Netflix
NETFLIX

Unorthodox: Η πραγματική ηρωίδα που ενέπνευσε το χιτ του Netflix

Το ‘Unorthodox’ βρίσκεται στο Top 10 του ελληνικού Netflix από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Αυτή είναι η γυναίκα στην οποία βασίστηκε.
Όταν βάζαμε το χαμηλού προφίλ ‘Unorthodox’ ανάμεσα στις προτάσεις μας για binge, δεν είχαμε προβλέψει την επιτυχία του. Η σειρά όμως βρίσκεται σταθερά στο Top10 του ελληνικού Netflix και έχει λάβει μερικές από τις καλύτερες κριτικές που έχει δει τελευταία original σειρά της πλατφόρμας.

Κύριος λόγος της πίστης μας στην ποιότητα της σειράς δεν ήταν μόνο η πηγή της, το New York Times best-seller δηλαδή απ’ όπου εμπνεύστηκε το show, αλλά βασικά η δημιουργική ομάδα πίσω της. Οι διασκευές άλλωστε εξαρτώνται απολύτως από αυτούς που τις εκτελούν και από το όραμά τους για τις σελίδες που φτάνουν στην οθόνη. Πριν το ‘Unorthodox’, η Anna Winger που βρίσκεται στην παραγωγή του μάς είχε ήδη κερδίσει με τα ‘Deutschland 83’ και ‘Deutschland 86’. Εκεί συνεργάστηκε και με την ηθοποιό-σκηνοθέτη Maria Schrader που σκηνοθέτησε το ‘Unorthodox’.

Η Αμερικανίδα-Βρετανίδα σεναριογράφος και παραγωγός μεγάλωσε στην Κένυα, τη Μασαχουσέτη και το Μεξικό, όμως έχει ήδη περάσει δύο δεκαετίες της ζωής της στη Γερμανία. Με το Βερολίνο ως πατρίδα που επέλεξε η ίδια, είχε ήδη ένα κοινό σημείο αναφοράς με την ηρωίδα του ‘Unorthodox’.

«Ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι υποχωρούν στη γωνιά τους», εξήγησε στο Screen Daily, «όπου οι εθνικές και οι θρησκευτικές ταυτότητες έχουν γίνει τόσο σημαντικές και διχαστικές που θέλαμε απλά να δώσουμε έμφαση στην κοινή ανθρώπινη εμπειρία […] Θέλαμε, επίσης, να παρουσιάσουμε μια ανοιχτόμυαλη εκδοχή του Βερολίνου που τους περιλαμβάνει όλους. Να παντρέψουμε την ιδέα του βάρους της ιστορίας με αυτά τα παιδιά από το μέλλον».

Το παιδί από το μέλλον που ακολουθεί εδώ είναι η Esty, μία μόλις γυναίκα από όλους όσους έφεραν την εβραϊκή αναγέννηση στο Βερολίνο μετά την τραγωδία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Κυνηγώντας την ελευθερία της, η Esty εγκαταλείπει τον παραδοσιακό γάμο της και την αυστηρή κοινότητα ορθόδοξου Ιουδαϊσμού της Νέας Υόρκης και δραπετεύει στο Βερολίνο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Τη στιγμή όμως που αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά της, το παρελθόν κάνει την εμφάνισή του.

Βασίζεται το ‘Unorthodox’ αληθινή ιστορία;

Το ταξίδι της Esty στο Βερολίνο και η απόφασή της να αφήσει πίσω τη θρησκεία της βασίζονται στην πραγματική υπόθεση της Deborah Feldman. Η Deborah γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στο Williamsburg του Brooklyn ως μέλος μιας χασιδικής οικογένειας. Η οικογένειά της μιλούσε μονάχα Εβραϊκά και δεν της επέτρεπε να μιλά Αγγλικά όταν βρισκόταν στο σπίτι.

Την ανέθρεψαν οι παππούδες της καθώς η μητέρα της είχε ήδη εγκαταλείψει την κοινότητα λίγο μετά τη γέννησή της, ενώ ο πατέρας της υπέφερε από ψυχική διαταραχή που τον εμπόδισε να τη μεγαλώσει. Σε ηλικία 17 ετών, η Feldman μπήκε σε γάμο συνοικεσίου και μέχρι τα 19 της είχε αποκτήσει και έναν γιο. Αφού αποφάσισε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, η έκθεσή της σε διαφορετικές εμπειρίες την οδήγησαν να αφήσει την κοινότητα και τον σύζυγό της το 2009, για να καταλήξει στο Βερολίνο το 2014.

Αυτή της η μετακίνηση είναι και η βάση της σειράς, αν και η Feldman είχε ήδη καταγράψει τις εμπειρίες της στο best-seller βιβλίο της ‘Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots’ από το 2012. Στη συνέχεια, εξέδωσε και το βιβλίο ‘Exodus’ το 2014.

Η αγαπημένη στιγμή της Feldman στο ‘Unorthodox’

[Προσοχή εάν δεν έχεις δει τη σειρά: Ακολουθούν spoilers].

«Η σκηνή όταν η Esty εκρήγνυται στο υπνοδωμάτιο με τον άντρα της επειδή είναι η πιο ισχυρή», δήλωσε η Feldman σε πρόσφατη συνέντευξή της στους New York Times. «Επιτέλους του λέει τα πάντα που συνέβαιναν στο κεφάλι της. Επιτέλους απελευθερώνεται – είναι σαν ηφαίστειο. Για μένα, εκείνη είναι η κλιμάκωση της σειράς. Ένιωσα ζήλια επίσης γιατί ποτέ μου δεν είχα μια τέτοια στιγμή. Είχα πολλές μικρές στιγμές οπότε και είχα προσπαθήσει να εκφραστώ και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά λάτρεψα το πώς τα ξεστομίζει όλα αυτά. Με άγγιξε και με έκανε να σκεφτώ ότι μακάρι να ήμουν κι εγώ έτσι. Με έκανε να τη θαυμάσω. Ελπίζω να δουν κι άλλοι άνθρωποι αυτή τη σκηνή και να θελήσουν να είναι κι αυτοί σαν κι εκείνη».

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Με καλεσμένο τον υπερφανατικό Lostάκια και υπάλληλο της Dharma Initiative, Θέμη Καίσαρη, αναλύουμε τα κυριότερα σημεία της 5ης σεζόν και εξετάζουμε τη σοβαρή πιθανότητα να είναι κρυφά η καλύτερη σεζόν της σειράς-φαινόμενο.

Exit mobile version