Unsolved: Ποιος σκότωσε τον Biggie και τον Tupac;
Το 'Unsolved' είναι μία ακόμη πρωτότυπη σειρά του Netflix που σου ανοίγει την όρεξη και στο τέλος σε αφήνει να ξερογλείφεις τα δάχτυλά σου από την πείνα.
- 4 ΝΟΕ 2018
O καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις ένα review είναι να κάτσεις στο γραφείο σου, να ανοίξεις το Office ή το Word σου και να αρχίσεις να πληκτρολογείς λες και σε έχουν πάρει στο κατόπι δύο μανιακοί δολοφόνοι. Αν τώρα είσαι ένας τύπος που βαριέται εύκολα, που είσαι ικανός να μην γράψεις συλλαβή εάν κάποιος δεν είναι μόνιμα πάνω από το κεφάλι σου για να σε επιβλέπει, υπάρχει και ένας δεύτερος, πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσεις ένα review.
Τέλος πάντων, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσεις ένα review είναι να γράψεις μία τόσο μαγική πρώτη πρόταση που θα σε πείσει ότι θέλεις να γράψεις και ένα εξίσου μαγικό κείμενο. Προφανώς, μία από τις πιο δύσκολες αποστολές που μου έχουν ανατεθεί στη διάρκεια της τετράμηνης δημοσιογραφικής μου ζωής είναι να γράψω μία αντικειμενικά μαγική πρώτη πρόταση.
Για καλό και για κακό, ζητώ την αμέριστη κατανόησή σας για την πρόταση που ακολουθεί: H σειρά ‘Unsolved’ δεν θεωρείται απλώς μία από τις πιο ουσιαστικές true crime παραγωγές του Netflix αλλά συγχρόνως είναι και ένα από τα πιο δυνατά σε ανατροπές και συναισθήματα πράγματα που μου έχουν συμβεί μέσα στο 2018. Ψέματα. Είναι -με το χέρι στην καρδιά- το πιο δυνατό σε ανατροπές και συναισθήματα πράγμα που μου έχει συμβεί μέσα στο 2018.
Το φρέσκο ερευνητικό πόνημα του Netflix που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018, καταπιάνεται με τις ανεξιχνίαστες μέχρι και σήμερα δολοφονίες του Tupac και του Notorious Big. Φυσικά, δεν φιλοδοξεί να ανακαλύψει ποιος ή ποιοι (τα σενάρια είναι αμέτρητα), κρύβονται πίσω από τις άνανδρες και επαγγελματικές εκτελέσεις τους. Καταβάλλει όμως κάθε υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να καθαρίσει όσο γίνεται η λίστα με τους βασικούς υπόπτους και να οδηγηθούν οι αρχές για πρώτη φορά στα χρονικά της έρευνας προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή, προς τους πραγματικούς ενόχους.
Βέβαια, εάν ο Tupac και ο Biggie δεν είχαν τσακωθεί, τίποτα από τα παρακάτω δεν θα είχε συμβεί: α) στη διάσημη μουσική διαμάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν θα είχε ανοίξει ρουθούνι, β) ο Tupac δεν θα είχε υποκύψει στα τραύματά του σε ένα άψυχο νοσοκομειακό δωμάτιο, γ) ο Notorious Big δεν θα είχε τραυματιστεί θανάσιμα, δ)δεν θα είχε βουλιάξει απότομα η καριέρα ενός πολλά υποσχόμενου και διορατικού αστυνομικού και ε)δεν θα είχαν αποτύχει πανηγυρικά όλα τα αστυνομικά τμήματα που ανέλαβαν την καυτή πατάτα των δύο φόνων.
Η διάσημη μουσική διαμάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Η διάσημη μουσική διαμάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν είναι σίγουρα μία αυθεντική διαμάχη και σε κάθε περίπτωση δεν είναι διάσημη. Διάσημη μπορεί να είναι μόνο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο για όσους πρόλαβαν να ζήσουν ως αυτόπτεις μάρτυρες τον παράλογο θυμό του Tupac για τον Biggie. Με άλλα λόγια, οι μόνοι που κανονικά έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν όσο και όποτε θέλουν τη φράση ‘Η διάσημη μουσική διαμάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης’ είναι εκείνοι που διάλεξαν πλευρά στο πρακτικό δίλημμα ‘Ανατολή ή Δύση, East Side ή West Side, Biggie ή Τupac, Brooklyn ή Los Angeles’.
Ο Tupac υπέκυψε στα τραύματά του σε ένα άψυχο νοσοκομειακό δωμάτιο
Ο Tupac δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε ράπερ. Πρώτα από όλα, ο Tupac δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε ράπερ διότι εάν ίσχυε αυτή η απόλυτα ισοπεδωτική οπτική, δεν θα ρίσκαρα να αναφέρω το όνομά του σε κάθε πιθαμή του κειμένου.
Επίσης, δεν θα ρίσκαρα να αναφέρω το όνομά του εάν δεν ήμουν σίγουρος ότι μετά τον θάνατό του το στεγνό και συντηρητικό περιβάλλον της αμερικανικής showbiz δεν παρέδιδε μαθήματα συκοφαντικής δυσφήμισης. Γιατί ο Tupac δεν ήταν ένας κατά συρροή gangster που στα καλά καθούμενα έπιασε ένα κενό τετράδιο και άρχισε να το μπουκώνει με ρίμες. Όσο και να μην μας γεμίζει το μάτι με τα χαοτικά πολλά τατουάζ του και τις πολύχρωμες μπαντάνες του, και όσο και να μας τραβάει η πυγμή και το τσαγανό του το χαλάκι κάτω από τα πόδια, ο Tupac τραγουδούσε γιατί στις αρχές των 90’s δεν είχε βρεθεί κανείς άλλος για να πάρει στις πλάτες του το hip hop. Ούτε καν ο Notorious Big.
Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πόσο πώς θα ήταν το σημερινό hip hop εφόσον ο Tupac δεν είχε καταλήξει από εσωτερική αιμορραγία σε ένα κρύο νοσοκομειακό δωμάτιο . Όπως φυσικά, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα ήταν εφόσον ο σοφέρ και η προσωπική ασφάλεια του Notorious Big αποδεικνύονταν και πέρα από τα λόγια τυπικοί στα καθήκοντά τους. Όλοι, με το έναν ή τον άλλο τρόπο, κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά σε μία αλήθεια που πονάει. Μπροστά σε ένα εν δυνάμει ειλικρινές, έντιμο και ακέραιο hip hop.
O Notorious Big πλήρωσε τα σπασμένα για τον θάνατο του Τupac
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η στυγνή απόπειρα δολοφονίας του Tupac και η πανευτυχής -για τους θύτες- κατάληξή της δεν έστειλε κάποια σαφή προειδοποίηση στον Biggie ότι ίσως και το δικό του τέλος δεν θα αργήσει να έρθει. Κατεβάζοντας σχεδόν αμάσητα τα όλα κι όλα 10 επεισόδια της σειράς, συνεχίζω να έχω βαθιά μεσάνυχτα για το ποιος μπορεί να έβγαλε από τη μέση τον Notorious Big. Με τις εικασίες και τις θεωρίες να καταρρέουν η μία πίσω από την άλλη σαν τοίχος από τραπουλόχαρτα, έχω πλέον βάσιμες ενδείξεις ότι ενδεχομένως να έδωσα εγώ την οριστική εντολή για τον φόνο του Biggie Smalls. Ή μήπως κάποιο μέλος της οικογένειάς μου (χοχοχο); Γελάσαμε-γελάσατε πάλι. Λίγο έλειψε μάλιστα να κατουρηθώ και πάνω μου (σιγά μην σας το έλεγα αν όντως είχα κατουρηθεί πάνω μου). Χαζός είμαι; Είμαι αλλά όχι τόσο ώστε να παραδεχτώ ότι κατουρήθηκα πάνω μου από τα γέλια σε μία true crime σειρά.
Η καριέρα του Russell Poole τελείωσε προτού καν αρχίσει
Ένας ντετέκτιβ αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει σε δύο περιπτώσεις. Όταν αναγκαστικά λόγω ηλικίας βγαίνει στη σύνταξη αλλά και όταν ο προϊστάμενος του τμήματος στο οποίο δουλεύει του αναθέτει μία υπόθεση που την αποφεύγουν όλοι όσοι έχουν την ευχέρεια να την αποφύγουν. Ο Russell Poole αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό αστυνομικό που δέχθηκε με μεγάλη χαρά και προθυμία την υπόθεση δολοφονίας του Biggie Smalls, τον μοναδικό ντετέκτιβ που αποφάσισε να παίξει στη ρώσικη ρουλέτα τη φήμη και τη θέση του στο αστυνομικό σώμα.
Συνήθως, όσοι καταπατούν τις λεπτές κόκκινες γραμμές και δεν δίνουν την παραμικρή σημασία σε τίποτα και σε κανέναν, δεν έχουν καθόλου καλό τέλος. O Russell Poole τα έκανε όλα λάθος και τα έκανε όλα λάθος σε υπερθετικό βαθμό. Επόμενο είναι ότι ο Russell Poole δεν είχε καθόλου καλό τέλος. Δεν σκοπεύω βέβαια να σας το μαρτυρήσω. Το αποκαλύπτει άλλωστε η ίδια η σειρά. Σε υπερθετικό βαθμό.
Έδωσαν όλα τα ειδικά αστυνομικά σώματα τον καλύτερο τους εαυτό;
Σίγουρα, μιλάμε για τον πιο προβοκατόρικο πλαγιότιτλο στην ιστορία των προβοκατόρικων πλαγιότιτλων. Με φωτεινή εξαίρεση τον Russell Pool που έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του και τον Greg Kading που βρέθηκε μία ανάσα από την επίλυση και των δύο δολοφονιών, οι υπόλοιποι αστυνομικοί που κατά καιρούς συμμετείχαν στις έρευνες μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι για τη διεκδίκηση του βραβείου ‘5 απλά βήματα για να μην κάνετε σωστά τη δουλειά σας’.
Δεν ξέρω ποιος από τους δεκάδες αστυνομικούς έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα για να πάρει το βραβείο σπίτι του. Ειλικρινά, δεν με απασχολεί ποιος από όλους αυτούς έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Γιατί το βραβείο αυτό εκτός από φανταστικό (από το μυαλό μου το έβγαλα), είναι και υποτιμητικό για όποιον σπεύσει να το αποθεώσει και ύστερα να το σηκώσει στον έβδομο ουρανό. Είναι ένα βραβείο για όσους διαθέτουν ένα ασυναγώνιστο ταλέντο. Το ταλέντο να κάνουν μία τεράστια τρύπα στο νερό.
Το ‘Unsolved’ θα σε κρατήσει αιχμάλωτο και αυστηρά προσκολλημένο στην οθόνη του υπολογιστή σου για 10 περίπου ώρες. Αυτές τις 10 ώρες δεν θα μπορείς να αρθρώσεις ούτε λέξη. Παρόλα αυτά, για να καταφέρεις να τελειώσεις τη σειρά μονορούφι, ίσως χρειαστεί απλώς να αναπνέεις.
Για τον Tupac και τον Biggie Smalls. Για τον Biggie Smalls και τον Tupac.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: