ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v76: Έτσι θα ήταν το Instagram της Virginia Woolf

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Εντελώς clickbait τίτλο έβαλα εδώ ε; Όχι, η Virginia Woolf προφανώς και δεν έχει Instagram, αλλά αν είχε τώρα πια ξέρουμε πως θα έμοιαζε.

Η συγγραφέας αγαπούσε τη φωτογραφία και άφησε πίσω της πολλά στιγμιότυπα που απαθανάτισε όσο ζούσε. 6 άλμπουμ φωτογραφιών βρέθηκαν στα υπάρχοντά της και ονομάστηκαν Monk House άλμπουμς, παίρνοντας το όνομά τους από την περιοχή όπου βρισκόταν το σπίτι στο οποίο έζησε με τον σύζυγό της Leonard από το 1919 μέχρι και το τέλος της ζωής της.





Τώρα το Πανεπιστήμιο του Harvard ψηφιοποίησε το Monk House 4, το άλμπουμ που περιέχει φωτογραφίες από το 1939. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες της ίδιας, των διάσημων φίλων της, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και οι W.B. Yeats, E.M. Forster, John Maynard Keynes, της οικογένειάς της, διάφορων τοπίων, ζώων και κήπων, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων. Μπορείτε στο site του Harvard να δείτε ολόκληρο το άλμπουμ της συγγραφέα, αλλά σας έχω κι εδώ μερικά στιγμιότυπα, έτσι για να πάρετε μια ιδέα.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Πάμε για την πρώτη γεμάτη βόλτα στα βιβλιοπωλεία για το 2018, αφού θα μιλήσουμε για 4 φρεσκομεταφρασμένα βιβλία και 2 σημαντικές επανεκδόσεις που γέμισαν τα ράφια μέσα στις προηγούμενες ημέρες και μας προκαλούν να βάλουμε το χέρι στην τσέπη.


Ξεκινάμε με τις Εκδόσεις Ίκαρος, που μας φέρνει το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Juan Gabriel Vásquez, συγγραφέα των ‘Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν’ και ‘Οι πληροφοριοδότες’, με τίτλο ‘Η μορφή των λειψάνων’ (‘The Shape of the Ruins’, 2015). Το μυθιστόρημα ακολουθεί τον Κάρλος Καρβάγιο, όταν αυτός συλλαμβάνεται σε ένα μουσείο στη Μπογκοτά για την κλοπή του κοστουμιού του πολιτικού Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν που δολοφονήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Ο Κάρλος έχει εμμονή με τα μυστήρια και τα μυστικά από το παρελθόν της Κολομβίας και κανείς γύρω του δε φαντάζεται τους λόγους για τους οποίους έχει βαλθεί να ανακαλύψει στοιχεία για γεγονότα όπως η δολοφονία του Κένεντι και του Γκαϊτάν. Με αφηγητή τον ίδιο το συγγραφέα, το βιβλίο κινείται ανάμεσα στην αυτοβιογραφία, το ιστορικό μυθιστόρημα και, φυσικά, μια ιστορία αστυνομικής αναζήτησης.

Το ‘Εξαιρετικά δυνατά & απίστευτα κοντά’ (‘Extremely Loud and Incredibly Close’, 2005) του Jonathan Safran Foer επανέκδοσαν οι Εκδόσεις Κέδρος, μιας και εκεί βρίσκονται πια τα δικαιώματα των βιβλίων του συγγραφέα (μεταφράζεται ήδη το πιο πρόσφατο βιβλίο του, το ‘Here I Am’). Το βιβλίο, που είχε αρχικά κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μελάνι το 2009, παρακολουθεί την περιπλάνηση του 9χρονου Όσκαρ στη Νέα Υόρκη, μετά το θάνατο του πατέρα του στην 9/11, στην προσπάθειά του να λύσει το μυστήριο του κλειδιού που ανακαλύπτει σε ένα βάζο στην ντουλάπα του πατέρα του. Το ταξίδι του μικρού ερασιτέχνη ντετέκτιβ θα τον σπρώξει στις ζωές φίλων, συγγενών και αγνώστων και, τελικά, στην ατομική βόμβα της Χιροσίμα και στους βομβαρδισμούς της Δρέσδης.


Η δεύτερη, εξαιρετικά δυνατή, επανέκδοση για αυτή την εβδομάδα μας έρχεται από τις Εκδόσεις Bell, που ξαναδίνουν στους έλληνες αναγνώστες την ‘Ιμάτζικα’ (‘Imajica’, 1991) του Clive Barker. Το επικό, εμβληματικό βιβλίο φανταστικού του Barker δε θα πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη και το ταξίδι 3 χαρακτήρων, του “Ευγενή” Τζον Φιούρι Ζακαράια, πλαστογράφου πινάκων, της Τζούντιθ Όντελ, μιας γυναίκας που διεκδικούν τρεις ισχυροί άντρες και του Πάι’ο’πα, ενός δολοφόνου, στις πέντε Επικράτειες την ώρα της Συμφιλίωσης έχει μείνει στην ιστορία της λογοτεχνίας. Μην το χάσετε.

Αλλάζουμε είδος για να μιλήσουμε για τη ‘Σαρλότ’ (‘Charlotte’, 2014) του David Foenkinos, ένα βιβλίο που μιλά για τη ζωή της ζωγράφου Σαρλότ Σαλομόν που δολοφονήθηκε στα 26 της χρόνια στο Άουσβιτς. Περνώντας από το Βερολίνο των 1930s η μυθιστορηματική βιογραφία του Foenkinos αφηγείται την παιδική ηλικία της Σαρλότ, τον έρωτα που θα ζήσει αργότερα, τη φυγή της για τη Γαλλία και το μεγαλειώδες αυτοβιογραφικό έργο που θα δουλέψει εκεί.


Για το τέλος άφησα τα 2 καινούρια βιβλία των Εκδόσεων Κλειδάριθμος, που έχουν για εμάς ένα καταιγιστικό αστυνομικό θρίλερ, το ‘Κορίτσι στον πάγο’ (‘The Girl In The Ice’, 2016) του Robert Bryndza που μας συστήνει την υπαστυνόμο Έρικα Φόστερ καθώς προσπαθεί να λύσει το μυστήριο μιας κοπέλας που βρίσκεται παγωμένη μέσα σε μια μικρή λίμνη του Λονδίνου και τους παρόμοιους φόνους τριών ιερόδουλων από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και το 3ο μέρος της τριλογίας του Μπιλ Χότζες από τον Stephen King, το ‘Τέλος βάρδιας’ (‘End of Watch’, 2016) που φέρνει ξανά αντιμέτωπο τον παλαίμαχο ντετέκτιβ με τον Μπρέιντι Χάρτσφιλντ, τον περίφημο Δολοφόνο με τη Μερσέντες.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τέσσερα καινούρια βιβλία ξεχωρίσαμε αυτή την εβδομάδα από την τελευταία εβδομάδα κυκλοφοριών του Ιανουαρίου κι έχουμε μυστήριο, ιστορικό μυθιστόρημα, φανταστικό και. Ας τα δούμε.


The Winter Station’ της Jody Shields, ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε μια ξεχασμένη πραγματική ιστορία και διαδραματίζεται στη Ρωσία του 1910 και συγκεκριμένα στην πόλη Kharbin, ένα σημαντικό σιδηροδρομικό σταυροδρόμι της Βόρειας Κίνας που βρίσκεται σε ρωσικά χέρια, όπου μια θανάσιμη και μυστηριώδης επιδημία σπέρνει τον όλεθρο στην πόλη και ένας Ρώσος αριστοκράτης αποφασίζει να ανακαλύψει τι συμβαίνει με την επιδημία και με μερικά μυστηριωδώς εξαφανισμένα πτώματα.

The Monk of Mokha’ του Dave Eggers, το νέο nonfiction βιβλίο του συγγραφέα αφηγείται την πραγματική ιστορία του Αμερικανομουσουλμάνου Mokhtar Alkhanshali, που στα 24 χρόνια του δουλεύει σαν θυρωρός και δεν μπορεί να πληρώσει για να σπουδάσει, μέχρι που εμπνέεται να μάθει για την καλλιέργεια του καφέ και επισκέπτεται την Υεμένη για να βοηθήσει τους ντόπιους αγρότες να καλυτερεύσουν τον καφέ τους, μένοντας παγιδευμένος στη χώρα όταν ο εμφύλιος πόλεμος ξεκινά μέσα στο 2015.

The Girlfriend’ της Michelle Frances, το ήδη επιτυχημένο στη Βρετανία θρίλερ παρακολουθεί την αγωνιώδη ιστορία μιας επιτυχημένης γυναίκας, της Laura, και τα τρομακτικά γεγονότα που αρχίζουν να συμβαίνουν όταν η 23χρονη κοπέλα του γιου της αρχίζει να ζηλεύει τη ζωή που έχει χτίσει για τον εαυτό της.

The Hazel Wood’ της Melissa Albert, όπου η γιαγιά της Alice, η μοναχική συγγραφέας μιας ιδιαίτερα αγαπημένης σειράς σκοτεινών παραμυθιών, πεθαίνει και η Alice, που κινούνταν συνεχώς από μέρος σε μέρος σε ολόκληρη τη ζωή της μαζί με τη μητέρα της, τώρα πρέπει να μπει στο δάσος για να σώσει τη μητέρα της από όσα κρύβονται στον κόσμο για τον οποίο έγραφε η γιαγιά της.

73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Αυτή εδώ η κυριούλα είναι η 95χρονη Helga Weyhe, ιδιοκτήτρια του Buchhandlung H. Weyhe, του βιβλιοπωλείου που στεγάζεται στην πόλη Salzwedel, μια τοποθεσία που βρίσκεται ανάμεσα στο Αμβούργο και στο Μαγδεμβούργο. Η Helga λειτουργεί το μικρό βιβλιοπωλείο εδώ και 73 χρόνια, αλλά η ιστορία του στα χέρια της οικογένειάς της πηγαίνει μέχρι πίσω στο 1840.

Προσπαθώ να διατηρήσω το παλιό στυλ εδώ, να έχω βιβλία που εκπλήσσουν τον κόσμο και τον κάνουν να λέει “το πουλάς αυτό σε τούτη τη μικρή πόλη;”

λέει η Helga, που δε σκοπεύει να αφήσει το βιβλιοπωλείο της και είναι σήμερα η γηραιότερη βιβλιοπώλης της Γερμανίας και, σίγουρα, μια από τους γηραιότερους ανθρώπους των βιβλίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Θυμάστε που παλιότερα είχαμε μιλήσει εδώ στο PopCode για την ελληνική λέσχη ανάγνωσης του Βερολίνου; Τώρα είναι καιρός να μιλήσουμε για την ελληνική δανειστική βιβλιοθήκη του Λονδίνου!

Ο Ελληνικός Κύκλος Βιβλιόφιλων Λονδίνου ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις το περασμένο φθινόπωρο και έχει ήδη δημιουργήσει μια δανειστική βιβλιοθήκη που συνεχώς εμπλουτίζεται με τίτλους από κάθε είδος λογοτεχνίας. Η διαδικασία είναι απλή: Κάθε χρήστης της βιβλιοθήκης διαλέγει μέσα από το site το ανάγνωσμα που τον ενδιαφέρει, συμπληρώνει τη φόρμα που βρίσκει και παραλαμβάνει το βιβλίο από την επόμενη συνάντηση του Ε.ΚΥ.ΒΙ.Λ που γίνεται κάθε μήνα σε ένα από τα ελληνικά καφέ της πόλης.


Φυσικά η προσπάθεια δε σταματάει στη δανειστική βιβλιοθήκη, αφού σκοπός είναι η προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας, με λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και συνεργασίες με φορείς που ασχολούνται με τον χώρο του βιβλίου να ακολουθούν. Η 5η συνάντηση έγινε χτες στο Coffee Republic Wood Green και θα βρείτε το event για την επόμενη συνάντηση αλλά και όλα τα νέα του Ελληνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Λονδίνου στη σελίδα τους στο Facebook.

ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Πέτυχα τις προηγούμενες ημέρες αυτό εδώ το tweet με πολύ δίκαια αιτήματα για πράγματα που θα θέλαμε εμείς οι βιβλιόφιλοι και θα ήθελα να προσθέσω εδώ μερικά ακόμα δικά μου, δεν ξέρω αν συμφωνείτε:

  • Διανυκτέρευση σε βιβλιοπωλείο
  • Δώρο το ebook μαζί με την αγορά του φυσικού βιβλίου
  • Καλύτερα εξώφυλλα
  • Loyalty cards στα βιβλιοπωλεία που δίνουν βιβλία ή/και βιβλιοαντικείμενα για κάθε Χ ποσό αγορών
  • Bookish parties
  • Σειρά emoji ειδικά για βιβλιοφιλικά συναισθήματα
  • Κι άλλα μικρά βιβλιοπωλεία-καφέ
  • Ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές ξεναγήσεις
  • Κέικ, πάντα χρειαζόμαστε περισσότερο κέικ

AND NOW, THIS

Ενώ η μετεγκατάσταση στο νέο της κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρίσκεται σε εξέλιξη, ας δούμε το βίντεο που έφτιαξαν οι άνθρωποι της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τη νέα σελίδα του θεσμού.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Μικρά και μεγάλα βιβλία, πολύχρωμα εξώφυλλα και ασπρόμαυρες σελίδες, με κριτικές και χωρίς λόγια, τα βιβλία που ανεβαίνουν κάθε μέρα στο Instagram με το hashtag #instavivlio αποτελούν ένα καλό δείγμα του τι διαβάζουν οι έλληνες βιβλιόφιλοι κι εμείς κάθε Δευτέρα τσεκάρουμε παραδοσιακά μερικά από αυτά τα στιγμιότυπα.

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ακούστε, αυτό είναι καλό: Η βιβλιοθηκονόμος στη βιβλιοθήκη ενός σχολείου στο Taunton της Massachusetts τοποθέτησε στατικά ποδήλατα, με σκοπό να προσελκύσει τους μαθητές της να διαβάσουν περισσότερο. Δεν είναι πρώτη φορά που μια βιβλιοθήκη στην Αμερική ακολουθεί μια τέτοια στρατηγική, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για το Βιβλιοφαγικό mashup να μιλήσει για τα οφέλη κινήσεων όπως αυτή.


Γιατί μπορεί να σας φαίνεται κουλή ιδέα με την πρώτη ματιά, αλλά η προσπάθεια συνάντησε αναπάντεχη επιτυχία ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου. Όπως θα δείτε και στο ρεπορτάζ του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, το ποδήλατο βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν στο βιβλίο τους και νομίζω πως περιπτώσεις όπως αυτή του μικρού Thomas που θα δείτε στο βίντεο, θα σας πείσουν πως ναι, τα στατικά ποδήλατα προωθούν τελικά την ανάγνωση.

RANDOM LINKS

Εκδότες καλούν το Man Booker Prize να ξαναγυρίσει στον αποκλεισμό των Αμερικανών συγγραφέων, τα εθνικά βραβεία της Αμερικής προσθέτουν μια κατηγορία μεταφρασμένης λογοτεχνίας και τα 10 μεταφρασμένα στα αγγλικά βιβλία με τις καλύτερες κριτικές μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, τα βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν πουλήσει 500,000,000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ένα κείμενο για την ιστορική πορεία των Εκδόσεων Bell, στα άδυτα του λογοτεχνικού εργοστασίου της Βόρειας Κορέας, η φετινή λίστα με προτάσεις speculative βιβλίων από το περιοδικό Locus, διάσημοι συγγραφείς μιλούν για το αν τους αρέσει ή όχι ο ‘Ulysses’ του James Joyce, παρότι οι περισσότερο Αφγανοί δε διαβάζουν η αγορά βιβλίου τους ευδοκιμεί, 13 πολύ γνωστοί συγγραφείς που μίσησαν ένα από τα βιβλία τους, ας μιλήσουμε για τη φαντασίωση του τρόπου ζωής του συγγραφέα, ανάμεσα στα ομορφότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου συμπεριλαμβάνονται και δυο ελληνικά, 7 λογοτεχνικά mashups που πρέπει να γραφτούν, η στοιχειωμένη ζωή της Shirley Jackson, μερικοί ασυνήθιστοι λογοτεχνικοί αφηγητές, τα αγαπημένα βιβλία των αναγνωστών για να διαβάζουν δυνατά, για το τι προσφέρει το είδος της romance λογοτεχνίας στον κόσμο του 2018, 5 βιβλία επιστημονικής φαντασίας που είναι τώρα περισσότερο σχετικά από ποτέ, μια στρατηγική για να διαβάζετε όντως τα βιβλία που έχετε, 10 γυναίκες συγγραφείς της Καραϊβικής που θα έπρεπε να ξέρουμε, για τις χαρές των άσημων βιβλίων, η συγγραφέας Kameron Hurley μας μιλά για το πόσα ακριβώς λεφτά έβγαλε από τη συγγραφή μέσα στο ‘17, η τέχνη του ξεπακεταρίσματος μιας βιβλιοθήκης, 10 βιβλία που μιλάνε για τεράστιες φυσικές καταστροφές, περνώντας 24 από τις 48 ώρες ενός Σαββατοκύριακου διαβάζοντας, ένα κείμενο για την ανάγνωση στο μετρό, μερικά βιβλία για τη μοναξιά, 5 διάσημα βιβλία που σώθηκαν από τα σκουπίδια την τελευταία στιγμή, οι ουτοπίες της Ursula K. Le Guin και τα 75+ βιβλία που έχει προτείνει, ο H.G. Wells ουσιαστικά εφηύρε τα μοντέρνα πολεμικά επιτραπέζια παιχνίδια, 100 κόμικς με θαρραλέους ανθρώπους που δεν είναι υπερήρωες, 5 βιβλία όπου η μαγεία έχει συνέπειες.

Exit mobile version