REVIEWS

Το Έτερος Εγώ επιστρέφει καλύτερο: 19 σημειώσεις που κρατήσαμε από την πρεμιέρα

Ένα μεγαλύτερο σύμπαν ελληνικών παραγωγών, ο δολοφόνος που περνά τους Άθλους του Θησέα και μια γάτα ως πραγματική σταρ του νέου 'Έτερος Εγώ'. Είδαμε τα 3 πρώτα επεισόδια και σας τα λέμε όλα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, βρεθήκαμε στα γυρίσματα του ‘Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές’. Φεύγοντας από το σετ, αναρωτηθήκαμε αν η επερχόμενη σειρά θα μπορούσε να σώσει την ελληνική τηλεόραση. Λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα του πρότζεκτ στην COSMOTE TV και έχοντας πια δει τα τρία πρώτα επεισόδια από τα οκτώ που θα προβληθούν, η επιχείρηση διάσωσης μοιάζει σχεδόν χειροπιαστή. Όχι μόνο από το αποτέλεσμα που φαίνεται να δικαιώνει τους συντελεστές αλλά, ίσως κυριότερα, ως το πρώτο βήμα της ελληνικής μυθοπλασίας στη συνδρομητική τηλεόραση.

Γι’ αυτό και θα ξεκινήσουμε τις σημειώσεις μας από την πρωτοβουλία και όσα ενδεχομένως γεννήσει, αφού πρώτα κάνουμε μια σύντομη περιγραφή της σειράς. Ο εκκεντρικός καθηγητής εγκληματολογίας Δημήτρης Λαϊνης καλείται ξανά από τις αστυνομικές αρχές, αυτή τη φορά για να βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μια σειρά δολοφονιών που μοιάζουν να ακολουθούν την πορεία των Άθλων του Θησέα.

Εμείς βρεθήκαμε στο Q&A του καστ και του δημιουργού Σωτήρη Τσαφούλια, μάθαμε τους στόχους της COSMOTE TV, είδαμε την πρώτη πράξη του αστυνομικού δράματος και καταθέτουμε τις σημειώσεις μας:

Η COSMOTE TV ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ

1. Για την πρωτοβουλία: «Νομίζω ότι από τη στιγμή που έχουν καταφέρει αξιοποιώντας τις streaming πλατφόρμες παραγωγές που έρχονται από τη Σκανδιναβία, από το Ισραήλ τελευταία, και από άλλες χώρες που είναι λίγο outsiders για να κάνουν υψηλού επιπέδου παραγωγές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη μπορεί να το κάνει κάποιος απ’ την Ελλάδα αυτό. Αυτό ήταν ένα από τα drivers που είχαμε για να προχωρήσουμε κι εμείς στη δική μας λογική παραγωγής περιεχομένου. Μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε στον χώρο της μυθοπλασίας. Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε προτάσεις που είναι αρκετά προχωρημένες για να καταλήξουμε στο επόμενο βήμα μας. Το βασανίζουμε αρκετά αλλά πιστεύω ότι είμαστε κοντά». – Δημήτρης Μιχαλάκης, Executive Director της COSMOTE TV

2. Για το binge-watching: Τα 8 επεισόδια του ‘Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές’, θα είναι διαθέσιμα on demand & δωρεάν στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Από την Δευτέρα 8/7 έως και τις 15/7, τα επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται κάθε βράδυ στις 23.00, στο COSMOTE CINEMA 4HD. Η εταιρεία έχει πάρει την απόφαση για όλη τη μελλοντική ορίτζιναλ παραγωγή της στη μυθοπλασία, να γίνεται ολόκληρη διαθέσιμη για binge-watching.

3. Για το πέρασμα στην τηλεόραση: Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είχε δεχτεί και στο παρελθόν προτάσεις για το ‘Έτερος Εγώ’ και τις απέρριψε επειδή δεν ήταν της αισθητικής και του οράματός του. Η COSMOTE TV άφησε ελεύθερο το πεδίο στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο για να κάνει κινηματογράφο είδους, ώστε να πάψει ο ελληνικός κινηματογράφος να είναι είδος από μόνος του. Ουσιαστικά του ζήτησαν να κάνει κινηματογράφο στην τηλεόραση και δεν ένιωσε καμία διαφορά κατά τη μετάβασή του από το ένα μέσο στο άλλο.

4. Για τη δημιουργία του σίκουελ: «Η γνώση ότι γράφεις για τηλεοπτική σειρά σου δίνει λίγο περισσότερη ελευθερία στο να αναπτύσσεις [τους χαρακτήρες] στις συνθήκες τους, με τις ιδιαιτερότητές τους. Είναι άλλο να έχεις στη διάθεσή σου 6 ώρες να αφηγηθείς κάτι κι άλλο να πρέπει μέσα σε 100’ να τα συμπτύξεις όλα. Δεν είχα όμως στο μυαλό μου κάποιο σίκουελ, το σίκουελ γεννήθηκε όταν γεννήθηκαν οι προϋποθέσεις από την COSMOTE να γίνει κάτι». Ο δημιουργός χαρακτήρισε την κίνηση της εταιρείας ελπιδοφόρα για το ελληνικό τηλεοπτικό πεδίο.

5. Για το ταξίδι της σειράς έξω από τα σύνορα: «Η σειρά πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταθεί με την έννοια που θα σταθεί στο ελληνικό κοινό γιατί είναι πολύ δύσκολη η μετάφρασή της. Γιατί περιέχει τη λέξη φιλότιμο, τη διαφορά του πρέπει με το πρέπον, της επικοινωνίας και της συνεννόησης, της σχέσης και της επαφής. Θα δυσκολέψει τις μεταφράσεις της αλλά πέρα από αυτό το κομμάτι μπορεί να σταθεί επάξια», σχολίασε ο Τσαφούλιας.

6. Για τις καλοπροαίρετες συγκρίσεις: «Το ‘Έτερος Εγώ: Οι Χαμένες Ψυχές’ δεν φιλοδοξεί να είναι και να γίνει τίποτα άλλο από αυτό που είναι. Επειδή έχω διαβάσει κι έχω ακούσει πολλά – στην πρώτη μου ταινία ήταν ο Fincher και το ‘Seven’, εδώ στη σειρά είναι το ελληνικό ‘True Detective’. Όλες αυτές οι συγκρίσεις είναι πολύ τιμητικές για μένα, είναι άδικες για τους άλλους τους ανθρώπους, τον Fincher κι αυτούς (γέλια). Δεν φιλοδοξεί το ‘Έτερος Εγώ’ να είναι ούτε ‘True Detective’, δεν φιλοδοξεί να είναι τίποτε άλλο, δεν φιλοδοξούμε όλοι στην παραγωγή να είμαστε τίποτε άλλο από τους εαυτούς μας».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ

7. Για την επιλογή του Τσαφούλια για τους Άθλους του Θησέα ως μέθοδος του νέου serial killer: «Το πεδίο της ελληνικής μυθολογίας θεωρώ ότι έχει όλες τις λύσεις που βασανίζουν διαχρονικά τον άνθρωπο. Το μόνο κακό είναι ότι μας τους διδάσκουν πολύ λίγο και χωρίς τον αποσυμβολισμό τους, την έννοιά τους. Στο σίριαλ το κάνουμε. Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι ο Θησέας είναι μια μυθική αλληγορία για μια προσωπική εξέλιξη. Είναι ένα πεδίο που με ιντριγκάρει πάρα πολύ. Είναι πεδίο έμπνευσης που δεν σου επιτρέπει μόνο να κινηθείς στα όρια της μυθοπλασίας – γιατί αυτό έκαναν κι οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν τη μυθοπλασία για να περάσουν τις ανώτερες αξίες ή αρχές τους. Στο γιατί πάλι αρχαίοι Έλληνες, γιατί πάλι μύθοι, γιατί πάλι ο Λαΐνης, αυτή η πλοκή απαντάται σεναριακά».

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΣΤ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ

8. Για το time jump του Λαΐνη: «Ο χαρακτήρας βρίσκεται στο ακριβώς επόμενο σταυροδρόμι. Αυτή τη φορά δεν έχει τον Πυθαγόρα και τους φίλιους αριθμούς, αλλά μπλέκεται 2 χρόνια μετά σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του, μιας δικής του απομόνωσης γιατί έχουν συμβεί και κάποια γεγονότα που μαθαίνουμε για τον ίδιο. Μπλέκεται και σε μια υπόθεση που δεν γνωρίζει κι ο ίδιος πώς έχει μπει, οπότε με τη βοήθεια των υπολοίπων μπαίνει στη διαδικασία να καταλάβει τον περίεργο αποσυμβολισμό της». – Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

9. Για τη δημοσιογράφο που εξερευνά τα εγκλήματα: «Δεν έχω κανένα κοινό στοιχείο με τη Χριστίνα τη Στεργίου. Αυτή είναι μια γυναίκα υπέρμετρα φιλόδοξη, το κυνηγάει πάρα πολύ, έχει μεγάλες βλέψεις για τη ζωή της και τον εαυτό της. Εγώ είμαι το αντίθετο. Αν δεν με πάρουν τηλέφωνο για μια δουλειά θα περιμένω, και θα περιμένω, και θα περιμένω, μέχρι να χτυπήσει. Ίσως τον δυναμισμό έχουμε κοινό, είναι δυναμική, είμαι κι εγώ». – Βίκυ Παπαδοπούλου

10. Για τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών: Ο Μάνος Βακούσης επιστρέφει στον ρόλο του Απόστολου Μπαρασόπουλου και αυτή τη φορά έχει τον χρόνο να δουλέψει με το χιούμορ του χαρακτήρα, αλλά και πιο προσωπικές του πτυχές. Ατάκες όπως «η μόνη χαλασμένη μήτρα που ξέρω είναι αυτή που σε γέννησε» είναι τόσο Θεοχαρικές και τόσο προσγειωμένες όταν ειπώνονται απ’ αυτόν, ώστε να προσκυνήσουμε.

11. Για τον νέο αστυνόμο ως δεξί χέρι του Μπαρασόπουλου: [Ο Παντελής Σκλαβής] είναι ένας ακέραιος άνθρωπος που βρίσκεται δίκαια δίπλα στον Μπαρασόπουλο που φέρει αυτό το βάρος, και νομίζω γι’ αυτό καταφέρνει και μπαίνει γρήγορα στην ομάδα του με τον Λαΐνη. Φτάνει στο τέλος να τον εμπιστευτεί και ο Λαΐνης που είναι ένας άνθρωπος με δύσκολες αντιδράσεις και συμπεριφορές. Είναι η ήρεμη δύναμη της ομάδας, είναι όμως κι αυτός που θα κάνει τον πιο κακό αν χρειαστεί. Θα βοηθήσει με τις αρχές του, θα προσπαθήσει να βάλει το πάθος του κάποια στιγμή στην άκρη». – Πέτρος Λαγούτης

12. Για τη μοριακή βιολόγο που συνεργάζεται με την αστυνομία: «Η επιστήμονας δεν είναι μια γενικότητα. Είναι συγκεκριμένη η επιστήμων που πρέπει να βρεις, δηλαδή πώς είναι αυτή η μοριακή βιολόγος, όχι πώς είναι γενικά μια μοριακή βιολόγος. Γι’ αυτό έκατσα κι έγραψα μια βιογραφία γι’ αυτήν τη γυναίκα και πορεύτηκα μ’ αυτήν. Ο Σωτήρης [Τσαφούλιας] βάζει αυτή την επιστήμονα να ερωτεύεται και να κάνει αυτή το πρώτο βήμα». – Κατερίνα Διδασκάλου

13. Για τον Διευθυντή της Πρότυπης Ψυχιατρικής Κλινικής: Ο Άρης Σακελλαρίου ενσωματώνει με φινέτσα τον επικεφαλής της κλινικής όπου λαμβάνει χώρα το πρώτο έγκλημα και αφήνει αρκετές αναπάντητες απορίες στα 3 πρώτα επεισόδια για να θεωρηθεί κι αυτός ύποπτος. Τα κοστούμια του, το επεξηγηματικό του χαμόγελο, η γλώσσα και ο τρόπος που τη χειρίζεται, είναι τα εργαλεία ενός character actor σε δράση.

Άλλους ρόλους υποδύονται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Βασίλης Ρίσβας που επιστρέφει στον ρόλο του ιατροδικαστή. Το δικό μου, προσωπικό βραβείο stand-out, νέου χαρακτήρα ως τώρα, παίρνει η Μελισσάνθη Μαχούτ που υποδύεται τη γειτόνισσα του Λαΐνη.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Προσοχή: Ακολουθούν ελαφρά spoilers από τα τρία πρώτα επεισόδια του ‘Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές’.

14. Για το σύμπαν της σειράς: Σε αυτή την Ελλάδα, η Ελληνική Αστυνομία και οι δημοσιογράφοι δουλεύουν με Mac, η Γ.Α.Δ.Α. αστράφτει και οι ψυχιατρικές κλινικές μοιάζουν με γκαλερί μοντέρνας τέχνης. Η μη ρεαλιστική προσέγγιση γίνεται συνειδητά από τον Τσαφούλια και έρχεται σε αντίθεση με μια αναγνώριση της σειράς που έρχεται από το στόμα του Σπύρου Παπαδόπουλου στον ρόλο του Διοικητή της Αστυνομίας: «Serial killer με συμβολισμό στην Ελλάδα; Το έχουμε δει ποτέ αυτό;».

Ναι, οι αντιφάσεις στην ελληνική πραγματικότητα της ταινίας υπάρχουν και ενδεχομένως να ξενίσουν, ειδικά από τη στιγμή που φράσεις όπως του Παπαδόπουλου κάνουν συνδέσεις με την αληθινή Ελλάδα, ο εκτεταμένος κόσμος όμως του Τσαφούλια σε απορροφά τόσο όσο χρειάζεται για να καταστείλεις τη δυσπιστία σου.

15. Για το bigger, better ‘Έτερος Εγώ’: Η ιστορία επωφελείται τρομερά από τις 6 ώρες που έχει στη διάθεσή της. Παραμένει κινηματογραφική και στυλιζαρισμένη, αλλά με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Το μεγαλύτερο καστ και τα locations εμπλουτίζουν το σύμπαν αλλά και τον εσωτερικό κόσμο της σειράς, ενώ ο χρόνος που περνάμε με τον δολοφόνο κερδίζει σε creepy points.

16. Για τον αποσυμβολισμό των Άθλων: Ο δημιουργός μας μίλησε για την προσωπική εξέλιξη που συμβολίζει η μέθοδος του serial killer. Δεν θα σε κουράσουμε με τους άθλους έναν προς έναν – τη δουλειά αυτή θα την κάνει πολύ καλύτερα ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης από τον ρόλο ενός καθηγητή κολεγίου και φίλου του Λαΐνη – αλλά θέλω να κάνω μια πρώτη ανάγνωση.

Ο Θησέας επέλεξε τον δρόμο της στεριάς παρά την προτροπή της μητέρας του, Αίθρας, γιατί ήθελε να περάσει τις δοκιμασίες που αυτός του επεφύλασσε. Η διαδικασία μπορεί να ερμηνευτεί ως επιθυμία να γνωρίσει τον εαυτό του και, τελικά, να σκοτώσει την κατώτερη φύση του ανθρώπου για να πλησιάσει περισσότερο στη θεϊκή, ρίχνοντας φως στις πιο σκοτεινές του πλευρές. Αυτό το θάρρος εξερευνά ίσως και ο δολοφόνος μας, ο οποίος ξεφορτώνεται εγκληματίες σεξουαλικών παραβάσεων για χάρη της κοινωνίας, παραδομένος στα ένστικτά του. Για εκείνον ή εκείνη, το κέρδος μπορεί να είναι κάποια ανώτερη φύση στην τελευταία πίστα.

17. Για τη διαφορά αρχών και αξιών: Και εδώ θα στα πει καλύτερα ο Μαρκουλάκης. Αυτό που θα σου πω εγώ είναι πως, αφού παραλλήλισε την επιθυμία της Αντιγόνης για την ταφή του αδερφού της με αξία και τους κανόνες του Κρέοντα με αρχή, υποσχέθηκε στους μαθητές του πως στο επόμενο μάθημα θα τους εξηγούσε γιατί οι παραδοσιακά άναρχοι Έλληνες παίρνουν πάντα το μέρος μιας Αντιγόνης στη ζωή τους και όχι ενός Κρέοντα. Ελπίζω αυτή η διάλεξη να είναι μέρος των επόμενων επεισοδίων γιατί θέλω να την παρακολουθήσω.

18. Για το Μαρικάκι: Δύο χρόνια μετά τα γεγονότα της ταινίας, ο Δημήτρης Λαΐνης ζει απομονωμένος στο νέο του σπίτι, περιτριγυρισμένος από κούτες που ακόμη δεν έχει ανοίξει. Τοκ-τοκ χτυπάει η πόρτα όμως, και στην άλλη πλευρά είναι μια νεαρή γειτόνισσα που αναζητά τη γάτα της. Το Μαρικάκι (!) έχει δείξει αδυναμία στο μπαλκόνι του Λαΐνη και επί παλαιότερων ενοίκων, και κάπως έτσι ξεκινά δειλά η γνωριμία των δύο γειτόνων. Εάν η γάτα αποδειχθεί το MacGuffin που ίσως οδηγήσει τον πρωταγωνιστή στην επόμενη, καλύτερη φάση της ζωής του είναι πολύ νωρίς να το πούμε με μόλις τρία επεισόδια, πάντως το Μαρικάκι θα μπει σίγουρα στις φανταστικές γάτες της χρονιάς παρέα με τον Goose της Captain Marvel. Είναι η πραγματική σταρ της σειράς ως τώρα.

19. Για τον Stabby McStabbity: Όχι ότι δεν είχαμε δείγματα από την ταινία, αλλά το gore εδώ πηγαίνει σε άλλο επίπεδο. Γκροτέσκ σκηνικά, ακρωτηριασμένα μέλη, μέρη ζώων που κολλάνε εκεί που δεν ανήκουν. Δεν θα προδώσω λεπτομέρειες, πάντως το installation που υποδέχτηκε τους καλεσμένους στην πρεμιέρα είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό. Σκέψου το ως trigger warning και μη φας πριν τα επεισόδια.

(@ Oneman Instagram)

***

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο (Βραβείο Κοινού στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, LAGFF και LIEGE και Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Εθνών στην Ταορμίνα της Ιταλίας) αστυνομικό θρίλερ «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια. Η ταινία του 2016 θα προβληθεί το Σάββατο 15/6 (23.00) στο COSMOTE CINEMA 1HD, ενώ από την Κυριακή 16/6 θα είναι διαθέσιμη και on demand στο COSMOTE TV PLUS για απεριόριστη θέαση.

Exit mobile version