Tο John Lennon: Murder Without a Trial τρυπώνει στο μυαλό του Mark Chapman
- 15 ΔΕΚ 2023
Πώς μπορείς να προσεγγίσεις μία από τις πιο διάσημες δολοφονίες όλων των εποχών 43 χρόνια μετά; Το Apple TV+ με τη φωνή του Kiefer Sutherland επιστρέφει στην Ντακότα, την κατοικία του John Lennon στη Νέα Υόρκη, και στο σημείο που έμελλε να ξεστομίσει τις τελευταίες του λέξεις, προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια όλα όσα συνέβησαν πριν και μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του, από τον Mark Chapman.
Το John Lennon: Murder Without a Trial βρίσκεται στον κατάλογο της πλατφόρμας και λίγες ημέρες μετά την 43η επέτειο της δολοφονίας, πιάνει την υπόθεση βήμα-βήμα από την αρχή.
Οι συντελεστές της σειράς τριών επεισοδίων μίλησαν με τον θυρωρό της Ντακότα, τον επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας, τον οικογενειακό φίλο του Lennon, Elliot Mintz, με μέλη της δικηγορικής ομάδας του Chapman και άλλα άτομα από το περιβάλλον του θύτη και του θύματος και προσπάθησαν να μπουν τόσο στο μυαλό του δολοφόνου, όσο και να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Παρακολουθώντας τα τρία επεισόδια της σειράς, μπήκαμε στο πλαίσιο της εποχής και μάθαμε και κάποια πράγματα που πιθανώς, οι περισσότεροι αγνοούσαμε.
The Last Day ή αλλιώς η ιστορία ξεκινά
Το ντοκιμαντέρ δεν αφήνει καθόλου χώρο για μουσικές και δημιουργίες. Όλοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο Lennon, η Yoko Ono και οι Beatles, επομένως δεν έδωσε καθόλου τηλεοπτικό χρόνο στη δημοφιλία και τη μουσική του. Μόνο μερικές αναφορές στο τέλος του συγκροτήματος και στη σχέση του με τη Yoko Ono. Η αρχή ουσιαστικά της δράσης γίνεται με την τελευταία συνέντευξη του τραγουδοποιού στην Laurie Kaye. «Η δουλειά μου δεν θα τελειώσει μέχρι να πεθάνω και να καώ» λέει στη συγκεκριμένη συνέντευξη.
Το πρώτο επεισόδιο είναι ουσιαστικά το πιο καταιγιστικό, μιας και οι εξελίξεις μοιάζει να λαμβάνουν χώρα σαν σε ταινία. Σε ταινία άλλωστε νόμιζε ότι παίζει και ο ταξιτζής που βρέθηκε εκείνη την ώρα έξω από την Ντακότα, Richard Peterson, για να διαψευστεί από την πραγματικότητα. Ο Jack Douglas, παραγωγός του John Lennon, είναι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που τον είδαν ζωντανό, καθώς η 8η Δεκεμβρίου του 1980 ήταν και ημέρα στούντιο, και φυσικά ένας από τους πρώτους που βρέθηκαν στο νοσοκομείο για να μάθουν τα δυσάρεστα.
Η Νέα Υόρκη μάθαινε σταδιακά τα νέα για την κατάσταση της υγείας του Lennon, όπως και η τηλεόραση, η οποία δεν έμαθε το μοιραίο του θανάτου από την πρώτη στιγμή. Ο κόσμος που είχε συρρεύσει στο Roosevelt Hospital τραγουδούσε το Imagine, όσο διαπιστωνόταν ο θάνατος του Lennon, ενώ μια νεαρή κοπέλα δεν πιστεύει τα νέα, όταν αυτά έρχονται. «Δεν είναι δυνατόν να πεθάνει ο John Lennon» αναφέρει. Όταν πεθαίνουν οι Θεοί, σε τι να ελπίζουμε εμείς οι άνθρωποι;
The Investigation ή αλλιώς, στο μυαλό του Mark Chapman
Μετά τον θάνατο και αφού ο θρήνος μεταφέρεται σε όλον τον κόσμο, η προσοχή στρέφεται αρχικά γύρω από τη Yoko Ono και τους άλλους Beatles και αμέσως μετά στο πρόσωπο του δολοφόνου, Mark Chapman. Ενός δολοφόνου διαφορετικού από αυτού που φαντάζεσαι. Ένας 25χρονος τύπος από τη Χαβάη με έναν βαθιά αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα. Ο Chapman δεν το σκάει μετά τη δολοφονία. Μένει στο σημείο διαβάζοντας τον «Φύλακα στη Σίκαλη» και ήσυχα παραδίδεται. «Συγγνώμη που σας χάλασα το βράδυ» λέει στους αστυνομικούς και έτσι όλοι θέλουν να γνωρίσουν παραπάνω τον δολοφόνο. Λίγο αργότερα ομολογεί ότι πίστευε ότι θα μεταμορφωθεί σε έναν ήρωα του βιβλίου εάν διέπραττε τη δολοφονία.
Δικηγόροι αναλαμβάνουν την υπεράσπισή του και παραιτούνται μετά από τις απειλές. Λίγοι έχουν το σθένος να συνεχίσουν. Ο Chapman μεταφέρεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και τα σενάρια συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Μέχρι και η Yoko Ono αναθέτει σε οικογενειακό φίλο να ερευνήσει τα σενάρια και πράγματι αποκαλύπτεται ότι το FBI είχε σε λίστα επικινδυνότητας το πρώην «σκαθάρι».
Όσον αφορά δε τα στοιχεία για τη διερεύνηση του φόνου, προσλαμβάνεται μέχρι και υπνωτιστής ψυχολόγος, προκειμένου να εντοπίσει το εάν ο δολοφόνος εκτελούσε άθελά του κάποιες εντολές. Η ομάδα που έχει αναλάβει τον Chapman προσπαθεί να αποδείξει ότι χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας, είτε καταλήξει στη φυλακή, είτε όχι. Οι λεπτομέρειες που ακούγονται από τις καταθέσεις, είναι δε από μόνες τους σοκαριστικές. «Ένα μέρος του εαυτού μου δεν ήθελε να το κάνει, ενώ ένα άλλο μέρος ήθελε. Άκουγα μια φωνή στο κεφάλι μου να μου λέει, “κάν’το, κάν’το”. Έβγαλα το όπλο, τον στόχευσα και τον πυροβόλησα πέντε φορές. Ένιωθα λες και δεν το έκανα εγώ, αλλά εγώ ήμουν».
Από την ηχογράφηση την ώρα της νέας ύπνωσής του, ο Chapman τα βάζει με τον χαρακτηριστικό στίχο του Lennon All you need is love. «Ό,τι χρειάζεσαι είναι αγάπη και 250 εκατομμύρια. Ήταν ο μεγαλύτερος μπάσταρδος που έζησε ποτέ. Δεν θα άφηνα τον κόσμο να αντέξει ακόμα 10 χρόνια τις μαλακίες του» ακούγεται να λέει. Στο μεταξύ η φήμη ότι ο Chapman ήταν ένας φανατικός οπαδός του που τον σκότωσε δεν φαίνεται και τόσο ρεαλιστική. Συνήθως αναφέρεται γιατί μία ημέρα πριν από τη δολοφονία ζήτησε και πήρε αυτόγραφο από το θύμα του. Ωστόσο, η αγάπη του Chapman για τον Lennon και τους Beatles φαίνεται να έληξε μετά τη σύγκρισή του με τον Ιησού Χριστό. Αυτή του η ατάκα φαίνεται να τον ξένισε πραγματικά με την πρώην κοπέλα του, να το αποκαλύπτει.
The Trial ή αλλιώς No Trial
Στο τελευταίο επεισόδιο, εάν κάποιος δεν γνωρίζει την ιστορία, περιμένει την κορύφωση του δράματος. Ο δολοφόνος ωστόσο έχει διαφορετικά πλάνα και ενώ η υπερασπιστική του γραμμή έχει επισημοποιηθεί, αποφασίζει να δηλώσει ένοχος και να δεχθεί την ποινή του γιατί αυτό του είπε ο Θεός το προηγούμενο βράδυ.
Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται μεταφέροντάς μας στο σήμερα. Ο 68χρονος πια, Mark Chapman καταθέτει συχνά αιτήσεις αποφυλάκισης, οι οποίες πέφτουν στο κενό λόγω (και) των αντιδράσεων της Yoko Ono, ενώ φυσικά βλέπουμε και αποσπάσματα από τη συνέντευξή του στον Larry King, τον Δεκέμβριο του 1992. Η ιστορία μοιάζει να τελειώνει απότομα με τις καταθέσεις κάποιων εκ των ατόμων που έχουν παρακολουθήσει τον δολοφόνο τα τελευταία χρόνια. Όσο απότομα έκοψε και ο ίδιος το νήμα της ζωής του John Lennon τον Δεκέμβριο του 1980.