Βιβλιοφαγικό mashup v106: Νέος Αύγουστος Κορτώ και άλλα 9 βιβλία για να ξορκίσεις το Φθινόπωρο
- 15 ΟΚΤ 2018
Ποίηση και βραβεία και βιβλία που δεν είναι ακριβως βιβλία και επιστημονική φαντασία και ερωτήσεις σε καυτές απαντήσεις και απ’ όλα έχουμε και σήμερα, καλωσορίσατε στο Βιβλιοφαγικό mashup και αυτής της Δευτέρας.
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Τίποτα δε λέει φθινόπωρο όπως το γεγονός πως κάθε εβδομάδα θα βρείτε νέα βιβλία στα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Σκεφτείτε το, κάθε εβδομάδα νέοι τίτλοι, πολύ exciting.
Αυτή την εβδομάδα επιλέξαμε 5 από αυτά για να σας παρουσιάσουμε κι ας ξεκινήσουμε με τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το ‘Μόναχο’ (‘Munich’, 2017) είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του Robert Harris, που επιστρέφει και πάλι στα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα κατασκοπευτικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στο 1938 και στη Συμφωνία του Μονάχου. Εκεί διασταυρώνονται οι δρόμοι 2 παλιών φίλων, του Χιού Λέγκατ, ανερχόμενου αστέρα των Βρετανικών διπλωματικών υπηρεσιών και προσωπικού γραμματέα του πρωθυπουργού Νέβιλ Τσάμπερλεν, και του Πολ Χάρτμαν, που βρίσκεται στο προσωπικό του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και είναι κρυφά μέλος της αντιΧιτλερικής αντίστασης.
Επίσης ο εκδοτικός μας φέρνει το ‘Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες 2’ (‘Good Night Stories for Rebel Girls 2’, 2017) των Elena Favilli και Francesca Cavallo, με 100 νέες ιστορίες για σπουδαίες γυναίκες της ιστορίας, από τη J.K. Rowling στη Vivian Maier και από τη Nefertiti στη Beyonce. Να ένα καλό δώρο, ειδικά μαζί με το πρώτο βιβλίο, για κορίτσια και αγόρια στις γιορτές.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη μας έρχεται ο φρέσκος Αύγουστος Κορτώ, με το συγκινητικό πορτρέτο της Έστερ Κλάιν, μιας κοπέλας που ζει στην καρδιά του Τρίτου Ράιχ, περνά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και που η αγάπη της για τα σκυλιά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της. Το ‘Σκυλίσια ψυχή’ είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κορτώ μετά την περσινή ‘Ρένα’.
Μαζί, ο εκδοτικός φέρνει στα ελληνικά και το ιστορικό μυθιστόρημα ‘Η μυστική σύζυγος’ (‘The Secret Wife’, 2016) της Gill Paul. Το βιβλίο ενώνει τη μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας Τατιάνα από το 1914 με την αγγλίδα δημοσιογράφο Κίττυ Φίσερ από το 2016. Η πρώτη ερωτεύεται έναν αξιωματικό του ιππικού και η ζωή της κινδυνεύει, ενώ η δεύτερη ανακαλύπτει ένα μενταγιόν που θα τη φέρει μπροστά σε μυστικά.
Τέλος για σήμερα με τις ‘Χίλιες ανάσες’, το νέο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη που έρχεται στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Το έργο της σημαντικής ελληνίδας συγγραφέα έρχεται 3 χρόνια μετά το προηγούμενο ‘Το φαράγγι’. Σε αυτό 3 παλιές συμμαθήτριες, η Πηγή, η Πέπη και η Πόπη, συναντιούνται ξανά μετά από πολλά χρόνια, εξαιτίας του θανάτου του Στέλιου, συζύγου της Πηγής. Στο Κουκούτσι, το νησί τους, εκεί που τα γεγονότα που απασχολούν την υπόλοιπη Ελλάδα δε φαίνεται να αγγίζουν τις ζωές τους.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα αυτό το κομμάτι της στήλης μας θα μπορούσε να ονομάζεται “με τον Murakami και τ’ άλλα παιδιά”, αφού πάντα η μετάφραση στα αγγλικά ενός νέου μυθιστορήματος από τον δημοφιλή συγγραφέα είναι μεγάλη είδηση, τουλάχιστον για τους εκατομμύρια φανς του σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζί, άλλα 4 μυθιστορήματα για όλα τα αναγνωστικά γούστα.
‘Killing Commendatore’ του Haruki Murakami, όπου ένας ζωγράφος πορτρέτων στο Τόκυο κρύβεται, όταν τον παρατά η σύζυγός του, στην ορεινή κατοικία ενός διάσημου καλλιτέχνη, στη σοφίτα του οποίου ανακαλύπτει έναν άγνωστο μέχρι τώρα πίνακα που τον σπρώχνει σε ένα ταξίδι που συμπεριλαμβάνει τη φυσική εκδήλωση μιας Ιδέας και έναν κάτω κόσμο στοιχειωμένο από Διπλές Μεταφορές.
‘The Witch Elm’ της Tana French, που ακολουθεί το θύμα ενός εγκλήματος, τον ψηλό, όμορφο, ελαφρώς ανίδεο δημοσιοσχετίστα που ονομάζεται Toby, ο οποίος φτάνει κοντά στο θάνατο από τα χτυπήματα των 2 ληστών που μπαίνουν στο σπίτι του και επιστρέφει για την ανάρρωσή του στο πατρικό του σπίτι, όπου θα ανακαλύψει πως το παρελθόν του ίσως να μην είναι αυτό που νομίζει.
‘November Road’ του Lou Berney, με πρωταγωνιστή τον Frank Guidry, που μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του JFK όλοι όσοι συνδέονται με τον Carlos Marcello, τον αρχιμαφιόζο για τον οποίο δουλεύει ο Frank, βρίσκονται νεκροί και ο ίδιος ξεκινά μια απελπισμένη προσπάθεια να γλιτώσει από την ίδια τύχη.
‘What If It’s Us’ των Becky Albertalli και Adam Silvera, ένα young adult μυθιστόρημα που αφηγείται τη συνάντηση του Arthur με τον Ben, που δεν είναι σίγουροι αν μπορούν να κάνουν τη σχέση τους να πετύχει, αφού χωρίζουν, τα ξαναβρίσκουν, δεν μπορούν να επιτύχουν σωστά ούτε καν το πρώτο τους ραντεβού, ακόμη και μετά από αρκετές προσπάθειες κι ίσως τελικά το σύμπαν να μην τους θέλει μαζί.
‘Bitter Orange’ της Claire Fuller, όπου η Frances γνωρίζει το ζευγάρι που μένει στα δωμάτια κάτω από τη σοφίτα της σε ένα αρχοντική της Αγγλικής εξοχής το 1969, τον Peter και την Cara, τους οποίους παρακολουθεί από μια τρύπα στο πάτωμα του μπάνιου της και με τους οποίους θα αναπτύξει φιλική σχέση πριν ανακαλύψει πως δεν είναι όλα όπως φαίνονται με τους 2 τους.
Ο LEONARD COHEN ΓΙΑ ΤΟΝ KANYE WEST
Ξέρετε τι χρειάζεται αυτή η εβδομάδα για να ξεκινήσει καλά; Λίγη ποίηση. Και νομίζω πως έχω το καλύτερο ποίημα για εσάς εδώ.
Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια που ο Leonard Cohen λείπει από τον κόσμο, αλλά πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το ‘The Flame’, ένα βιβλίο που συγκεντρώνει στίχους, ποιήματα, σχέδια και αποσπάσματα από τις σημειώσεις του σπουδαίου μουσικού και συγγραφέα. Ανάμεσα στα κομμάτια της έκδοσης βρίσκεται και το ‘Kanye West Is Not Picasso’, ένα ποίημα που το Cohen έγραψε τον Μάρτιο του 2015.
Αρκετά πριν ο Kanye West γίνει ο τύπος που είναι σήμερα, ο “το καπέλο του Trump μου δίνει θάρρος” και “η σκλαβιά ήταν μια επιλογή”, ο Leonard Cohen έριχνε το δικό του diss track στο ύφος του Ye. Ή μήπως δεν είναι χώσιμο προς τον Kanye αλλά ένας φόρος τιμής; Δεν έχει σημασία, ας σταματήσουμε την ανάλυση κι ας απολαύσουμε αυτή την παράξενη, ιδιαίτερη μείξη ποίησης και ποπ κουλτούρας, χωρίς άλλο μπλα μπλα από μέρους μου.
Ή όχι, όχι. Σας έχω καλύτερο. Ας ακούσουμε το ‘Kanye West Is Not Picasso’ με τη φωνή του Michael Shannon! Γιατί προφανώς και αυτό ήταν κάτι που συνέβη!
Kanye West is not Picasso
I am Picasso
Kanye West is not Edison
I am Edison
I am Tesla
Jay-Z is not the Dylan of anything
I am the Dylan of anything
I am the Kanye West of Kanye West
The Kanye West
Of the great bogus shift of bullshit culture
From one boutique to another
I am Tesla
I am his coil
The coil that made electricity soft as a bed
I am the Kanye West Kanye West thinks he is
When he shoves your ass off the stage
I am the real Kanye West
I don’t get around much anymore
I never have
I only come alive after a war
and we have not had it yet
ΤΟ (ΠΡΩΤΟ;) ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΝΟΜΠΕΛ
Αααχ πάνε οι καλές εποχές που καθόμασταν και αναλύαμε με τις ώρες τέτοιες μέρες πριν 2 χρόνια την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον Bob Dylan. Τι αθώα, όμορφα χρόνια γεμάτα άναρθρες κραυγές για το πως Η Λογοτεχνία Πεθαίνει με τις επιλογές μιας ομάδας 18 ατόμων, πολύ ωραία περνούσαμε.
Τέλος όμως αυτά. Η Σουηδική Ακαδημία βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση, το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά από 1943 και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην επιστρέψει ούτε το 2019, αν και είναι αρκετά νωρίς για να γνωρίζουμε για σίγουρα. Στη θέση του, μια ομάδα προσωπικοτήτων της Σουηδίας (με ιδρυτικό μέλος την Ελληνοσουηδή Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, την οποία θα δείτε στο βίντεο να παρουσιάζει την ανακοίνωση της βράβευσης) έφτιαξε τη Νέα Ακαδημία, που σκοπό είχε να αντικαταστήσει το Νόμπελ με ένα νέο βραβείο μόνο για φέτος, το Λογοτεχνικό Βραβείο της Νέας Ακαδημίας.
Έχουμε μιλήσει ξανά για τη διαδικασία, αλλά εν τάχει: Οι βιβλιοθήκες της χώρας πρότειναν 47 συγγραφείς, οι οποίοι στη συνέχεια ψηφίστηκαν από το αναγνωστικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. 4 συγγραφείς, 2 γυναίκες και 2 άντρες, πέρασαν στην τελική φάση και κρίθηκαν από την επιτροπή της Νέας Ακαδημίας: Οι Maryse Condé, Kim Thúy, Neil Gaiman, Haruki Murakami. Ο τελευταίος αποσύρθηκε από τη διαδικασία και την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ο νικητής αυτού του εναλλακτικού Νόμπελ.
Νικήτρια λοιπόν αναδείχθηκε η Maryse Condé από τη Γουαδελούπη. Θα μιλήσουμε εκτενέστερα για τη Maryse Condé εδώ στο PopCode μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά εν τάχει να πούμε πως η συγγραφέας γράφει στα γαλλικά (η Γουαδελούπη βρίσκεται στην Καραϊβική και αποτελεί διαμέρισμα της Γαλλίας), είναι 81 ετών, ειδικεύεται στο ιστορικό μυθιστόρημα και το πιο γνωστό της βιβλίο είναι το ‘I, Tituba, Black Witch of Salem’ από το 1986.
Θεωρητικά, η Νέα Ακαδημία θα διαλυθεί μέσα στον Δεκέμβριο, μιας και η αποστολή της ήταν να διοργανώσει ένα μεγάλο λογοτεχνικό βραβείο τη χρονιά του κενού του Νόμπελ. Μήπως όμως, με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση στη Σουηδική Ακαδημία, το νέο βραβείο ήρθε για να μείνει; Θα ξέρουμε σίγουρα μέσα στο επόμενο διάστημα.
AND NOW, THIS
Να κάτι που μου άρεσε: Για τη προώθηση του βιβλίου ‘Strange Stars: David Bowie, Pop Music, and the Decade Sci-Fi Exploded’ του Jason Heller, ένα nonfiction έργο που εξερευνά την επιρροή της επιστημονικής φαντασίας στη μουσική και ειδικότερα στον David Bowie και την πειραματική μουσική σκηνή της δεκαετίας του ‘70, ο εκδοτικός έφτιαξε φελιζολένια διαστημόπλοια που θα διανεμηθούν δωρεάν σε 3 βιβλιοπωλεία του Λονδίνου.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Πάμε τώρα τη Δευτεριάτικη βόλτα μας στον Instagramικό κόσμο του βιβλίου; Φύγαμε!
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Μια ανώνυμη αναγνώστρια ρωτά, “Να δώσω ευκαιρία σε κάτι εντελώς άγνωστο ή να διαβάσω Μουρακάμι;”
Φίλη Μυρτώ, μια εξαιρετική ερώτηση στην οποία έχω μια, επιτέλους, γρήγορη απάντηση: Αυτή δεν είμαι ερώτηση που μπορώ να απαντήσω εγώ. Απλά μπορώ να σου πως το σκέφτομαι εγώ για μένα. Σαν αναγνώστης λοιπόν έχω, στο συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον, 2 λειτουργίες.
Η πρώτη, αυτή στην οποία βρίσκομαι συνήθως, με ωθεί να ψάξω πράγματα που δεν έχω ξαναδιαβάσει, να κυνηγήσω το καινούριο, το λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σχεδόν ποτέ δεν επιστρέφω σε βιβλία που έχω διαβάσει παλιότερα, όσο κι αν μου άρεσαν. Αλλά είναι και ένας από τους λόγους που πολλές φορές δυσκολεύομαι να περάσω στο δεύτερο βιβλίο μιας τριλογίας, ας πούμε.
Η δεύτερη λειτουργία μου μπαίνει σε κίνηση όταν χρειάζομαι κάτι πιο προσιτό και χαλαρό. Αυτό δεν έχει να κάνει με το είδος του βιβλίου ή το συγγραφέα, αλλά κυρίως με το πόσο γνωρίζω τι να περιμένω από ένα έργο. Δε θέλω κάτι πιο βατό δηλαδή, αλλά κάτι πιο οικείο. Αυτή η λειτουργία δεν είναι τόσο συχνή όσο η πρώτη, αλλά δεν παύει να είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν παίρνει μπρος.
Εσύ λοιπόν θα αποφασίσεις σε ποια λειτουργία βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό. Έχεις διάθεση για κάτι άγνωστο σε σένα; Λίγη περισσότερη αναγνωστική περιπέτεια; Την ευκαιρία να γνωρίσεις έναν νέο συγγραφέα, ένα νέο είδος; Ή αυτό που σου χρειάζεται στην συγκεκριμένη φάση είναι κάτι ευπρόσιτο και κοντινό; Όπως και να ‘χει, καλή ανάγνωση.
Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.
Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας.. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΥΡΙ
Ας υποθέσουμε για μια στιγμή πως δε ζείτε κάπου στην Ελλάδα αλλά στην Αμερική. Συγκεκριμένα, κάπου στο Michigan, κοντά στο Detroit. Σπουδάζετε ή επισκέπτεστε το Πανεπιστήμιο του Michigan και κάνετε μια βόλτα στη βιβλιοθήκη του.
Ανάμεσα στα περίπου 13,000,000 βιβλία της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου ένα σας προκαλεί το ενδιαφέρον. Είναι μικρού μεγέθους αλλά αρκετά παχύ. Έχει κίτρινο χρώμα και ο τίτλος του είναι ‘American Cheese: 20 Slices’. Το ανοίγετε να το ξεφυλλίσετε. Περιέχει όντως 20 φέτες τυρί.
Δεν ξέρω αν το πιάσατε: Δεν υπάρχει κάτι γραμμένο στο βιβλίο και οι 20 σελίδες του είναι φέτες Αμερικανικού τυριού, όπως είναι τυλιγμένες ξεχωριστά η καθεμία στα πακέτα που παίρνετε από το σουπερμάρκετ. Είναι ένα βιβλίο από τυρί.
Το βιβλίο κόστισε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Michigan $200, αποτελεί πλέον κομμάτι της συλλογής της με περισσότερα από 1,000 βιβλία καλλιτεχνών και είναι μια έκδοση της Catalog Press. Ανάμεσα στις υπόλοιπες εκδόσεις της περιλαμβάνονται ακόμα ένα βιβλίο με 200 μονοδόλαρα κατά σειρά αύξοντος σειριακού αριθμού και ένας μικροσκοπικός τόμος με γνωμικά από τα fortune cookies των Κινέζικων εστιατορίων.
Το αντίτυπο του πανεπιστημίου δεν είναι το μόνο, υπάρχουν ακόμη 9 κάπου εκεί έξω. Αυτό όμως είναι το μόνο μέχρι στιγμής που βρίσκεται σε κάποια από τις βιβλιοθήκες της Αμερικής. Έχει αρκετό ενδιαφέρον να διαβάσετε την αντίδραση του βιβλιοθηκονόμου που προχώρησε στην αγορά του βιβλίου από τυρί όταν ένα κομμάτι του κόσμου αντέδρασε με θυμό σε αυτό το διαφορετικό, σίγουρα, “βιβλίο”.
Και τώρα, ακούστε: Βιβλίο από φέτα! Τι λέτε;
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Καθίστε αναπαυτικά. Στο παρακάτω βίντεο και για την επόμενη ώρα ο Marc Zicree, τηλεοπτικός συγγραφέας με credits σε σειρές όπως τα ‘Star Trek: The Next Generation’, ‘Deep Space Nine’, ‘The Twilight Zone’, ‘Babylon 5’ και ‘He-Man and the Masters of the Universe’, μιλά για την ιστορία της επιστημονικής φαντασίας.
Ξεκινά από την αρχή, από τον ‘Frankenstein’ της Mary Shelley, μιλά για τα ιστορικά περιοδικά του είδους όπως το Amazing Stories, για τους σπουδαίους συγγραφείς όπως ο Ray Bradbury και ο Arthur C. Clarke, για τις θεματικές που απασχόλησαν την επιστημονική φαντασία όπως οι ναρκωτικές ουσίες, για τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων που ασχολούνταν με το είδος και πολλά άλλα.
Δείτε τον Zicree, μιλάει με πάθος για ένα είδος που ίσως κάποιοι να μη γνωρίζουν αρκετά και σημειώστε βιβλία για τις μελλοντικές σας αναγνώσεις, αξίζει.
RANDOM LINKS
Τι σχέση έχει ένας serial killer του 19ου αιώνα με τη Ρόδα των Λούνα Παρκ, 6 λέσχες ανάγνωσης των celebrities που μπορείς όντως να ακολουθήσεις, ανταπόκριση από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης: τα “θετικά βιβλία” και η μεγάλη πτώση στους Γερμανούς αναγνώστες, το να μεγαλώνεις σε σπίτι γεμάτο με βιβλία σου κάνει καλό, ποιοι είναι οι πιο ινσταγκραμισμένοι συγγραφείς, μια βόλτα στο μεταμεσονύκτιο πάρτι για την έκδοση του τελευταίου βιβλίου του Haruki Murakami, ο New Yorker για τον 1 χρόνο του #MeToo στη λογοτεχνία, γιατί χρειαζόμαστε την ερωτική λογοτεχνία, η Margaret Atwood γράφει για το ‘The Graveyard Book’ του Neil Gaiman, γιατί τόσα πολλά μυθιστορήματα φανταστικού έχουν να κάνουν με σχολές, ο Alejandro Zambra υπερασπίζεται τα βιβλία σε φωτοτυπίες, η Σουηδική Ακαδημία εξέλεξε 2 νέα μέλη, έχει άραγε χάσει το μότζο του το Man Booker Prize, δε γράφουν μόνο οι γερασμένοι λευκοί άντρες πειραματική λογοτεχνία, όταν ένας συγγραφέας θέλει αποκλειστικά εσένα να του σχεδιάσεις το εξώφυλλο, οι 246 υποψήφιοι για το φετινό Astrid Lindgren Memorial Award, οι 4 άντρες που άλλαξαν την επιστημονική φαντασία, η Maggie Gyllenhaal θα σκηνοθετήσει το ‘Η χαμένη κόρη’ της Elena Ferrante για το σινεμά, οι φιναλίστ των εθνικών λογοτεχνικών βραβείων της Αμερικής, για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, πώς το ‘The Haunting of Hill House’ έγραψε από την αρχή τους κανόνες του τρόμου, οι λογοτεχνικές προσβολές του κριτικού Lionel Trilling, όταν ανακαλύπτεις πως είσαι χαρακτήρας στο μυθιστόρημα κάποιου άλλου, ένας εισαγωγικός οδηγός για τα βιβλία του Stephen King και το trailer της κινηματογραφικής μεταφοράς του ‘Pet Sematary’, ο Terry Pratchett και η φανταστική δύναμη των παρομοιώσεων, οι καλύτερες βιβλιοφιλικές συνήθειες για τον ύπνο, η αστυνομική λογοτεχνία στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, τα δωμάτια όπου γράφτηκαν 20 πολύ γνωστά βιβλία, για το Tak: το επιτραπέζιο παιχνίδι του Patrick Rothfuss, γιατί η μουσική και η μυθοπλασία ταιριάζουν τόσο μαζί, το προφίλ της νονάς της flash fiction Diane Williams, ένας πολύ γνωστός φωτογράφος διασήμων μιλά για τα λογοτεχνικά πορτρέτα που έχει δημιουργήσει και τι έμαθε τραβώντας τα.