ΚΟΜΙΚΣ

To Τσοντοκόμικ #2 γιορτάζει το σεξ από όπου και αν προέρχεται

13 θηλυκότητες των κόμικς, 13 χαρακτήρες, πολλές αλυσιδωτές ιστορίες σεξ.
Τελικά, είναι η Αθήνα ένα ατέλειωτο κρεβάτι χωρίς πολλά ταμπού; Αν κάποιος βασιστεί σε μία underground ροζ έκδοση κόμικς από το 2019 τότε ίσως πιστέψει πως βρίσκεται στην ερωτική πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού Νότου. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο ειδυλλιακά, ούτε τόσο ελευθεριακά, ούτε τόσο αχαλίνωτα. Για να κάνουμε όμως κάποια βήματα μπροστά ως κοινωνία, κάποιος πρέπει να κρατήσει το φανάρι και να μας δείξει τον δρόμο.

Πριν δύο χρόνια, το Τσοντοκόμικ ήταν μία ευχάριστη έκπληξη από τον κόσμο της αυτοέκδοσης. Σύντομες ιστορίες γεμάτες σεξ με φόντο τα δωμάτια, τα μπαλόνια, τις πυλωτές, τα μαγαζιά και γενικά κάθε πιθανό και απίθανο χώρο της Αθήνας, Τώρα, οι βασικοί του συντελεστές επιστρέφουν μαζί με νέες προσθήκες για ένα δυναμικό sequel.

Τι ακριβώς είναι το Τσοντοκομίκ #2; Μία ερωτική ανθολογία από 13 θηλυκότητες της underground σκηνής των κόμικς, που φτιάχνουν μία αφηγηματική σκυτάλη, η οποία περνά από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, και από κρεβάτι σε κρεβάτι. Κοινό τους χαρακτηριστικό; Η έλλειψη πατροπαράδοτων ταμπού και επικίνδυνων όσον αφορά των έρωτα κόμπλεξ.

Ή με πιο απλά λόγια: μία έκδοση που γιορτάζει τον έρωτα από όπου και αν προέρχεται. Τι έχουν όμως να πουν τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από αυτήν τη φανταστική προσπάθεια που έπιασε εύκολα τους στόχους της στο Kickstarter;

Το πρώτο Τσοντοκόμικ ήταν ένα underground hit. Είχατε προβλέψει έστω και στο ελάχιστο την επιτυχία του;

Ξέραμε ότι θα πάει καλά, άλλωστε στις αυτοεκδόσεις πολλές φορές βασιζόμαστε στους φίλους και τους γνωστούς μας. Έτσι, δέκα άτομα μαζί είχαμε αρκετούς τέτοιους. Δεν περιμέναμε, βέβαια, δύο χρόνια μετά να δίνουμε τεύχη όχι πλέον σε ανθρώπους που ξέρουμε, αλλά αποκλειστικά σε κομιξάδικα και αγνώστους.

Τι ακριβώς πρέπει να περιμένει ο υποψιασμένος αναγνώστης από το sequel και τι ο ανυποψίαστος;

Ο υποψιασμένος λογικά θα περιμένει να δει τσόντες στο στυλ του πρώτου Τσοντοκόμικ, ο ανυποψίαστος ελπίζουμε πάλι να περιμένει τσόντες γιατί αλλιώς κάτι δεν κάναμε καλά. Το αστείο είναι ότι ενώ κυριολεκτικά βάλαμε τη λέξη «τσόντα» στον τίτλο, κάποια άτομα σε φεστιβάλ παρέμειναν ανυποψίαστα. Μάλιστα, ένιωσαν τρομερή έκπληξη όταν ξεφύλλισαν το τεύχος και είδαν όντως σεξ στις σελίδες του Τσοντοκόμικ!

Καλημέρα και καλό σας μήνα, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΙΟ!H καμπάνια μας στο kickstarter ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ…Δημοσιεύτηκε από Τσοντοκόμικ στις Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021

Αν έπρεπε να πείτε μέσα σε δύο γραμμές τι θέλετε να πετύχετε με αυτή τη νέα έκδοση, τι θα λέγατε;

Αυτό που έχουμε πετύχει ήδη είναι να καταφέρουμε να συνεργαστούμε -13 άτομα που έχουν συνηθίσει να δουλεύουν κυρίως μόνα τους- για ένα κοινό πρότζεκτ. Θα θέλαμε να προσφέρουμε κάτι διασκεδαστικό στο κοινό που μας στήριξε, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Μία όμορφη ροζ έκδοση! 

Πόσο μακριά βρίσκεται το Τσοντοκόμικ #2 από το πνεύμα κάποιων cult ερωτικών κόμικς που είχαν κυκλοφορήσει στο μακρινό παρελθόν (όπως για παράδειγμα η Ζάκουλα);

Για αρχή, κάναμε ένα γκάλοπ μεταξύ μας και καμιά μας δεν είχε ιδέα τι είναι η «Ζάκουλα». Ουπς; Η βασική διαφορά είναι ότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τη δουλειά μας σαν κάτι cult. Θεωρητικά είναι underground γιατί δε συμμετέχει σε μια ευρεία αγορά, αλλά είμαστε 13 άτομα με πολύ διαφορετικές αναφορές που κυμαίνονται από πιο underground σε πιο mainstream πράγματα.

 Αντίστοιχα, ποιες προσπάθειες στο είδος ζηλεύετε; 

Σίγουρα έχουμε συζητήσει πολύ μεταξύ μας τη σειρά Smut Peddler από την Iron Circus Comics. Ξεκινώντας από μία ανεξάρτητη δημιουργό webcomic, η οποία κατάφερε μέσω του Kickstarter να στήσει τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο στο Σικάγο, η ιστορία αυτή από μόνη της αποτελεί μεγάλη έμπνευση. Ανεξάρτητα κόμικς με αρχές όπως η συμπεριληπτικότητα σε χαρακτήρες, η ενδυνάμωση των δημιουργών και η κουλτούρα των webcomics μας αρέσουν και μας εμπνέουν.

Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο από την πλευρά σας για το κίνημα του ελληνικού #Metoo;

Μπορούμε να κάνουμε σχόλιο σαν θηλυκότητες εν γένει, γιατί οι παραβατικές συμπεριφορές δεν περιορίζονται στους καλλιτεχνικούς χώρους, αλλά βρίσκονται σε όλους τους εργασιακούς χώρους και στη δημόσια ζωή. Η έκρηξη του ελληνικού #metoo μας ξάφνιασε κάπως με την ένταση και τον τρόμο που αποκάλυψε, αλλά πραγματικά καιρός ήταν.

Το καλό είναι ότι τώρα οι παραβιαστικές συμπεριφορές και το θέμα της συναίνεσης συζητούνται στο δημόσιο διάλογο, από άτομα που δε θα τα συζητούσαν παλιότερα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι με το ελληνικό #metoo συγκεκριμένα, προέκυψαν καταστάσεις μπροστά στις οποίες αισθανόμαστε μουδιασμέν@, και οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη συζήτηση απλώς για τη συναίνεση μέσα σε μια (εφήμερη ή σταθερή) σχέση.

Μήπως το μέλλον των (ελληνικών) κόμικς βρίσκεται στις crowdfunding προσπάθειες;

Μακάρι να βρίσκεται και εκεί! Το crowdfunding μπορεί να ενδυναμώσει δημιουργούς που ίσως να μην κατάφερναν να βρουν χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία νέων εκδόσεων στο χώρο των κόμικς εμφανιζόταν στα φεστιβάλ. Μας δυσκόλεψε πολύ η απουσία τους από πέρσι λόγω πανδημίας, αλλά αν ένα θετικό που βγήκε απ’αυτό ήταν ότι αναγκαστήκαμε να ψάξουμε άλλες οδούς για να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το Τσοντοκόμικ 2.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κοινό που θέλει και μπορεί να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες που ίσως δε θα έφτανε ποτέ σε ένα φεστιβάλ κόμικς για διάφορους λόγους. Οπότε γιατί όχι; Μακάρι, η συγκεκριμένη καμπάνια να εμπνεύσει και άλλες προσπάθειες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είναι η μόνη οδός για τα μελλοντικά κόμικς.

Πιστεύετε ότι οι άντρες νιώθουν να απειλούνται πολλές φορές από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακομπλεξάριστα τη σεξουαλικότητά τους;

Ναι, και είναι εξουθενωτικό *ομαδικός βαθύς αναστεναγμός*.

Είμαστε μία κοινωνία που ζει το σεξ όσο πιο δυνατά μπορεί ή ένα συνονθύλευμα από ανθρώπους που κρύβουμε κατά κύριο λόγο τις επιθυμίες μας;

Το σεξ παραμένει το 2021 ένα προβοκατόρικο και ταμπού θέμα δυστυχώς. Ξεκάθαρο παράδειγμα για αυτό, αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η κοινωνία σε άτομα που δουλεύουν στη σεξεργασία.

Το σεξ έχει ρόλους και power dynamics εκεί που θα έπρεπε να έχει συνεργασία και συναπόλαυση. Δε μιλάμε φυσικά για το kink παράγοντα, όπου εκεί υπάρχει αυστηρά συνεννόηση και συναίνεση των πράξεων.

Το χειρότερο θα λέγαμε πως είναι το γεγονός ότι αυτό το θέμα είναι τόσο μη συζητημένο (με τρομερή αμάθεια όσον αφορά το εν λόγω σημείο) ώστε φτάνουμε στο σημείο να γίνεται επικίνδυνο και μη απολαυστικό.

Προφανώς, δεν υπάρχει κάποια επιμόρφωση για το safe sex ή για τις μεθόδους αντισύλληψης στα νεαρά άτομα, τα οποία συνήθως πρωτομαθαίνουν το σεξ από τα sites πορνό ή από στόμα σε στόμα.

Η slut shaming κουλτούρα, μάλιστα, παραμένει βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία, δηλαδή, η οποία θα σχολιάσει και θα κριτικάρει οποιαδήποτε οπτική του σεξ, αν αυτή δε συνεπάγεται με το κλασικό πρότυπο «παντρεύομαι- κάνω παιδιά» για τις γυναίκες και τον ρόλο του κατακτητή, του γαμιά για τους άντρες.

Τελικά, το σεξ είναι επανάσταση ή απλά βιολογική ανάγκη; 

Πιστεύουμε πως είναι πολύ περισσότερα πράγματα, ο κάθε ένας μας βιώνει διαφορετικά το σεξ και όσα είναι γύρω από αυτό. Μπορεί να είναι και ψυχική ανάγκη, να είναι επικοινωνία, να είναι επιβεβαίωση, χτίσιμο σχέσης με τον εαυτό μας.  Είναι πολύ όμορφο και ενδιαφέρον το πόσα μπορεί να ανακαλύψει κανείς για τον εαυτό του.

Και αν είναι ντυμέν@ Μπουμπουλίνες, ναι, είναι και επαναστατικό.

Τσοντοκόμικ #2 || Ιnfo:

 

Συμμετέχουν: Κορίννα Μέι Βεροπούλου, Στέλλα Στεργίου, Lussaki, Ρομπέρτα Γιαϊτζόγλου Watkinson, Κατερίνα Μ., Poisoner, Σιλένα Νικολοπούλου, Σμαρ, Γεωργία Ζάχαρη, Σιαδώρα, Έλενα Γώγου, ultramarie, βαμπιροπούλα (* Στο πρώτο τεύχος Τσοντοκόμικ συμμετείχαν και οι Darina Miroshnichenko, Ραφαέλλα Κόνη)

Facebook | Instagram | Kickstarter

Exit mobile version