Βιβλιοφαγικό mashup v100: Το εκατοστό τεύχος!
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
- 27 ΑΥΓ 2018
Φτάσαμε τα 100, μιλάμε για βιβλία στα stories του Instagram, για ιστορικές νίκες σε λογοτεχνικά βραβεία, για μια crowdsourcing βιβλιοθήκη στη Σκωτία, απαντάμε στην πρώτη ερώτηση της νέας ενότητας βιβλιοσυμβουλών της στήλης και αποχαιρετούμε την τελευταία Δευτέρα αυτού του καλοκαιριού όπως εμείς ξέρουμε καλύτερα: Με βιβλία!
ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΑΜΕ!
Καλωσήρθατε στο 100ο Βιβλιοφαγικό mashup! Το πρώτο τεύχος αυτής εδώ της στήλης βγήκε, στο φρεσκότατο τότε PopCode, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016. Τώρα, 812 ημέρες αργότερα, φτάσαμε σε τριψήφιο αριθμό στηλών και το γιορτάζουμε!
Το Βιβλιοφαγικό mashup βρίσκεται μαζί σας σχεδόν κάθε Δευτέρα, σημειώνοντας τις πιο σημαντικές εκδόσεις στην Ελλάδα και στην Αμερική, παρουσιάζοντας τις ειδήσεις που αφορούν τα βιβλία και τη λογοτεχνία, μιλώντας για τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία, ρίχνοντας μια ματιά σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες όλου του κόσμου, αγκαλιάζοντας τη βιβλιοφιλική ποπ κουλτούρα και μοιράζοντάς σας συνολικά περισσότερα από 3,000 ιντερνετικά κείμενα που ασχολούνται με το βιβλίο.
Για να γιορτάσουμε λοιπόν τα 100, ορίστε τα 10 τεύχη του Βιβλιοφαγικού mashup που εσείς, οι αναγνώστες του, διαβάσατε περισσότερο:
10. Βιβλιοφαγικό mashup v74: Η fanmade ταινία για τη ζωή του Voldemort έριξε το Ίντερνετ
Εκείνο που εκτός από Voldemort είχε και λίγη Τουρκία και λίγες μυρωδάτες κάρτες βιβλιοθήκης, πολλά ωραία πράγματα γενικά.
9. Βιβλιοφαγικό mashup v59: Ποια είναι τα αόρατα βιβλία της ποπ κουλτούρας
Γιορτάσαμε τα γενέθλια του αγαπημένου της στήλης Stephen King, αλλά είδαμε και χιλιόχρονα βιβλία και το Βιβλιοδέντρο των Τρικάλων, μια όμορφη Δευτέρα ήταν αυτή.
8. Βιβλιοφαγικό mashup v64: Πιστοί προσεύχονται να γίνει ο Tolkien Άγιος
Δεν έχει γίνει ακόμη άγιος ο Tolkien αλλά εμείς πάντα ελπίζουμε. Επίσης: Φωτογραφίες από έκθεση αφιερωμένη στον Terry Pratchett.
7. Βιβλιοφαγικό mashup v71: Αυτό το διήγημα έριξε το Ίντερνετ
Για μια από τις σημαντικότερες βιβλιοφιλικές στιγμές του 2017 μιλάμε εδώ, το διήγημα ‘Cat Person’ της Kristen Roupenian. Αλλά έχουμε και τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς και νέα για την κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλούς και στην Ελλάδα ‘Έθιμα ταφής’.
6. Βιβλιοφαγικό mashup v69: Ο Dan Brown επιστρέφει 4 χρόνια μετά το ‘Inferno’
Α ναι, τότε που μιλήσαμε στο mashup για τη Melania Trump, το είχα ξεχάσει αυτό. Ευτυχώς έχουμε και κάποια φανταστικά dust jackets, ένα εξώφυλλο Έλληνα δημιουργού που ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως και την ιστορία ενός βιβλίου που διηγήθηκε ο συγγραφέας Patrick Rothfuss, σε μια από τις αγαπημένες μου ενότητες μέχρι σήμερα στη στήλη.
5. Βιβλιοφαγικό mashup v68: 4 αριστουργήματα που έχουν ήδη γραφτεί, αλλά θα διαβαστούν τον επόμενο αιώνα
Future Library, ‘A Wrinkle in Time’, η βιβλιοφιλική καμπάνια ενός βιβλιοπωλείου της Βραζιλίας, αλλά βασικά το rant του Matt Haig στο Twitter για τον ελιτισμό και τους σνομπ των βιβλίων. Αυτό αξίζει να το ξαναδιαβάσουμε.
4. Βιβλιοφαγικό mashup v91: Η επόμενη αγαπημένη σου σειρά φαντασίας έρχεται στο Amazon
Το ‘The Wheel of Time’ γίνεται σειρά! Εδώ μαθαίνουμε όμως και για ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό βραβείο, αλλά και για το τι είναι η Stephen King Library.
3. Βιβλιοφαγικό mashup v94: Η χειρότερη κίνηση μάρκετινγκ στην τηλεοπτική ιστορία
Χάλκινο μετάλλιο στα κρασιά του ‘The Handmaid’s Tale’, στην ψηφοφορία για το εναλλακτικό Νόμπελ και στο fake news που αφορά την Οδύσσεια, γιατί ναι, στο φετινό καλοκαίρι συνέβη κι αυτό.
2. Βιβλιοφαγικό mashup v65: Θα είναι το ‘Lord of the Rings’ το επόμενο ‘Game of Thrones’;
Το ‘Lord of the Rings’ γίνεται σειρά και σηκώνει το ασημένιο μετάλλιο της λίστας μας. Μιλάμε επίσης για αφροφουτουρισμό, για τις Πόλεις της Λογοτεχνίας της Unesco και για τον Isaac Asimov.
1. Βιβλιοφαγικό mashup v99: Το μεγάλο σκάνδαλο του φαλλικού σαπουνιού του 2018
Ποιος το περίμενε πως ένα σαπούνι σε σχήμα πουτσάκι θα κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο μιας βιβλιοφιλικής στήλης αλλά ναι, συνέβη, ας το αποδεχτούμε όλοι μας. Ελάτε για αυτό, μείνετε για τα βιβλία που -κοίτα να δεις- δεν πεθαίνουν, τις βόλτες μας στη Σοβιετική Ένωση και την ανακοίνωση της νέας ενότητας του Βιβλιοφαγικού mashup.
Τα ξαναλέμε στα 200!
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΦΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ INSTASTORIES
Ξέρετε αυτούς που λένε “μην ασχολείσαι όλη τη μέρα με το Instagram παιδάκι μου, δεν κάνει καλό”; Ναι ρε θείο, εντάξει, αλλά άμα είμαι στο Instagram επειδή διαβάζω κιόλας;
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης φέρνει μέσα από το λογαριασμό της στο Instagram τα Insta Novels, κλασικά μυθιστορήματα που θα βρίσκετε μέσα στα stories της βιβλιοθήκης σε κομμάτια, με χρώματα και γραμματοσειρές κατάλληλα για ανάγνωση από κινητό, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να υπάρχει χώρος να πατήσετε με το δάχτυλό σας για να μην προχωρήσει η σελίδα και με την εικονογράφηση διαφόρων σπουδαίων καλλιτεχνών.
Η προσπάθεια της NYPL να κάνει ακόμη πιο προσιτή την ανάγνωση, μεταφέροντας κλασικά αριστουργήματα στο νο1 social μέσο αυτή τη στιγμή και με επεισοδική μορφή (ή “σελίδες” όπως θα λέγανε οι παλιοί), με τα κομμάτια των βιβλίων να βρίσκονται πολύ εύκολα στα Highlights του @nypl, είναι ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο πείραμα. Αρκετές από τις σελίδες των βιβλίων κρύβουν μικρές εκπλήξεις, με το κείμενο να γίνεται animated και να σπρώχνει τον αναγνώστη να προχωρήσει και παρακάτω την ανάγνωση.
Η αρχή έγινε με την ‘Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων’ του Lewis Carroll, που ντύνει με τα σχέδιά του ο εικονογράφος Mágoz. Στα Highlights θα βρείτε ήδη τα 2 κομμάτια στα οποία χωρίστηκε το βιβλίο, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει το ‘The Yellow Wallpaper’ της Charlotte Perkins Gilman, με την εικονογράφηση της Buck Design και το ‘The Metamorphosis’ του Franz Kafka, με την εικονογράφηση του César Pelizer.
Για να δούμε πως θα πάει αυτό το πείραμα λοιπόν και αν θα δούμε ακόμα περισσότερα κλασικά βιβλία στα stories μας, αλλά και ποια θα είναι η επόμενη εξέλιξη στην ηλεκτρονική ανάγνωση.
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
Πριν μερικές ημέρες απονεμήθηκαν, κατά τη διάρκεια του Worldcon όπως κάθε χρόνο, τα φετινά Hugo Awards. Για τα βραβεία έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, αν και δεν το κάναμε τον περασμένο Απρίλιο όταν και ανακοινώθηκαν οι φετινές υποψηφιότητες. Έπεσαν βλέπετε την ίδια εβδομάδα με το Μεγάλο Σκάνδαλο της Σουηδικής Ακαδημίας, οπότε τα υποψήφια βιβλία για τα Hugo έμειναν απλά ως ένα link εδώ στη στήλη.
Δε γίνεται όμως να μην ασχοληθούμε και τώρα με τα δημοφιλή βραβεία της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού, αφού είχαμε μια σπουδαία νίκη: Η N. K. Jemisin κέρδισε με το ‘The Stone Sky’ της το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος για 3η συνεχή χρονιά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των Hugo. Η Jemisin είχε κερδίσει τα 2 προηγούμενα βραβεία με τα ‘The Fifth Season’ και ‘The Obelisk Gate’, τα 2 πρώτα κομμάτια της ‘Broken Earth’ τριλογίας της. Μπορείτε να δείτε τους νικητές όλων των κατηγοριών, στις οποίες επικράτησαν στην πλειοψηφία τους γυναίκες και ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ‘The Good Place’.
Στη συνέχεια η συγγραφέας παρέδωσε τον ευχαριστήριο λόγο της κατά την παραλαβή του βραβείου της, μια εξαιρετική ομιλία κατά την οποία αναφέρθηκε σε εκείνους που λένε πως “άνθρωποι όπως εγώ δε θα ήταν δυνατό να κερδίσουν μια τέτοια τιμή” και για το βιβλίο της, που το έγραψε για να μιλήσει για τον αγώνα των ανθρώπων όπως η ίδια “και το τι χρειάζεται για να ζήσεις, πόσο μάλλον να προχωρήσεις μπροστά, σε έναν κόσμο που φαίνεται αποφασισμένος να σε διαλύσει, έναν κόσμο ανθρώπων που συνεχώς αμφισβητούν την ικανότητα, τη σπουδαιότητα, την ίδια σου την ύπαρξη”.
Ο ευχαριστήριος λόγος της N. K. Jemisin έχει προβληθεί στα media παγκοσμίως και σωστά: Είναι μια σπάνια στιγμή, αντάξια του λόγου ενός Νομπελίστα αν, ξέρετε, οι λόγοι των νικητών του βραβείου Νόμπελ δεν ήταν τόσο βαρετοί τα τελευταία χρόνια ή το βραβείο είχε κάποια αξία. Είναι όμως και μια μεγάλη νίκη για τα ίδια τα Hugo, που τα τελευταία χρόνια κινδύνευσαν με καταστροφή από τη δράση των Sad Puppies και των Rabid Puppies, 2 ακροδεξιά γκρουπ που προσπάθησαν να σαμποτάρουν τα βραβεία.
AND NOW, THIS
Ο Neil Gaiman μας μεταφέρει τις απόψεις του για την αγορά μεταχειρισμένων βιβλίων. Αν και ανήκουστο να υπάρχουν συγγραφείς που να λένε το αντίθετο, είμαι παρόλα αυτά σίγουρος πως θα υπάρχουν.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Οι επιλογές μας από τις φωτογραφίες του #instavivlio από την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν τίτλο “Κορίτσι στην παραλία διαβάζει”. Για να τις δούμε λοιπόν, σε μια από τις τελευταίες εβδομάδες με γεμάτο θάλασσα και άμμο Instagramικό timeline.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ο Χρήστος ρωτά, “Metro 2033-2034-2035.. Αξίζει η ανάγνωσή τους ή έχεις να προτείνεις κάποιο καλύτερο δυστοπικό sci-fi έπος;”
Χρήστο γεια, κάνεις ποδαρικό στη νέα ενότητα του Βιβλιοφαγικού mashup! Έχω να πω 2 πράγματα πάνω σε αυτό:
- Αν όντως υπάρχει κάτι καλύτερο από την τριλογία του ‘Metro’ στη δυστοπική λογοτεχνία, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να προσπεράσεις ετούτα τα βιβλία. Πάντως, πέρα από τα πολύ κλασικά και γνωστά βιβλία του είδους και βιβλία που έγιναν επιτυχία στην Ελλάδα όπως το ‘Σταθμός Έντεκα’ για το οποίο έχουμε μιλήσει κι εδώ στο PopCode, αξίζει να ρίξεις μια ματιά και στα ‘Snow Crush’ του Neal Stephenson (κυκλοφορεί με αυτόν τον τίτλο και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μέδουσα) και ‘Uglies’ του Scott Westerfeld (κυκλοφορεί επίσης με αυτόν τον αγγλικό τίτλο και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο). Προσωπικά πάντως, το επόμενο δυστοπικό βιβλίο που θα διαβάσω θα είναι κάποιο από ετούτη εδώ τη λίστα.
- Η τριλογία του ‘Metro’ είναι όντως καλή και αξίζει να ασχοληθείς μαζί της. Ένας ακόμη λόγος είναι η επίσκεψη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του δημιουργού της σειράς, Dmitry Glukhovsky. Ο Ρώσος συγγραφέας θα είναι επίσημος καλεσμένος του ΦantastiCon 2018, του Αθηναϊκού φεστιβάλ φανταστικού που θα γίνει φέτος για 4η χρονιά, για να παρουσιάσει και να υπογράψει τα βιβλία του. Τα οποία, παρεμπιπτόντως, μόλις πριν λίγο καιρό βγήκαν με νέα, ασορτί εξώφυλλα, ακόμη ένας λόγος για να προχωρήσει κάποιος στην αγορά τους αυτόν τον καιρό.
Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.
Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας.. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!
ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΝΑΜΙΣΙ ΜΕΤΡΟ
Τι θα συνέβαινε αν σήμερα ρωτούσαμε διάφορους αναγνώστες να μας προτείνουν βιβλία για να προστεθούν σε ένα ράφι με συγκεκριμένο μέγεθος, βιβλία τα οποία να είναι επαρκή για την παιδεία κάθε ανθρώπου στον κόσμο;
Πριν πολλές δεκαετίες ο Charles W. Eliot, πρόεδρος του Harvard, είπε πως όλα όσα είναι απαραίτητα για την πλήρη προοδευτική μόρφωση ενός ατόμου μπορούν να χωρέσουν σε ένα ράφι με μόλις 1,5 μέτρο μήκος. Το 1909 ξεκίνησε λοιπόν η έκδοση των Harvard Classics, μια ανθολογία σπουδαίων έργων που αριθμούσε 51 τόμους και περιείχε ανάμεσά τους κείμενα, ποιήματα και πολιτικές διατριβές.
Όμως τώρα; Ποια βιβλία θα επιλέγαμε; Ο Ian Sansom, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, πήγε μια βόλτα από το Wigtown, την Εθνική Βιβλιόπολη της Σκωτίας, για να μάθει. Εκεί έβαλε έναν ντόπιο τεχνίτη να του φτιάξει μια βιβλιοθήκη μήκους 1,5 μέτρο από φτελιά και ανακυκλωμένα βαρέλια ουίσκι (στη Σκωτία βρισκόμαστε άλλωστε) και έμεινε στο περίφημο Open Book της πόλης, το βιβλιοπωλείο που λειτουργεί και ως κατάλυμα στο Airbnb, όπου και οι ένοικοί του παίρνουν κάθε φορά και τη θέση του βιβλιοπώλη.
Ο φίλος Ian λοιπόν, ρωτά τους επισκέπτες του βιβλιοπωλείου για το βιβλίο που θα έβαζαν εκείνοι στη βιβλιοθήκη του και προσπαθούν να τον πείσουν να το συμπεριλάβει. Όχι πάντα επιτυχημένα φυσικά. Όλα όσα σας περιγράφω θα τα ακούσετε στο ημίωρο του ‘Seriously…’, της εκπομπής του BBC Radio 4 που μπορείτε να τσεκάρετε εδώ.
Ένα από τα καλύτερα βιβλιοφιλικά podcasts που έχω ακούσει (και bonus: είναι απλά αυτό, μισή ώρα), οι συζητήσεις του Ian και των αναγνωστών είναι σίγουρα ένα από τα πιο feel good πράγματα που μπορείτε να βιώσετε σήμερα και είμαι σίγουρος πως θα σας κάνει να θέλετε να το ξανακούσετε μόνο και μόνο για να σημειώσετε τα βιβλία που αναφέρονται.
RANDOM LINKS
Πολυτελές θέρετρο στις Μαλδίβες ζητά βιβλιοπώλη, 10 βιβλία με μισογυνίστικες δυστοπίες μπαίνουν στη σειρά με βάση το πόσο πιθανές είναι να συμβούν στην πραγματικότητα, η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Τορόντο έγινε η πρώτη βιβλιοθήκη στον κόσμο που έσπασε το φράγμα των 20,000,000 δανεισμών ebooks, ένα εισαγωγικό κείμενο για όλα τα έργα του H. P. Lovecraft, τι μπορούν να μάθουν οι συγγραφείς από τη νέα εισαγωγή της Atwood στο ‘The Handmaid’s Tale’, συγγραφείς απαντούν στην ερώτηση “αν μπορούσατε να βάλετε ένα βιβλίο στα σχολεία ποιο θα ήταν αυτό”, για την αναπτυσσόμενη λογοτεχνική σκηνή του Μπουτάν, μια βουτιά στα κόμικς τρόμου, για τον ποιητή Arsenii Tarkovsky που αναγκάστηκε να μεταφράσει τα ποιήματα του Στάλιν, το αυτοπορτρέτο που σχεδίασε ο Jorge Luis Borges ενώ είχε τυφλωθεί, καθαρίστε τα ράφια σας από ηλίθιους, για την επιστροφή των μεγάλων αλυσίδων βιβλιοπωλείων, η άνοδος και η πτώση των αστυνομικών κόμικς στα μέσα του 20ου αιώνα, 6 λογοτεχνικά οράματα του μέλλοντος, η Ρουμάνα μεταφράστρια του ‘Giovanni’s Room’ του James Baldwin μιλά για τη χαρά και τον τρόμο της μετάφρασης, για τις βιβλιοφιλικές φιλίες, V. S. Naipaul: ο άνθρωπος εναντίον του έργου, για την αστυνομική λογοτεχνία του Όσλο, τα 60 καλύτερα και χειρότερα εξώφυλλα της ‘Lolita’ του Vladimir Nabokov από ολόκληρο τον κόσμο, ένα κείμενο για τα παραμύθια και το φανταστικό, γιατί τα βιβλία του Ian McEwan δε μεταφέρονται ποτέ καλά στην οθόνη, βιβλία επιστημονικής φαντασίας που δεν ανήκουν στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης, υπάρχει ένα νέο pop-up βιβλίο αφιερωμένο στο Hogwarts, συγγραφείς επιλέγουν τις πιο αξέχαστες κακές μητέρες της λογοτεχνίας, πώς οι ‘Μικρές κυρίες’ έγιναν μεγάλες, εκεί που το γουέστερν συναντά στην αστυνομική λογοτεχνία, μια ανοιχτή επιστολή προς το fanfiction, 7 βιβλία που ευχόμαστε να μπορούσαμε να ξαναδιαβάζαμε για πρώτη φορά.