Βιβλιοφαγικό mashup v152: Τα πιο υπερεκτιμημένα βιβλία του κόσμου
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
- 6 ΝΟΕ 2019
Ο Οκτώβρης έφυγε, ο Νοέμβρης ήρθε και σύντομα θα ξεκινήσετε τον προγραμματισμό για τα βιβλία που θα κάνετε φέτος δώρο σε φίλους και συγγενείς. Ε λοιπόν το Βιβλιοφαγικό mashup είναι εδώ και πάλι για να σας μιλήσει για τις νέες κυκλοφορίες, για ιστορίες τρόμου και παραμυθένια βιβλιοπωλεία, για υπερεκτιμημένα αναγνώσματα και λογοτεχνία γραμμένη από τεχνητή νοημοσύνη. Προσδεθείτε, φύγαμε!
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ο Κυριάκος ρωτά, “Δεν ξέρω αν η ερώτησή μου είναι πολύ γενική για να την απαντήσεις, αλλά εγώ θα την κάνω. Ποια θεωρείς τα πιο υπερεκτιμημένα βιβλία; Ξέρεις, αυτά για τα οποία άκουσες ύμνους αλλά προσωπικά σου φάνηκαν μέτρια ή κακά.”
Φίλε Κυριάκο, πάρα πολύ καλή ερώτηση. Όχι τόσο γιατί έχω πραγματικά να σου πω τον τάδε τίτλο, όσο γιατί περιέχει μια από τις χειρότερες λέξεις που έχουν εφευρεθεί ποτέ, το “υπερεκτιμημένο”.
Υπερεκτιμημένο συνήθως βαφτίζεται ένα λογοτεχνικό έργο όταν κάποιος αισθάνεται πως η αγάπη των υπολοίπων για αυτό το βιβλίο δεν είναι ακριβώς όση έχει ο ίδιος αυθαίρετα αποφασίσει πως του αξίζει.
Υπερεκτιμημένο είναι κάτι όταν η βάση με την οποία εκείνος κατανοεί το οτιδήποτε γύρω του είναι αποκλειστικά η προσωπική του εμπειρία από αυτό.
Υπερεκτιμημένο είναι κάτι όταν κάποιος είναι αρκετά αλαζόνας ώστε να ορίζει τα στάνταρς της τέχνης με βάση το γούστο του, μηδενίζοντας το γούστο και την κριτική σκέψη των υπόλοιπων γύρω του.
Ως αναγνώστες, βρισκόμαστε πάντα στο κυνήγι του “καλού βιβλίου”. Φοβόμαστε να πέσουμε πάνω σε κάτι που δε θα μας αρέσει, θα μας φανεί κακογραμμένο ή λειψό. Αποφεύγουμε πολλές φορές, σαν το διάολο το λιβάνι, είδη ή συγγραφείς που νομίζουμε πως δε θα ευχαριστηθούμε, τραβάμε ένα μεγάλο Χ στα βιβλία για τα οποία ακούμε πως είναι “υπερεκτιμημένα” και πάνω από όλα θυμώνουμε και αντιδρούμε αρνητικά απέναντι σε βιβλία και συγγραφείς όταν οι γνώμες που ακούμε γύρω μας για αυτά αποδεικνύονται υπέρμετρα (με το δικό μας μέτρο πάντα) θετικές.
Όμως τα παραπάνω δε λένε απολύτως τίποτα για τα βιβλία που διαβάσαμε, διαβάζουμε ή θα διαβάσουμε. Λένε περισσότερα πράγματα για εμάς, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ανάγνωση και τη λογοτεχνία, για τον μάλλον ελιτίστικο τρόπο που σκεφτόμαστε για να διαχωρίσουμε τα αξιόλογα από τα σκουπίδια. Είμαστε πάντα ταχείς στο να υποτιμήσουμε τη γνώμη των άλλων, ειδικά αν ξεχωρίζουμε τους αναγνώστες σε καλούς και κακούς, σε εκείνους που διαβάζουν best sellers και “βιβλία σούπερ μάρκετ” και σε εκείνους που είναι άξιοι μελετητές και αποτιμητές της σοβαρής λογοτεχνίας.
Υπερεκτιμημένα βιβλία λοιπόν δεν υπάρχουν. Υπάρχουν βιβλία που άρεσαν σε πολλούς αλλά όχι σε εμάς ή το αντίθετο. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό, ούτε για τους πολλούς, ούτε για εμάς. Μπορεί και η δική μας άποψη (“αυτό το βιβλίο δε μου άρεσε όσο σε άλλους”) και η δική τους (“αυτό το βιβλίο μου άρεσε πολύ”) να συνυπάρξουν χωρίς η μία να ακυρώνει την άλλη.
Ένα βιβλίο που δε μου άρεσε ενώ οι περισσότεροι το ευχαριστήθηκαν είναι ας πούμε το ‘Άρωμα’ του Patrick Süskind. Είναι υπερεκτιμημένο; Όχι, είναι ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες εδώ και 35 χρόνια, ενώ έχει βραβευτεί και με World Fantasy Award. Τι κι αν εγώ ήθελα να το πετάξω στον τοίχο;
Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν αναγνώστες που δεν ευχαριστήθηκαν τα ‘Λίγη ζωή’ της Hanya Yanagihara και ‘Confiteor’ του Jaume Cabré, δύο από τα βιβλία εγώ και αρκετοί άλλοι Έλληνες αναγνώστες αγαπήσαμε τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν τον όρο “υπερεκτιμημένο”. Η άποψή τους είναι όσο έγκυρη και η δική μου. Τα συγκεκριμένα βιβλία δε λειτούργησαν για εκείνους όπως για εμένα. Έτσι δεν πρέπει να συμβαίνει άλλωστε;
Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.
Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Θέλετε νέα βιβλία; Βεβαίως, παρακαλώ, περάστε στο σημερινό Βιβλιοφαγικό mashup όπου θα μιλήσουμε για επτά νέες κυκλοφορίες που χτύπησαν τα ράφια των βιβλιοπωλείων τις προηγούμενες ημέρες.
Ξεκίνημα με τις Εκδόσεις Ωκεανός που μας δίνουν μια εντυπωσιακή τριάδα μεταφρασμένης λογοτεχνίας, με σημαντικότερο το μυθιστόρημα ‘Ευμενίδες και ερινύες’ (‘Fates and Furies’, 2015) της Lauren Groff, σε μετάφραση Όλγας Γκαρτζονίκα. Το βιβλίο διηγείται την ιστορία ενός γάμου, του γάμου των Λότο και Ματίλντε. Ο Λότο είναι ένας νεαρός, πολλά υποσχόμενος ηθοποιός κι η Ματίλντε μια όμορφη κοπέλα που στα 22 της αποφασίζει να θυσιάσει τα όνειρά της για να αφοσιωθεί στο γάμο της με τον Λότο. Δέκα χρόνια αργότερα ο γάμος τους κρατά ακόμα, αλλά πίσω από τη φαινομενική ηρεμία βρίσκονται ένοχα μυστικά. Το βιβλίο βρέθηκε σε δεκάδες λίστες με τα καλύτερα του 2015 και η στήλη χαίρεται που το βλέπουμε επιτέλους και στα ελληνικά.
Σημειώνουμε επίσης τα ιστορικά μυθιστορήματα ‘Η γη της σκιάς’ (‘The Shadow Land’, 2017) της Elizabeth Kostova, σε μετάφραση Ελευθερίας Μεταξά, όπου μια νεαρή Αμερικανίδα ταξιδεύει στη Σόφια, παίρνει κατά λάθος την αποσκευή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που περιέχει μια τεφροδόχο και προσπαθεί να τους εντοπίσει για να την επιστρέψει, μια ιστορία που θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της Βουλγαρίας και ‘Η εποχή του φωτός’ (‘The Age of Light’, 2019) της Whitney Scharer, σε μετάφραση Πηνελόπης Τριαδά, που διαδραματίζεται στο Παρίσι του 1929 και αφηγείται την ιστορία του μοντέλου του Vogue και μετέπειτα καταξιωμένης φωτογράφου Λη Μίλερ κατά την αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας ως καλλιτέχνη μετά από μια ζωή ως μούσα.
Τη συλλογή διηγημάτων ‘Η γενναιοδωρία της γοργόνας’ (‘The Largesse of the Sea Maiden’, 2018) του Denis Johnson, σε μετάφραση Κώστα Σπαθαράκη, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Αντίποδες. Το βιβλίο του συγγραφέα, που πέθανε τον Μάιο του 2017, ασχολείται με τη ζωή της μέσης ηλικίας, τα φαντάσματα του παρελθόντος και τους αόριστους και αναπάντεχους τρόπους που εμφανίζονται σε μας τα μυστήρια της ζωής, σε ένα βιβλίο που αποτελεί την τελευταία αριστουργηματική πινελιά ενός σπουδαίου συγγραφέα.
Με τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα ολοκληρώσουμε σήμερα το γύρο μας στις νέες κυκλοφορίες των προηγούμενων ημερών. Το best seller ‘Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ’ (‘The Paris Wife’, 2011) της Paula McLain, σε μετάφραση Φωτεινής Πίπη, αποτυπώνει στις αράδες του μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή και μια ερωτική σχέση δύο αξέχαστων ανθρώπων: Του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και της συζύγου του Χάντλι Ρίτσαρντσον. Από τη γνωριμία τους στο Σικάγο, στο γάμο τους και στη ζωή τους στο Παρίσι ανάμεσα σε ανθρώπους όπως οι Γερτρούδη Στάιν, ο Έζρα Πάουντ και ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, μέχρι και την κρίση της σχέσης τους που θα έρθει μοιραία.
Δεν ξεχνάμε όμως και το ‘Όταν ήμαστε ορφανοί’ (‘When We Were Orphans’, 2000) του Kazuo Ishiguro, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου, που επανεκδίδεται στα ελληνικά. Ο μικρός Κρίστοφερ γεννιέται στη Σαγκάη των αρχών του 20ου αιώνα και στα 9 του χρόνια μένει ορφανός, αφού η μητέρα και ο πατέρας του εξαφανίζονται κάτω από παράξενες συνθήκες. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Κρίστοφερ Μπανκς είναι πλέον ένας από τους πιο φημισμένους ντετέκτιβ της Αγγλίας και επιστρέφει στη Σαγκάη, στη μέση του Δεύτερου Σινοϊαπωνικού Πολέμου, για να προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης τους.
Μαζί και το ‘Ο λαβύρινθος του Πάνα’ (‘Pan’s Labyrinth: The Labyrinth of the Faun’, 2019), σε μετάφραση Άννας Κοντολέων, το εφηβικό μυθιστόρημα στο οποίο μετέτρεψε ο Guillermo del Toro την ομώνυμη ταινία του σε συνεργασία με την εξαιρετική Γερμανίδα συγγραφέα Cornelia Funke. Ο παράξενος και μυστηριώδης φανταστικος κόσμος του del Toro τώρα και σε βιβλίο.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντέχετε ακόμα εννέα βιβλία; Γιατί τόσα μας έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με κάποια από αυτά να βρίσκονται ανάμεσα στα πιο πολυαναμενόμενα βιβλία ολόκληρου του φθινοπώρου.
‘The Starless Sea’ της Erin Morgenstern, όπου ένας μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει ένα βιβλίο γεμάτο με θρύλους που επίσης περιέχει μια ιστορία που αναγνωρίζει από την παιδική του ηλικία, με την ανακάλυψη αυτή να τον οδηγεί προς μια μυστηριώδη βιβλιοθήκη που κρατά πολλά ακόμη μαγικά μυστικά.
‘The Witches Are Coming’ της Lindy West, η νέα συλλογή κειμένων της συγγραφέα του ‘Shrill’ που εξερευνά την παρούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση, από το πώς τα media μιλούν για τους serial killers, το μισογυνισμό στην εποχή του Trump και το #MeToo κίνημα.
‘The Revisioners’ της Margaret Wilkerson Sexton, μια ιστορία που διασχίζει διαφορετικές γενιές και επικεντρώνεται στις ζωές των μαύρων της Αμερικής ξεκινώντας από το 1925, όταν η Josephine, ιδιοκτήτρια μιας φάρμας, ξεκινά μια σχέση με τον λευκό γείτονά της που θα αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ σχεδόν 100 χρόνια αργότερα η απόγονός της Josephine, Ava, θα μετακομίσει με την πλούσια αλλά ασταθή λευκή γιαγιά της.
‘Little Weirds’ της Jenny Slate, όπου η κωμικός γράφει τα δικά της απομνημονεύματα, με τις βινιέτες της να αφορούν σκηνές και σκέψεις της πάνω σε θέματα όπως τη διαδικασία του διαζυγίου και το πώς είναι να μεγαλώνεις σε ένα στοιχειωμένο σπίτι.
‘Space Invaders’ της Nona Fernández, μια νουβέλα που αφηγείται την ιστορία μιας παρέας που, ως ενήλικες, θυμούνται τη συμμαθήτριά τους Estrella που εξαφανίστηκε στα τελευταία χρόνια του καθεστώτος Pinochet στη Χιλή και συνθέτουν σιγά σιγά το παζλ του τι ακριβώς συνέβη.
‘Winterwood’ της Shea Ernshaw, με τη Nora Walker να έχει πάντα μια βαθιά σύνδεση με το δάσος, ένα χάρισμα που την οδηγεί σε ένα αγόρι που έχει εξαφανιστεί για εβδομάδες και της δίνει μια ιδέα όταν εκείνος ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία μνήμη του που ήταν ή τι του συνέβη όλον αυτόν τον καιρό.
‘Get a Life, Chloe Brown’ της Talia Hibbert, μια ξεκαρδιστική ρομαντική κωμωδία για την Chloe Brown, μια γυναίκα που, κουρασμένη να είναι “βαρετή” και μετά από τον παραλίγο θάνατό της, στρατολογεί τον μυστηριώδη, σέξι γείτονά της για να τη βοηθήσει να αποκτήσει νέες εμπειρίες.
‘The Deep’ των Rivers Solomon, για έναν υποθαλάσσιο κόσμο που κατοικείται από τους απογόνους εγκύων γυναικών της Αφρικής που πετάχτηκαν στη θάλασσα από δουλεμπόρους και οι τραυματικές τους εμπειρίες διατηρούνται από τη διορισμένη ιστορικό τους, αλλά τι θα συμβεί όταν εκείνη ξεκινά για μια νέα ζωή στην επιφάνεια;
‘The Guinevere Deception’ της Kiersten White, ένα βιβλίο φανταστικού που διαδραματίζεται στο Camelot, με την Guinevere της ιστορίας να είναι κρυφά ένα changeling που έχει καλέσει ο Merlin με την εντολή να κρατά τον Arthur και το βασίλειό του ασφαλείς από θνητές αλλά και μαγικές απειλές.
ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟ ΚΙΝΗΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Ας μιλήσουμε σήμερα για το GoGo Books, το βιβλιοπωλείο παιδικής λογοτεχνίας των ονείρων μας.
Εδώ και μερικούς μήνες το βανάκι του GoGo Books, του “νομαδικού μαγαζιού αφήγησης” που δημιούργησε στο Delaware η Kate Keeper, γυρίζει στη μικρή πολιτεία της ανατολικής ακτής της Αμερικής πουλώντας παιδικά βιβλία και μοιράζοντας χαρά σε όλα τα παιδιά.
Η Kate εργαζόταν ως νοσοκόμα όταν η επίσκεψή της σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο της έδωσε την ιδέα του GoGo Books, που έχτισε με τη βοήθεια του συζύγου της. Αφού απέρριψαν το άνοιγμα ενός κανονικού βιβλιοπωλείου, κατέληξαν πως το καλύτερο για αυτούς θα ήταν ένα κινητό βιβλιοπωλείο και, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, μάλλον έπραξαν σωστά.
Διοχετεύοντας την αγάπη της για την παιδική λογοτεχνία και το ταλέντο της στην αποτύπωση μιας σύγχρονης, Instagram-perfect αισθητικής, η Kate έστησε ένα κουκλίστικο κινητό βιβλιοπωλείο γεμάτο χρώμα που ταξιδεύει τα βιβλία του σε φεστιβάλ, σχολεία και παιδικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις του Delaware.
Μαζί με τα παιδικά βιβλία το GoGo Books προσφέρει παζλ, βιβλία δραστηριοτήτων και παιχνίδια, ενώ η Kate διαβάζει ιστορίες στα παιδιά, τα οποία μπορούν επίσης να ζωγραφισουν και να απασχοληθούν δημιουργικά στο χώρο του βιβλιοπωλείου.
AND NOW, THIS
Σας βάζω αυτό το σύντομο βιντεάκι για να σας προτρέψω να επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς ή της πόλης σας. Μέχρι και τα ρακούν βρε αχάριστοι πηγαίνουν βιβλιοθήκη, εσείς γιατί όχι;
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Άλλη μια εβδομάδα, άλλες τρεις φωτογραφίες η επιλογή μας από τις δεκάδες του hashtag #instavivlio, εκεί που χτυπά η καρδιά των απανταχού Ελλήνων αναγνωστών.
#SCARYSTORIES
Λίγο πριν το Χάλογουιν το βιβλιοφιλικό Twitter πήρε φωτιά με την ιστορία του συγγραφέα τρόμου Grady Hendrix. Με σχεδόν 23,000 retweets, είναι αρκετά πιθανό αν βρίσκεστε στο Twitter να έχετε πέσει πάνω στο αρκετά τρομακτικό του thread που περιγράφει μια ιστορία από τα παιδικά του χρόνια.
Η συνέχεια στα tweets του Hendrix, για να μη σας κάνω σπόιλερ από τώρα. Πραγματική ή φανταστική, η ιστορία του συγγραφέα σίγουρα θα σας προκαλέσει ανατριχίλα και θα σας κάνει να ακούτε με πιο προσοχή τους ήχους της νύχτας όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας.
Στο ίδιο χάσταγκ, το #ScaryStories, έγραψαν τις δικές τους τρομακτικές ιστορίες κι άλλοι συγγραφείς. Αξίζει να διαβάσετε την αφήγηση της Miranda Dickinson για μια παράξενη παρουσία σε ένα σπίτι που δούλευε ως νταντά, την ιστορία του Alan Baxter για μια γυναίκα που έκανε ωτοστόπ και το tweet του Kealan Patrick Burke για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Κι αν βάζαμε την Τεχνητή Νοημοσύνη να γράψει μερικές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας; Σε αυτή την ερώτηση απαντά το Booksby.ai, ένα online βιβλιοπωλείο όπου όλα είναι φτιαγμένα από AI.
Οι ιστορίες, όπως το ‘Dinner Depression’, το ‘The Table in 10’, το ‘Breath Chanter’’ και το Bitches of the Points’, από συγγραφείς όπως η Kliphinia Tysenbart, ο Oyni Mayes και η Shevinja Fogoloff; Γραμμένες από Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τα εξώφυλλα, όπως τα τρία που βλέπετε στη φωτογραφία; Φτιαγμένα από Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι σύντομες κριτικές για το κάθε βιβλίο που βρίσκονται στο site; Κι αυτές γραμμένες από Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το Booksby.ai βέβαια πρόκειται για ένα πειραματικό έργο τέχνης όπου μια Τεχνητή Νοημοσύνη διάβασε ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων επιστημονικής φαντασίας ώστε να μάθει να μιμείται τη γλώσσα, το στυλ και την οπτική ταυτότητά τους. Το αποτέλεσμα μοιάζει με ασυναρτησίες, αλλά μπορείτε να αγοράσετε κάποιο από τα 10 βιβλία στο Amazon.
Εμείς στο Βιβλιοφαγικό mashup λέμε να μείνουμε προς το παρόν στους ανθρώπινους συγγραφείς και να μην αγοράσουμε κάποια από αυτά, αλλά επιφυλασσόμαστε για το μέλλον.
RANDOM LINKS
His Dark Materials: Μια ζωντανή, συγκρατημένη μεταφορά ενός έπους, The Witcher: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το fantasy epic του Netflix, γιατί χρειαζόμαστε τρόμο στην παιδική λογοτεχνία, γιατί τα βιβλία που διαβάζουμε μικροί είναι αυτά που διαμορφώνουν την ψυχή μας, έφτασε το τέλος της λογοτεχνίας τρόμου, τα βιβλία που τρομάζουν τους συγγραφείς τρόμου, για τη φθινοπωρινή καταιγίδα των βιβλίων της Γαλλίας, ο Mark Lawrence για την τιμολόγηση των βιβλίων, ένα κομιξάδικο για παιδιά που αγαπούν τα κόμικς, ο ‘Δράκουλας’ ήταν μια ντετεκτιβίστικη ιστορία, γιατί αγαπάμε τη Lyra του Philip Pullman, η αναγέννηση των κόμικς τρόμου και γιατί έχει σημασία, ο τρόμος των βιβλίων του #MeToo κινήματος, πώς η λέσχη ανάγνωσης της Oprah Winfrey δημιούργησε ένα νέο κόσμο για τους μαύρους αναγνώστες, το όνειρο του ‘Call Me By Your Name’ συνεχίζεται, πώς να μεταφέρεις τη συλλογή βιβλίων σου από τη μια πλευρά του ωκεανού στην άλλη, Umberto Eco για την ευχαρίστηση της ατέλειας, μερικές συμβουλές για όσους θέλουν να γράψουν για ανθρώπους που δε μοιάζουν με τους ίδιους, τα trends της young adult λογοτεχνίας από τις Αμερικανικές εκλογές του 2016 μέχρι σήμερα, γιατί τα penny dreadfuls βιβλία σκανδάλισαν τη Βικτωριανή κοινωνία, για τον Jonathan Safran Foer και τους υπόλοιπους κλιματικούς πεσιμιστές της λογοτεχνίας, οι νικητές των φετινών World Fantasy Awards, ο Alan Moore για τον William Blake, μια νύχτα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Brooklyn, οι λογοτεχνικες πηγές του νουάρ των απομονωμένων περιοχών, ο queer ηρωισμός στους ‘Τρεις Σωματοφύλακες’ του Alexandre Dumas.