγκη να εξηγεί τα πάντα. Έρχονται όλα γρήγορα στην επιφάνεια και δεν αφήνει τις δραματικές του στιγμές να σιγοβράσουν πριν στις κάνει λιανά.
***
Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!
Στο 3ο επεισόδιο, αναλύουμε την original τριλογία ταινιών.