Το πρώτο ελληνικό συνδρομητικό κανάλι δεν ήταν το Filmnet
- 11 ΝΟΕ 2019
Είμαστε στο 1988 και η ιδιωτική τηλεόραση είναι μια φαντασίωση στα μυαλά ορισμένων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η τηλεόραση είναι αποκλειστικά κρατική, ονομάζεται ΕΡΤ και συνήθως παίζει προγράμματα όπως αυτό:
ΟK, κάνει και διαλείμματα για διαφημίσεις. Όμως, τον Οκτώβριο του 1988, επί δημαρχίας Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ενώ λίγους μήνες πριν ο Πειραιάς είχε μετρήσει σεισμικές δονήσεις από την άφιξη του ποδοσφαιριστή Λάγιος Ντέταρι στο λιμάνι, για να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό, ένα φιλόδοξο σχέδιο ξεκινά, που θα μπορούσε και να ταρακουνήσει συθέμελα την πανίσχυρη ΕΡΤ χωρίς διαφημίσεις, χωρίς διακοπές, χωρίς ειδήσεις. Αυτό ήταν το slogan του TV Plus Πειραιά, του πρώτου μη κρατικού τηλεοπτικού καναλιού, που ξεκίνησε να εκπέμπει το 1988, με την επίσημη ονομασία ‘Ελεύθερη Τηλεόραση Πειραιά’.
Πρόκειται για ένα κανάλι που οι τηλεθεατές μπορούν να εντάξουν στους τηλεοπτικούς δέκτες μόνο μέσω καλωδιακού αναλογικού αποκωδικοποιητή σήματος. Το πρόγραμμα παίζει μια κινηματογραφική ταινία κάθε μέρα και πληροφορίες σχετικά με θέατρα, κινηματογράφους και άλλα χρηστικά που αφορούν Αθηναίους και Πειραιώτες.
Τo TV Plus έγινε το πρώτο ελληνικό συνδρομητικό κανάλι, αλλά δεν ευτύχησε να μακροημερεύσει. Η λειτουργία του παρεμποδιζόταν συνεχώς με αποτέλεσμα να αλλάξει αμέτρητες συχνότητες και ονομασίες. Ο πρώτος δημοσιογράφος που εμφανίστηκε σε μια από τις ελάχιστες ζωντανές εκπομπές του, που δεν σώζονται μέχρι σήμερα, ήταν ο Θέμος Αναστασιάδης. Τον Φεβρουάριο του 1993, λίγο πριν το ξεκίνημα μιας καμπάνιας αναβάθμισης της τεχνολογίας αποκωδικοποιητών, το TV Plus έκλεισε λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Η συχνότητά του δόθηκε σε ένα κανάλι που μόλις είχε ιδρυθεί εκείνη την εποχή. Το όνομα του ήταν ΣΚΑΪ.
***
Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!