ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v105: Ποιον θα αντιμετώπιζε η Matilda το 2018, αν όχι τη Μις Τράντσμπουλ;

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Πολλά βιβλία, γενέθλια λογοτεχνικών χαρακτήρων, trailers πολυαναμενόμενων σειρών, διαφημιστικές καμπάνιες με παιδικούς ήρωες των βιβλίων και συνέδρια επιστημονικής φαντασίας του 19ου αιώνα έχουμε σήμερα, περάστε, περάστε.

30 ΧΡΟΝΙΑ MATILDA

Ένα από τα αγαπημένα παιδικά βιβλία εκατομμυρίων παιδιών και ενηλίκων στον κόσμο φέτος κλείνει τα 30 του χρόνια.

Η ‘Matilda’ του Roald Dahl βγήκε στα βιβλιοπωλεία την 1η Οκτωβρίου του 1988. Ήταν ένα από τα τελευταία βιβλία του Dahl, που πέθανε τον Νοέμβριο του 1990 και το τελευταίο από τα πολύ γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματά του. Σήμερα το βιβλίο είναι αυτό με τις περισσότερες πωλήσεις από τα έργα του συγγραφέα και η εικονογράφηση του Quentin Blake (μαζί με αυτές των υπολοίπων βιβλίων του Dahl) θεωρείται πια κλασική για το είδος.

Για να γιορτάσει τα 30 του χρόνια ο εκδοτικός Puffin ζήτησε από τον Quentin Blake να σχεδιάσει το πώς φαντάζεται πως θα ήταν η Matilda στα 30 της και με τι θα ασχολούνταν. Εκείνος έφτιαξε 8 διαφορετικές εκδοχές, με 3 από αυτές να στολίζουν τα εξώφυλλα των επετειακών εκδόσεων: Η Matilda ως ταξιδιώτισσα του κόσμου, ως διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και ως αστροφυσικός.

Ο Guardian όμως ρώτησε και 6 συγγραφείς, όπως ο Jeff Kinney, να πούνε πώς φαντάζονται τη Matilda στα 30 της χρόνια κι εκείνοι δεν απογοήτευσαν: Πρωθυπουργός, standup κωμικός και ιδρύτρια ενός σχολείου για παιδιά με ιδιαίτερες δυνάμεις ήταν μερικές από τις απαντήσεις τους.

Τα 30χρονα του βιβλίου του Roald Dahl τίμησε και το Great Missenden της Αγγλίας, το χωριό στο οποίο έζησε για 36 χρόνια ο συγγραφέας, στήνοντας ένα νέο άγαλμα που φτιάχτηκε ειδικά για το σκοπό. Απεικονίζει τη νεαρή ηρωίδα να στέκεται ατρόμητη απέναντι στον Donald Trump, πρόσωπο που επιλέχθηκε από μια έρευνα όπου ο κόσμος καλούνταν να απαντήσει “Ποιον θα αντιμετώπιζε η Matilda αν ζούσε στο 2018”.

Δίκαιο και φανταστικό.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Νέα εβδομάδα, νέα αναγνώσματα. Ήρθε πλέον η εποχή που δικαιολογείται απόλυτα 1 τουλάχιστον επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο κάθε εβδομάδα για τα φρέσκα βιβλία, αφού φυσικά διαβάσετε στο Βιβλιοφαγικό mashup για τα σημαντικότερα από αυτά.

Αρχή σήμερα με τις Εκδόσεις Πατάκη, που μας φέρνουν μια ακόμα Elena Ferrante για τη συλλογή μας. Το μυθιστόρημα ‘Η χαμένη κόρη’ (‘The Lost Daughter’, 2006) είναι ένας προάγγελος της ‘Τετραλογίας της Νάπολης’ και ασχολείται με τη γυναικεία φύση και τη μητρότητα και παρακολουθεί τη Λήδα, μια χωρισμένη καθηγήτρια πανεπιστημίου που οι 2 της κόρες φεύγουν για να ζήσουν με τον πατέρα τους. Η Λήδα απελευθερώνεται και φεύγει για διακοπές στη Νότια Ιταλία, εκεί που θα συναντήσει μια άλλη οικογένεια και θα θυμηθεί την εποχή των δύσκολων αποφάσεων για τη δική της.

Κι από τη Ferrante στον Bill Clinton (και τον James Patterson), αφού οι Εκδόσεις Ωκεανίδα μετέφρασαν το mega-bestseller της χρονιάς ‘Ο πρόεδρος αγνοείται’ (‘The President Is Missing’, 2018). Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται μέσα σε 3 ημέρες, όπου οι εχθροί της Αμερικής σχεδιάζουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη χώρα. Ένας προδότης φημολογείται πως κρύβεται ανάμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο ίδιος ο πρόεδρος είναι ανάμεσα στους υπόπτους και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

Ένα κλασικό έργο της Ολλανδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα έχουν για εμάς οι Εκδόσεις Αιώρα, με τον τίτλο σιδηρόδρομο ‘Μαξ Χάβελααρ ή Οι δημοπρασίες καφέ της Ολλανδικής Εμπορικής Εταιρείας’ (‘Max Havelaar’, 1860) του Multatuli. Το βιβλίο παρακολουθεί τον Ολλανδό δημόσιο υπάλληλο Μαξ Χάβελααρ καθώς φτάνει στην Ολλανδική αποικία της Ιάβα. Εκεί συναντά την καταπίεση και την εκμετάλλευση των ιθαγενών και επαναστατεί. Μια προσπάθεια για προστασία των ντόπιων που θα φέρει τελικά τη δική του καταστροφή.

Δύο νέα βιβλία έχουν και οι Εκδόσεις Πόλις, με το ‘Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά’ (‘Grief Is the Thing with Feathers’, 2015) του Max Porter να βρίσκεται εδώ και καιρό στη wishlist μου. Το ασυνήθιστο πορτρέτο της θλίψης του Porter αφορά 2 αγόρια που θρηνούν μαζί με τον πατέρα τους το θάνατο της μητέρας τους και δέχονται την επίσκεψη ενός κορακιού, που μένει μαζί τους μέχρι “να μην το χρειάζονται άλλο”. Μια νουβέλα, που είναι ένα έργο ποίησης, που είναι αστείο και σπαρακτικό ταυτόχρονα. Από τα βιβλία του 2018 που δε χάνονται.

Ακόμα, οι Εκδόσεις Πόλις μας φέρνουν το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Patrick Modiano μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2014. Το μυθιστόρημα ‘Ναρκωμένες αναμνήσεις’ (‘Sleep of Memory’, 2017) ακολουθεί της μνήμες του αφηγητή του, ενός γερασμένου άντρα, μέσα από τις σχέσεις του με 6 αινιγματικές γυναίκες. Στην πορεία ανακαλύπτουμε την προβληματική σχέση του με τους γονείς του, την παράδοξη παιδική του ηλικία, τα ανήσυχα χρόνια της νεότητάς του που βοήθησαν να σχηματιστεί ο διάσημος συγγραφέας της μετέπειτα ζωής του.

Τέλος για σήμερα με το πιο πρόσφατο έργο της Nicole Krauss που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Στο ‘Δάσος σκοτεινό’ (‘Forest Dark’, 2017) η Krauss αφηγείται την ιστορία 2 διαφορετικών ανθρώπων στην πόλη του Τελ Αβίβ. Του Τζουλς, ενός δικηγόρου από τη Νέα Υόρκη που ταξιδεύει στο Τελ Αβίβ για να τιμήσει το θάνατο των γονιών του, και της Νικόλ, μιας συγγραφέα που έχει προβλήματα στο γάμο της και βρίσκεται σε writer’s block κι επιστρέφει στην πόλη του Ισραήλ, εκεί όπου περνούσε τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας, αναζητώντας σκοπό στη ζωή της.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

6 βιβλία στα ελληνικά, ετοιμαστείτε και για άλλα 5 στα αγγλικά τώρα, δεν τελειώσαμε ακόμα φίλες μου και φίλοι, για πάμε.

All You Can Ever Know’ της Nicole Chung, το πολυαναμενόμενο memoir της Chung, που γεννήθηκε πρόωρα από Κορεάτες γονείς που μετανάστευσαν στην Αμερική και υιοθετήθηκε από ένα λευκό ζευγάρι που τη μεγάλωσε στην εξοχή του Όρεγκον, όπου συνάντησε μισαλλοδοξία που η οικογένειά της δεν ήταν ικανή να δει, ενώ η ίδια μεγαλώνοντας αναζήτησε την αλήθεια της καταγωγής και της ταυτότητάς της.

Dry’ των Neal Shusterman και Jarrod Shusterman, όπου όταν η μακροχρόνια ξηρασία της Καλιφόρνια ξαφνικά φτάνει στην κατάσταση της πλήρους ανομβρίας, μια έφηβη που έχει μείνει μόνη της με τον αδερφό της πρέπει να ανακαλύψει έναν τρόπο να επιβιώσει σε αυτό που γρήγορα γίνεται μια ξεραμένη, απελπιστική περιοχή συνεχής μάχης.

Dracul’ των Dacre Stoker και J.D. Barker, ένα prequel του ‘Δράκουλα’ του Bram Stoker από τον μικρανηψιό του, εμπνευσμένο από τις σημειώσεις του ίδιου του θρυλικού συγγραφέα για την προέλευση ενός από τους πιο διάσημους χαρακτήρες της λογοτεχνίας, που ενώνει τον ήρωα με τον χαρακτήρα μέσα από την ιστορία μιας αινιγματικής γυναίκας.

An Easy Death’ της Charlaine Harris, όπου η συγγραφέας του ‘True Blood’ επιστρέφει με μια σειρά που συνδέει τα γουέστερν με τη μαγεία, με ένα μυθιστόρημα που μας συστήνει την πιστολέρο Lizbeth Rose, σε μια διασπασμένη Αμερική, με τη νοτιοδυτική χώρα να έχει πλέον το όνομα Texoma, έναν κόσμο όπου η μαγεία είναι γνωστή αλλά αντιμετωπίζεται με δυσπιστία.

Virgil Wander’ του Leif Enger, με τον ιδιοκτήτη ενός σινεμά να βρίσκεται στα παγωμένα νερά της Λίμνης Superior όταν το αυτοκίνητό του φεύγει από το δρόμο, γεγονός που θα επηρεάσει τη μνήμη και την ομιλία του και τους ντόπιους να προσπαθούν να τον βοηθήσουν να κολλήσει τα κομμάτια της ζωής του, μαζί με την ιστορία της ίδιας της πόλης του.

ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ DAVID TENNANT

Ξέρω πως οι περισσότεροι από εσάς περιμένετε με ανυπομονησία την τελευταία σεζόν του ‘Game of Thrones’ ή την τρίτη σεζόν του ‘Stranger Things’ αλλά εδώ στη στήλη η νο1 σειρά που περιμένουμε είναι το ‘Good Omens’.

Έχουμε ξαναμιλήσει για αυτό: Το βιβλίο που έγραψε ο αγαπημένος Terry Pratchett με τον εξίσου αγαπημένο Neil Gaiman πίσω στο 1990 (και κυκλοφόρησε επιτέλους τον Δεκέμβριο του ‘16 και στη χώρα μας από τις Εκδόσεις SEΛΙΝΙ με τον τίτλο ‘Καλοί οιωνοί’) γίνεται σειρά, την οποία περιμένουμε να δούμε μέσα στο 2019 από το Amazon Prime.

Το μυθιστόρημα αφορά τη φιλία του δαίμονα Crowley με τον άγγελο Aziraphale, που βρίσκονται στη γη σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης και, όταν έρχεται η στιγμή της Αποκάλυψης, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τη σταματήσουν. Το ρόλο του Crowley κρατά ο David Tennant και τον Aziraphale υποδύεται ο Michael Sheen, ενώ στο καστ υπάρχουν ακόμα τα ονόματα των Nick Offerman, Michael McKean, Jack Whitehall, Miranda Richardson και άλλων. Ο ίδιος ο Gaiman είναι ο showrunner της σειράς.

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί ΕΧΟΥΜΕ TRAILER! Δε μιλάω άλλο, δείτε παραπάνω και ενθουσιαστείτε μαζί μου. Κι επίσης θαυμάστε το μαλλί του David Tennant, που σίγουρα κλέβει την παράσταση και αξίζει σίγουρα ένα Emmy από μόνο του.

AND NOW, THIS

Ο Guillermo del Toro συναντήθηκε με τον George R.R. Martin και δανείστηκε για λίγο το κασκέτο του δεύτερου για τη selfie. Μοιάζουν λίγο ε;

Γιατί συναντήθηκαν όμως; Μήπως υπάρχει κάποια συνεργασία στα σκαριά; Let the speculation begin!

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Βιβλία, πολλά βιβλία στο Instagramικό #instavivlio που συνεχώς μεγαλώνει και προσφέρει πια μια καλή ματιά στα αναγνώσματα των Ελλήνων αναγνωστών. Για να δούμε εμάς τι μας άρεσε την περασμένη εβδομάδα.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Δημήτρης ρωτά, Πότε θα βγει το νέο βιβλίο του ‘Game of Thrones’;

Φίλε Δημήτρη, ομολογώ πως αυτή είναι η αγαπημένη μου ερώτηση μέχρι στιγμής στη στήλη! Τρέχω ολοταχώς να την απαντήσω:

Δεν έχω ιδέα πότε θα βγει το ‘The Winds of Winter’. Κανείς δεν έχει ιδέα. Οι κριτικοί του φανταστικού δεν έχουν ιδέα, όσοι ασχολούνται με την τηλεοπτική σειρά του HBO δεν έχουν ιδέα (και δεν τους νοιάζει πια, η Bantam και η Voyager (οι εκδοτικοί της σειράς των βιβλίων σε Αμερική και Βρετανία αντίστοιχα) δεν έχουν ιδέα, ο editor και ο agent του Martin δεν έχουν ιδέα και πάω στοίχημα πως ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας έχει ιδέα.

Το αγαπημένο μου κομμάτι όμως σε ό,τι αφορά το ‘The Winds of Winter’ είναι πως ο κόσμος προσπαθεί να ανακαλύψει αυτή την πληροφορία που δε γνωρίζει κανείς. Υπάρχουν πολλά κείμενα, όπως ας πούμε αυτό το περσινό του Paste Magazine ή αυτό του FiveThirtyEight, που προσπαθούν να βρουν θεωρίες για το πότε θα κυκλοφορήσει το βιβλίο. Αποτυχημένες προσπάθειες, πάντα.

Υπάρχουν και betting pools, που ο κόσμος προσπαθεί να μαντέψει πότε ο Martin θα ανακοινώσει πως το βιβλίο ολοκληρώθηκε και πότε θα βγει στα βιβλιοπωλεία. Να, όπως αυτή από το subreddit του ‘A Song of Ice and Fire’. Παρατηρήστε πως η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων αφορούν μέχρι και το 2017, ενώ οι υπόλοιπες που αφορούν το μέλλον έγιναν αφού το pool έγινε ξανά share στο subreddit τον περασμένο Μάιο. Κανείς το 2015 δεν έβλεπε μακρύτερα από τις αρχές του 2017 δηλαδή.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη θεωρία, που λέει πως ο George R.R. Martin έχει ολοκληρώσει το βιβλίο εδώ και χρόνια αλλά δεν το παραδίδει για να σπάει πλάκα με όλα αυτά, αλλά και γιατί έχει βαρεθεί να τον ρωτάνε “πότε;”. Θα το βγάλει από το συρτάρι του αφού ολοκληρωθεί η σειρά, θα το παραδώσει στον εκδοτικό και θα τους πει “πολύ με κούρασε ρε σεις τόσα χρόνια, δεν ξέρω αν θα γράψω το τελευταίο” και θα πάει να συγκατοικήσει με τον φίλο του τον Guillermo σε κάποιο από τα Bleak Houses του δεύτερου, να σκέφτονται ιστορίες με τέρατα και σπαθιά που κανείς ποτέ δε θα δει στην οθόνη ή θα διαβάσει στο χαρτί.

Αλλά αυτή είναι απλά η δική μου θεωρία. Μέχρι τότε, διαβάστε κάποιο από αυτά τα βιβλία και αφήστε τον Martin ήσυχο να κάνει τη δουλειά που ξέρει καλύτερα.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας.. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΟΙ 5 ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ENID BLYTON ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να κάτι που δεν περίμενα να δω το 2018: Τους ‘5 φίλους’ της Enid Blyton, μια σειρά βιβλίων που έκανε αρκετή παρέα στα παιδιά της δικής μου γενιάς (και παλαιότερων), να πρωταγωνιστούν στη διαφημιστική καμπάνια τρένων.

Η Great Western Railway είναι μια εταιρία που με τα τρένα της καλύπτει μεγάλο κομμάτι της Νότιας Αγγλίας και στη νέα της καμπάνια οι 5 φίλοι, ο Τζούλιαν, ο Ντικ, η Άννα, η Τζωρτζ και ο σκύλος τους Τίμμυ, οι θρυλικοί εξερευνητές της Αγγλίδας Enid Blyton, βρίσκονται στα σημεία που ταξιδεύουν τα τρένα της εταιρίας, από τον Καθεδρικό του Exeter μέχρι τα Ρωμαϊκά λουτρά του Bath, κυνηγώντας έναν εντελώς Βρετανό λωποδύτη.

Το ύφος των έντυπων διαφημίσεων θα σας θυμίσει τα κλασικά εξώφυλλα των βιβλίων της σειράς, αλλά η καμπάνια θα προβληθεί επίσης στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, φέρνοντας τους παιδικούς ήρωες στο σήμερα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ EVENT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Κι αφού το προηγούμενο θέμα μας έφερε στην Αγγλία, ας μείνουμε εκεί κι ας κάνουμε μια βόλτα στο Royal Albert Hall του Λονδίνου μέσα από το βίντεο που θα δείτε παρακάτω.

Εκεί έγινε το 1891 η πρώτη, κατά πάσα πιθανότητα, εκδήλωση στην ιστορία που αφορούσε τη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας. Όπως θα δείτε στο βίντεο, ανακαλύφθηκε στα αρχεία του κτιρίου το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που αφορούσε το βιβλίο ‘The Coming Race’ του Edward Bulwer-Lytton, ένα σημαντικό μυθιστόρημα για την εποχή, αλλά και για την ιστορία του εσωτερισμού. Μας έδωσε τον όρο “Βριλ”, τον οποίο πιθανώς να έχετε ακούσει να τσιρίζει πριν χρόνια από την τηλεόραση ο Λιακόπουλος.

Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς διοργανώθηκε λοιπόν ένα τριήμερο συνέδριο με κεντρικό θέμα το βιβλίο. Δείτε το ξεφύλλισμα του προγράμματος στο βίντεο και θαυμάστε το τι ακριβώς περιείχε η εκδήλωση. Θυμηθείτε, είμαστε στο 1891 και τα Con που συμβαίνουν πια σε ολόκληρο τον κόσμο πιθανά να ξεκίνησαν ακριβώς από εδώ.

RANDOM LINKS

Ήρθε και φέτος η Σούπερ Πέμπτη της Βρετανίας, η ΕΕ αποφάσισε πως τα ebooks θα πωλούνται με χαμηλότερο ΦΠΑ, μπορεί άραγε ένα AI να γράψει λογοτεχνία, για τα υποχρεωτικά αναγνώσματα του σχολείου, η σιωπή της σεξουαλικής κακοποίησης στη λογοτεχνία, η σημαντική άνοδος της φεμινιστικής δυστοπίας, 5 παιδικά ελληνικά βιβλία στον φετινό κατάλογο White Ravens, τι έμαθα μετά από ένα μήνα ανάγνωσης των κλασικών βιβλίων του φεμινισμού, ένα εξαιρετικό site για να μάθετε τα πάντα για τον 17όροφο πύργο της βιβλιοθήκης του Cambridge University, το Netflix κάνει reboot τη ‘Narnia’, πώς να γράψετε ένα bestseller, η άποψή μας για τη μυθοπλασία συνεχώς αλλάζει, η πώληση βιβλίων είναι η πιο υπερ-εξειδανικευμένη δουλειά στον κόσμο, μερικές απλές οδηγίες για το πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο, η Mary Shelley είχε μια εμμονή με το νεκροταφείο, η γέννηση της Αμερικανικής αστυνομικής λογοτεχνίας, όταν ερωτεύεσαι τις βιβλιοθήκες των άλλων, γιατί χρειαζόμαστε ένα βραβείο για συγγραφείς που ξεκινούν να γράφουν σε μεγαλύτερη ηλικία, πάντα να διαβάζετε τα μικρά quotes που βρίσκονται στην αρχή των βιβλίων, μια ματιά στον κόσμο των κλοπών σπάνιων βιβλίων, πώς οι γιατροί χρησιμοποιούν την ποίηση, 2 βιβλιοθήκες βάζουν στοίχημα για το μπέιζμπολ, γιατί αγαπάμε μυθιστορήματα που μιλούν για μια ολόκληρη ζωή, 23 σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς τρόμου, χρειαζόμαστε περισσότερες δύσκολες γυναίκες στην αστυνομική λογοτεχνία, ο Thomas Harris θα γράψει για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια βιβλίο χωρίς τον Hannibal Lecter, η αληθινή ιστορία πίσω από τον ‘Δράκουλα’ του Bram Stoker, μερικά βιβλία επιστημονικής φαντασίας για ανθρώπους που νομίζουν πως δεν τους αρέσει η επιστημονική φαντασία, πώς το ‘The Haunting of Hill House’ έπλασε την ιδέα μας για τα στοιχειωμένα σπίτια, μια συγγραφέας μιλά για τη μητέρα της και τη σχέση των δυο τους με τον J. M. Coetzee, βόλτα σε 15 από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, χρειαζόμαστε ένα υποείδος αισθηματικής λογοτεχνίας τρόμου, οι γυναίκες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας με τις περισσότερες μεταφορές έργων τους στον κινηματογράφο, οι αγαπημένοι σας συγγραφείς στη σειρά με βάση το ύψος τους, για τα κοράκια που είχε ως κατοικίδια ο Charles Dickens, μερικά pop-up βιβλία για τα 60 χρόνια του Paddington Bear.