ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v141: Πώς να ωθήσετε τα παιδιά να διαβάσουν βιβλία

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Μπορεί να λείψαμε την περασμένη εβδομάδα αλλά το Βιβλιοφαγικό mashup δε μένει ποτέ μακριά. Επιστροφή με τα τελευταία βιβλία της σεζόν, με Booker Prize, αγγλική ποίηση, εξώφυλλα τρόμου και μια δύσκολη απάντηση σε μια καλή ερώτηση.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ


Ο Χρήστος ρωτά, “Ο μικρός μου αδερφος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, περνάει πολύ χρόνο μπροστά από το κινητό του. Πώς μπορώ να τον ωθήσω ώστε να ενδιαφερθεί να διαβάσει ένα βιβλίο;”

Φίλε Χρήστο, να μια πολύ καλή και χρήσιμη ερώτηση. Δεν είμαι σίγουρος πως έχω ξεκάθαρη απάντηση, αλλά ας το δούμε το θέμα.

Πολύ σημαντικό για να ωθήσουμε κάποιον μη (φανατικό) αναγνώστη στο να χαθεί μέσα σε ένα βιβλίο είναι η κατανόηση του τι ακριβώς τον αφορά. Τι είναι αυτό που του αρέσει όταν βλέπει μια ταινία ή μια σειρά; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά του; Με τι περνάει το χρόνο του ο αδερφός σου; Τι είναι αυτό ας πούμε που κάνει στο κινητό του; Παίζει παιχνίδια ας πούμε; Μήπως του αρέσουν οι ταινίες της Marvel; Αν άνοιγε το Netflix τι θα επέλεγε να δει;

Παρότι είναι δύσκολο να σου πω κάτι συγκεκριμένα μιας και δεν γνωρίζω καν την ηλικία του αδερφού σου, υπάρχουν 2 κατηγορίες βιβλίων που πάντα λειτουργούν θετικά στους μικρότερης ηλικίας αναγνώστες ή/και στους ανθρώπους που δε διαβάζουν και πολύ.

Η πρώτη από αυτές είναι το Φανταστικό. Από την ‘Τριλογία του Κόσμου’ του Philip Pullman και τον ‘Χάρι Πότερ’ της J.K. Rowling, μέχρι έργα Ελλήνων συγγραφέων όπως οι ‘Γιοι της στάχτης’ του Ελευθέριου Κεραμίδα και ‘Το δέντρο του Άραϋ’ του Μανώλη Σιμιτσάκη, υπάρχουν εκεί έξω δεκάδες έργα που μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός νεαρού αναγνώστη.

Ειδικά αν μιλάμε για πασίγνωστα ξένα έργα όπως τα 2 παραπάνω, η εισαγωγή κάποιου μη αναγνώστη στον κόσμο τους είναι αρκετά εύκολη. Κυκλοφορούν ήδη αρκετά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα, αλλά και δεκάδες video games, βίντεο στο Youtube και merchandise ώστε να γίνει ευκολότερο στη συνέχεια το πέρασμα προς τα βιβλία που θα συμπληρώσουν και θα αναπτύξουν τη φαντασία οποιουδήποτε. Φυσικά η παρουσία στα φεστιβάλ Fantasticon της Αθήνας και Fantasmagoria της Θεσσαλονίκης, που ασχολούνται με το φανταστικό, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συστήσει στον καθένα τα βιβλία (αλλά και την ελληνική κοινότητα) του είδους.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα Κόμικς. Αυτός είναι και ο ευκολότερος τρόπος για έναν μη αναγνώστη να ενδιαφερθεί για τις ιστορίες της λογοτεχνίας. Σε μια εποχή που οι υπερήρωες των κόμικς, αλλά και δεκάδες άλλα αφηγήματα περνούν στην τηλεόραση και το σινεμά, η Ελλάδα δείχνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τα κόμικς.

Οι Εκδόσεις Οξύ και Anubis έχουν φέρει τους τελευταίους μήνες τίτλους όπως το ‘Saga’, η ‘Captain Marvel’, οι ‘Avengers’, η ‘Ms. Marvel’, ο ‘Joker’, το ‘Stranger Things’. Αλλά και εντός Ελλάδας, η παρουσία των όλων και περισσότερων κομιστών που επιλέγουν την αυτοέκδοση και η καταπληκτική δουλειά εκδοτικών όπως η Jemma Press και η Comicdom Press κάνουν τα ελληνικά κόμικς να μοιάζουν καλύτερα και δυνατότερα από ποτέ.

Μια εξαιρετική αρχή για έναν νεαρό αναγνώστη θα ήταν η παρουσία σε ένα από τα Cons που μοιάζουν να ξεφυτρώνουν παντού πλέον στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Ηράκλειο έχουν τουλάχιστον ένα φεστιβάλ που ασχολείται αποκλειστικά ή εν μέρει με τα κόμικς). Μια βόλτα ανάμεσα στα τραπεζάκια του Artist Alley, δίνοντας την ευκαιρία να διαλέξει τα δικά του κόμικς, είναι πάντα μια φανταστική εμπειρία. Κι αν δε βρίσκεται ένα Con δίπλα σου, τότε ο Μπλε Πλανήτης, το διμηνιαίο περιοδικό κόμικ των Εκδόσεων Polaris είναι μια πολύ καλή δουλειά που νομίζω πως δύσκολα θα αφήσει αδιάφορο τον αδερφό σου.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ


Θα είναι τα παρακάτω βιβλία τα τελευταία βιβλία του καλοκαιριού; Μιας και σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του Ιουλίου, είμαστε 99% σίγουροι πως ναι, αυτό ήταν, η εκδοτική σεζόν 2018/19 έφτασε στο τέλος της. Τα νέα αναγνώσματα των εκδοτικών θα βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία κάπου εκεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, αλλά μέχρι τότε ορίστε τα βιβλία που έκλεισαν τη φετινή χρονιά.

Στις εκδόσεις Gutenberg συνεχίζουν την έκδοση αξιόλογων σύγχρονων έργων με ακατανόητες επιλογές στα εξώφυλλα, αυτή τη φορά με το πιο γνωστό μυθιστόρημα της Karin Slaughter. Το best seller ‘Όμορφα κορίτσια’ (‘Pretty Girls’, 2015), σε μετάφραση Κωνσταντίνου Αρμάου και Μαρίας Πλουμιτσάκου, είναι ένα μυστήριο που αρχίζει ξεδιπλώνεται όταν η εξαφάνιση ενός κοριτσιού φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με την πριν 25 χρόνια εξαφάνιση της μεγάλης αδερφής της Κλερ και της Λίντια. Οι δυο γυναίκες δε μιλούν αλλά θα αναγκαστούν να συνεργαστούν εξαιτίας της νέας εξαφάνισης, μιας δολοφονίας και της παρουσίας του FBI. Έτσι όμως θα βρεθούν κι αυτές στο στόχαστρο του δολοφόνου.

Μαζί ο εκδοτικός μας φέρνει και το ‘Στους δικούς μας κύκλους’ (‘In Certain Circles’, 2014) της Αυστραλής Elizabeth Harrower, σε μετάφραση Κερασίας Σαμαρά. Το μυθιστόρημα, ένα έντονο ψυχολογικό δράμα για την οικογένεια, την αγάπη, την τυραννία και την ελευθερία, ακολουθεί τις ζωές τεσσάρων αξέχαστων χαρακτήρων που οι ζωές τους μπλέκονται μεταξύ τους. Στην Αυστραλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα παιδιά της οικογένειας Χάουαρντ, η Ζόι και ο Ράσελ, παίζουν τένις με τον Στίβεν και την Άννα, δύο ορφανά αδέρφια και οι ζωές όλων θα είναι πολύ διαφορετικές μετά από αυτό το απόγευμα.

Στις Εκδόσεις Ροές μας φέρνουν για πρώτη φορά στα ελληνικά το πιο πολυδιαβασμένο έργο του σημαντικού Τούρκου συγγραφέα Sabahattin Ali. Το μυθιστόρημα ‘Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό’ (‘Madonna in a Fur Coat’, 1943), σε μετάφραση Ε.Ι. Σακακαλή, μιλά για τον έρωτα της Μαρία Πούντερ, μιας Γερμανοεβραίας από την Τσεχία, και του Ραΐφ, ενός μουσουλμάνου Τούρκου, που συναντιούνται στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, έναν έρωτα που θα στοιχειώνει και τους δύο για την υπόλοιπη ζωή τους.

Το υποψήφιο για Barry Award καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος ‘Η μονάδα’ (‘The Force’, 2017) του Don Winslow, σε μετάφραση Χρύσας Φραγκιαδάκη, είναι η επόμενη έκδοση του Athens Bookstore Publications. Ο Ντένι Μαλόουν είναι ο Βασιλιάς του Μανχάταν, ένας ηρωικός ντετέκτιβ της αστυνομίας και αρχηγός της Μονάδας, ενός ξεχωριστού τμήματος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Όμως πίσω από τα κατορθώματα που έχουν κάνει τον Μαλόουν διάσημο βρίσκεται ένας κόσμος γεμάτος υπεξαιρέσεις ναρκωτικών, δωροδοκίες, συνεργασίες με τη μαφία. Κι όταν ο κλοιός για τον Μαλόουν αρχίζει να σφίγγει, οι επιλογές του θα φέρουν ολόκληρη την πόλη στο χείλος της καταστροφής.

Δύο νέα βιβλία έχουν οι Εκδόσεις Άγρα για εμάς αυτές τις μέρες. Το ‘Ο στενός δρόμος προς τα βάθη του Βορρά’ (‘The Narrow Road to the Deep North’, 1702) του Matsuo Bashō, σε μετάφραση Μαρίας Αρώνη, είναι ένα από τα αριστουργήματα της κλασικής Ιαπωνικής λογοτεχνίας. Ο κορυφαίος Ιάπωνας ποιητής έγραψε αυτό το ταξιδιωτικό ημερολόγιο στο πνεύμα του χαϊκάι, σε μια σμίξη πρόζας και ποίησης. Λίγα χρόνια πριν το θάνατό του ο Bashō ταξίδεψε για πέντε μήνες στην Ιαπωνική ενδοχώρα και κατέγραψε τα όσα είδε σε αυτό το τελευταίο του ταξίδι στο βιβλίο που αποτέλεσε το τελευταίο του έργο.


Από τις Εκδόσεις Άγρα και το έργο του Joseph Roth με τίτλο ‘Τα χρόνια των ξενοδοχείων’ (‘Hotel Years’, 2015), σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα κείμενα του Roth για τα όσα είδε στα ταξίδια του ανά την Ευρώπη στις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30. Στη Γαλικία, στα Τίρανα και το Αμβούργο, τα κτίρια, οι άνθρωποι και οι καταστάσεις που είδε ο Joseph Roth, σκηνές από μια περασμένη Ευρώπη, την Ευρώπη του Μεσοπολέμου.

Για πρώτη φορά ένα έργο του σημαντικού Αιγύπτιου συγγραφέα Sonallah Ibrahim μεταφράζεται στα ελληνικά. Μέσα από τη νουβέλα ‘Η επιτροπή’ (‘The Committee’, 1981), σε μετάφραση Πέρσας Κουμούτση, που μας φέρνουν οι Εκδόσεις ΑΩ, παρακολουθούμε τις προσπάθειες του αφηγητή της ιστορίας να υποβάλλει επιτυχώς ένα αίτημα στην παντοδύναμη Επιτροπή, την κυρίαρχη διοικητική αρχή της χώρας του.

Ένα διαφορετικό, πολύ ενδιαφέρον κόμικ-βιογραφία μας φέρνουν οι Εκδόσεις Angelus Novus. Το ‘Η Κόκκινη Παρθένα και το όραμα της ουτοπίας’ (‘The Red Virgin and the Vision of Utopia’, 2016) των Mary M. Talbot και Bryan Talbot, σε μετάφραση Μπέλλας Σπυροπούλου, μιλά για τη ζωή της Louise Michel, της επαναστάτριας φεμινίστριας που έγινε γνωστή ως “Κόκκινη Παρθένα της Μονμάρτης”. Η Michel ήταν αναρχική, ριζοσπάστρια, ποιήτρια και δασκάλα και αγωνίστηκε για την υπεράσπιση της Παρισινής Κομμούνας του 1871. Στη συνέχεια βρέθηκε εξόριστη σε μια αποικία καταδίκων και πάλεψε στον αγώνα των ιθαγενών της Νέας Καληδονίας ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Πάμε και στην Αμερική, εκεί που θα συναντήσουμε τέσσερα νέα αναγνώσματα που μας κίνησαν το ενδιαφέρον τόσο όσο χρειαζόταν για να σας τα συστήσουμε σήμερα.

Gods of Jade and Shadow’ της Silvia Moreno-Garcia, όπου στη δεκαετία του 1920 μια νεαρή γυναίκα βρίσκει έναν απροσδόκητο τρόπο να ξεφύγει από τη βαρετή ζωή της στο νότιο Μεξικό, όταν απελευθερώνει κατά λάθος τον θεό του θανάτου των Μάγια, ο οποίος τη σπρ΄χωνει σε μια αναζήτηση που θα την οδηγήσει από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, αλλά και στον κάτω κόσμο.

Speaking of Summer’ της Kalisha Buckhanon, ένα αγωνιώδες βιβλίο όπου η Autumn Spencer θρηνεί το θάνατο της μητέρας της και ταυτόχρονα καλείται να λύσει το μυστήριο του τι συνέβη στη δίδυμη αδερφή της Summer, που ανέβηκε στην οροφή του σπιτιού τους στο Χάρλεμ και εξαφανίστηκε, με την πόρτα της ταράτσας να είναι κλειδωμένη και κανένα αποτύπωμα να μη βρίσκεται πουθενά.

The Merciful Crow’ της Margaret Owen, όπου η μελλοντική ηγέτης της κάστας εργολάβων τελετών Crow πιστεύει πως χτύπησε το λαχείο όταν οι άνθρωποί της καλούνται για μια βασιλική δουλειά, αλλά τα πράγματα περιπλέκονται όταν αποκαλύπτεται πως ο διάδοχος του θρόνου απλά προσποιείται το θάνατό του και ζητά την προστασία των Crows παρόλου που έχει έναν σωματοφύλακα που αλλάζει μορφές.

Lady in the Lake’ της Laura Lippman, που μας ταξιδεύει στη Βαλτιμόρη της δεκαετίας του ‘60, εκεί που μια μεσήλικη νοικοκυρά και επίδοξη ρεπόρτερ, η Maddie, που έχει εγκαταλείψει μετά από 20 χρόνια τον άντρα της για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της, κυνηγά το φόνο της Cleo, μιας ξεχασμένης νεαρής γυναίκας.

BOOKER PRIZE 2019

Ααχ, αυτή η εποχή που το Booker Prize (πρώην Man Booker Prize, πριν χάσει τον προηγούμενο χορηγό του) ξεκινά και 13 συγγραφείς προετοιμάζονται για τη μεγάλη στέψη ξεκινά και πάλι. Το Booker Prize ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τη longlist του και εμείς είμαστε και πάλι εδώ για να τα δούμε όλα και, τελικά, να κάνουμε τη δική μας πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.

13 βιβλία λοιπόν στη μακρά λίστα του βραβείου, μια λίστα γεμάτη από μεγάλα ονόματα. Μέσα η 6 φορές υποψήφια και 1 φορά νικήτρια του Booker (για το ‘The Blind Assassin’ το 2000) Margaret Atwood για το πολυαναμενόμενο sequel του ‘The Handmaid’s Tale’. Μέσα και ο επίσης νικητής του Booker (για το ‘Midnight Children’ το μακρινό 1981) Salman Rushdie για ένα έργο εμπνευσμένο από το ‘Don Quixote’ με πρωταγωνιστή ένα ηλικιωμένο περιπλανώμενο πωλητή που ερωτεύεται μια τηλεοπτική σταρ και διασχίζει την Αμερική για να την κερδίσει.

Μπορεί η λίστα φέτος να περιέχει μόνο έναν Αμερικανό συγγραφέα, σε σχέση με τους τρεις πέρυσι, αλλά η Lucy Ellmann προσφέρει ίσως το πιο παράξενο βιβλίο του φετινού βραβείου, ένα μονόλογο 1,000 σελίδων που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μια και μόνο πρόταση. Και μπορεί το μοναδικό ντεμπούτο φέτος να είναι αυτό της 31χρονης Oyinkan Braithwaite αλλά πρόκειται για ένα σκοτεινό, αστείο μυθιστόρημα για μια γυναίκα που καταλαβαίνει πως η όμορφη, μικρή αδερφή της σκοτώνει τα αγόρια της και χωρίς να το θέλει γίνεται συνεργός της, τουλάχιστον μέχρι που το αγόρι που η ίδια θέλει εδώ και καιρό αρχίζει να ενδιαφέρεται για την αδερφή της.

Έχουμε ακόμα: Τον Νιγηριανό Chigozie Obioma με μια μοντέρνα εκδοχή της Οδύσσειας, την Elif Shafak από την Τουρκία με ένα μυθιστόρημα για τις τελευταίες σκέψεις μια ετοιμοθάνατης εργάτριας του σεξ στην Κωνσταντινούπολη, την Jeanette Winterson με τη δική της παραλλαγή του ‘Frankenstein’ της Mary Shelley, την Valeria Luiselli που γράφει για το road trip μιας οικογένειας από τη Νέα Υόρκη και το ταξίδι μιας ομάδας παιδιών από το Μεξικό που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα με την Αμερική.

Αλλά δεν τελειώσαμε ακόμα. Max Porter, Kevin Barry, Deborah Levy, John Lanchester και Bernardine Evaristo βρίσκονται ακόμη στη λίστα που προσφέρει αναγνώσματα για όλα τα γούστα. Η πλήρης longlist του φετινού Booker Prize είναι:
 

  • The Testaments by Margaret Atwood

  • Night Boat to Tangier by Kevin Barry

  • My Sister, The Serial Killer by Oyinkan Braithwaite

  • Ducks, Newburyport by Lucy Ellmann

  • Girl, Woman, Other by Bernardine Evaristo

  • The Wall by John Lanchester

  • The Man Who Saw Everything by Deborah Levy

  • Lost Children Archive by Valeria Luiselli

  • An Orchestra of Minorities by Chigozie Obioma

  • Lanny by Max Porter

  • Quichotte by Salman Rushdie

  • 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World by Elif Shafak

  • Frankissstein by Jeanette Winterson

Καθαρό φαβορί δεν υπάρχει, αλλά ορίστε η δική μου πρόβλεψη: Η Valeria Luiselli θα είναι η μεγάλη νικήτρια. Μην το παίξετε στο στοίχημα πάντως.

Από τα 13 υποψήφια βιβλία περιμένουμε στα ελληνικά τα ‘Lost Children Archive’ της Valeria Luiselli (Εκδόσεις Μεταίχμιο) και ‘Lanny’ του Max Porter (Εκδόσεις Πόλις). Λογικά και το ‘The Testaments’ της Margaret Atwood κάποια στιγμή.

Θα μάθουμε τη shortlist του βραβείου με τα 6 υποψήφια βιβλία στις 3 Σεπτεμβρίου και τον τελικό νικητή στις 14 Οκτωβρίου. Θυμίζω πως περσινός νικητής του βραβείου ήταν το ‘Ο γαλατάς’ της Anna Burns.

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Πάμε τώρα μια βόλτα στην Αγγλία. Να κάνουμε τις βόλτες μας στην εξοχή, να επισκεφθούμε τα χωριά και τις πόλεις και να διαβάσουμε τα ποιήματα που αναφέρονται σε όλα τα μέρη της χώρας. Το Places of Poetry είναι ένας διαδραστικός χάρτης όπου περισσότερα από 2,000 έργα βρίσκονται καρφιτσωμένα πάνω στις περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας που αναφέρονται στα ποιήματα.

Ο ακαδημαϊκός Andrew McRae του Πανεπιστημίου του Έξετερ και ο ποιητής Paul Farley είναι οι υπεύθυνοι για αυτό το μεγάλο πρότζεκτ, στο οποίο βοηθούν ποιητές και αναγνώστες, ενώ σημαντικοί οργανισμοί της χώρας χρηματοδοτούν την προσπάθεια. Ο κόσμος μπορεί να στέλνει μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου ποιήματα για να συμπεριληφθούν στο Places of Poetry και ποιητές σε ολόκληρη την Αγγλία θα διοργανώσουν μέσα στο επόμενο διάστημα εκδηλώσεις για το πρότζεκτ.

Ωραία ιδέα, να το κάνουμε κι εμείς;

AND NOW, THIS


Νέα δεκαπενθήμερη σειρά κόμικ βγήκε πριν λίγες μέρες στα περίπτερα της Ελλάδας και φαίνεται για ένα όμορφο, fun πρότζεκτ.

Το ‘Μπάμπουρες’ είναι ένα κόμικ φαντασίας για παιδιά, έχει 24 σελίδες, είναι μια έκδοση της AddArt και περιλαμβάνει τις ιστορίες 12 καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα καθώς και πολλά παιχνίδια και εκπλήξεις για τους μικρούς αναγνώστες. Το πρώτο τεύχος βρίσκεται ήδη στα περίπτερα από τις 26/7.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Αφήσαμε για λίγο τις παραλίες, μιας και όμορφες βιβλιοφωτογραφίες δε βγαίνουν μόνο στη θάλασσα φέτος το καλοκαίρι. Το αποδεικνύουν άλλωστε οι σημερινές μας επιλογές. Κάτι μου λέει βέβαια πως και στο επόμενο mashup στην αμμουδιά θα είμαστε.

 

 

ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Στο παρακάτω βίντεο του καναλιού In Praise of Shadows στο Youtube μας μιλά για τα εξώφυλλα των βιβλίων τρόμου, τις αλλαγές που έχουν έρθει στο artwork των εξώφυλλων στον 21ο αιώνα και το πώς έχουν αλλάξει το ύφος της πρώτης γνωριμίας των αναγνωστών με τις ιστορίες τους.

Εσείς τι προτιμάτε; Τα εξώφυλλα του τώρα ή τα εξώφυλλα του τότε;

RANDOM LINKS

Για τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, το να γράφει για παιδιά είναι μεγάλη ευθύνη, ο Άντονι Χόροβιτς γράφει παιδικά βιβλία για να διορθώσει τα παιδικά του χρόνια, πέθανε στα 93 του χρόνια ο Ιταλός συγγραφέας Andrea Camilleri και λίγα λόγια για την καριέρα του, ήταν η ‘Οδύσσεια’ το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα, η Karen Van Dyck για τη Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η επιστημονική φαντασία έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι, γιατί δε διαβάζω όλα τα βιβλία μου, η ταραχώδης ιστορία του θρυλικού περιοδικού τρόμου & φανταστικού Weird Tales, πώς τα Ιαπωνικά RPG ενέπνευσαν μια νέα γενιά συγγραφέων του φανταστικού, θα έπρεπε τα βιβλία να περιλαμβάνουν λίστα συντελεστών όπως οι ταινίες, σπάζοντας τα στεγανά μεταξύ εφηβικής και ενήλικης λογοτεχνίας, η απίθανη ιστορία του εκδοτικού Faber & Faber, γιατί τα μυθιστορήματα για βασιλείς έχουν κυριεύσει τις λίστες των best sellers εφηβικών αναγνωσμάτων, για τη συνταξιοδότηση του Alan Moore, 11 θρυλικά λογοτεχνικά πάρτι, για το μικροσκοπικό βιβλίο που πήρε μαζί του ο Buzz Aldrin στο φεγγάρι, συγγραφείς απαντούν στο ποιος είναι ο καλύτερος φόνος που έχουν γράψει, το περπάτημα με βοήθησε να ανακαλύψω τη χαρά του να διαβάζω δυνατά, ο Ισπανός συγγραφέας που δεν πιστεύει στην Ισπανική λογοτεχνία, ο απατεώνας που έγινε true crime συγγραφέας, ο νικητής του φετινού Arthur C Clarke Award, οι υποψήφιοι για τα φετινά World Fantasy Awards και Neustadt Prize, γιατί ο Αφροφουτουρισμός κυριεύει την επιστημονική φαντασία, γράφοντας μια αυτιστική ηρωίδα του μέλλοντος, πώς η σύγχρονη ποίηση αντιμετωπίζει τους παλιούς μύθους του Αμερικανικού σιδηρόδρομου, η απεριόριστη πρωτοτυπία του Georges Perec, το προφίλ του βιβλιοπωλείου αυτόχθωνης Αμερικανικής λογοτεχνίας Birchbark Books & Native Arts, πώς μια συγγραφέας εφηβικών βιβλίων ξεκίνησε γράφοντας ‘Pride and Prejudice’ fanfic για τα Neopets ξεσκεπάζοντας πραγματικά γεγονότα για ιστορίες φανταστικού, για ένα από τα μεγάλα Ολλανδικά μυθιστορήματα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, για τη φάρμα του Herman Melville, για την ακτιβιστική ομάδα που προμηθεύει με βιβλία τους φυλακισμένους του Pittsburgh, 5 τρόποι με τους οποίους η επιστήμη έκανε πιο ενδιαφέρουσα την επιστημονική φαντασία, πώς η ανάγνωση και οι νεράιδες άλλαξαν τον τρόπο που βλέπω τη θλίψη, πίσω από τους μύθους του επικού ρομάντζου των Scott και Zelda Fitzgerald, συστήνοντας τα κλασικά στους νέους αναγνώστες μέσω των κόμικς, για τη λεπτή και δύσκολη τέχνη της επιστημονικής συγγραφής, έγραψε η Jane Austen το πρώτο παραθαλάσσιο μυθιστόρημα;

Exit mobile version