Βιβλιοφαγικό mashup v143: Πώς θα φτιάξεις τη δική σου επιτυχημένη λέσχη ανάγνωσης
- 28 ΑΥΓ 2019
Με τις λέσχες ανάγνωσης, αλλά και με την Toni Morrison και με παράξενα βιβλία θα ασχοληθούμε σήμερα στο Βιβλιοφαγικό mashup, το πρώτο της νέας βιβλιοσεζόν 19/20 που ξεκινά. Είμαστε ενθουσιασμένοι, εσείς;
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η Νικολέτα ρωτά, “Στην πόλη όπου ζω δεν υπάρχει ενεργή λέσχη ανάγνωσης. Σκεφτόμουν πως θα μου άρεσε να ξεκινήσω μια εγώ. Ίσως καλώντας φίλους μου πρώτα. Έχεις να μου δώσεις μερικές συμβουλές για το τι κάνει επιτυχημένη μια λέσχη ανάγνωσης;”
Φίλη Νικολέτα, να μια καλή ερώτηση και μια εξαιρετική ιδέα. Οι λέσχες ανάγνωσης έχουν επιστρέψει στο στόχαστρο των αναγνωστών εδώ και μερικά χρόνια και όλο και περισσότεροι τις αναζητούν και συμμετέχουν κάθε μήνα. Οι λέσχες ανάγνωσης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους να γνωρίσουν ανθρώπους που διαβάζουν, να δουν τις διαφορετικές οπτικές γωνίες κάτω από τις οποίες εξετάζουν οι άλλοι τα βιβλία αλλά και να εκτεθούν σε αναγνώσματα που πιθανά δε θα επέλεγαν από μόνοι τους.
Τα βασικά στοιχεία και οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις στο ξεκίνημα μιας λέσχης ανάγνωσης είναι:
Η οργάνωση
– Πως θα ανακοινώσεις τη δημιουργία της λέσχης σου; Θα χρησιμοποιήσεις τα social media; Ένα group στο Facebook είναι μια καλή λύση, μιας και σου δίνει μια τεράστια πλατφόρμα για να προσκαλέσεις τους πρώτους αναγνώστες, που κι εκείνοι με τη σειρά τους θα καλέσουν τους φίλους και γνωστούς τους. Μέσω των events μπορείς να στήσεις την πρώτη σας συνάντηση, μπορείς να ανακοινώσεις ή να θέσεις σε ψήφιση υποψήφια βιβλία για τον πρώτο μήνα, αλλά και να βάλεις υπό συζήτηση οποιοδήποτε θέμα αφορά τη λέσχη ανάγνωσης. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να δώσουν το παρών σε κάποια συνάντηση να κρατούν επαφή με τη λέσχη μέχρι την επόμενη.
Τα βιβλία
– Θα αφορά η λέσχη ανάγνωσής σου mainstream λογοτεχνία ή κάποιο συγκεκριμένο είδος, όπως η αστυνομική λογοτεχνία, το φανταστικό, τα ιστορικά μυθιστορήματα ή τα κόμιξ; Ίσως μια μίξη όλων αυτών; Στις μεγαλύτερες πόλεις σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα για λέσχες μεμονωμένων ειδών και είναι μάλιστα κάτι που πιθανά να λείπει και να αγκαλιάσουν από την αρχή οι αναγνώστες του είδους. Αυτό όμως είναι αρκετά πιο δύσκολο αν ζεις σε κάποιο μέρος με λίγες εκατοντάδες αναγνώστες.
– Ποιος θα επιλέγει τα βιβλία; Διαφορετικός κάθε φορά ή όλοι μαζί; Κάθε πότε θα γίνεται η επιλογή; Για το ξεκίνημα μπορείς να επιλέξεις ίσως το πρώτο βιβλίο εσύ, αλλά καλό θα ήταν η συνέχεια να φορά όλα τα τακτικά μέλη. Στην πρώτη σας συνάντηση ή στο group σας, μπορείτε να συζητήσετε την καλύτερη λύση για τη λέσχη σας. Μπορείτε να επιλέγετε όλοι μαζί τα βιβλία σας περιοδικά, ας πούμε κάθε 3 ή κάθε 9 μήνες. Ή μπορείτε να εναλλάσεστε στην επιλογή του βιβλίου, με αυτόν που προτείνει κάθε φορά να είναι και ο αρχικός ομιλητής/παρουσιαστής του αναγνώσματος στη συνάντησή σας.
Ο χώρος και ο χρόνος
– Που θα συναντιέστε; Ένας χώρος φιλικός, εύκολα προσβάσιμος σε όλους, χωρίς ιδιαίτερη βαβούρα, που θα γνωρίζει για τη λέσχη ανάγνωσής σας και θα φροντίζει να έχετε το χώρο σας σε κάθε συνάντηση ίσως θα ήταν το ιδανικό μέρος. Όμως υπάρχει και η επιλογή του νέου χώρου κάθε μήνα, κάτι που θα δώσει ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στις συναντήσεις.
– Κάθε πότε; Οι περισσότερες λέσχες ανάγνωσης συναντιούνται 1 φορά το μήνα, αλλά αναλόγως της έκτασης των αναγνωσμάτων και της διαθεσιμότητας των μελών μην αποκλείεις και το 1 φορά το δίμηνο. Είναι σημαντικό πάντως να υπάρχει τακτικότητα. Βρείτε την ημέρα που βολεύει τους περισσότερους και κρατήστε τις συναντήσεις σας σταθερές.
Να θυμάσαι πως δεν έχουν όλοι την ίδια αναγνωστική ταχύτητα, αλλά ούτε και την ίδια οικονομική δυνατότητα για ακριβά νέα βιβλία κάθε λίγο. Επέλεξε μικρά ή μέτρια σε έκταση έργα και όχι πάντα βιβλία που μόλις έχουν κυκλοφορήσει. Προσπάθησε να δώσεις συγκεκριμένη μορφή στο πως θα γίνεται η συζήτηση για το κάθε βιβλίο αλλά μην το παρακάνεις με τους κανόνες, η ομάδα θα βρει τον τρόπο που της ταιριάζει καλύτερα. Προέτρεψε τους αναγνώστες να έρχονται στις συναντήσεις ακόμη κι αν δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το βιβλίο, αλλά χωρίς να εμποδίζουν τη συζήτηση, αλλιώς έχεις στα χέρια σου μια βαβέλ.
Και κάτι τελευταίο: Μην το φοβάσαι. Κάνε την αρχή, δώσε την ευκαιρία στους αναγνώστες της πόλης σου να συναντήσουν ο ένας το άλλο και όλα τα υπόλοιπα θα μπουν στη θέση τους σιγά σιγά. Θα τα βρείτε όλα μαζί, μέσα από τα βιβλία.
Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.
Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπορεί να βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες μακριά από το να δούμε ξανά νέες κυκλοφορίες στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, αλλά στην Αμερική οι εκδόσεις φαίνεται να μη σταματούν ποτέ. Για να δούμε τα πιο ενδιαφέροντα από τα φρέσκα αναγνώσματα των τελευταίων εβδομάδων.
‘The Yellow House’ της Sarah M. Broom, τα απομνημονεύματα της συγγραφέα που αφορούν το σπίτι που ήταν το επίκεντρο της οικογένειάς της από το 1961 όταν το αγόρασε η μητέρα της, πλέον χήρα με τρία παιδιά, μέχρι και τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, όταν καταστράφηκε ολοσχερώς.
‘Things You Save in a Fire’ της Katherine Center, με πρωταγωνίστρια μια πυροσβέστρια που μετακομίζει στη Βοστώνη για να φροντίσει την απομονωμένη και άρρωστη μητέρα της και όπου έλκεται από έναν όμορφο νεοσύλλεκτο πυροσβέστη.
‘The World Doesn’t Require You’ του Rion Amilcar Scott, μια συλλογή διηγημάτων που περιλαμβάνει πολλαπλές δεκαετίες και οπτικές γωνίες, από έναν μουσικό που είναι ο τελευταίος γιος του Θεού μέχρι έναν εφευρέτη που προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα μορφή ζωής, όλα μέσα στην ίδια φανταστική πόλη Cross River, ένα χωριό που ιδρύθηκε από σκλάβους που επαναστάτησαν.
‘The Warehouse’ του Rob Hart, όπου σε ένα κοντινό μέλλον η παντοδύναμη τεχνολογική εταιρεία Cloud είναι η καλύτερη ευκαιρία για δουλειά και εκεί βρίσκεται ο Paxton για να ζήσει/δουλέψει, όταν συναντά την Zinnia, μια κοπέλα που βρίσκεται μέσα στην εταιρεία κρυφά με σκοπό να αποκαλύψει τα μυστικά της.
ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ TONI MORRISON
Πριν τις διακοπές του το Βιβλιοφαγικό mashup σας μίλησε για το θάνατο της Toni Morrison, που βύθισε τον λογοτεχνικό κόσμο στο πένθος. Μια τεράστια φιγούρα που θα λείψει από τη λογοτεχνία, η Morrison πέθανε στις 5 Αυγούστου και μέσα σε αυτή την έκτακτη συλλογή με links συγκεντρώνουμε τα καλύτερα κείμενα που γράφτηκαν στα ίντερνετς για τη συγγραφέα και τη λογοτεχνική κληρονομιά που άφησε πίσω.
-
Το μέγεθος της Toni Morrison από το Atlantic
-
Αποχαιρετισμός στη σπουδαιότερη συγγραφέα της Αμερικής από τον Guardian
-
Φόρος τιμής στην Toni Morrison από το PEN America
-
Η γενναιοδωρία της Toni Morrison από το Buzzfeed
-
Toni Morrison και Nina Simone από τον New Yorker
-
Η Michiko Kakutani για την Toni Morrison από τον Guardian
-
Διδάσκοντας Toni Morrison στο λύκειο από το Atlantic
AND NOW, THIS
Πιστεύω πως βρήκαμε το απαραίτητο αξεσουάρ για το καλοκαίρι κάθε βιβλιόφιλου, σωστά;
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Αφού λείψαμε τις δύο προηγούμενες Τετάρτες, επιστρέφουμε δυναμικά με όχι 3 αλλά 5 καλοκαιρινές φωτογραφίες γεμάτες βιβλία από το ομορφότερο (τουλάχιστον αν ρωτάτε τους αναγνώστες) hashtag του Instagram.
Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Μιας και μιλήσαμε προηγουμένως για λέσχες ανάγνωσης, ας δούμε και αυτή τη σχετικά νέα ιδέα για το τι μπορεί να είναι και το τι μπορεί να κάνει μια λέσχη ανάγνωσης.
Το Silent Book Club μετράει σχεδόν 6 χρόνια ζωής και η ιδέα του είναι αρκετά απλή: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο βιβλίο που διαβάζουν όλοι κάθε μήνα. Απλά παίρνετε το ανάγνωσμά σας, πηγαίνετε στο μπαρ (ή καφέ ή πάρκο ή όπου έχει ορίσει η διοργάνωση) που γίνεται η συνάντηση και χαλαρώνετε διαβάζοντάς το παρέα με το κρασί σας. Είναι δηλαδή κάτι σαν αφιερωμένος χαλαρός χρόνος ανάγνωσης, παρέα με άλλους βιβλιόφιλους, για 2-3 ώρες το μήνα. Τι καλύτερο;
Αν οι κανόνες μιας λέσχης ανάγνωσης σας φαίνονται ασφυκτικοί και απλά θέλετε να διαβάσετε ενώ βρίσκεστε ανάμεσα σε αναγνώστες, τότε η Σιωπηλή Λέσχη Ανάγνωσης δημιουργήθηκε για εσάς. Φυσικά πριν και μετά την ανάγνωση μπορείτε να συζητήσετε με τους γύρω σας, για βιβλία ή και όχι.
Το SBC έχει παραρτήματα σε περισσότερες από 100 πόλεις του κόσμου. Υπάρχουν σιωπηλές λέσχες ανάγνωσης στο Κάλγκαρι, στη Φρανκφούρτη, στο Μάντσεστερ, στο Λος Άντζελες, στο Τόκιο, στο Δελχί, στη Χάγη, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Νόβι Σαντ, στη Μπανγκόκ, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Χονγκ Κονγκ, στο Τορόντο, στη Λαχόρη, στο Χιούστον. Ακόμη και στην Κορμπέτα της Ιταλίας και το Ούμεο της Σουηδίας!
Που δεν υπάρχει Silent Book Club; Στην Ελλάδα. Αλλά που ξέρετε, ίσως είναι καιρός και για αυτο.
ΝΤΥΜΕΝΑ ΜΕ ΤΙ;
Δεν ξέρω αν το ξέρατε, αλλά υπάρχουν εκεί έξω βιβλία που το εξώφυλλό τους είναι φτιαγμένο από ανθρώπινο δέρμα. Ω ναι.
Υπάρχουν 18 εξακριβωμένα βιβλία ντυμένα με ανθρώπινο δέρμα στον κόσμο, με τα μισά από αυτά να βρίσκονται στις βιβλιοθήκες 2 Αμερικανικών ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου Brown και του Κολλεγίου Ιατρών της Φιλαδέλφεια. Το Anthropodermic Book Project ερευνά άλλα 19 βιβλία που είναι πιθανό να έχουν επίσης φτιαχτεί από ανθρώπινο δέρμα.
Στο βίντεο που θα δείτε εδώ η Dr. Lindsey Fitzharris εξηγεί την προέλευση αυτών των βιβλίων, όλες τις διαφορετικές περιπτώσεις του γιατί και του πότε δημιουργήθηκαν. Μιλά για συγκεκριμένες ιστορίες τέτοιων βιβλίων και το πως φτιάχτηκαν, οπότε αν θέλετε να μάθετε όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πατήστε το play.
RANDOM LINKS
Μια βουτιά στο αρχείο του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, ζητήσαμε από 5 συγγραφείς να μας περιγράψουν την αγαπημένη τους παραλία, το σχέδιο του Amazon για την κατάκτηση του εκδοτικού κόσμου, πώς οι λευκοί εθνικιστές προσεταιρίστηκαν το fan fiction, περισσότερα από 300,000 βιβλία καταστράφηκαν στην Τουρκία, γιατί οι άντρες κριτικοί λογοτεχνίας μειώνουν τις γυναίκες συγγραφείς και πως οι γυναίκες συγγραφείς ακόμα παλεύουν για σεβασμό, η πολύχρωμη ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ κόμικς, ένα κείμενο για τα Ισλανδικά έπη, πώς η λογοτεχνία του μέλλοντος διαμορφώνει τον πολιτικό διάλογο, είναι το πολιτικό μυθιστόρημα νεκρό, για τα παράτυπα βιβλία του Amazon, η καθημερινή αλχημεία της μετάφρασης, ένα αμφιλεγόμενο κείμενο για την Αμερικανική ποίηση του σήμερα και μια απάντηση, διδάξτε περισσότερους ζωντανούς ποιητές, πώς μια μαύρη γυναίκα ξεκίνησε μια βιβλιοεπανάσταση στο Μπενίν, βρίσκοντας νέους τρόπους να ζωντανέψουμε τα βιβλία, προς υπεράσπιση του να διαβάζεις το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά, τι απέτυχαν να μου διδάξουν για το σεξ τα εφηβικά αισθηματικά μυθιστορήματα, τι είναι αυτό που κάνει ένα millennial μυθιστόρημα, για την ιστορία και το μέλλον της YA και της speculative λογοτεχνίας των μαύρων γυναικών, για τη θέση της μαύρης λογοτεχνίας στην Αμερικανική ιστορία, η επιρροή του Barack Obama στον κόσμο του βιβλίου, τα 100 πιο αστεία βιβλία από το NPR, μισούν ξαφνικά οι εκδότες τις βιβλιοθήκες, 16 συγγραφείς ζωντανεύουν με ποιήματα και ιστορίες σημαντικές στιγμές της Αφροαμερικανικής ιστορίας, η βιβλιοφιλική επιστροφή στο σχολείο της Γαλλίας, γιατί έχουμε μαγευτεί από τη λογοτεχνία των μαγισσών, οι νικητές των Hugo Awards και γιατί έχουν αυτό το όνομα, για τα βιβλία από δεύτερο χέρι, ήταν η Simone de Beauvoir όσο φεμινίστρια νομίζαμε, μέσα στον παράξενο κόσμο των θεωριών συνωμοσίας για τον Shakespeare, για τη μετά θάνατο καριέρα του Victor Hugo ως θρησκευτικός προφήτης, πώς η αρχαία ποίηση μπορεί να τονώσει την ερωτική μας φαντασία, για την αρχαιολογία στο αστυνομικό μυθιστόρημα, τι συνέβη στη συγγραφέα Dorothy West, η τέχνη της υπόγειας λογοτεχνίας, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά νέα βιβλία για λεσβίες που ταξιδεύουν στο χρόνο, η ιστορία του περιβαλλοντικού θρίλερ, ψάχνοντας την Carolina Maria de Jesus, οι σουρεαλιστικοί εικονικοί κόσμοι της Παλαιστινιακής επιστημονικής φαντασίας, η επιστημονική φαντασία και ο νόμος, για τους δικηγόρους της λογοτεχνίας, η Jane Austen κέρδισε πολύ λίγα χρήματα για τα έργα της, γιατί διαβάζω τρόμο, πώς ο Kurt Vonnegut προέβλεψε την κρίση της αυτοματοποίησης, για τη βασίλισσα του νουάρ Dorothy B. Hughes, γιατί γράφουμε για μεσαιωνικά μυστήρια, για το άγχος της συγγραφής ιστορικών μυθιστορημάτων, πώς να αγαπήσετε ξανά την ανάγνωση, για τις βιβλιοθήκες των συγγραφέων.