Ελληνικό σινεμά εναντίον Γκοτζίλα: Το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα γίνει στον υπολογιστή σου
- 6 ΝΟΕ 2020
Και, ακόμα κρισιμότερα, το ίδιο το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Του Ντοκιμαντέρ, έστω. Το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη, κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, εξ ολοκληρου ονλάιν.
To 61o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται online μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Οι συνθήκες αναγκάζουν το Φεστιβάλ να επιστρέψει στην ίδια λογική και τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος που είχε ανακοινωθεί παρουσιάζεται ονλάιν στην πλατφόρμα από όπου κάθε θεατής μπορεί να αγοράσει εισιτήριο για μία ταινία ή για ένα πακέτο ταινιών της επιλογής του. Τα φιλμ που απουσιάζουν είναι κυρίως αυτά της διανομής ενώ τα οσκαρικών πλέον ελπίδων ‘Μήλα’ (που έτσι κι αλλιώς είχαν πραγματοποιήσει την ονλάιν πρεμιέρα τους και για το Ελληνικό κοινό τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Βενετίας) έγιναν πολύ σύντομα μη διαθέσιμα για αγορά.
Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα είναι εκεί, είναι πλούσιο, και οι επιλογές πολλές. Και ανοιχτές, έτσι, για το κοινό όλης της χώρας.
Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για να παρακολουθήσεις το Φεστιβάλ:
*Πας στην πλατφόρμα https://online.filmfestival.gr/ και δημιουργείς ένα προφίλ. Με το που κάνεις log in, μπορείς πλέον να αγοράσεις εισιτήρια.
*Το κάθε εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ.
*Διαθεσιμότητα ταινιών. Προσοχή τώρα. Οι ταινίες δεν γίνονται διαθέσιμες όλες μαζί, αλλά ακολουθώντας την προσμοιωτική λογική ενός Φεστιβάλ, ανοίγουν κάθε μία και την αντίστοιχη μέρα της. Όσοι αγοράσουν εισιτήριο για την εκάστοτε ταινία, θα μπορούν να την παρακολουθήσουν ΜΟΝΟ την μέρα “προβολής” της. Πολύ θετική αυτή η κίνηση: Αν υπάρχει ένας τρόπος να δημιουργηθεί μια οποιαδήποτε φεστιβαλική αίσθηση, θα είναι κατευθύνοντας την προσοχή ανά μέρα σε συγκεκριμένους τίτλους. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι σήμερα προβάλλεται η τάδε ταινία, για μια σειρά από λόγους.
*Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για θέαση από τις 10 το πρωί της μέρας προβολής της, μέχρι τις 10 το πρωί της επόμενης. Η θέαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 το πρωί.
*Όλα τα μεγάλα τμήμα του Φεστιβάλ εκπροσωπούνται. Έχουμε το Διεθνές Διαγωνιστικό, τους Ανοιχτούς Ορίζοντες (με μια επιλογή ταινιών από τα Φεστιβάλ του κόσμου), το Balkan Survey (με επιλογές από το βαλκανικό σινεμά της χρονιάς), τα πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα (στο οικολογικό sci-fi και σε δύο γυναίκες δημιουργούς που αξίζει να ανακαλύψετε) και όλο το Ελληνικό σινεμά που είδαμε φέτος, από πρεμιέρες μέχρι την ταινία του Οικονομίδη.
Ας δούμε 10 ταινίες από όλα τα τμήματα που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες και προτείνουμε:
Τα Ελληνικά φιλμ
Μπορείς να βρεις Ελληνικές ταινίες σε πολλά τμήματα του Φεστιβάλ, πρώτης ή δεύτερης προβολής, αλλά στο Διαγωνιστικό υπάρχουν 2: Το σύγχρονο γουέστερν “Digger” του Τζώρτζη Γρηγοράκη, για έναν άντρα που ζει αποτραβηγμένος στην κορυφή ενός ορεινού δάσους καθώς μια βιομηχανία επεκτείνεται επιθετικά διαταράσσοντας την άγρια φύση και απειλώντας την ζωή του. Και το “Kala Azar”, για την τελετουργική επαγγελματική ρουτίνα ενός ζευγαριού, το οποίο αποτεφρώνει πτώματα ζώων, περισυλλέγοντάς τα είτε από τους ιδιοκτήτες τους είτε αφότου έχουν χτυπηθεί και εγκαταλειφθεί από διερχόμενα οχήματα, η οποία διαταράσσεται εξαιτίας ενός ατυχήματος που προκαλούν οι ίδιοι. (Στο Διαγωνιστικό συμπεριλαμβάνονται και τα “Μήλα”, αλλά δεν είναι διαθέσιμα για αγορά.)
Σύζυγοι – Wives
Από το αφιέρωμα στην Άνια Μπράιεν δοκιμάστε το “Wives”, όπου τρεις γυναίκες ανταμώνουν ξανά, για να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια από την αποφοίτησή τους. Έπειτα από τρεις μέρες ξέφρενου πάρτι στην Κοπεγχάγη, επιστρέφουν στο Όσλο και στους συζύγους τους. Μια ανατρεπτική ματιά στα στερέοτυπα της ζωής των παντρεμένων γυναικών, που συνδυάζει το χιούμορ με το δράμα. Μια παιχνιδιάρικη, φεμινιστική παραλλαγή της θρυλικής ταινίας του Τζον Κασσαβέτη “Σύζυγοι”, που σφράγισε την ιστορία του σκανδιναβικού σινεμά.
Μαργαρίτες – Daisies
Το άλλο μεγάλο φόκους είναι στην πρωτοπόρα του Τσέχικου Νέου Κύματος Βέρα Χιτίλοβα από το οποίο ξεχωρίζουμε τις αριστουργηματικές της -και άκρως λογοκριμένες στην εποχή τους- “Μαργαρίτες”, ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φιλμ των ‘60s. Δύο νέες γυναίκες αποφασίζουν να μιμηθούν τον παρακμιακό και χυδαίο κόσμο που τις περιβάλλει, απαλλαγμένες από νόρμες και ήθη. Σαρωτικό, απελευθερωτικά καταστροφικό, και πραγματικά μοναδικό.
Ημέρες – Days
Η νέα ταινία του σημαντικού auteur Τσάι Μινγκ-λιανγκ, για έναν ταλαιπωρημένο μεσήλικα που ζει σε ένα ευρύχωρο σπίτι μιας εύπορης γειτονιάς και έναν φτωχό νεαρό μετανάστη από το Λάος, παγιδευμένο στο θορυβώδες χάος της Μπανγκόκ. Οι κόσμοι τους θα συναντηθούν στην αναζήτηση ανθρώπινης επαφής σε ένα ακόμα υπνωτιστικό, πανέμορφο, λιγομίλητο φιλμ από το μεγάλο σκηνοθέτη, βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Enfant Terrible
Τα έργα κι οι ημέρες του Βέρνερ Ράινερ Φασμπίντερ σε ένα φιλμ που αποτέλεσε μέρος της επιλογής του ακυρωμένου Φεστιβάλ Καννών 2020.
Τα βραβευμένα της Δράμας
Μια επιλογή από τα μικρού μήκους φιλμ που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Δράμας, ανάμεσα στα οποία το εκπληκτικό “Bella”, που κέρδισε και το μεγάλο βραβείο -δικαιότατα- και αξίζει να το δείτε μαζί με τα υπόλοιπα highlights του Φεστιβάλ.
Η Νύχτα των Βασιλιάδων – Night of the Kings
Ένας νεαρός άνδρας περνά την πρώτη του νύχτα στην πιο άγρια φυλακή της Ακτής Ελεφαντοστού, και διηγείται ιστορίες στους συγκρατούμενούς του μέχρι την αυγή. Φέρνοντας στο νου τις “Χίλιες και μία νύχτες”, αυτό το παραισθησιογόνο και ονειρικό παραμύθι μας βυθίζει στο μυσταγωγικό σύμπαν μιας ολόκληρης ηπείρου. Προβλήθηκε σε Βενετία και Τορόντο και αποτελεί την οσκαρική πρόταση της Ακτής Ελεφαντοστού.
Κι αύριο, ο κόσμος όλος – And Tomorrow the Entire World
Και μιλώντας για οσκαρικές προτάσεις, η Γερμανία στέλνει αυτό το δυνατό αντι-φασιστικό δράμα, για μια πρωτοετή φοιτήτρια Νομικής που απομακρύνεται από το συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον της και γίνεται μέλος σε ένα αντιφασιστικό κοινόβιοερχόμενη αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο ερώτημα: η βία δικαιολογείται στη μάχη κατά του φασισμού; ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.
Prophecies from another world: Sci-fi και Cli-fi
Όλο το αφιέρωμα στην κλιματολογικού ενδιαφέροντος επιστημονική φαντασία από τα ‘50s ως τα ‘90s κι από τον Γκοτζίλα ως τον Νικολαϊδη, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Υπήρχε ένα οικονομικό πακέτο αλλά από ό,τι φαίνεται αποσύρθηκε με τη έναρξη του Φεστιβάλ, οπότε διαλέχτε μεμονωμένες ταινίες. Μπορείτε να δείτε την “Πρωινή Περίπολο” του Νικου Νικολαϊδη, το αφροφουτουριστικό sci-fi “Ο Σαν Ρα στο Διάστημα”, αλλά και το κλασικό “Κινγκ Κονγκ Εναντίον Γκοτζίλα” του 1962.
Ένα από τα πιο υπέροχα βαλκανικά φιλμ των ‘10s, προβάλλεται ξανά στο πλαίσιο ενός αφιερώματος σε επιτυχημένα πρότζεκτ του τμήματος της Αγοράς. Σ’ ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία στην αρχή του καλοκαιριού, η Λαλέ και οι τέσσερις αδελφές της γυρνούν από το σχολείο και παίζουν αθώα με τ’ αγόρια. Η υποτιθέμενη ανηθικότητα των παιχνιδιών τους προκαλεί ένα σκάνδαλο στη μικρή κοινότητα. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σιγά σιγά σε φυλακή, το σχολείο αντικαθίσταται με μαθήματα κατ’ οίκον με θέμα τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, και ξεκινούν τα προξενιά. Οι πέντε αδελφές, σπρωγμένες από την ίδια επιθυμία για ελευθερία, επαναστατούν ενάντια στους περιορισμούς που τους επιβάλλονται.
To 61o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται online μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Αυτή τη φορά μας βρίσκει έτοιμους! Από το μεγαλύτερο τηλεοπτικό event της σεζόν και έναν ολότρελο Ethan Hawke, μέχρι οσκαρικών βλέψεων φιλμ και τη Νο.1 κωμωδία που θα σε ανακουφίσει, αυτές είναι οι ταινίες και οι σειρές που μας σώσουν στο lockdown.