NETFLIX
ΚΟΣΜΟΣ

Τι συνέβη με την πτήση «φάντασμα» MH370 της Malaysia Airlines

10 χρόνια πριν, το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, με την υπόθεση να συνεχίζει να απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη από το 2014 μέχρι σήμερα.
8 Μαρτίου 2014. Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο. Σε αυτό επιβαίνουν 239 άνθρωποι (227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος). 38 λεπτά, όμως, ύστερα από την απογείωση του Boeing 777, το σήμα εξαφανίζεται. Το αεροπλάνο χάνεται από τα ραντάρ και κανείς δε γνωρίζει τι έχει συμβεί. Το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι πως ο πιλότος του προσπαθεί μερικά λεπτά πριν την εξαφάνιση να αλλάξει πορεία.

Η είδηση της εξαφάνισης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, ενώ οι συγγενείς των επιβατών της μοιραίας πτήσης σπεύδουν στο αεροδρόμιο για να μάθουν τι έχει συμβεί. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να τους δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Ένα αεροπλάνο έχει μόλις χαθεί χωρίς κανείς να γνωρίζει τι συνέβη.

Οι μέρες και οι μήνες περνούν, με τις έρευνες στον Ειρηνικό Ωκεανό να μην αποδίδουν καρπούς. Οι ελπίδες σιγά-σιγά σβήνουν. Το μόνο που έχει απομείνει είναι να μάθουν όλοι τι οδήγησε στην πτώση και την εξαφάνιση του αεροπλάνου.

Το 2018 δημοσιοποιήθηκε η επίσημη έρευνα για το περιστατικό, ωστόσο, τα συμπεράσματά της δε ρίχνουν φως στις αιτίες της εξαφάνισης της πτήσης MH370. Τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία είναι μερικά θραύσματα που βρέθηκαν στις ακτές του ωκεανού και πιστεύεται πως ανήκουν σε αυτό.

Οι οικογένειες των θυμάτων μέχρι σήμερα καταγγέλλουν πως υπήρξαν ασυνέπειες στην έρευνα. Μια σειρά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πριν ένα χρόνο στο Netflix, με τίτλο MH370: The Plane that Disappeared, προσπάθησε να ρίξει και πάλι φως στην υπόθεση, παρουσιάζοντας τα τρία πιο πιθανά σενάρια για την εξαφάνιση, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει φημολογία πως η κυβέρνηση της χώρας θα ανοίξει ξανά την υπόθεση.

Ας θυμηθούμε ποια ήταν τα επικρατέστερα σενάρια.

Πρώτο σενάριο: Υπαιτιότητα του πιλότου της Malaysia Airlines


JoePriesAviation.net / AP

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο πιλότος αποφάσισε να αυτοκτονήσει στο πιλοτήριο και να οδηγήσει στον θάνατο τους 238 ανθρώπους που επέβαιναν στην πτήση. Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι ερευνητές που απορρίπτουν το συγκεκριμένο σενάριο.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως ο πιλότος θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει ολόκληρο σχέδιο για να έχει αυτός και μόνο τον έλεγχο του αεροσκάφους. Θα έπρεπε, δηλαδή, να είχε απομακρύνει από το πιλοτήριο τον συγκυβερνήτη του και να έχει κλείσει όλα τα συστήματα επικοινωνίας. Σύμφωνα με το πόρισμα, όμως, δε διαπιστώθηκε οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς του πιλότου πριν από τη μοιραία πτήση.

Δεύτερο: Αεροπειρατεία

Ερευνητής που συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του Netflix υποστηρίζει πως υπήρχαν τρεις Ρώσοι επιβάτες που θα μπορούσαν με κάποιο πρόσχημα να πάρουν το έλεγχο του αεροσκάφους και να το οδηγήσουν προς την κεντρική Ασία. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει απορριφθεί, ωστόσο, από αρκετούς ειδικούς καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο τεχνικά να πάρουν τον έλεγχο του αεροσκάφους και ιδιαίτερα του πιλοτηρίου.

Τρίτο: Κατάρριψη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις


Lai Seng Sin / AP

Και πάμε στο τρίτο σενάριο που έχει σηκώσει πολύ μεγάλη κουβέντα. Σύμφωνα με τη σειρά, η τρίτη εκδοχή θέλει την κατάρριψη του αεροσκάφους να έγινε από αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Νότια Σινική Θάλασσα. Μία Γαλλίδα δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν 2,5 τόνοι από ηλεκτρονικές συσκευές, που δεν είχαν περάσει από σάρωση.

Οι Αμερικανοί, που δεν ήθελαν η Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία στον τομέα της παρακολούθησης, «εξαφάνισαν» το αεροσκάφος από το ραντάρ, και το υποχρέωσαν να προσγειωθεί.

Όταν ο πιλότος αρνήθηκε, το κατέρριψαν.

Exit mobile version