Instagram @JennyBotsi
METOO

Όλες οι φορές που η Τζένη Μπότση είχε αναφερθεί στη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη

Αφιερωμένο με αγάπη στους «τώρα το θυμήθηκε».
Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου και τα «τώρα το θυμήθηκε» σχόλια που είδαμε όλοι να γεμίζουν τα comment sections σε ιστοσελίδες και social media, το πρώτο πρόσωπο που μου ήρθε στο νου ήταν η Τζένη Μπότση.

Η Μπότση είχε αναφερθεί σε σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποστεί από συνάδελφό της πολύ πριν πυροδοτηθεί το #MeToo στην Ελλάδα και πολύ πριν ξεκινήσει το κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ήταν η πρώτη όμως και δεν ήταν αυτός ο λόγος του συνειρμού μου. Σε μία από όλες τις αναφορές της στο περιστατικό που βρεις παρακάτω, η ηθοποιός είχε δηλώσει πως δεν ήταν έτοιμη να περιγράψει περισσότερα για το γεγονός ή να πει ανοιχτά το όνομα του άντρα, γιατί δεν ήταν έτοιμη να ακούσει το «μήπως το προκάλεσε».

Δεν ξέχασα ποτέ τη φράση της, ούτε την αμηχανία της κατά τη διάρκεια εκείνων των δηλώσεων, και γέμισα οργή σκεπτόμενη πόσο αποτρεπτικά θα μπορούσαν να είναι τα σχόλια στα οποία θα εκτέθηκε σίγουρα και εκείνη αυτές τις ημέρες, για να υπάρχει έστω μία ελπίδα να βρει μέσα της το κουράγιο να γυρίσει μία νέα σελίδα. Μία νέα σελίδα απλά για τη δική της ζωή, που δεν τη χρωστούσε ούτως ή άλλως σε απολύτως κανέναν. Στα μάτια μου ο φόβος της είχε επιβεβαιωθεί και, ενώ έκανα αμέσως τη σκέψη να επαναφέρω τις επανειλημμένες δηλώσεις της για το γεγονός μέσα στα χρόνια, κατέληξα πως δεν ήθελα να το κάνω. Είμαι πρώτα γυναίκα και μετά δημοσιογράφος, και δε θα ήθελα ακόμα και ένα καλοπροαίρετο άρθρο μου να ανασύρει δηλώσεις που ενδεχομένως να ήθελε αυτό τον καιρό να αποφύγει, ή που ίσως θα λειτουργούσαν ως trigger, ειδικά σε μία περίοδο αλυσιδωτών αντιδράσεων όπως αυτή.

Αυτό όμως που επίσης επιβεβαιώνεται ξανά αυτές τις ημέρες, είναι πως ο αντίλογος στην επίρριψη ευθυνών στο θύμα μπορεί να είναι πανίσχυρος, πως η κατανόηση και η ενσυναίσθηση για την ψυχολογία του θύματος μπορούν να αποδυναμώσουν σχόλια όπως αυτά που εμπόδιζαν την Τζένη Μπότση ως τώρα, πως οι κοινές εμπειρίες που ειπώνονται δημόσια ενισχύουν και επιμηκύνουν το μομέντουμ, και έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν μία στιγμή στην ιστορία σε μία στιγμή της ιστορίας.

Γι’ αυτό και η γνωστή ηθοποιός ένωσε τελικά τη φωνή της με τις υπόλοιπες και δημοσιοποίησε μέσω του Instagram της πως η ίδια, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά έχουν υπάρξει «θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα» από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο.

Κάτω από το post της Μπότση σχολίασε ανάμεσα σε άλλους ο Φώτης Σεργουλόπουλος, γράφοντας: «Από τότε που μου το είπες για πρώτη φορά έβλεπα στο βλέμμα σου πάντα αυτή τη σκιά. Από σήμερα τα μάτια σου θα λάμπουν για πάντα χωρίς το φόβο που τόσα χρόνια έκρυβες όπως μπορούσες. Σ’ αγαπώ και εύχομαι η κόρη σου να είναι ατρόμητη σε όλη της τη ζωή γιατί απλά η μητέρα της έπαψε να φοβάται».

Ας δούμε όμως πόσες φορές έχει ήδη μιλήσει ως τώρα η Τζένη Μπότση για το περιστατικό που την έχει στοιχειώσει.

2013 – Μιλώντας στο περιοδικό OΚ όπως είχε αναδημοσιεύσει το απόσπασμα το Πρώτο Θέμα, είχε πει: «Ένας άνθρωπος του θεάματος, στον οποίο απευθύνθηκα για να βρω δουλειά, έκανε κάτι τόσο χυδαίο που δυσκολεύομαι ακόμα και να το περιγράψω. Έπαθα τέτοιο σοκ που προσπαθούσα να βρω που είναι η έξοδος και δεν μπορούσα. Ούτε θυμάμαι πόσες μέρες έκλαιγα, όταν έφερνα στο μυαλό μου τη συγκεκριμένη εικόνα. Εγώ τότε ήμουν 21 ετών και για χρόνια, όποτε πήγαινα σε μια οντισιόν ήμουν πολύ επιθετική, ακριβώς γιατί φοβόμουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Τον έχω συναντήσει αρκετές φορές από τότε και πρέπει να σου πω ότι ταράζομαι κάθε φορά. Δεν το έχω πει σε κανέναν αυτό, αλλά πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που δεν θα είχα πρόβλημα αν τον έβλεπα να σέρνεται».

2015 – Στην Τζένη Μπαλατσινού και την εκπομπή Joy είχε εξηγήσει πως δεν είχε μετανιώσει που είχε αναφερθεί στο γεγονός, αλλά ότι δεν ήταν έτοιμη να το συζητήσει: «Καθόλου δεν το έχω μετανιώσει. Έχω μετανιώσει που δεν έχω τη δύναμη να τα πω όλα. Θα ήθελα να μαζευτούμε όλες μαζί και να τα πούμε όλα».

2018 – Στην εκπομπή Το Πρωινό του ΑΝΤ1 είχε ερωτηθεί ξανά με αφορμή το #MeToo και είχε απαντήσει: «Ούτε τώρα θα μιλήσω. Υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να κάνουν μία δεύτερη σκέψη. “Κι αν το προκάλεσες;”. Εγώ δεν είμαι έτοιμη να το ακούσω αυτό».

Την ίδια χρονιά, σε συνέντευξή της με την εφημερίδα Νέα Σελίδα όπως είχε δημοσιευτεί απόσπασμά της στο NEWS247, είχε αναφέρει: «Επειδή έχω μάθει ότι το έχει κάνει και σε άλλα κορίτσια, δε σου κρύβω ότι είναι κάτι που με προβληματίζει και το έχω συζητήσει και με την ψυχολόγο μου. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με τρομάζει… Ακόμα και στην ψυχαναλύτριά μου άργησα να πω το όνομά του και κάποια στιγμή θυμάμαι ότι με είχε ρωτήσει, “Γιατί τον προστατεύετε;’”[…] Δεν ξέρω γιατί. Και δυστυχώς είναι αρκετές που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Το έχουμε συζητήσει μεταξύ μας, αλλά καμία δεν έχει το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά. Μπορεί να γίνει κάποια στιγμή […] Είχα σοκαριστεί τόσο πολύ που θυμάμαι ότι πήγαινα σε οντισιόν και ήμουν με το όπλο στο χέρι. Μάλιστα, μια φορά ένας σκηνοθέτης μού είχε πει, “Μα γιατί είστε σε θέση άμυνας; Μια ακρόαση κάνουμε”».

2019Σε τεύχος του TV Έθνος με αφορμή τον ρόλο της στο Πέτα τη Φριτέζα, είχε πει επίσης: «Ουσιαστικά δεν έχω μιλήσει και δεν θέλω να επανέρχομαι στο θέμα. Γιατί μετά θα λένε “γιατί δε βγαίνεις και δε λες ποιος είναι;”. Ξέρουν ποιος είναι. Όλοι ξέρουν ποιος είναι […] Όλο αυτό είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Και εμένα που μίλησα βγήκαν κάποιοι και με κατηγόρησαν. Όταν έναν άνθρωπο που έχει υποστεί κάτι τέτοιο τον κατηγορείς με οποιονδήποτε τρόπο, είναι λάθος. Δεν είναι εύκολο… Δεν έχει γίνει στο συγκεκριμένο θέμα μία πρώτη εξομολόγηση. Να ανοίξει ένας ασκός που δεν ξέρω που θα σταματήσει».

Οι απορίες που μπορεί να έχει κανείς για την ψυχολογία του θύματος και για τους λόγους που μπορεί να το εμποδίσουν να μοιραστεί την εμπειρία του, βρίσκουν απάντηση σε όλες τις κρούσεις που είχε κάνει η Μπότση στο παρελθόν. Αρκεί να θέλουμε να τις ακούσουμε.

Exit mobile version