Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Westeros
- 10 ΙΟΥΛ 2012
Ο Ουκρανός γραφίστας Yvan Degtyariov έφτιαξε στην σελίδα του 9 logos των οίκων του “Game of Thrones”, έτσι όπως τα φαντάζεται στο ενδεχόμενο που ήταν σήματα ποδοσφαρικών ομάδων. Μπορείς να δεις όλα τα σήματα στη σελίδα του, και μπορείς ακόμα και να τα αγοράσεις ως μπλουζάκια, αφίσες ή ξερωγώ, θήκες για iPhone.
Εμείς απλά μείναμε με την απορία τι θα γινόταν σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα.
Οπότε το κληρώσαμε.
(Χρησιμοποιήσαμε αυτό το randomizer για να φτιάξουμε μια κατάταξη 1-8 και μετά κλασικό bracket system με ζευγάρια 1-8 / 4-5 στη μία πλευρά και 2-7 / 3-6 στην άλλη. Κι επειδή θέλαμε 8 για τα σωστά προημιτελικά, οπότε ο 9ος οίκος έμεινε έξω. Οι Martells είναι, δε θα λείψουν σε κανέναν υποθέτω. Ξεκάθαρα θα είχαν αποκλειστεί στους ομίλους.)
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
1. Starks v 8. Baratheons
“H κληρωτίδα ανέδειξε ένα πολύ μεγάλο ντέρμπι στη φάση των 8” και άλλα κλισέ, τελοσπάντων, τα ξέρεις. Αλλά να, με το καλημέρα, τεράστια αναμέτρηση. Από τη μία έχουμε τους Starks, οίκο με τεράστια παράδοση που τελευταία ξεπέφτει αργά αλλά σταθερά, κάθε σεζόν και μια νέα μαχαιριά στις καρδιές των old school οπαδών του. Ας τους πούμε Λίβερπουλ του Westeros. Κι από την άλλη οι Baratheons, που κάποτε ο θρόνος ήταν δικός τους, αυτός ο καιρός έχει περάσει, αλλά ζουν ακόμα σε έναν ονειρόκοσμο όπου τους ανήκει ακόμα και γενικά έχουν συμπεριφορά πρωταθλητή δίχως να είναι. Βασικά είναι η Εθνική Αγγλίας.
Οι αθλητικογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ θα τονίσουν το γεγονός πως όχι μόνο δύο ιστορικοί οίκοι αναμετρώνται “σε έναν αγώνα δίχως αύριο”, αλλά στα ημιτελικά ο νικητής θα αντιμετωπίσει λογικά τους Lannisters, δίνοντάς μας έτσι άλλη μια τεράστια αναμέτρηση γεμάτη συναρπαστικά storylines. Θα έχουν την ευκαιρία οι Starks να ζητήσουν εκδίκηση για τον παλιό τους ηγέτη, Νεντ Σταρκ, που αποχώρησε από την ενεργό δράση δίχως να σηκώσει μια μεγάλη κούπα (ένας αληθινός Νίκος Λυμπερόπουλος του Westeros, αν θες) ύστερα από συνεχείς ήττες από τους Lannisters στις ιστορικές αναμετρήσεις της περασμένης δεκαετίας; Ή μήπως οι Baratheons θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ρεβάνς για τη θρυλική ήττα της “ναυμαχίας του Blackwater”;
Δυστυχώς απέναντι στις τόσες μεγάλες προσδοκίες, τα δύο παιχνίδια είναι ποιοτικά άθλια, οι Baratheons έχουν πρωτοβουλία κινήσεων αλλά δεν κάνουν σχεδόν καμία ευκαιρία απέναντι σε έναν οίκο Starks που ψάχνονται στον αγωνιστικό χώρο δίχως ηγέτη, σαν κοτόπουλα με κομμένο κεφάλι. Από τον πάγκο η Μελισσάνδρη εμφανίζεται ψύχραιμη παρά την κακή απόδοση του σούπερ σταρ της ομάδας, Στάνις, επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως “η νίκη θα έρθει, υπομονή”. Δύο 0-0 μετά, οι Baratheons προκρίνονται στα πέναλτι. Σιγά μην πέρναγαν οι Starks ρε παιδιά.
2. Tyrells v 7. Greyjoys
To πιο απροσδόκητα δυνατό ζευγάρι της 8άδας, ποιος να το έλεγε δηλαδή. Όμως από τη μία είχες τις δαντελένιες πασούλες και την τεχνική των Tyrells, γοητευτικό ποδόσφαιρο, φρέσκο, αλλά όλο κορδελάκια και όχι τρομερά πολύς τσαμπουκάς, τους βλέπω σαν μια κλασική Πορτογαλική ομάδα δηλαδή. Κι από την άλλη τους Greyjoys που δεν μπήκαν για να γοητεύσουν κανέναν αλλά διάολε, θα κλωτσήσουν και θα ορμήσουν και θα σπρώξουν και θα φτύσουν αίμα και θα τα αφήσουν όλα στο γήπεδο. Παλαιάς κοπής, έσπασαν τον τσαμπουκά των Tyrells, έκαναν διπλό έκπληξη στο Highgarden και μετά με 11 παίχτες μες στην περιοχή τους υπερασπίστηκαν το προβάδισμα στην έδρα τους. Φετινή Τσέλσι η φάση δηλαδή.
3. Arryns v 6. Targaryens
Οι άχρωμοι, οριακά σεβαστοί, ελάχιστα υπολογίσιμοι Arryns είναι εντελώς η Φέγενορτ, μια ομάδα που έχει φτάσει στην 8άδα επειδή ευνοήθηκε από τις κληρώσεις και τα ζευγαρώματα, και μια ομάδα που του χρόνου κανείς δε θα θυμάται ότι ήταν όντως εκεί. Εύκολο έργο για τον οίκο Targaryen, έναν οίκο με πλούσιο παρελθόν, που προκαλούσε σεβασμό έως και τρόμο σε όποιον θυμόταν την εποχή της κυριαρχίας του, που όμως τώρα βρίσκεται χαμένος στο πουθενά και τώρα είναι αποφασισμένος να κάνει το μεγάλο comeback, με ό,τι τρόπο είναι δυνατόν να το καταφέρει. Ξεκάθαρα η Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο. (Η Καλίσι είναι ο Μάσιμο Μοράτι, σχεδόν τον ακούς να φωνάζει “ΜΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΡΑΤΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΧΩ ΛΕΦΤΑ ΕΧΩ ΔΡΑΚΟΥΣ ΕΧΩ ΤΟΝ ΜΟΥΡΙΝΙΟ ΕΙΜΑΙ Η ΙΝΤΕΡ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΕΡΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ”.) Οι Targaryen μπορεί να μη γεμίζουν ακόμα το μάτι σε κανέναν, αλλά προφανώς θα καθαρίσουν τους Arryn με τίμια, βαρετά και καθαρά 1-0 και στα δύο παιχνίδια.
4. Lannisters v 5. Tullys
Θυμάσαι κάτι προημιτελικούς τύπου ‘Μπαρτσελόνα-Λεβερκούζεν’ που τελειώνουν με κάτι σκορ του στυλ ‘6-0 εντός‘ και ‘1-4 εκτός’; Ναι, προφανώς οι Lannisters θα καθαρίσουν γελώντας, με τα δεύτερα, έναν οίκο που έχει για σήμα το ψάρι. Ο Τζόφρι δε θα χρειαστεί καν να μπει αρχική 11άδα στη ρεβάνς.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Baratheons v Lannisters
Τι αναμέτρηση! Πόσοι τόνοι ιστορίας βαραίνουν αυτές τις φανέλες! Πόσο μεγάλο πρώτο ματς στο Storm’s End με δύσκολη νίκη των γηπεδούχων! Αλλά και πόσο μεγάλο γλέντι στήνει ο πανούργος κόουτς Τύριον στη θρυλική ρεβάνς, στέλνοντας την πιστή του φρουρά να εξουδετερώσει τον over-hyped στράικερ Στάνις (“μόνο διαφημίσεις ξέρει να κάνει”, θα γραφτεί στο twitter την επόμενη του αγώνα) και αφήνοντας τους Baratheon σύξυλους να φωνάζουν κατά διαιτητών, κατά θεών, κατά του συστήματος μετά τη λήξη, μη μπορώντας να πιστέψουν πως ΑΚΟΜΑ η ιστορία να τους επιστρέψει αυτό που δικαιούνται, διάολε. Σόρι παιδιά, tough luck, αλλά τους Lannisters στην έδρα τους δεν τους αγγίζεις.
Greyjoys v Targaryens
Οι Targaryen στην αρχή της χρονιάς έκαναν δυνατή κρούση στις ακαδημίες των Dothraki αρπάζοντας τον μεγάλο πιτσιρικά σταρ τους, τον Καλ Ντρόγκο, ελπίζοντας να τους οδηγήσει στο μεγάλο comeback τους. Τους έφερε ως τα νοκ άουτ, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός του τον έβγαλε εκτός για την υπόλοιπη σεζόν. Κι ενώ όλοι ξέγραψαν τους Targaryen σε εκείνο το σημείο, σωστή στρατηγική και μπόλικη τύχη (και μεγάλο μπάτζετ βέβαια, νά’ναι καλά οι επνεδυτές από την Qarth) τους έφεραν ως εδώ. Πολύ άσχημοι οι διπλοί ημιτελικοί με τους Greyjoys, παρόμοιες ομάδες, πάθος, θέληση, όχι τρελή τεχνική, σκοπός αγιάζει τα μέσα, ε και στο τέλος κερδίζει η Καλίσι.
ΤΕΛΙΚΟΣ
Lannisters v Targaryens
Χωρίς να έχω διαβάσει τα βιβλία, παρά μόνο παρακολουθήσει τις 2 σεζόν της σειράς, έχω την αίσθηση πως αυτός ο ‘τελικός’ είναι μια αρκετά καλή αναπαράσταση της εξέλιξης της saga, οπότε τι να μαντέψουμε εδώ; Προφανώς οι Lannisters είναι το φαβορί, οι φοβεροί και τρομεροί και ανίκητοι Lannisters, που έχουν πάρει τον θρόνο και τον κρατάνε με νύχια και με δόντια και με τις μαγκιές της Σέρσεϊ και με τις επιδέξιες ντρίμπλες του Τζέιμι (που ξεγλυστρά από κάθε πιθανό μαρκάρισμα) και με τις τρομερές εμπνεύσεις του Τύριον και με την απόρθητη έδρα τους. Βασικά σε διπλά παιχνίδια δεν παίζονται. Αλλά τελικός είναι ένα παιχνίδι, και ως γνωστόν “όλα μπορούν να γίνουν”.
Οι Targaryen το θέλουν πιο πολύ, διάολε, από την εξορία με τα πόδια ήρθαν ως εδώ για να πολεμήσουν. Θα τα παρατήσουν στο τελευταίο 90λεπτο; Δε νομίζω. Άσε που εκεί που κανείς δε το περίμενε, μπήκαν αλλαγή οι 3 δράκοι στο β’ ημίχρονο και καθάρισαν εκεί που έμοιαζε πως πάμε για άσχημο 0-0 και πέναλτι. Βασικά, παραμένει αυτή η πρόβλεψη: Όλοι οι οίκοι θα σκοτωθούν μεταξύ τους για το θρόνο, και εκεί που θα έχουν εξανλτηθεί (διότι ξεκάθαρα οι Lannisters είχαν και το πιο δύσκολο ταμπλό αν δεις την κλήρωση, να τα λέμε αυτά), θα έρθει η Ντάνι με τους δράκους και θα τα κάψει όλα.
#koupa
WIN για τα δρακουλάκια κύριοι.