Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty Images/Ideal Image
ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλίο μαγειρικής της Pamela Anderson είναι η συνέχεια του προσωπικού της ταξιδιού

Στο I Love You: Recipes From the Heart, το είδωλο του Χόλιγουντ συγκεντρώνει plant-based συνταγές με αγάπη και έμπνευση από τον τόπο που μεγάλωσε.

Μετά από χρόνια στο προσκήνιο του Χόλιγουντ, την εποχή της πανδημίας η Pamela Anderson επέστρεψε στις ρίζες της στο Βανκούβερ. Εκεί, στον τόπο που της έμαθε πώς να μαγειρεύει, φυτεύτηκαν οι σπόροι για το βιβλίο μαγειρικής της, I Love You: Recipes From the Heart. Πριν από μερικά χρόνια, θέλησε να δημιουργήσει ένα δώρο για το καλωσόρισμα των δύο ενήλικων γιων της, Brandon και Dylan, και των φίλων τους στο σπίτι.

Βρήκε ένα κουρελιασμένο κουτί με κάρτες συνταγών στο Etsy και άρχισε να καταγράφει τις γαστρονομικές της γνώσεις. Το τύλιξε σε λινό ύφασμα, με τις λέξεις “I Love You” χαραγμένες στο μπροστινό μέρος. Οι γιοι της την έπεισαν ότι επρόκειτο για βιβλίο.

Στην ιστορία που αφηγείται η Mayukh Sen στην Washington Post, η Pamela Anderson μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου δεν ήταν εκτεθειμένη σε φρέσκο, θρεπτικό φαγητό. Η γαστρονομική της αφύπνιση έγινε με μία σαλάτα. Ήταν η δεκαετία του ’70 και η ίδια, μικρό κορίτσι τότε, περιφερόταν στο σπίτι μιας γειτόνισσας, της κυρίας Atkinson, όταν άνοιξε το ψυγείο και είδε ένα ουράνιο τόξο από λαχανικά.

«Πάντα πίστευα ότι αυτό είναι το σύμβολο της επιτυχίας, αν μπορείς να ανοίξεις το ψυγείο σου και να είναι απλά γεμάτο», λέει η 57χρονη σήμερα Anderson στην αρθρογράφο. Αυτή η σαλάτα της άνοιξε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. «Ότι το φαγητό δεν προέρχεται μόνο από ένα μπακάλικο, τα λαχανικά δεν βγαίνουν μόνο από μια κονσέρβα: Νομίζω ότι αυτό ήταν μια μεγάλη συνειδητοποίηση για μένα».

Αυτός ο ειλικρινής θαυμασμός για τις βρώσιμες δυνατότητες που χαρίζει η φύση διαχέεται στο πρώτο βιβλίο μαγειρικής που υπογράφει το είδωλο του Χόλιγουντ. Οι plant-based συνταγές του βασίζονται στον μακροχρόνιο ακτιβισμό της για τα δικαιώματα των ζώων. Ο κήπος της, όπου ανθίζουν τριανταφυλλιές και κερασιές, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βιβλίο μαγειρικής. «Οι ιδιόρρυθμες, παραμυθένιες φωτογραφίες του, από την Ditte Isager, υποδηλώνουν μια γυναίκα με αυτοκυριαρχία που βρίσκεται σε απόλυτη ειρήνη με τον εαυτό της», σημειώνει η Sen.

Διστάζει να βάλει δογματικές ετικέτες στο βιβλίο της. «Επίσης, δεν κρίνω τους άλλους ανθρώπους για το πώς τρώνε, και γι’ αυτό δεν ήθελα πραγματικά να είναι ένα τυπικό βιβλίο μαγειρικής για χορτοφάγους, ώστε να προωθείται στο συγκεκριμένο τμήμα για χορτοφαγική διατροφή. Θέλω απλώς να είναι μια γιορτή για τον κήπο μου και τα λαχανικά. Απλά δεν αφήνει κανέναν απ’ έξω με αυτόν τον τρόπο», δηλώνει η ίδια.

Το I Love You ξεκινά με την παραδοχή ότι η συγγραφή ενός βιβλίου μαγειρικής μπορεί να εκπλήξει τους ανθρώπους, καθώς η Anderson γνωρίζει ότι το κοινό μπορεί να μην περίμενε ποτέ ότι θα ξεκινούσε ένα τέτοιο εγχείρημα. «Είναι όλα σπιτικά, αλλά όλες οι συνταγές έχουν δοκιμαστεί από επαγγελματίες, οπότε δεν δηλητηριάζω κανέναν», λέει γελώντας. «Και έμαθα πολλά στην πορεία. Ακόμα μαθαίνω».

Μια απογοητευτική συνάντηση γύρω στα 6 της χρόνια εδραίωσε τη συμπόνια της για τη ζωή των ζώων. Ο πατέρας της, που κυνηγούσε ως χόμπι, είχε ένα μέρος που ήταν απαγορευμένο για τη νεαρή Pamela. Μια μέρα, κρυφοκοίταξε μέσα και είδε ένα μυώδες, αποκεφαλισμένο ελάφι κρεμασμένο ανάποδα, με το άψυχο κεφάλι του να ακουμπάει σε ένα αιματοβαμμένο κούτσουρο εκεί κοντά. «Όταν συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν κρέας, σκέφτηκα: «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό»», θυμάται.

Αλλά οι γυναίκες στον περίγυρό της ήταν τόσο ευγενικές μαγείρισσες που έμαθε ότι υπήρχε ένας κόσμος πέρα από την κατανάλωση κρέατος: Εκείνη η γειτόνισσα, η κυρία Atkinson, της έμαθε την απλή ομορφιά του να τρίβεις ωμό σκόρδο πάνω σε φρυγανισμένες μπαγκέτες ή πώς το τραγανό σέλινο μπορεί να είναι απείρως πιο ικανοποιητικό αν το βουτήξεις σε ένα μπολ με θαλασσινό αλάτι.

Η προγιαγιά της Eoleia “Vie” Zapshala (θεία Vie) έτρεχε σε κάθε διαγωνισμό πίκλας και μουστάρδας στο Βανκούβερ (μια παραλλαγή της πίκλας της με άνηθο εμφανίζεται στο I Love You, αλλά με μια παραλλαγή από ροδοπέταλα), φορώντας ένα κωμικά ψηλό καπέλο, καθώς η ίδια έκρινε διαγωνισμούς της καναδέζικης poutine (σ.σ. πατάτες τηγανητές με τυρί και gravy). «Ήταν αρκετά χαρακτηριστική. Νομίζω ότι της μοιάζω!», καταλήγει η Anderson.

Το I Love You καταφθάνει σε μια στιγμή που η Anderson έχει αρχίσει να αποκτά τον έλεγχο της δημόσιας εικόνας της – την οποία πολλοί έχουν διαμορφώσει αρκετές φορές για λογαριασμό της, και όχι πάντα με τη συγκατάθεσή της. Μετά από ένα καλοδεχούμενο πέρασμα από τον ρόλο της Roxie Hart στο Chicago του Μπρόντγουεϊ το 2022, ακολούθησαν τα μελαγχολικά απομνημονεύματα Love, Pamela και το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ του Netflix Pamela, a Love Story (2023), στο οποίο αποκάλυψε την επιβίωσή της από κακοποιήσεις που ξεκίνησαν νωρίς στη ζωή της.

Η ερμηνεία της στην ταινία της Gia Coppola The Last Showgirl έρχεται επίσης να επισφραγίσει την αλλαγή πορείας της ως ηθοποιός. Είναι επίσης επικεφαλής μιας σειράς οκτώ επεισοδίων του Food Network Canada για τη vegan μαγειρική που θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές του 2025.

Όποιος παρακολουθεί την Anderson, βλέπει μια γυναίκα που έχει επιμείνει απέναντι στα χτυπήματα, που ανακτά τον εαυτό της με κάθε στροφή στην καριέρα της, είτε πρόκειται για το κάστινγκ της στο Μπρόντγουεϊ, είτε για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε μια δραματική ταινία ή, τώρα, αυτό το βιβλίο μαγειρικής. Μετά από δεκαετίες που αποτελούσε στόχο για τα ταμπλόιντ, η Anderson είχε, επιτέλους, την ευκαιρία να πλαισιώσει την ιστορία της με τους δικούς της όρους.

Exit mobile version