Βιβλιοφαγικό mashup v119: Πρέπει να διαβάζουμε το βιβλίο πριν δούμε την ταινία;
- 28 ΙΑΝ 2019
Με σύνθημά μας “Η ανάγνωση σου δίνει επιπλέον ζωές”, με όπλο μας ένα κύμα βιβλίων στα χέρια των παιδιών, με μεγάλο ερώτημα το “πρώτα το βιβλίο ή πρώτα την ταινία” και με ένα μάθημα για την ιστορία της επιστημονικής φαντασίας, το Βιβλιοφαγικό mashup είναι για μια ακόμη Δευτέρα εδώ. Παρέα σας, δίπλα στο βιβλίο σας.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η Χρύσα ρωτά, “Να διαβάσω το βιβλίο πριν δω την ταινία (ή τη σειρά) ή το αντίθετο; Δεν μπορώ ποτέ να αποφασίσω.”
Φίλη Χρύσα, να μια φανταστική ερώτηση στην οποία μπορώ να απαντήσω περιεκτικά, ευθύς αμέσως και χωρίς περιστροφές:
Εξαρτάται.
Ναι, εντάξει, θα εμβαθύνω λιγάκι. Αυτό που εννοώ πιο πάνω είναι πως όλα τα βιβλία, όλοι οι άνθρωποι και όλες οι στιγμές δεν είναι ίδιες.
Ας μιλήσουμε πρώτα για τα βιβλία. Αν το βιβλίο που θες να διαβάσεις ας πούμε είναι το ‘Game of Thrones’, θα σου έλεγα πως δεν έχει σημασία αν θα το κάνεις πριν ή μετά την πρώτη σεζόν της σειράς, αφού είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί ανεξάρτητα από αυτή. Προσφέρει τόση εμβάθυνση στο σύμπαν και τους χαρακτήρες του George R.R. Martin, που στέκεται μόνο του μακριά από την τηλεοπτική σειρά του HBO.
Αντίθετα, όταν θα γίνει ταινία το ‘Lincoln in the Bardo’ του George Saunders θα πρότεινα να το διαβάσεις πρώτα πριν τη δεις, μιας και πολύ σημαντικότερο στοιχείο από την πλοκή του βιβλίου είναι ο τρόπο γραφής του συγγραφέα. Κάτι που μάλλον θα χαθεί στη “μετάφραση” προς τη μεγάλη οθόνη κι αν μείνεις μόνο στην ταινία θα έχεις χάσει την ψυχή αυτού του έργου.
Ας πιάσουμε τώρα τους ανθρώπους. Πόσο επηρεάζεσαι από το αν και πόσο θα σου αρέσει, ας πούμε η ταινία, για να διαβάσεις μετά και το βιβλίο; Εγώ ας πούμε όχι ιδιαίτερα. Αν με ενδιαφέρει το θέμα ή μου κεντρίσει το ενδιαφέρον κάποιο από τα στοιχεία ενός έργου και η ταινία με απογοητεύσει, σπάνια θα απορρίψω την ανάγνωση του βιβλίου αργότερα. Αν όμως εσύ είσαι άνθρωπος που είναι πιθανό να επηρεαστείς, τότε καλύτερα να δοκιμάσεις πρώτα το βιβλίο και όχι ανάποδα.
Ας τερματίσουμε με τις στιγμές. Οι περισσότεροι σίγουρα θα θέλαμε να διαβάζουμε τα βιβλία πριν δούμε τις σειρές ή τις ταινίες στις οποίες βασίζονται. Αλλά, βλέπεις, είναι λιγάκι δύσκολο να διαβάσουμε τα πάντα στη ώρα τους, θα φτιάχναμε το αναγνωστικό μας πρόγραμμα με βάση το τι βγαίνει στο Netflix τον επόμενο μήνα.
Οπότε, αν υπάρχει χρόνος και δεν έχω άλλα βιβλία να με περιμένουν στη σειρά, ευχαρίστως να διαβάσω το ‘Where’d You Go, Bernadette’ που βγαίνει τον Αύγουστο. Αν όμως δε μου βγαίνει, δεν έγινε και τίποτα. Αντίθετα με όσα πιστεύει αρκετός κόσμος, τα βιβλία είναι δυνατόν να διαβαστούν και *μετά* την ταινία τους.
Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.
Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Ενώ ο Γενάρης φεύγει και μαζί του φεύγει και ο χαλαρός ρυθμός νέων κυκλοφοριών που παραδοσιακά ακολουθεί τις εβδομάδες μετά τις γιορτές, ας δούμε τι μας έφεραν οι τελευταίες ημέρες.
Ξεκινάμε από τις Εκδόσεις Οξύ που μας ετοίμασαν ένα έργο που περιμένουμε καιρό στα ελληνικά. Το ‘Saga, Τόμος Ένα’ (‘Saga, Vol. 1’, 2012) του Brian K. Vaughan και της Fiona Staples, το διασημότερο και πολυβραβευμένο κόμικ της τελευταίας δεκαετίας, έρχεται επιτέλους και στη χώρα μας.
Όταν δύο στρατιώτες από τις αντίπαλες πλευρές ενός ατέλειωτου διαγαλαξιακού πολέμου ερωτεύονται, θα ρισκάρουν τα πάντα για να φέρουν και να μεγαλώσουν μια νέα, εύθραυστη ζωή μέσα σε ένα επικίνδυνο σύμπαν. Ένα κόμικ που έχει αφήσει εποχή, που θα σας γεμίσει με δράση. Μια ιστορία που συνδέει το φανταστικό με την επιστημονική φαντασία, σε ένα έργο που θα αγαπήσουν και οι φανς αλλά και οι πρωτάρηδες των κόμικς.
Εμπνευσμένο από τη θρυλική περφόρμανς της Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τίτλο ‘Η καλλιτέχνις είναι εδώ’, που φιλοξενήθηκε στο MOMA το 2010 είναι το μυθιστόρημα ‘Το μουσείο της σύγχρονης αγάπης’ (‘The Museum of Modern Love’, 2018) της Heather Rose.
Το βιβλίο, που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, επικεντρώνεται στον Άρκι Λέβιν, ένα συνθέτη από τη Νέα Υόρκη που ζει σε διάσταση από τη γυναίκα του. Ο Άρκι παρακολουθεί την περφόρμανς της Αμπράμοβιτς και μαζεύεται, επιστρέφοντας καθημερινά στο μουσείο για να δει την καλλιτέχνη. Μέσα από αυτή την εμπειρία ο ήρωας αρχίζει σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που του λείπει από τη ζωή του, αλλά και τον τρόπο να το διεκδικήσει.
Πρόσφατα είχαμε νέες κυκλοφορίες των βιβλίων της Agatha Christie, τώρα όμως έχουμε και Agatha Christie αλλιώς. Οι Εκδόσεις Διόπτρα μας φέρανε 2 γαλλικά έργα που μεταφέρουν τα βιβλία της Θείας Agatha στα κόμικς.
Το ‘Μις Μαρπλ: Ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη’ (‘Un cadavre dans la bibliothèque: Miss Marple’, 2017) των Dominique Ziegler και Olivier Dauger μας μιλά για μια από τις πρώτες ιστορίες της διάσημης ηρωίδας, στο οποίο το σώμα μιας στραγγαλισμένης γυναίκας βρίσκεται στη βιβλιοθήκη ενός σπιτιού και η Τζέιν Μαρπλ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το τι ακριβώς έχει συμβεί.
Στο ‘Μια σκιά στην ομίχλη’ (‘Les Beresford: Mister Brown’, 2017) του Emilio Van der Zuiden, πρωταγωνιστές είναι το ζευγάρι των Προύντενς Κάουλι και Τόμι Μπέρεσφορντ, οι οποίοι άθελά τους βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια υπόθεση διεθνούς κατασκοπείας και προσπαθούν να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα του μυστηριώδους κυρίου Μπράουν.
Τέλος με τα πρώτα βιβλία ενός νέου εκδοτικού που ονομάζεται Κουκουβάγια και ξεκινά δυνατά με 2 από τα ιστορικά βιβλία μυστηρίου της Αυστραλής Kerry Greenwood. Τα μυθιστορήματα ‘Το μπλουζ της κοκαΐνης’ (‘Cocaine Blues’, 1989) και ‘Φόνος στο τρένο για το Μπαλαράτ’ (‘Murder on the Ballarat Train’, 1991) έχουν για πρωταγωνίστριά τους τη Φράινι Φίσερ, μια πλούσια αριστοκράτισσα και η πρώτη γυναίκα ντετέκτιβ της Μελβούρνης στα τέλη της δεκαετίας του ‘20.
Αν είστε έτοιμοι για περιπέτεια και μυστήριο στην Αυστραλία της δεκαετίας του 1920, αλλά και για να δείτε τα έργα με τα οποία εκκινεί την πορεία του ένας φρέσκος, πρόσφατα δημιουργημένος εκδοτικός, αυτά εδώ τα βιβλία μην τα χάσετε.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το ξέρουμε, το γνωρίζουμε, εμείς οι αναγνώστες μιλάμε αρκετές φορές μεταξύ μας για αυτό το γεγονός: Το σχολείο δε βοηθά καθόλου στο να αγαπήσουμε το διάβασμα. Μια κοινωφελής δράση προσπαθεί όμως να ανατρέψει αυτό το γεγονός φέρνοντας χιλιάδες παιδικά βιβλία κατευθείαν στα χέρια των μικρών παιδιών, μέσα στα σχολεία τους.
Το bookwave, η πρωτοβουλία που ξεκίνησε η οργάνωση Library4all πίσω στο 2013, επιστρέφει και φέτος για 6η συνεχή χρονιά. Σκοπός του bookwave είναι να συγκεντρώσει παιδικά βιβλία, τα οποία θα ταξιδέψουν σε 158 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εάν έχετε ελληνικά ή ξενόγλωσσα βιβλία για παιδιά 5-12 ετών, που έχετε καινούρια ή σχεδόν καινούρια, μπορείτε να τα δωρίσετε στο σκοπό. Τα βιβλία συγκεντρώνονται από 5 μέχρι 9 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς.
Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να οργανώσετε το δικό σας κύμα βιβλίων στο σχολείο (εάν είστε εκπαιδευτικός) ή στο χώρο σας και να συγκεντρώσετε βιβλία για το bookwave. Εάν δε βρίσκεστε στην Αθήνα, επικοινωνήστε με το Library4all για να σας κατευθύνουν στο πως θα παραλάβουν τα βιβλία σας. Ας φτάσουν οι ιστορίες μας εκεί που θα πιάσουν περισσότερο τόπο, στα παιδιά.
VIDEO GAMES + ΔΙΑΒΑΣΜΑ = L.F.E.
Πώς να κάνεις σωστά μια διαφημιστική καμπάνια για το διάβασμα που μιλά τη γλώσσα των νέων; Αυτό θα δούμε σήμερα και θα κάνουμε για αυτό το σκοπό μια βόλτα στην Ισπανία. Το Υπουργείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της χώρας αποφάσισε πως μέχρι και το 2020 θέλει να ρίξει το βάρος του στην προώθηση της ανάγνωσης. Έτσι κάλεσε το design studio TwoPoints.Net να σχεδιάσει τη σχετική καμπάνια.
Ποιος διαβάζει σήμερα, ποιος όχι και πώς μοιάζουν τα βιβλία της εποχής μας είναι από τις βασικές ερωτήσεις που τέθηκαν στο τραπέζι κατά το σχεδιασμό του πρότζεκτ. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε βασίστηκε τελικά σε 2 σημεία. Το πρώτο ήταν η συσχέτιση της ανάγνωσης με κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό μέσα από την οπτική ταυτότητα της καμπάνιας και η σύνδεσή της με ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών target groups.
Οι άνθρωποι του TwoPoints.Net έστησαν λοιπόν ένα σύστημα που δημιούργησε διαφορετικά λογότυπα και τη δική του οπτική γλώσσα, έτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως καμπάνια και στις 4 γλώσσες που μιλιούνται στην Ισπανία, τα Καταλανικά, τα Βασκικά, τα Γαλικιανά και τα Ισπανικά. Το αποτέλεσμα ήταν η υιοθέτηση μιας δημοφιλούς έκφρασης στην Ισπανία, το “Leer te da vidas extra” (που μεταφράζεται ως “η ανάγνωση σου δίνει επιπλέον ζωές”), με μια οπτική ταυτότητα που επικεντρώνεται γύρω από την αισθητική των βιντεοπαιχνιδιών της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90.
Μακριά από την “ακαδημαϊκότητα” και την ψευδο-σοβαρότητα με την οποία έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε τα βιβλία και την ανάγνωση, η καμπάνια της Ισπανίας μας δείχνει πως τα βιβλία μπορούν να είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική παρέα. Η ανάγνωση σου δίνει επιπλέον ζωές άλλωστε, σωστά;
AND NOW, THIS
Την επόμενη Δευτέρα στις 20:30 διοργανώνεται στον Ιανό της Σταδίου μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ebooks, στο πλαίσιο της Αθήνας 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Η εκδήλωση έχει τίτλο ‘Το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά’ και οργανώνεται από το eAnagnostis.gr. Όπως λέει η ανακοίνωση στην εκδήλωση “συζητάμε τη διαδρομή από τα πρώτα ebooks και τις εξειδικευμένες συσκευές ανάγνωσης έως το «Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και εξετάζουμε τις προοπτικές της διάδοσης της ηλεκτρονικής ανάγνωσης και του μετασχηματιστικού ρόλου των ηλεκτρονικών βιβλίων για τους αναγνώστες και για τον κλάδο του βιβλίου”.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Νίκος Αργύρης, εκδότης των Εκδόσεων Ίκαρος, ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, πρώην υπεύθυνος στο Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ο Αργύρης Καστανιώτης, εκδότης των Εκδόσεων Καστανιώτη και ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Πιστεύω και ελπίζω πως θα έχει ενδιαφέρον αυτό, οπότε κάντε μια βόλτα από εκεί όσοι σας ενδιαφέρει το θέμα. Ορίστε και το Facebook event με όλες τις λεπτομέρειες.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO
Άλλη μια εβδομάδα, εκατοντάδες φωτογραφίες με βιβλία αλλά μόνο 3 από αυτές έχουν θέση σήμερα στο Βιβλιοφαγικό mashup. Να ‘τες:
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Αρκετές φορές εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup σας δίνω ενημερωτικά βίντεο, κομμάτια δηλαδή από το ίντερνετ που σκοπό έχουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις σας για τη λογοτεχνία. Υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες τέτοια και θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σπέσιαλ κείμενο μόνο και μόνο με τέτοια.
Ένα από τα καλύτερα όμως, για το οποίο θέλω να σας μιλήσω, είναι η σειρά Extra Sci-Fi του Youtube καναλιού Extra Credits. Το κανάλι ειδικεύεται στα εκπαιδευτικά, εικονογραφημένα βίντεο και στην Extra Sci-Fi σειρά του μας μιλά για την ιστορία της επιστημονικής φαντασίας.
Ξεκινώντας από τον ‘Frankenstein’ της Mary Shelley και συνεχίζοντας με William Gibson, Ray Bradbury, Jules Verne, H.G. Wells, Isaac Asimov, Robert Heinlein, Arthur C. Clarke, τα κόμικς, τις pulp ιστορίες, το virtual reality και όλα όσα συνθέτουν το sci-fi, η σειρά είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε περισσότερα για την ιστορία αυτού του αγαπημένου και πολλές φορές παρεξηγημένου λογοτεχνικού είδους.
Οι 2 πρώτες σεζόν της σειράς φιλοξένησαν 35 συνολικά επεισόδια με διάρκεια από 6 μέχρι 10 λεπτά το καθένα και πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η τρίτη σεζόν, με τα νέα επεισόδια να βγαίνουν κάθε Τρίτη. Δώστε της μια ευκαιρία και είμαι σίγουρος πως θα καταβροχθίσετε όλα τα βίντεο χωρίς παύση.
Πάντως, αν σας τελειώσουν όντως γρήγορα, έχω λύση: Υπάρχει και σειρά Extra Mythology στο ίδιο κανάλι, τρεχάτε, είναι επίσης εκπληκτική.
RANDOM LINKS
Εξάγουμε λογοτεχνία: 7 αγγλόφωνα διηγήματα από Έλληνες συγγραφείς, 4+1 βιβλία που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις το Μακεδονικό, το πρώτο ποιητικό φαρμακείο ανοίγει στην Αγγλία, τι ήταν αυτό που έκανε τα ‘Animorphs’ ιδιαίτερα, μπορεί άραγε η μετάφραση να είναι κι αυτή ένα αριστούργημα, για τα βιβλία με γάτες που λύνουν μυστήρια, ρεκόρ πωλήσεων για τα βιβλία ποίησης στη Βρετανία, γιατί οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας πρέπει να γράφουν τώρα για την κλιματική αλλαγή, για τους φανς των εσώφυλλων, ο Guillermo del Toro βοήθησε να σωθεί ένα βιβλιοπωλείο τρόμου, ένα γερμανικό μυθιστόρημα που απαγορεύτηκε από τους Ναζί το 1933 θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα αγγλικά, η λογοτεχνία μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το χάος του Trump, μερικά βιβλία φανταστικού δε θα πρέπει να βρίσκονται στα young adult ράφια του βιβλιοπωλείου, το ξαναζωντάνεμα των βιβλιοθηκών της Μόσχας, 18 μεταφραστές μιλούν για το πώς είναι να μεταφράζεις χιούμορ, διαβάζοντας τη ‘Lolita’ στη Δύση, τι δεν ξέρουμε για την Sylvia Plath, ένα κείμενο για την έρευνα στη μυθοπλασία, 5 κλασικά βιβλία που δεν έχουν γίνει ακόμη ταινίες και το ιδανικό καστ τους, ο Ted Nasmith είναι ο Bob Ross της Μέσης Γης, βαμπιρικοί μύθοι από ολόκληρο τον κόσμο, τι συμβαίνει όταν ένας πολύ μικρός εκδοτικός κερδίζει το Pulitzer Prize, όμορφες εικονογραφήσεις για τα έργα του Edgar Allan Poe και ένα quiz για τον συγγραφέα, η νέα γενιά Αυστραλών συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας, για την Deborah Harkness και την ‘All Souls’ τριλογία της, πώς ήταν η Virginia Woolf ως παιδί.