Το Sprint μάς βάζει στον κόσμο των γρηγορότερων ανθρώπων του πλανήτη
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να πλησιάζουν, ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Netflix ανοίγει την πόρτα και μας βάζει στο δύσκολο, επίπονο και ανταγωνιστικό σύμπαν των sprinters.
- 13 ΙΟΥΛ 2024
Είτε δεν χάνεις Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε σου είναι αδιάφορο το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη, βάζω στοίχημα πως μια ματιά θα ρίξεις στα 100 μέτρα. Ως η πιο μικρή απόσταση σε αγώνισμα ανοιχτού στίβου, έχει ένα κάποιο -μεγάλο- ενδιαφέρον, αφού αφορά τους πιο γρήγορους ανθρώπους της Γης. Η μικρή διάρκεια σημαίνει ότι οι αθλητές δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο για το όποιο λάθος, αρχής γενομένης από την εκκίνηση.
Το πετάρισμα των ματιών σου είναι αρκετό για να τους χάσεις.
Όλοι βέβαια, έχουν και τη ζωή τους, όπως και διαφορετικό τρόπο να διαχειρίζονται τις ανασφάλειες και τα ψυχολογικά τους, καθώς διεκδικούν τον τίτλο του πιο γρήγορου ανθρώπου του κόσμου.
Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει κάποιος σταθερός, σε γυναίκες ή άντρες. Εναλλάσσονται διαρκώς και κάθε αγώνας είναι για εκείνους «πόλεμος» όπως λένε. Πέραν του ανταγωνισμού για την κυριαρχία, υπάρχουν τα χρηματικά bonus των νικών σε Diamond League και οι χορηγοί που προφανώς και προτιμούν τους καλύτερους για να επενδύσουν σε αυτούς.
Το Sprint θα σου ανοίξει την πόρτα για να μπεις στον κόσμο των sprinters και να μαντέψεις τον διάδοχο του Usain Bolt και αν κάποια μπορεί να «σπάσει» το στοιχειωμένο παγκόσμιο ρεκόρ της Florence Griffith Joyner (10.49 από το 1988).
Without further ado, ιδού οι 10 λόγοι για να δεις τα έξι επεισόδια της παραγωγής.
1. Σε λίγες ημέρες έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι κορυφαίοι αθλητές όλων των σπορ συγκεντρώνονται μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στο ίδιο σημείο (ΟΚ φέτος θα συναντηθούν τρία χρόνια μετά το Τόκιο κάτι που προφανώς είχε συνέπειες στην προετοιμασία τους) για να αναδειχθεί ο καλύτερος κάθε είδους, στον πλανήτη.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν 101 άτομα, στην πρώτη φορά μετά το 2012 που έχει τριψήφιο αριθμό μελών, ενώ 83 βρέθηκαν στο Τόκιο. Ο Παναγιώτης Γκιώνης έχει το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών (αυτοί θα είναι οι 6οι Αγώνες της ζωής του). Η Εθνική ανδρών στο μπάσκετ επιστρέφει, έπειτα από 16 χρόνια απουσίας.
Ο στίβος θα εκπροσωπηθεί από 14 μέλη. Τα τέσσερα (Μίλτος Τεντόγλου, Εμμανουήλ Καραλής, Κατερίνα Στεφανίδη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη) προκρίθηκαν πιάνοντας τα πολύ υψηλά όρια. Οι υπόλοιποι 10 βάσει κατάταξης. Η βενιαμίν της αποστολής, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου θα βρεθεί στους ίδιους χώρους με τις κορυφαίες του πλανήτη που θα δεις στο Sprint.
2. Θυμάσαι ποιος είναι ο τελευταίος χρυσός Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα;
Το πιθανότερο είναι να μη θυμάσαι ότι το 2021 ο πιο γρήγορος άνθρωπος της Γης ήταν ένας Ιταλός, ονόματι Marcell Jacobs. Τη διετία που ακολούθησε του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, είχε back to back τραυματισμούς και δεν κατάφερε να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Το 9.80 του Τόκιο παραμένει η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Φέτος κατάφερε να κάνει 9.92 που ήταν ό,τι καλύτερο έχει καταφέρει μετά τους Αγώνες.
3. Πρόκειται για τους πιο γρήγορους ανθρώπους της Γης
Ξέρω τι σκέφτεσαι όση ώρα διαβάζεις -αθέμιτες μεθόδους. Ουδείς ωστόσο, έχει καταφέρει να γίνει χρυσός Ολυμπιονίκης χωρίς να βάλει τη δουλειά. Χωρίς να αφιερώσει τη ζωή του στις ανάγκες του αθλήματος του. Ουδείς δεν έχει ξεχωρίσει, περισσότερες από μια φορές, χωρίς ταλέντο. Είναι συνδυασμός παραγόντων που οδηγεί στην κυριαρχία σε διεθνές επίπεδο, με συνέπεια χρόνων. Ό,τι και αν πάρεις, δεν θα τρέξεις σαν τον Usain Bolt.
Το Sprint σε βοηθάει να αποκτήσεις μια καλύτερη κατανόηση των απαιτήσεων που έχει η κάθε μέρα των αθλητών που διεκδικούν τον τίτλο που όπως και να το πεις, προκαλεί ένα κάτι όταν τον ακούς: του «πιο γρήγορου ανθρώπου της Γης». Μεταξύ όσων δεις, είναι κι αυτός που θα κάνει τον τίτλο δικό του.
4. Πρέπει να γνωρίσεις τον Noah Lyles
Η επιτομή του manifestation των επιθυμιών, ο τύπος που έχει χαρακτηριστεί ως ο «επόμενος Usain Bolt», αλλά και αυτός που κάνει το ψυχονευρωτικό πολλών κουρέλια με μια και μόνη ατάκα (στο Νο1 είναι το «Παρακολούθησα τους τελικούς του ΝΒΑ και φορούσαν καπέλα που έγραφαν «παγκόσμιοι πρωταθλητές». Του ποιου; Των ΗΠΑ; Μη με παρεξηγείτε, λατρεύω τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι ο κόσμος. Στα δικά μας παγκόσμια πρωταθλήματα έχουμε κάθε χώρα να δίνει τη μάχη της, αθλητές να αγωνίζονται με όλες τις σημαίες στο στήθος». Του την έπεσαν όλοι οι NBAers, πλην του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά εκείνος δεν ένιωσε.
Όπως δεν ένιωσε όταν ενημέρωσε ότι «για να κυριαρχήσεις πρέπει να έχεις τη νοοτροπία του Θεού». Αυτό και πολλά άλλα σχετικά, τα έλεγε ενώ ήταν κυρίαρχος στα 200 μέτρα και είχε αποφασίσει να γίνει κυρίαρχος και στα 100 μέτρα. Δεν είχε όμως, αγωνιστεί ακόμα. Στο Sprint θα δεις τι σημαίνει το πραγματικό «δεν νιώθω» ενός παιδιού με mentalite που θα πλήρωνα να έχω το 20% του.
5. Η Sha’Carri Richardson είναι ένα ντοκιμαντέρ από μόνη της
Η Sha’Carri Richardson επρόκειτο να κάνει ντεμπούτο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, ωστόσο αποκλείστηκε για χρήση μαριχουάνας.
Ειρήσθω εν παρόδω, στο Oregon όπου έτρεχε η Richardson, η χρήση μαριχουάνας είναι νόμιμη. Επιπροσθέτως, πρόκειται για ουσία που αποδεδειγμένα δεν βελτιώνει την απόδοση. Παρόλα αυτά υπάρχει στη λίστα των απαγορευμένων γιατί πληροί δυο εκ των τριών προϋποθέσεων.
Αυτές είναι α) να ενέχει η ουσία κίνδυνο για την υγεία του αθλητή, β) να βελτιώνει την απόδοση του και γ) να παραβιάζει το πνεύμα του αθλητισμού. Η κάνναβη τσεκάρει το πρώτο και το τρίτο κουτάκι και για αυτό προστέθηκε φέτος στη λίστα της WADA, με τις ουσίες που απαγορεύεται να λαμβάνουν οι αθλητές.
Η κυβέρνηση Biden ήταν αυτή που αποφάσισε να μην της δώσει άφεση αμαρτιών, με την τότε 21χρονη να μην το βάζει κάτω. Αυτό που έκανε ήταν να υποσχεθεί πως θα απαντήσει σε όλους όσους την αμφισβητούν -και για το μακιγιάζ και τα μαλλιά της. Συμπεριλαμβανομένων των media που της έκαναν το βίο, αβίωτο. Ένα θα σου πω: έμαθε από ρεπόρτερ πως πέθανε η βιολογική της μητέρα, πριν την κούρσα που της έδωσε τη θέση στο Τόκιο. Μεγάλωσε με τη γιαγιά της, με την οποία θα τη δεις να μιλάει συνέχεια. Η ίδια επιμένει ότι «δεν θα σταματήσω ποτέ να είμαι εξωστρεφής, βροντόφωνη και να λέω αυτό που νιώθω. Αυτή είμαι».
6. Έχει ενδιαφέρον να δεις τις συνθήκες προπόνησης των Τζαμαϊκανών
To Sprint προσφέρει ήχο και εικόνα από όλες τις εγκαταστάσεις στις οποίες προπονούνται οι κορυφαίοι των αγώνων ταχύτητας του στίβου. Πίστεψε με, έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δει τι έχουν στη διάθεση τους οι Αμερικανοί και τι οι Τζαμαϊκανοί, όπως και τους προπονητές που έχουν οδηγήσει αθλητές σε μετάλλια που δεν έχουν πάρει συνολικά και ιστορικά, κράτη.
7. Θυμάσαι τους θρύλους των αγώνων ταχύτητας
Ο Michael Johnson έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Sprint, όπως ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Παρεμπιπτόντως, ήταν ο πρώτος που έγινε ο πιο γρήγορος άνθρωπος του πλανήτη, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και στα 100 και στα 200 μέτρα. Ακολούθησε ο Usain Bolt, ο οποίος επίσης εμφανίζεται σε ρόλο σχολιαστή. Πέραν τούτων, ουδείς άλλος φόρεσε και τα δυο χρυσά σε μια διοργάνωση. Επειδή δεν μου αρέσουν τα spoilers, θα σταματήσω εδώ.
8. Μαθαίνεις ποια είναι η πιο γρήγορη εν ζωή γυναίκα
Η Shelly-Ann Fraser-Pryce είναι ό,τι ήταν ο Usain Bold για τους αγώνες ταχύτητας. Όπως λέει ο Bold «με κάνει να σκέφτομαι ότι σταμάτησα νωρίς». Στα 37 της κι ενώ έχει γίνει μητέρα, θέλει να εμπλουτίσει τη συλλογή της. Γιατί; «Επειδή μπορώ».
Η Shericka Jackson έρχεται για να την αμφισβητήσει, έχοντας πλησιάσει οριακά στο να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ της Florence Griffith Joyner. Θα δεις την ένταση της αντιπαλότητας μεταξύ των κορυφαίων της ίδιας χώρας, αλλά και της Τζαμάικα με τις ΗΠΑ που έχουν δικές τους γυναίκες να διεκδικούν με αξιώσεις την πρωτιά.
9. Βοηθάς στο τάμα του Lyles να δημιουργήσει stardom στα 100 μέτρα
Πώς οι μπασκετμπολίστες είναι celebrities; Πώς οι ποδοσφαιριστές είναι celebrities; Ε, έτσι θέλει να γίνουν και οι sprinters ο Lyles. Αν μη τι άλλο, ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση, προσφέροντας και άρτο και θέαμα. Δεν φαίνεται όμως, να έχει πολύ μεγάλη βοήθεια από τους συναδέλφους του που όπως θα δεις στο Sprint, δεν διακρίνονται για το χάρισμα της εν γένει προσωπικότητας τους (είναι τα παιδιά κάπως μετρημένα και προσηλωμένα στο στόχο).
10. Αντιλαμβάνεσαι πως τελικά όλοι είμαστε άνθρωποι
Eίτε πρόκειται για τους πιο γρήγορους του πλανήτη, είτε για τους πιο αργούς, όλοι τελικά αντιμετωπίζουμε τα ίδια εμπόδια, αφού όλοι είμαστε άνθρωποι. Και όπως συμβαίνει οπουδήποτε αλλού, έτσι και στα sprint ξεχωρίζει αυτός που έχει καταφέρει να δαμάσει με τον καλύτερο τρόπο την ψυχολογία του -να ελέγξει το μυαλό του-, όπως οδηγεί τον εαυτό του σε ακραίες καταστάσεις που είναι αναγκαίες για την επιτυχία.