ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το ντοκιμαντέρ που θα σε κάνει να ζηλέψεις που δεν είσαι κι εσύ ένα Robokid

Οι λόγοι που θα σε πείσουν ότι το "The Real Robokids" θα είναι το επόμενο 'κόλλημά' σου.

“Εκπαιδευτική ρομποτική”. Δυο λέξεις που ακούμε και διαβάζουμε όλο και πιο συχνά, όμως πόσοι από εμάς ξέρουμε στην πραγματικότητα τι ακριβώς σημαίνουν; Πόσοι γνωρίζουν πού βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα αυτό και πώς μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με τον συγκεκριμένο κλάδο; Πόσοι ξέρουν ότι υπάρχει Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στην οποία δίνουν κάθε χρόνο το ‘παρών’ χιλιάδες παιδιά από όλο τον κόσμο; Λίγοι.

Γι’ αυτούς που αγνοούν όλα τα παραπάνω, ευτυχώς υπάρχει το “The Real Robokids”.

Το “The Real Robokids” είναι μια ταινία, για την ακρίβεια είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM στην Ελλάδα που παρουσίασε η COSMOTE και έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές ημέρες στο YouTube channel της. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συρραφή από πραγματικές ιστορίες παιδιών που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική και έλαβαν μέρος στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019. Στα 85 λεπτά που διαρκεί το ντοκιμαντέρ, παρακολουθούμε την πορεία 6 Ελληνικών ομάδων που εκπροσώπησαν την χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που διεξήχθη στις 8-10 Νοεμβρίου στην πόλη Γκιόρ στην Ουγγαρία. Καθώς καταγράφεται κάθε στιγμή της πορείας τους στους τελικούς, ο χρόνος γυρίζει πίσω στην αφετηρία, για να δούμε πώς ξεκίνησαν όλα, όταν τα παιδιά είχαν την πρώτη τους επαφή με την ρομποτική.

Δες και μόνος σου.

Το πιο σημαντικό, αυτό που σου μένει βλέποντας το “The Real Robokids”, δεν είναι η πορεία των ομάδων ή η σπουδαία παγκόσμια διάκριση που πέτυχε η Ελλάδα, κατακτώντας τα περισσότερα μετάλλια του θεσμού (μαζί με την Ρωσία). Αυτό που σου μένει είναι όλα αυτά που κέρδισαν τα παιδιά απλά και μόνο με τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Και όλα αυτά που είχαν κερδίσει πριν ταξιδέψουν στην Ουγγαρία. Τα παιδιά μοιράζονται την αγωνία, το πάθος, το άγχος και την αγάπη τους για την ρομποτική και παράλληλα μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, να μην απογοητεύονται από τυχόν αποτυχίες και να πιστεύουν στις δυνατότητές τους.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί όμως, χωρίς τη στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με τον εκπαιδευτικό φορέα WRO Hellas. Με τη συστηματική προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής σε όλη την Ελλάδα την τελευταία εξαετία, έχουμε δει να ενισχύονται σημαντικά οι συμμετοχές σχολείων και μαθητών στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό και μόνο λέει πολλά.

Γιατί το ντοκιμαντέρ θα γίνει το επόμενο ‘κόλλημά’ σου

Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ, ανακαλύψαμε τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη παραγωγή είναι ξεχωριστή.

#1 Μαθαινεις επιτελους τι ειναι η εκπαιδευτικη ρομποτικη

Το θέμα που πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ “The Real Robokids” είναι από μόνο του πολύ ιδιαίτερο. Mέσα από τις ιστορίες των ομάδων που πρωταγωνιστούν, γνωρίζεις τι είναι η εκπαιδευτική ρομποτική, γνωρίζεις τα ίδια τα παιδιά που ασχολούνται με τη ρομποτική και αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς τους σε αυτήν, ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα εκπαιδευτικοί που εμπνέουν τους μαθητές τους και τους στηρίζουν στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν το όνειρό τους.

#2 Ειναι ενα μαθημα για τους γονεις

Στο ντοκιμαντέρ, εκτός από τα “Robokids” θα γνωρίσεις και τους γονείς τους. Θα μπεις στα σπίτια τους και θα τους ακούσεις να μιλάνε όπως θα έπρεπε να μιλά κάθε ισορροπημένος γονιός που θέλει μόνο το καλύτερο για το παιδί του. Θα δεις τους ανθρώπους που στηρίζουν τα παιδιά τους στις επιτυχίες και στις αποτυχίες, σ’ εκείνους που βρίσκονται δίπλα τους σε κάθε εύκολη ή δύσκολη στιγμή της καθημερινότητάς τους.

#3 Σε γεμιζει συναισθηματα

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι το “The Real Robokids” θα σε γεμίσει συναισθήματα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αγωνία για την απόδοση των παιδιών στην Ολυμπιάδα, άγχος, θαυμασμό για την προσπάθεια, για την πειθαρχία και την προσήλωση στον στόχο τους, σεβασμό για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται πάντα εκεί και καμαρώνουν τα παιδιά είτε κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο είτε όχι.

Το ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών του

Και μπορεί τα 85 λεπτά να ήταν αρκετά για να μας πείσουν ότι η εκπαιδευτική ρομποτική είναι κάτι περισσότερο από ένα ‘χόμπι’ για τα παιδιά, όμως η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό ήταν όσα μας είπαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Τα μέλη των ομάδων που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ουγγαρία και είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να τα ρωτήσουμε όλα όσα θέλαμε να μάθουμε.

Πρώτα μιλήσαμε με την Jobi Team. Τον Γιάννη και τον Βασίλη, δύο παιδιά Δημοτικού που διαγωνίστηκαν στην απαιτητική κατηγορία Regular, που όπως λένε όσοι ξέρουν “δεν σηκώνει λάθη”.  Όταν κέρδισαν τον Εθνικό τελικό στην Ελλάδα, ξεπερνώντας 120 ομάδες σε βαθμολογία, τρελάθηκαν απ’ τη χαρά τους. Και αμέσως έθεσαν τον επόμενο στόχο τους: να κερδίσουν ένα μετάλλιο και στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Γκιορ. Και τα κατάφεραν, αφού γύρισαν στην Ελλάδα με το χάλκινο μετάλλιο και όπως μας αποκάλυψαν στο σχολείο τους, τούς υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και συγχαρητήρια.

Όταν τους ρωτήσαμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε μέλος μιας ομάδας που συμμετέχει στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής ρομποτικής, η απάντησή τους ήταν ξεκάθαρη: “Θα πρέπει να έχει συγκέντρωση, να είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και πάνω απ’ όλα να του αρέσει”.

 

 

Τα μέλη της ομάδας BITBOT από την Καλαμάτα, που κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ συμφώνησαν με την Jobi Team προσθέτοντας: “Δεν είναι απαραίτητο να έχεις ήδη κάποιες γνώσεις πάνω στον τομέα γιατί συνεχώς μαθαίνεις, άρα γιατί να μην τα μάθεις όλα από την αρχή. Η όρεξη και οι καλές βάσεις είναι το πιο σημαντικό. Ένας ‘προπονητής’ πάντα βοηθάει, ανεξαρτήτου αν μιλάμε για δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο. Και φυσικά, το πιο σημαντικό είναι και η καλή παρέα”.

 

 

Όταν τον λόγο πήραν τα κορίτσια της παρέας, οι Youngbloods, που αγωνίστηκαν στην κατηγορία Regular για παιδιά Γυμνασίου, θελήσαμε να μάθουμε αν δέχονται συχνά την ερώτηση ‘πως είναι για ένα κορίτσι να ασχολείται με την ρομποτική’. Και απάντησαν: “Δεν υπάρχει διαφορά. Εμείς πάντα βάζουμε τα δυνατά μας. Ξέρουμε ρομποτική. Δεν υπάρχουν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Είδαμε και στο παγκόσμιο ότι υπήρχαν πάρα πολλά κορίτσια και δεν μας φέρονταν διαφορετικά. Στην ρομποτική, ανεξαρτήτως κατηγορίας, όλα τα παιδιά είμαστε μια οικογένεια. Μαθαίνεις να λειτουργείς ομαδικά, να σκέφτεσαι εναλλακτικούς τρόπους για να λύσεις το ίδιο πρόβλημα και γνωρίζεις νέο κόσμο. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα γνώριζα παιδιά από το Πουέρτο Ρίκο για παράδειγμα”.

Όσο για την προπόνησή τους, τα κορίτσια της ομάδας Youngbloods μας είπαν: “οι καθημερινές προπονήσεις διαρκούν πολλές ώρες. Γυρνάς σπίτι και πονάει το κεφάλι σου. Σκέφτεσαι ότι πρέπει να διαβάσεις για την επόμενη μέρα και η ώρα είναι ήδη 22:00. Θέλει πολλές ώρες πάνω από το ρομπότ για να προπονηθείς για την επόμενη Ολυμπιάδα”.

 

 

Όλα αυτά όμως δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χωρίς τη συμβολή της COSMOTE. Όπως δήλωσαν τα μέλη της Jobi Team “η στήριξη της COSMOTE είναι πολύ σημαντική. Χωρίς την COSMOTE και το WRO Hellas δεν θα υπήρχε STEM, συνεπώς δεν θα υπήρχε και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στον οποίο συμμετείχαμε”.

Και στο μέλλον τι; Τα παιδιά που ασχολούνται ήδη με την ρομποτική, σκέφτονται να συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Και γιατί όχι, να ακολουθήσουν και έναν σχετικό κλάδο. Τα μέλη της Teamwork Optimum που μέσα από την Εκπαιδευτική Ρομποτική έχουν ταξιδέψει στον κόσμο και έχουν γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό τους και τον τρόπο σκέψης τους, θέλουν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Κι αν τους ρωτήσεις αν θα πρότειναν σε κάποιο παιδί να ασχοληθεί με την ρομποτική η απάντηση είναι σίγουρα ναι. “Η ρομποτική είναι το μέσο εξέλιξης του ανθρώπου. Με την ρομποτική μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο”.

Για να γνωρίσεις καλύτερα τις έξι ομάδες που μας εκπροσώπησαν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και τα μέλη τους, κάνε κλικ εδώ.

* To ντοκιμαντέρ “THE REAL ROBOKIDS” είναι επίσης διαθέσιμο και από την COSMOTE TV στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS