Ed Miller/Netflix
EXPLAINED

Τι συνέβη με το Baby Reindeer του Netflix που τελικά δεν είναι αληθινή ιστορία

Δικαστής αποφάσισε ότι η μίνι σειρά-χιτ της πλατφόρμας παρουσιαζόταν εσφαλμένα ως αληθινή ιστορία, δικαιώνοντας τη γυναίκα που ενέπνευσε την ηρωίδα της Martha. 

Έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Απρίλιο, έγινε εν μία νυκτί viral, άνοιξε συζητήσεις επί συζητήσεων γύρω από την παρενόχληση, το stalking, την ψυχική υγεία και το τραύμα, αναδείχθηκε ως το απόλυτο τηλεοπτικό χιτ. Πριν λίγες εβδομάδες μάλιστα τιμήθηκε με 6 βραβεία Emmy.

Το Baby Reindeer του Richard Gadd είναι αναμφίβολα η σειρά της χρονιάς και το buzz, που το ακολουθεί ακόμα έχει να κάνει κυρίως και πάνω απ’ όλα με το γεγονός ότι είναι αληθινή ιστορία – ή μήπως όχι;

Αν μπεις αυτή τη στιγμή στο Netflix, θα δεις ότι πριν από την έναρξη κάθε επεισοδίου του Baby Reindeer αναγραφόταν στην οθόνη η φράση «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία». Συνεπώς, και οι θεατές την αντιμετώπιζαν ως τέτοια: μία ιστορία απολύτως αληθινή και ακριβή με κανένα κομμάτι μυθοπλασίας στην πλοκή.

Αυτό ήταν που λίγους μήνες μετά, στις αρχές Ιουνίου, οδήγησε τη Fiona Harvey, τη γυναίκα που όπως ισχυρίζεται υπήρξε η πηγή έμπνευσης για την πολυσυζητημένη σειρά και την ηρωίδα της Martha να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του Netflix, ζητώντας ως αποζημίωση 170 εκατομμύρια δολάρια για ηθική βλάβη. Η Harvey ανέφερε ότι βγήκε από την ανωνυμία και έγινε η ζωή της κόλαση, αφού fans της σειράς την αναγνώρισαν ως την αληθινή Martha, που κατασκοπεύει και παρενοχλεί τον Donny. 

Στο έγγραφο της μήνυσης σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι «το γεγονός ότι η σειρά είναι αληθινή ιστορία είναι ένα ψέμα, το οποίο αφηγούνται το Netflix και ο δημιουργός της, Richard Gadd από απληστία και δίψα για δημοσιότητα· είναι ένα ψέμα με στόχο να προσελκύσει περισσότερους τηλεθεατές, περισσότερη προσοχή, να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα και να καταστραφεί μοχθηρά η ζωή της μηνύτριας».

Τώρα, μήνες μετά, η Fiona Harvey φαίνεται να δικαιώθηκε και να ανοίγει ο δρόμος της δικαιοσύνης να προχωρήσει σε αγωγή για δυσφήμηση κατά της πλατφόρμας

Στην απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (27/09) στην Καλιφόρνια, ο δικαστής Gary Klausner ανέφερε ότι η μηνύτρια δύναται να προχωρήσει τις νομικές της αξιώσεις, καθώς το Baby Reindeer προωθήθηκε και διαφημίστηκε εσφαλμένα ως «αληθινή ιστορία» από τον Gadd και το Netflix. Επίσης, τόνισε ότι η πλατφόρμα «δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια» να ελέγξει την ακρίβεια της ιστορίας του δημιουργού ή έστω να παρουσιάσει την ηρωίδα ως «έμπνευση» βασισμένη σε πραγματικό πρόσωπα.

Θυμίζουμε ότι στη σειρά η Martha εμφανίζεται να παρενοχλεί για χρόνια τον κωμικό, να του στέλνει χιλιάδες γραπτά emails και φωνητικά μηνύματα, να πηγαίνει στο μπαρ όπου εκείνος εργάζεται, αλλά στις stand-up παραστάσεις του, να φτάνει μέχρι το σημείο του ξυλοδαρμού της συντρόφου του, της παρενόχλησης των γονιών του, αλλά και της σεξουαλικής επίθεσης εναντίον του – κάτι που η Harvey αρνείται ότι συνέβη στα αλήθεια.

Όπως υπογράμμισε ο δικαστής, «υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ακατάλληλου αγγίγματος και της σεξουαλικής επίθεσης».

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι ο Gadd έχει δηλώσει ότι τόσο η σειρά στο Netflix, όσο και το θεατρικό έργο στο οποίο αυτή βασίστηκε είναι προϊόντα μυθοπλασίας. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε μιλώντας στους Sunday Times ότι είχε επιφυλάξεις ως προς τη χρήση της φράσης «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία» στην αρχή των επεισοδίων, αλλά τελικά συμπεριλήφθηκε ύστερα από αίτημα του Netflix.

Exit mobile version