ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v159: Οι κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων που περιμένουμε μέσα στο 2020

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Νέα χρονιά, νέο Βιβλιοφαγικό mashup με το αναγνωστικό ημερολόγιο, τον αναγνωστικό στόχο και τις κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων του 2020, αλλά και με τη μάχη των ερωτικών βιβλίων στην Αμερική, το τελευταίο βιβλιοσχετικό σκάνδαλο του 2019. Καλωσήρθατε στο ξεκίνημα του βιβλιοφιλικού 2020!

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Μαρία ρωτά, “Ποιες κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων αξίζει να περιμένουμε μέσα στο 2020;

Φίλη Μαρία, μια εξαιρετική ερώτηση για να την απαντήσουμε στο πρώτο mashup του 2020, για πάμε, θα δούμε τις 6 πιο σημαντικές μεταφορές για τη χρονιά.

Ας ξεκινήσουμε με το απόλυτο must, το ‘Dune’ του Denis Villeneuve. Η ταινία βγαίνει στις 18 Δεκεμβρίου στα σινεμά, αλλά είναι σίγουρο πως θα μιλάμε για αυτή αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ο Villeneuve ανέλαβε τη νέα μεταφορά του βιβλίου του Frank Herbert και το καστ του ‘Dune’ δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεία του πόσο μεγάλη υπόθεση είναι αυτή η ταινία: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Zendaya, Charlotte Rampling, Jason Momoa, Javier Bardem, ο κακός χαμός γίνεται.

Το ‘Hillbilly Elegy’ του J.D. Vance, που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Το τραγούδι του χιλμπίλη’ είναι μια από τις κινηματογραφικές μεταφορές που θα μας φέρει φέτος το Netflix. Ο Ron Howard σκηνοθετεί, οι Amy Adams και Glenn Close πρωταγωνιστούν, το Αμερικανικό Όνειρο εξερευνάται μέσα από τρεις γενιές μιας οικογένειας στα Απαλάχια Όρη.

Όπου ακούτε το όνομα Armando Iannucci, θα τρέχετε. Αυτή τη φορά ο σπουδαίος δημιουργός μας φέρνει το ‘The Personal History of David Copperfield’, μια ταινία βασισμένη στον ‘David Copperfield’ του Charles Dickens, με τον Dev Patel στο ομώνυμο ρόλο και ένα εξαιρετικό Βρετανικό καστ στο οποίο συναντάμε και τα ονόματα των Peter Capaldi, Hugh Laurie, Tilda Swinton και Ben Whishaw. Στα τέλη του μήνα στα Βρετανικά σινεμά.

Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει το ‘The Witches’ του Roald Dahl, αλλά αυτή είναι μια καλή στιγμή γιατί τον Οκτώβριο βγαίνει στα σινεμά η νέα κινηματογραφική του μεταφορά. Με σκηνοθέτη τον Robert Zemeckis και σταρς τους Anne Hathaway, Octavia Spencer, Stanley Tucci και Chris Rock, η ταινία φιλοδοξεί να ξεπεράσει το καμπ στυλ της μεταφοράς του 1990 με την Anjelica Huston και ελπίζω να τα καταφέρει. Ένας πιτσιρικάς μεταμορφώνεται σε ποντίκι όταν κατά λάθος πέφτει πάνω σε ένα συνέδριο μαγισσών, στο ξενοδοχείο που μένει με τη γιαγιά του, τι άλλο να ζητήσει κανείς.

Νομίζω πως μιλάμε για το ‘Artemis Fowl’ τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά μάλλον φέτος ήρθε επιτέλους η ώρα να το δούμε στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία να έχει ημερομηνία εξόδου 29 Μαΐου. Κρατήστε βέβαια μικρό καλάθι, γιατί σίγουρα κάτι θα πήγε στραβά για να έχει πάει πίσω περισσότερες από πέντε φορές η έξοδός του στα σινεμά, αλλά το βιβλίο του Eoin Colfer δεν ήταν τυχαία το πρώτο που χαρακτηρίστηκε ως “ο επόμενος Χάρι Πότερ”. Ένα ιδιοφυές 12χρονο αγόρι απαγάγει ένα ξωτικό με σκοπό να ζητήσει ένα μεγάλο μερίδιο χρυσού ως λύτρα, σε σκηνοθεσία Kenneth Branagh, έχει και Dame Judi Dench, τι πραγματικά μπορεί να πάει στραβά; (Όλα)

Πάμε πάλι μια βόλτα από το Netflix, εκεί που κάποια στιγμή μέσα στο 2020 θα δούμε και το ‘The Devil All the Time’. Ίσως να μη γνωρίζετε το βιβλίο του Donald Ray Pollock, που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Πάντα ο διάβολος’, αλλά πρόκειται για ένα βιβλίο που διαδραματίζεται στο Οχάιο της δεκαετίας του ‘60 και παρακολουθεί τις ιστορίες διαφόρων ανθρώπων που κινούνται γύρω από τον νεαρό Άρβιν Ράσελ, ανάμεσα στους οποίους έναν διαταραγμένο βετεράνο του πολέμου, ένα ζευγάρι serial killers και έναν διεστραμμένο πάστορα. Οι Tom Holland, Sebastian Stan, Robert Pattinson, Mia Wasikowska, Bill Skarsgard, Jason Clarke και Riley Keough ηγούνται ενός εξαιρετικού καστ.

Κι επειδή το 10 είναι πιο στρογγυλός αριθμός από το 6, ας προσθέσουμε άλλα τέσσερα βιβλία που μεταφέρονται στον κινηματογράφο μέσα στο 2020 και αξίζει να ψάξετε: ‘The Woman in the Window’ της A. J. Finn, ‘Death on the Nile’ της Agatha Christie, ‘Chaos Walking’ του Patrick Ness, ‘Rebecca’ της Daphne du Maurier.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2020

Παραδοσιακά, πρώτο mashup της χρονιάς σημαίνει και αναγνωστικό ημερολόγιο για τους επόμενους 12 μήνες, έτσι για να γνωρίζουμε με μια ματιά τις σημαντικότερες βιβλιοφιλικές και κομιξικές ημερομηνίες και events του 2020.

17/1 200η επέτειος της γέννησης της Anne Brontë

5/2 World Read Aloud Day

14/2 International Book Giving Day

24/2-1/3 LA Comics Festival, Φεστιβάλ Κόμικς στη Λάρισα

20/3 Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

21/3 Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

25/3 Ημέρα Ανάγνωσης Tolkien

30/3-2/4 Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια

2/4 Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

10-12/4 Comicdom Con, Φεστιβάλ Κόμικς στην Αθήνα

23/4 Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

25-26/4 Fantasmagoria, Φεστιβάλ Φανταστικού στη Θεσσαλονίκη

2/5 Harry Potter Day

2/5 Free Comic Book Day

7-10/5 Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

8-10/5 The Comic Con, Φεστιβάλ Κόμικς στη Θεσσαλονίκη

19/5 Απονομή Man Booker International Prize

22/5 Sherlock Holmes Day

25/5 Towel Day

26/5 Dracula Day

9/6 150η επέτειος του θανάτου του Charles Dickens

16/6 Bloomsday

9/8 Book Lovers Day

15-31/8 Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Εδιμβούργου

22/8 100η επέτειος της γέννησης του Ray Bradbury

9ος Cretan Comic Con, Φεστιβάλ Κόμικς στο Ηράκλειο

11-20/9 Chaniartoon, Φεστιβάλ Κόμικς στα Χανιά

13/9 Roald Dahl Day

22/9 Hobbit Day

10ος Φantasticon, Φεστιβάλ Φανταστικού στην Αθήνα

10ος Απονομή Nobel Prize in Literature

9/10 Το ‘The Witches’ βγαίνει στα σινεμά της Αμερικής

14-18/10 Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

12ος AthensCon, Φεστιβάλ Κόμικς στην Αθήνα

18/12 Το ‘Dune’ βγαίνει στα σινεμά της Αμερικής

AND NOW, THIS

Το βιβλιοπωλείο Madamaδι είναι το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο που δεν έχω πάει ποτέ. Βρίσκεται στον μικρό Μανταμάδο της Λέσβου, έχουμε μιλήσει και παλιότερα για αυτό και τώρα οι άνθρωποί του φτιάξανε μια τηλεφωνική γραμμή αφήγησης παραμυθιών που λειτουργεί τα βράδια. Ας μας τα πουν όμως ο ίδιοι, να μην τα λέω εγώ:

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Με τις τελευταίες φωτογραφίες της φετινης γιορτινής περιόδου υποδέχεται το #instavivlio το 2020 και οι τρεις επιλογές μας σήμερα αποδεικνύουν πως οι Έλληνες bookstagrammers είχαν ένα εξαιρετικό αναγνωστικό ‘19. Άντε και του χρόνου!

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 2020

Νέα χρονιά σημαίνει νέο ξεκίνημα και νέους βιβλιοφιλικούς στόχους για όλους τους αναγνώστες. Κι όπως κάθε Γενάρη, το mashup είναι εδώ για να σας βοηθήσει να θέσετε τους δικούς σας.

Το 2017 και το 2018 σας είχαμε προτείνει να διαβάσετε διαφορετικά, να ανοίξετε τους αναγνωστικούς σας ορίζοντες, να πιάσετε στα χέρια σας βιβλία από λογοτεχνικά είδη που δε θα διαλέγατε διαφορετικά, να προσθέσετε περισσότερες γυναίκες συγγραφείς στις επιλογές σας, να κάνετε πιο diverse τα αναγνώσματά σας. Το 2019 σας προτείναμε να μειώσετε τον αριθμό των βιβλίων που έχετε ήδη στα ράφια σας, διαβάζοντας πρώτα κάποια από αυτά πριν αγοράσετε ένα νέο.

Φέτος για αρκετούς αναγνώστες ο νο1 στόχος παραμένει το ξεκαθάρισμα της tbr λίστας τους, των βιβλίων δηλαδή που ήδη βρίσκονται στην κατοχή τους αλλά δεν έχουν διαβάσει ακόμα. Σπουδαίος στόχος, αλλά εμείς έχουμε μια νέα πρόταση για το 2020: Μη μετράτε βιβλία, μετρήστε χρόνο.

Η αναγνωστική μας πρόκληση για το 2020 είναι λοιπόν αυτή. Προσπαθήστε να διαβάζετε κατά μέσο όρο ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα. Αν είστε πιο αργοί αναγνώστες ή ο ελεύθερος χρόνος σας είναι περιορισμένος, μισή ώρα κάθε μέρα είναι αρκετή για να ολοκληρώσετε μπόλικα βιβλία μέσα στη χρονιά. Αν διαβάζετε κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, ίσως η μία ώρα να είναι καλύτερος στόχος για εσάς. Αν το διάβασμα είναι κάτι που γεμίζει κάθε ημέρα της εβδομάδας σας, τότε ο μέσος όρος των δύο ωρών σας ταιριάζει περισσότερο.

Μη βάλετε υψηλό χρονικό στόχο, τουλάχιστον στην αρχή. Αλλά προσπαθήστε να τον πιάνετε κάθε μέρα ή να αναπληρώνετε τον χαμένο χρόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αναθεωρήστε το στόχο σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην πορεία αν χρειαστεί, μην αγχωθείτε για αυτό. Μη βάλετε χρονόμετρο για να μετρήσετε το χρόνο ανάγνωσής σας. Οι αναγνωστικοί στόχοι είναι πάντα εξαιρετικά χαλαροί, καθώς έχουν να κάνουν με την απόλαυση που προσφέρουν οι ιστορίες των βιβλίων μας.

Ο χρονικός αναγνωστικός στόχος έχει σκοπό κυρίως να κάνει την ανάγνωση συνήθεια σε αυτούς που διαβάζουν λιγότερο, αλλά στην πραγματικότητα από αυτόν μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι αναγνώστες. Πάρτε λοιπόν την πρόταση του Βιβλιοφαγικού mashup για τον αναγνωστικό στόχο του 2020 και κάντε τη δική σας, προσαρμόστε τη στα δικά σας δεδομένα και μη φοβάστε να τη δοκιμάστε. Που ξέρετε, μπορεί έτσι να διαβάσετε περισσότερο και καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά.

ΕΝΑΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΧΑΜΟΣ

Παρότι το σημερινό mashup είναι αφιερωμένο στη νέα χρονιά, δε γίνεται να μην πούμε δυο λόγια για την τεράστια μάχη που συνέβη τις τελευταίες ημέρες του 2019 στη βιομηχανία του αισθηματικού βιβλίου στην Αμερική.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σύλλογος Συγγραφέων Ερωτικού Βιβλίου στην Αμερική (RWA) ανακοίνωσε πειθαρχικές κυρώσεις εναντίον της Courtney Milan, μιας γνωστής Ασιατοαμερικανίδας συγγραφέα που χρησιμοποιεί συχνά τη φωνή της υπέρ του diversity στην ερωτική λογοτεχνία και υπήρξε πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του RWA.

Λόγος για αυτή την απόφαση του RWA ήταν τα σχόλια της Milan στο Twitter για το ‘Somewhere Lies The Moon’ της Kathryn Lynn Davis από το 1999, ένα βιβλίο που η συγγραφέας χαρακτήρισε ως “ένα γαμημένο ρατσιστικό χάλι” για την αποτύπωση της Κινεζικής κουλτούρας και της Κινεζοαμερικανίδας πρωταγωνίστριάς του.

Η Kathryn Lynn Davis μιλά για cyber-bullying και αποκαλεί τη Milan νεοναζί, λέει πως μετά από αυτή την ιστορία ένας εκδοτικός ακύρωσε το συμβόλαιο μαζί της για τρία βιβλία, γίνονται επίσημα παράπονα στο σύλλογο για τη Milan, ο οποίος απειλεί την απομάκρυνσή της από τις τάξεις του για έναν χρόνο και την απαγόρευση του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του RWA και κάπου εκεί ξεκινά ο ακόμη μεγαλύτερος χαμός.

 

Δεκάδες συγγραφείς είναι έξαλλοι, το Twitter γεμίζει με φωνές και ο RWA παίρνει πίσω τις απειλές του. Πάρα πολλοί συγγραφείς ακυρώνουν την ιδιότητα μέλους τους στο σύλλογο, μέλη της διοίκησης του RWA παραιτούνται, η Milan και άλλοι, όπως για παράδειγμα οι πρόεδροι 28 τοπικών παραρτημάτων του συλλόγου, ζητούν έρευνα του πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση και ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου ενός από τους πιο δυνατούς συλλόγους συγγραφέων της Αμερικής.

Η Davis λέει με τη σειρά της πως κάποιοι την παγίδευσαν, χρησιμοποιώντας το παράπονό της για να χτυπήσει την Milan, κάτι που η ίδια δεν ήθελε. Παραδέχτηκε μάλιστα πως κανένα συμβόλαιό της δεν ακυρώθηκε, παρά μόνο της ζητήθηκε να απολογηθεί για το περιεχόμενο του βιβλίου της, ενώ μέλη του ίδιου του RWA την προέτρεψαν να κάνει το επίσημο παράπονο για την Milan.

Το θέμα δεν έχει φυσικά ολοκληρωθεί, με τις εξελίξεις στη βιομηχανία του ερωτικού βιβλίου της χώρας να είναι καταιγιστικές, τη στιγμή που ο RWA ακύρωσε τη φετινή απονομή βραβείων που διοργανώνει από το 1990 και 36 ατζέντηδες του χώρου υπέγραψαν επιστολή στην οποία λένε πως δε θα υποστηρίξουν τον RWA μέχρι την αλλαγή της ηγεσίας του και την έρευνα στο τι ακριβώς συνέβη με την Milan.

Αν έχετε διάθεση να μάθετε περισσότερα, το παρακάτω Twitter thread που ανανεώνεται συνεχώς με όλες τις εξελίξεις περιέχει κάθε πτυχή της ιστορίας, ενώ τα κείμενα των Claire Ryan και Smart Bitches, Trashy Books σουμάρουν τα γεγονότα με χρονολογική σειρά.

RANDOM LINKS

ΦΕΣΤΙΒΑΛ“: Έρωτας, τσουνάμι και Γιάννης Προοικονομίδης, 5 ξεχωριστά σημεία της επικής ζωής του J.R.R Tolkien και πώς ο συγγραφέας και το ‘The Lord of the Rings’ άλλαξαν για πάντα τον εκδοτικό κόσμο, πώς οι γυναίκες συγγραφείς αναμορφώνουν τη λογοτεχνία τρόμου και 6+1 πένες γένους θηλυκού που στάζουν τρόμο,, τα χνάρια των Βοσνιακών ψευδαισθήσεων του Peter Handke, η Elena Ferrante ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά γυναικών συγγραφέων στο ανδροκρατούμενο λογοτεχνικό κατεστημένο της Ιταλίας, για το Σλαβικό φανταστικό του ‘The Witcher’, οι κανόνες καλής συμπεριφοράς που αφορούν τα βιβλιοδώρα, πώς ο William Gibson κρατά αληθινή την επιστημονική φαντασία του, στη λογοτεχνική διασταύρωση κλιματικής καταστροφής και φολκ τρόμου, ποιος έχει δικαίωμα να είναι συγγραφέας, η Αμάντα Μιχαλοπούλου μιλά στο Paris Review, αφιέρωμα στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι της Αθήνας, οι υποψηφιότητες και οι νικητές του φετινού Athens Prize for Literature, ο Umberto Eco για την αόριστη έννοια της ασχήμιας, πώς ο Tolkien έγραψε το Ένα Δαχτυλίδι ως χαρακτήρα, γιατί δε θα ξαναδιαβάσω ποτέ ένα βιβλίο κάθε εβδομάδα, όταν μαθαίνεις πως κάποιος κέρδισε ένα βραβείο αντιγράφοντας τη δουλειά σου, πώς ο Neil Gaiman έγραψε ένα ποίημα για τους πρόσφυγες μέσα από 1,000 tweets, εξερευνώντας την ευφυΐα του ‘Hainish Cycle’ της Ursula Le Guin, η σύντομη σύγχρονη ιστορία των λογοτεχνικών πάρτι του Ναϊρόμπι, τι ξεχωρίζει τις συμβατικές φιλίες ανδρών και γυναικών για την Elena Ferrante, η ιστορία των δράκων στη λογοτεχνία της Δύσης, πώς κάποιοι συγγραφείς χάνουν τον έλεγχο των χαρακτήρων τους, ο ρόλος του πνευματικού στην Αφρικανική αστυνομική λογοτεχνία, αναγνωρίζοντας την ανθεκτική λευκότητα της Jane Austen, πώς το ‘Little Women’ ήταν πάντα μια τεράστια ιστορία και τι πρέπει να ξέρουν οι νεαρές γυναίκες για το βιβλίο, τι συνέβη όταν διάβασα περισσότερους Αμερικανοασιάτες συγγραφείς μέσα στο 2019, πώς να χτίσετε ένα μυστήριο στοιχειωμένου σπιτιού, ο ήσυχος θάνατος ενός θρυλικού βιβλιοπωλείου στο Παρίσι.

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Ποιες ήταν οι πρώτες μας εντυπώσεις όταν γνωρίσαμε τον Adam Driver; Ποια ταινία θα τον πήγαινε στα Όσκαρ πριν την επιτυχία του Marriage Story; Τι χαρακτηριστικό φέρνει σε κάθε του ρόλο και γιατί ήταν η ιδανική επιλογή για τον Kylo Ren; Μήπως είναι τελικά ο ηθοποιός της γενιάς του;