© Star TV
MASTERCHEF

Το χθεσινό επεισόδιο του MasterChef ήταν βγαλμένο από ένα δυστοπικό μέλλον

Πόσο κινδυνεύουν οι μέλισσες και τι πιθανότητες υπάρχουν να πετάμε drone στο μέλλον για επικονίαση; Η τελευταία δοκιμασία στον διαγωνισμό έδειξε πώς θα είναι τα ράφια της κουζίνας χωρίς τους πολύτιμους επικονιαστές.

Σε ρυθμούς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης έχει μπει το MasterChef με τη θεματική αυτής της εβδομάδας να κυκλώνει από διαφορετικές πλευρές τα κινήματα low waste και zero waste, που είναι διεθνώς το επόμενο στοίχημα της γαστρονομικής σκηνής. Πώς διαχειριζόμαστε ευσυνείδητα την πρώτη ύλη; Σε τι ποσοστό ανέρχεται η φύρα που καταλήγει στα σκουπίδια; Πόσο επιζήμια είναι για το (πληγωμένο) σώμα του πλανήτη μια προβληματική συνήθεια που συντηρούμε άκριτα στην κουζίνα, είτε είναι ενός high-end εστιατορίου, είτε απλά του σπιτιού μας;

«Σε ένα δυστοπικό μέλλον, χωρίς τις μέλισσες, η αποθήκη τροφίμων θα είναι σχεδόν άδεια», ανακοίνωσαν οι κριτές του διαγωνισμού μαγειρικής, παρουσιάζοντας στους παίκτες τη δοκιμασία που κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν, με ρίσκο την αποχώρηση: από τα ράφια στο pantry του τηλεοπτικού πλατό, είχαν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, και γενικότερα όλα τα τρόφιμα που πρόκειται να εκλείψουν χωρίς τη βοήθεια των ακούραστων επικονιαστών.

Παρεμπιπτόντως, μία τέτοια απώλεια θα σήμαινε την αρχή από ένα ντόμινο καταστροφικών αλλαγών για το οικοσύστημα: δεκάδες χιλιάδες είναι τα λαχανικά που εξαρτώνται από τα ιπτάμενα έντομα και τη γύρη που μεταφέρουν, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται επίσης αμέτρητοι οργανισμοί άγριων φυτών, αλλά και έντομα, τα οποία τρέφονται με τις μέλισσες. Φανταστείτε ότι χωρίς τις μέλισσες και άλλα ιπτάμενα έντομα με αντίστοιχη λειτουργία, μένει μόνο ο αέρας για επικονίαση (εκτός εάν συζητήσουμε για drone που ελέγχουν αυτόματα τις καλλιέργειες, είτε για χέρια εργατών). Αυτό μας γλιτώνει μόνο τα σιτηρά – δεν ξέρω εάν σας αρκεί.

Πίσω στο τηλεοπτικό σόου μαγειρικής, το προνόμιο της Φανής, που είχε στεφθεί νικήτρια στο mystery box της προηγούμενης ημέρας, ήταν να επιλέξει (μονάχα) τρεις παίκτες που θα είχαν πρόσβαση κανονικά στα τρόφιμα χωρίς περιορισμούς, ενώ οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι θα έρχονταν αντιμέτωποι με αυτό το δυστοπικό μέλλον – γεγονός, το οποίο αποδείχθηκε αρκετά απαιτητικό, ειδικά εάν το ζητούμενο είναι σαλάτα και λείπει όλη η φρεσκάδα απ’ τα ράφια.

Πόσο κινδυνεύουν οι μέλισσες

© Star TV

Δεν είναι κάτι νέο, δεδομένο ότι οι απανταχού μέλισσες δέχονται καίρια πλήγματα στον πληθυσμό τους: ερευνητές και οικολόγοι κρούουν επίμονα τον κώδωνα του κινδύνου από το έτος 2017, όταν καταχωρήθηκε σε επίσημα χαρτιά το πρώτο υπό εξαφάνιση είδος αγριομέλισσας. Μέχρι τότε, είχαν κατονομαστεί επτά διαφορετικά είδη χαβανέζικων μελισσών που κινδύνευαν, αλλά ο ρόλος τους δεν ήταν τόσο ζωτικός και κρίσιμος στον κύκλο ζωής του οικοσυστήματος: υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη μελισσών, με διαφορετικές λειτουργίες και συνήθειες το κάθε ένα (λχ πολλές δεν ζουν σε κυψέλες).

Πάντως, η γενική εικόνα είναι ότι οι πληθυσμοί μειώνονται, είδη εξαφανίζονται και, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, πλέον υπάρχουν περιοχές και ήπειροι, όπως η Νότια Αμερική, όπου είναι 50% λιγότερο πιθανό να δεις τυχαία μια μέλισσα, απ’ ότι τριάντα χρόνια πριν.

Το καινούργιο δεδομένο που έχει έρθει στην επιφάνεια αφορά το βασικό αίτιο που προκαλεί αυτή τη ραγδαία πτώση στον πληθυσμό και τα είδη των πολύτιμων επικονιαστών. Πολλά ήταν που είχαν υποθέσει οι επιστήμονες, όπως τα παράσιτα, τα ραδιοκύματα από τις κεραίες τηλεπικοινωνίας και τα χημικά που –ειδικά τις προηγούμενες δεκαετίες– χρησιμοποιούνταν άκριτα σε μεγάλες καλλιέργειες ανά τον κόσμο. Αλλά κατά πώς αποδεικνύει η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, πρωτίστως ευθύνεται το «κλιματικό χάος». Δηλαδή, η κλιματική αλλαγή.

«Βρήκαμε ότι οι πληθυσμοί εξαφανίζονται σε περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει», δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής στο National Geographic, «Εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, περισσότερα από τα είδη των μελισσών μπορεί να εξαφανιστούν μια για πάντα σε λίγες μόνο δεκαετίες». Δεν έχει διευκρινιστεί με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες τα συγκεκριμένα ιπτάμενα έντομα, αλλά δεδομένου ότι ζουν μονάχα ένα χρόνο ως οργανισμό, σκεφτείτε ότι ένας καύσωνας μπορεί να καταστρέψει μια φουρνιά από μέλισσες.

Και το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει Plan B – εκτός εάν θεωρούμε τα drones πάνω απ’ τις καλλιέργειες βιώσιμη εναλλακτική.