Το Milky Way του Βασίλη Κεκάτου δεν απευθύνεται στον μέσο Έλληνα τηλεθεατή
Όλα όσα είδαμε στα δύο πρώτα επεισόδια και όσα μάθαμε από τον ίδιο τον δημιουργό για την πολυαναμενόμενη μίνι σειρά του MEGA.
- 5 ΣΕΠ 2023
«Βαριέμαι τα πάντα σε αυτή τη γαμημένη πόλη». Είναι η πρώτη ατάκα που βγαίνει από τα χείλη της 17χρονης Μαρίας (Κορίννα Ντουλλάαρτ) και το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με την πρωταγωνίστρια του Milky Way, της μίνι σειράς του Βασίλη Κεκάτου, να συστήνεται στο κοινό.
Βαριέται το σχολείο. Βαριέται τον καιρό. Βαριέται το χιόνι. Βαριέται τα σπίτια. Βαριέται τους γονείς της (Γιούλικα Σκαφιδά, Ανδρέας Κωνσταντίνου) – όχι τη γιαγιά της (Θέμις Μπαζάκα).
Το μόνο που δεν βαριέται είναι οι φίλες της -να γυρίζει μαζί τους βίντεο και να τα ανεβάζουν στο TikTok-, να ακούει και να χορεύει Φουρέιρα, να διαβάζει για το διάστημα και τους γαλαξίες, να ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια, να σχεδιάζει το δικό της ταξίδι σε έναν άλλον γαλαξία far far away από την απροσδιόριστη επαρχεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μένει.
Δεν βαριέται επίσης τον νέο της συμμαθητή από την Αθήνα, τον Ιωσήφ/Τζο (Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος). Ένα queer αγόρι, το ελεύθερο και ασυμβίβαστο πνεύμα του οποίου τη γοητεύει. Είναι παιδί χωρισμένων γονιών και η μητέρα του τον έστειλε από την Αθήνα εκεί που ζει ο πατέρας του (Ακύλλας Καραζήσης) και με τον οποίο δεν είχε ποτέ σχέσεις για να γνωριστούν και να συνδεθούν.
Είναι εμφανές από το πρώτο κιόλας επεισόδιο ότι και οι δύο ήρωες εγκλωβίζονται, ασφυκτιούν, δεν χωράνε σε αυτό τον τόπο που ο συντηρητισμός, η πατριαρχία, η θρησκεία, οι ανύπαρκτες προϋποθέσεις για πρόοδο και εξέλιξη πρωταγωνιστούν. Μοναδική τους διέξοδος και επαφή με τον έξω κόσμο και τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι το ίντερνετ και τα social media.
Κι αν οι πιθανότητες του Ιωσήφ/Τζο να καταφέρει σε ένα χρόνο από τώρα, μόλις τελειώσει το Λύκειο, να επιστρέψει στην Αθήνα, είναι με το μέρος του, εκείνες της Μαρίας εξανεμίζονται μόλις στο φινάλε του πρώτου επεισοδίου.
Μένει έγκυος από τον 27χρονο φίλο της, Τάσο (Νικολάκης Ζεγκίνογλου), που εργάζεται στο μοναδικό βενζινάδικο της πόλης τα τελευταία 10 χρόνια, μαστουρώνει με βενζίνη, παίζει ερασιτεχνικά μποξ και δεν έχει καμία φιλοδοξία για κάτι καλύτερο στη ζωή του και στο δεύτερο επεισόδιο γίνεται ξεκάθαρο ότι το μέλλον της είναι πλέον προαποφασισμένο από την οικογένειά της: θα αφήσει το σχολείο, θα παντρευτεί («θα μεγαλώσεις εξώγαμο, θα μας κάνεις βούκινο, τι θα πει ο κόσμος», της λέει η μητέρα της), θα κάνει παιδί ενώ είναι η ίδια παιδί. Καμία αυτοδιάθεση του σώματος, της ύπαρξης, της ζωής της.
Οι σχεδόν δύο ώρες (διαρκεί περίπου 50 λεπτά το επεισόδιο) ήταν αρκετές για να καταλάβουμε όσοι παρευρεθήκαμε χθες το βράδυ στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το MEGA και η παραγωγός εταιρεία Foss Productions στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, ότι το Milky Way δεν είναι mainstream. Δεν είναι η ελληνική σειρά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση. Κάποιους θα τους εντυπωσιάσει. Άλλους θα τους ενοχλήσει. Δεν είναι η μυθοπλασία που απευθύνεται στον μέσο Έλληνα τηλεθεατή.
Είναι μία σειρά σύγχρονη, που μιλάει μία σύγχρονη γλώσσα, ρεαλιστική (βλέπουμε έφηβους να μιλάνε όπως ακριβώς οι έφηβοι σήμερα) που συμβαίνει στο εδώ και τώρα, όχι σε αλλοτινές εποχές και στην οποία πρωταγωνιστεί η νέα γενιά. Δεν αφορά όμως μόνο αυτήν. Αφορά κάθε γένια, ολόκληρη την κοινωνία. Η θεματολογία της είναι μια ατελείωτη βεντάλια που απλώνεται μπροστά μας με τόλμη, πόνο και χιούμορ, ξεδιπλώνοντας φλέγοντα ζητήματα της εποχής: από την τοξική αρρενωπότητα, το σεξ ανηλίκων, το slut shaming μέχρι τις αμβλώσεις, τη ρευστότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα, την ορατότητα αυτής, το εγκλωβιστικό περιβάλλον της επαρχίας.
Γυρισμένο με κινηματογραφική αισθητική, το Milky Way είναι ένα teen drama, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στην ελληνική τηλεόραση. Βασικά, είναι το πρώτο teen drama της ελληνικής τηλεόρασης κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να προκαλέσει συζητήσεις σε μία χρονική στιγμή που μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βγάζει προς τα έξω καθημερινά το πιο οπισθοδρομικό του πρόσωπο.
Όλα όσα μάθαμε από τον Βασίλη Κεκάτο για το Milky Way
Σκηνοθέτης, αλλά και σεναριογράφος, φωτογράφος, αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου και υπότροφος του ινστιτούτου Sundance. Είναι ο δεύτερος Έλληνας σκηνοθέτης μετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, συγκεκριμένα δις για τη μικρού μήκους ταινία του, Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς, η οποία τιμήθηκε και με τον Queer Palm.
Ο Βασίλης Κεκάτος είναι ένα από τα πιο φωτεινά ταλέντα της νέας γενιάς κινηματογραφιστών και τώρα, έρχεται με φόρα να εισβάλλει για πρώτη φορά και στη μικρή οθόνη.
Μετά την προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων, ο 32χρονος δημιουργός από την Κεφαλλονιά ανέβηκε στη σκηνή για να δούμε το Milky Way μέσα από τα μάτια του. Ο λόγος στον ίδιο.
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να κάνω τηλεόραση. Η αλήθεια είναι ότι πριν από αυτήν τη δουλειά που έχει διάρκεια γύρω στα 460 λεπτά η αμέσως προηγούμενή μου είχε μόλις 9 λεπτά. Οι άνθρωποι της παραγωγής πήραν ένα ρίσκο αδιανόητο. Εγώ δεν θα το έπαιρνα. Είναι τρελοί. Δεν είχα κάνει κάτι πιο πριν, μόνο μικρού μήκους που είχαν πάει καλά φεστιβαλικά και για να είμαι ειλικρινής, θα το θεωρούσα πολύ λογικό να μη με εμπιστευτούν.
Είχα τρεις μήνες να γράψω την ιστορία και ταυτόχρονα, την απόλυτη ελευθερία από τους παραγωγούς μου να γράψω ό,τι θέλω. Στην αρχή σκέφτηκα να γράψω μία σειρά που αποκλείεται να μου πουν «ναι». Τελικά, μου το είπαν και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.
Πήγα με άγνοια κινδύνου. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα κάνω μία σειρά σαν αυτές που έχω δει. Στο μυαλό μου έμοιαζε περισσότερο με ταινία, μία πολύ μεγάλη ταινία με πολλά πρόσωπα.
Όταν διερωτήθηκα αν θα είναι character driven ή plot driven, αν δηλαδή η ροή του έργου θα έχει να κάνει με την πλοκή ή με τους χαρακτήρες, αποφάσισα κατευθείαν με τους χαρακτήρες. Νομίζω έχει πιο πολύ ενδιαφέρον να δεις ανθρώπους που κάπως σε αφορούν και να δεις πού πάνε, πού οδηγούνται και πού θα καταλήξουν, αν καταλήξουν κάπου.
Η δράση τοποθετείται στην επαρχία, γιατί είμαι επαρχιώτης. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κεφαλλονιά. Γνωρίζω τον κόσμο της επαρχίας και μου είναι πιο εύκολο να μιλήσω για αυτό. Άνοιγα και έβλεπα χωράφι, όχι την μπουγάδα του απέναντι. Αυτό έχω μάθει να αναζητώ και να αναπαριστώ στις δουλειές μου.
Ένας βασικός άξονας της ιστορίας είναι τα παιδιά που θέλουν να φύγουν από την επαρχία. Τα παιδιά στην πόλη συνήθως δεν έχουν τάσεις φυγής. Όταν είδαν τα πρώτα επεισόδια οι κολλητοί μου μού είπαν «Μαλάκα, εμείς είμαστε αυτοί. Σαν να ακούω τον πατέρα μου, την οικογένεια μου». Κι εμείς, θέλαμε να φύγουμε. Αυτή η αίσθηση της ασφυξίας δεν ξέρω αν υπάρχει εδώ στην Αθήνα.
Δεν πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δει αυτό που φτιάξαμε. Δεν με αφορά αν θα αρέσει ή όχι και δεν το λέω με σνομπισμό, αλλά με ειλικρίνεια. Σινεμά θέλω να κάνω και η τηλεόραση απλά προέκυψε και την υπηρέτησα με αγάπη και σεβασμό. Αν πάει καλά πήγε, αν δεν πάει καλά, θα κάνω ξανά μικρού μήκους.
Δεν θέλω να περάσω κανένα μήνυμα στο κοινό. Δεν ξέρω αν κάτι αλλάζει με την Τέχνη. Είναι μία μικρή σπίθα που μπορεί να σβήσει και να μη γίνει τίποτα ή να οδηγήσει σε παρανάλωμα. Εμείς πήγαμε να φτιάξουμε μία φωτιά μέσα στο χιόνι. Κάναμε αυτό που θέλαμε. Αν ο κόσμος περιμένει την αλλαγή από την τηλεόραση είναι χαμένος.
Προσπαθούμε για κάτι μεγαλύτερο σαν άνθρωποι, όχι μόνο σαν καλλιτέχνες και αυτό το κάτι έτυχε να το μεταφράσαμε και σε μία σειρά. Αύριο θα είναι μία ταινία, μεθαύριο θα είναι κάτι άλλο. Δεν είναι ότι εμείς είμαστε γαμάτοι και θα κάνουμε την κοινωνία καλύτεροι, απλά έχουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις λίγο πιο σύγχρονες. Ελπίζουμε οι ιστορίες του Milky Way να μπουν στα σπίτια των ανθρώπων και να τις συζητήσουν, να τους προβληματίσουν. Σίγουρα, κάποιοι θα βαρεθούν, άλλοι θα τσαντιστούν και θα υπάρξουν και εκείνοι που θα συγκινηθούν. Μακάρι να συγκινηθούν όσο περισσότεροι γίνεται για να ειπωθούν κι άλλες ιστορίες λίγο πιο δύσκολες από το σύνηθες εύπεπτο υλικό της τηλεόρασης.
Η επόμενη γενιά είναι το μέλλον. Αυτό με γοήτευσε για να τη θέσω στο επίκεντρο και ο μοναδικός μου φόβος ήταν πώς θα την υπηρετήσω σωστά. Είμαι 32 σήμερα κι όταν ξεκίνησα να γράφω το Milky Way ήμουν 29. Το να μιλήσω τη γλώσσα της νέας γενιάς δεν ήταν και πολύ δύσκολο στην πραγματικότητα δεδομένου ότι εν αντιθέσει με τη δική μου γενιά όπου η γλώσσα μας ήταν ένα κακέκτυπο της γλώσσας των μεγαλυτέρων, η δική τους είναι η γλώσσα του ίντερνετ και των social media, οπότε μιλάμε για μία παγκόσμια γλώσσα. Κι ενώ είναι πολύ εύκολο να την αφουγκραστώ, δεν είναι το ίδιο εύκολο να την αναπαράξω. Ελπίζω να τα κατάφερα. Δεν θέλω τα νέα παιδιά να νιώσουν προδομένα από μένα. Αυτό θα με πληγώσει πολύ.
***
Το Milky Way του Βασίλη Κεκάτου θα αποτελείται από συνολικά 8 επεισόδια και θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου στο MEGA. Κάθε επεισόδιο, αμέσως μετά την προβολή του θα γίνεται διαθέσιμο στο Vodafone TV.
***
Πρωταγωνιστούν: Κορίννα Ντουλλάαρτ, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Γιούλικα Σκαφιδά, Θέμις Μπαζάκα, Αργύρης Μπακιρτζής, Μαρία Καλλιμάνη, Σοφία Κόκκαλη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τόνια Σωτηροπούλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Στυλιάνα Ιωάννου, Ναταλία Σουίφτ, Αφροδίτη Καποκάκη, Ευαγγελία Καμάρα, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Ξένια Ντάνια, Σταύρος Τσουμάνης, Βίκυ Μαϊδάνογλου, Τζέο Πακίτσας, Κασσιόπη Κλέπκου, Αλέξανδρος Βούλγαρης.
Guest stars: Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Ξάφης, Νίκος Καραθάνος, Κίμων Κουρής, Ιβάν Σβιτάιλο, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ελένη Φουρέιρα.