ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v126: Πέντε συμβουλές για όσους δεν μπορούν να διαβάσουν βιβλία

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Με φρέσκες κυκλοφορίες, με οργανωμένες προσπάθειες από Έλληνες bookbloggers, συμβουλές για reader’s block, μια νέα σειρά βιβλίων από τη Faber & Faber και τη συνέχεια της παρουσίασής μας των σημαντικότερων λογοτεχνικών βραβείων το Βιβλιοφαγικό mashup είναι μαζί σας και αυτή την εβδομάδα!

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Μάριος ρωτά, “Μετά από 32 χρόνια καθημερινής ανάγνωσης βιβλίων, σε εμμονικό βαθμό (ακόμα και αν δεν είχα κάποιο καινούριο διαθέσιμο ή χρήματα για αγορά, πολύ ευχαρίστως ξαναδιάβαζα κάποιο παλαιότερο) ξαφνικά σταμάτησα απότομα χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω και αυτό κρατάει πλέον 4 χρόνια που δεν λέω να ανοίξω βιβλίο και να το ξεκινήσω παρόλο που έχω αγοράσει πάνω από 10 “ενδιαφέροντα”. Δεν τελείωσα καν εκείνο που διάβαζα τότε. Κάποιες σκέψεις και προτροπές;

Φίλε Μάριε, καταρχάς να πω πως δε βλέπω το θέμα της ερώτησής σου ως πρόβλημα, αλλά ως ευκαιρία. Ξέρω πως πολλές φορές αντιμετωπίζουμε το reader’s block ως κενό, ως λάθος, ως κάτι που ελπίζουμε να διορθωθεί. Ας το σκεφτούμε όμως λιγάκι αυτό.

Η ανάγνωση βιβλίων είναι μια ενασχόληση όπως άλλες. Μας προσφέρει ψυχαγωγία, εμπειρίες, εικόνες. Μας δίνει γνώσεις και ευχαρίστηση. Όμως μπορεί να γίνει και κουραστική, απαιτεί μερικές φορές πολλά από εμάς και σε κάποιες περιπτώσεις μας φτάνει στο σημείο να χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα.

Φυσικά πολλά άλλα στοιχεία παίζουν το ρόλο τους. Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι ας πούμε κάτι που επηρεάζει σημαντικά εμένα. Η διάθεση και η ψυχολογική κατάσταση είναι κάτι που διαταράσσει τη σχέση πολλών με τα βιβλία. Ο αριθμός των βιβλιόφιλων στο άμεσο περιβάλλον μας είναι ένα δεδομένο που αλλάζει τη διάθεση αρκετών αναγνωστών.

Μετά από 32 χρόνια εντατικής φιλαναγνωσίας, είναι λογικό να χρειάζεσαι λοιπόν ένα διάστημα μακριά από τα βιβλία, ακόμη κι αν οι λόγοι που αυτό συμβαίνει δεν είναι άμεσα εμφανείς. Τα 4 χρόνια όμως αποχής είναι αρκετό διάστημα για να δημιουργήσουν έναν νέο αναγνώστη που λίγη σχέση θα έχει, ίσως, με τον παλιό.

Το γεγονός πως διαβάζεις μια βιβλιοφιλική στήλη όπως το mashup σημαίνει πως το ενδιαφέρον για τα βιβλία υπάρχει, είναι εκεί. Χρειάζεται απλά να το φέρεις ξανά στην επιφάνεια.

Λίγες σκέψεις που πιθανά θα σε βοηθήσουν για το επόμενο αναγνωστικό σου βήμα:

  • Ξέχασε όσα ήξερες για τα αναγνωστικά σου γούστα. Είσαι πια διαφορετικός άνθρωπος και μετά από 4 χρόνια είναι πιθανό να έχουν αλλάξει τα πάντα.

  • Δοκίμασε πράγματα που δεν είχες δοκιμάσει ποτέ. Επέλεξε ένα υπερηρωικό κόμικ, ένα έμμετρο μυθιστόρημα, μια true crime ιστορία ή, αν έχεις τη δυνατότητα, ένα έργο από νεότερο είδος όπως η solarpunk λογοτεχνία ή τα Κινεζικά Wuxia. Στην προσπάθεια να κάνεις jump start το ενδιαφέρον σου για την ανάγνωση, πειραματίσου όσο περισσότερο μπορείς.

  • Βρες άλλους ανθρώπους που διαβάζουν. Τα social media και η επαφή με αναγνώστες μέσω αυτών είναι μια καλή αρχή, αλλά και οι λέσχες ανάγνωσης μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν να πιάσεις και να ολοκληρώσεις το πρώτο σου βιβλίο μετά από καιρό. Πρόσεξε όμως, το θέμα δεν είναι να σου γίνει άγχος η ανάγνωση και ίσως και τα 2 αυτά παραδείγματα να είναι ζημιογόνα λόγω υπερφόρτωσης.

  • Πέρνα ένα Σάββατο κάνοντας βόλτα σε βιβλιοπωλεία. Πάρε παρέα μαζί σου και συζητήστε για συγγραφείς, βιβλία, τα εξώφυλλα. Ανταλλάξτε εμπειρίες που σχετίζονται με τα βιβλία. Συνέδεσε από την αρχή την ανάγνωση ως μια κοινωνική και όχι ως μια μοναχική δραστηριότητα. Δε χρειάζεται να αγοράσεις κάτι για να δικαιολογήσεις τη βόλτα, ξεφύλλισε τα βιβλία και μίλα για τις ιστορίες των 32 χρόνων ανάγνωσης μαζί με άλλους ανθρώπους που θα το εκτιμήσουν.

  • Χάρισε τα βιβλία που δε θέλεις πια. Κάνε χώρο, διανοητικά και πρακτικά, στις νέες ιστορίες που σίγουρα θα σε συναντήσουν στο αναγνωστικό σου μέλλον.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

6 νέα βιβλία μας περιμένουν σήμερα στα ράφια των βιβλιοπωλείων, ας τα δούμε εδώ παρακάτω ένα ένα κι ας αποφασίσουμε μαζί ποιο (ή ποια!) από όλα θα διαλέξουμε.


Σίγουρα ανάμεσα στις σημαντικότερες εκδόσεις του πρώτου μισού της χρονιάς βρίσκονται και τα 2 νέα μυθιστορήματα που μας φέρνουν αυτή την εβδομάδα οι Εκδόσεις Gutenberg. Άλλωστε ‘Ο γαλατάς’ (‘Milkman’, 2018) της Anna Burns έχει κερδίσει το τελευταίο Man Booker Prize και το ‘Περίγραμμα’ (‘Outline’, 2014) της Rachel Cusk θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα έργα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας του 21ου αιώνα.

Ο ‘Γαλατάς’ της Burns είναι ένα πειραματικό βιβλίο που μιλά για τις Ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα από την οπτική γωνία μιας νεαρής γυναίκας, ένα μυθιστόρημα που ασχολείται με τη δύναμη της κοινωνικής πίεσης και του κουτσομπολιού. Όταν ο αρχηγός μιας παραστρατιωτικής ομάδας θα πλησιάσει επίμονα τη 18χρονη κοπέλα, εκείνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σιγουριά της κοινότητας πως βρίσκεται σε σχέση μαζί του.

Στο ‘Περίγραμμα’ η Cusk μας παρουσιάζει το περίγραμμα μιας γυναίκας, μέσα από τις συζητήσεις με άλλους ανθρώπους και τις ιστορίες που έχουν να της διηγηθούν, στη διάρκεια του ταξιδιού της προς την Αθήνα για ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Μέσα από τις αφηγήσεις των άλλων και τις λίγες δικές της αντιδράσεις, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει βήμα βήμα την πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι της τριλογίας της Cusk, με τα επόμενα δύο να ακολουθούν και στα ελληνικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Συνεχίζουμε με τις Εκδόσεις Οξύ, που μας φέρνουν επιτέλους στα ελληνικά το ‘Bird Box’ (2014) του Josh Malerman, γνωστό πια από την κινηματογραφική του μεταφορά στο Netflix.

Οι άνθρωποι ξεκινούν να βλέπουν κάτι τρομερό. Κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό το κάτι ή από που ήρθε, αφού αμέσως μόλις το δουν οδηγούνται στην τρέλα, στη βία και τελικά στην αυτοκτονία. 5 χρόνια μετά την καταστροφή, η Malorie ζει με τα 2 της παιδιά σε ένα απομονωμένο σπίτι δίπλα στο ποτάμι. Τώρα που το αγόρι και το κορίτσι έχουν μεγαλώσει, είναι καιρός να φύγουν για κάποιο πιο ασφαλές μέρος. Το ταξίδι όμως μοιάζει ακατόρθωτο: Με μια βάρκα στο ποτάμι, με δεμένα μάτια και μόνο τα εκπαιδευμένα αυτιά των παιδιών για οδηγό.

Αυτό ήταν το ντεμπούτο του συγγραφέα, ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της speculative κοινότητας την τελευταία δεκαετία. Φυσικά η δημοφιλία του ‘Bird Box’ έχει εκτιναχθεί μετά την ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί η Sandra Bullock. Ο Malerman μάλιστα ετοιμάζει το sequel του βιβλίου, το οποίο θα έχει τον τίτλο ‘Malorie’ και για το οποίο θα μιλήσουμε σε μερικούς μήνες.


Από το Οξύ έχουμε και το ‘Ή μη βλάπτειν’ (‘Do No Harm’, 2014) του Henry Marsh, ένα βιβλίο που μιλά για το τι σημαίνει να είναι κανείς νευροχειρούργος, μέσα από την εξιστόρηση της καριέρας και των σημαντικότερων επεμβάσεων του γιατρού Marsh. Με γλώσσα απλή και γεμάτο ένταση, το έργο μας δίνει πρόσβαση στο μυαλό ενός πρωτοπόρου νευροχειρούργου.

Ακόμα, από τον εκδοτικό μας έρχεται ο πρώτος τόμος από τα Άπαντα του H.P. Lovecraft, που περιέχει τρία από τα γνωστότερα έργα του συγγραφέα, ‘Το κάλεσμα του Κθούλου’, ‘Η μουσική του Έριχ Ζαν’ και ‘Το μοντέλο του Πίκμαν’.


Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και το ‘Αιώνιες γυναίκες’ (‘The Last Neanderthal’, 2017) της Claire Cameron, ένα βιβλίο που ξεχωρίσαμε από όταν πρωτοκυκλοφόρησε και μας φέρνουν οι Floral Books, το μικρό εκδοτικό αδερφάκι των Εκδόσεων Οξύ.

Το μυθιστόρημα της Cameron είναι μια ιστορία που ενώνει 2 γυναίκες που βρίσκονται 40,000 χρόνια μακριά. Το Κορίτσι, τη μεγαλύτερη κόρη της τελευταίας οικογένειας Νεάντερταλ και τη Ρόουζ, μια αρχαιολόγο που συμμετέχει σε μια ανασκαφή ερειπίων των Νεάντερταλ καθώς είναι έγκυος.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με το νέο βιβλίο της Laila Lalami να ξεχωρίζει άμεσα ανάμεσα στα υπόλοιπα, οι 5 πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές μας από τις Αμερικανικές εκδόσεις της περασμένης εβδομάδας είναι σίγουρο πως θα καλύψουν όλα τα γούστα.


The Other Americans’ της Laila Lalami, με τη συγγραφέα να επιστρέφει με αυτό το μυθιστόρημα που εκκινεί με το θάνατο του Μαροκινού μετανάστη Driss Guerraoui σε έναν αυτοκινητόδρομο της Καλιφόρνια από ένα αυτοκίνητο που τρέχει με υπερβολική ταχύτητα και συνεχίζει ακολουθώντας τους χαρακτήρες που ενώνονται και επηρεάζονται από το θάνατό του, ανάμεσα σε αυτούς και την κόρη, τη σύζυγο και τον παράνομο μετανάστη που ήταν μάρτυρας στο ατύχημα.

A Memory Called Empire’ της Arkady Martine, μια ιστορία που ξεκινά καθώς η διαγαλαξιακή πρέσβης Mahit Dzmare φτάνει στη νέα της θέση και μαθαίνει πως ο προκάτοχός της έχει πεθάνει σε ένα “ατύχημα” που σίγουρα μοιάζει με δολοφονία που έχει συγκαλυφθεί, με την ίδια να προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς έχει συμβεί πριν βρεθεί και η ίδια νεκρή.

Sing to It’ της Amy Hempel, μια συλλογή 15 διηγημάτων που μεταξύ άλλων μας γνωρίζει μια περιφρονημένη σύζυγο που εξετάζει την παράνομη σχέση του συζύγου της, μια γυναίκα που συμφιλιώνεται με μια επιλογή που έκανε όταν ήταν νεαρή και μια εθελόντρια σε ένα καταφύγιο αδέσποτων που νιώθει περισσότερο κοντά στα σκυλιά από ό,τι με τους ανθρώπους.

Cheer Up, Mr. Widdicombe’ του Evan James, ένα από τα ντεμπούτα του 2019, το κωμικό μυθιστόρημα του James μιλά για μια εκκεντρική οικογένεια που μετακομίζει για το καλοκαίρι στο νέο εξοχικό της, αυτό όπου θα γίνει το επίκεντρο ξεκαρδιστικών και παράλογων γεγονότων μεταξύ των μελών της, των φίλων τους και του πλήθους των νέων γνωριμιών τους.

Once & Future’ των Amy Rose Capetta και Cori McCarthy, ένα μυθιστόρημα φανταστικού που ανατρέπει το φύλο στην ιστορία του Βασιλιά Αρθούρου καθώς η Ari Helix, μια νεαρή γυναίκα, αποκαλύπτεται πως είναι η μετενσάρκωση του μυθικού ηγέτη.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ BOOKBLOGGERS ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

Ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ μόλις ξεκίνησε στην ελληνική βιβλιοφιλική κοινότητα: Να σας γνωρίσω τους Greek Book Reviewers.

Το Greek Book Reviewers είναι ένας aggregator κριτικών για βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που έχουν γραφτεί από διάφορους bookbloggers στα βιβλιοφιλικά τους blogs. Με σκοπό τον εμπλουτισμό της συζήτησης γύρω από τα λιγότερο προβεβλημένα βιβλία Ελλήνων δημιουργών, το GBR είναι εδώ για να βοηθήσει τον αναγνώστη να επιλέξει έργα που έχουν διαβάσει οι bookbloggers.


 

Μπορείτε να ψάξετε λογοτεχνικά είδη ή ονόματα συγγραφέων και να μάθετε την άποψη των αναγνωστών που φιλοξενούνται στο GBR. To site συνεχώς εμπλουτίζεται με νέο υλικό, ενώ κάθε ενεργός bookblogger μπορεί να συμμετάσχει εύκολα στην προσπάθεια. Κάτω από τη σκεπή του GBR μαζεύονται αυτή τη στιγμή 10 bookbloggers, ενώ είναι σίγουρο πως ο αριθμός θα συνεχίσει να μεγαλώνει καθώς το πρότζεκτ γίνεται όλο και πιο γνωστό στους βιβλιοφιλικούς κύκλους.

Ψάχνετε λοιπόν ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο σας; Οι Greek Book Reviewers είναι εδώ για να σας βοηθήσουν.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

Συνεχίζουμε το μεγάλο αφιέρωμα της στήλης στα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία του κόσμου και περνάμε σήμερα σε μια ακόμη μεγάλη κατηγορία, τα βραβεία που ασχολούνται με τα βιβλία που κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες γλώσσες κάθε χρόνο.


Λογοτεχνικά βραβεία που αφορούν εκδόσεις με κοινό παρονομαστή τη γλώσσα

Booker Prize

Πότε: Κάθε χρόνο, από το 1969

Τι είναι: Απονέμεται στο καλύτερο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα από αγγλόφωνο συγγραφέα μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Μέχρι και το 2013 αφορούσε αποκλειστικά σε μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, αλλά πλέον συμπεριλαμβάνεται σε αυτό ολόκληρος ο αγγλόφωνος κόσμος

Τελευταία βράβευση: Στη Βορειοιρλανδή Anna Burns (2018) για το ‘Milkman’. Κυκλοφορεί στα ελληνικά (όπως είπαμε και παραπάνω) από τις Εκδόσεις Gutenberg με τον τίτλο ‘Ο γαλατάς’

Booker International Prize

Πότε: Κάθε χρόνο, από το 2016. Αν και το βραβείο ξεκίνησε το 2005, αφορούσε το συνολικό έργο συγγραφέα που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και απονεμόταν κάθε 2 χρόνια

Τι είναι: Απονέμεται στο καλύτερο βιβλίο που έχει μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Είναι έτσι το πιο διάσημο και σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο που αφορά (και) μεταφραστές

Τελευταία βράβευση: Στη Πολωνή συγγραφέα Olga Tokarczuk και την Αμερικανίδα μεταφράστρια Jennifer Croft (2018) για το ‘Flights


International Dublin Literary Award

Πότε: Κάθε χρόνο, από το 1996

Τι είναι: Απονέμεται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου στο καλύτερο μυθιστόρημα που έχει γραφτεί ή μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. Κάθε χρόνο 400 βιβλιοθήκες από 177 χώρες προτείνουν βιβλία που έχουν εκδοθεί 2 χρόνια πριν (αν έχουν γραφτεί στα αγγλικά) ή από 2 μέχρι 6 χρόνια πριν (αν πρόκειται για μεταφράσεις). Ακούγεται περίπλοκο αλλά δεν είναι τόσο

Τελευταία βράβευση: Στον Ιρλανδό Mike McCormack (2018) για το ‘Solar Bones’. Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Αντίποδες με τον τίτλο ‘Κόκαλα από ήλιο’

International Prize for Arabic Fiction

Πότε: Κάθε χρόνο, από το 2008

Τι είναι: Το πρώτο από τα δύο γνωστότερα βραβεία της αραβικής λογοτεχνίας απονέμεται στο καλύτερο πεζό έργο της περασμένης χρονιάς που γράφεται στην αραβική γλώσσα. Το βραβείο βασίζεται στο Booker Prize και σκοπός του είναι η αναγνώριση και η προώθηση της σύγχρονης αραβικής λογοτεχνίας.

Τελευταία βράβευση: Στον Ιορδανό Ibrahim Nasrallah (2018) για το ‘The Second War of the Dog

Naguib Mahfouz Medal

Πότε: Κάθε χρόνο, από το 1996

Τι είναι: Το έτερο μεγάλο βραβείο της αραβικής γλώσσας. Απονέμεται την ημέρα των γενεθλίων του Νομπελίστα Naguib Mahfouz στο καλύτερο μυθιστόρημα της προηγούμενης χρονιάς που δεν είναι ήδη διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα. Στη συνέχεια, το βιβλίο μεταφράζεται στα αγγλικά και εκδίδεται από τον AUC Press, τον μεγαλύτερο αγγλόφωνο εκδοτικό της Μέσης Ανατολής.

Τελευταία βράβευση: Στην Omaima Al-Khamis από τη Σαουδική Αραβία (2018) για το ‘Voyage of the Cranes in the Cities of Agate


Alfaguara Prize

Πότε: Κάθε χρόνο, από το 1998. Απονεμήθηκε και μεταξύ 1965 και 1972, απλά μετά υποθέτω το ξέχασαν για 25 χρόνια

Τι είναι: Ένα από τα σπουδαιότερα βραβεία της ισπανικής γλώσσας, έχει το όνομα του εκδοτικού Alfaguara, μέλος του εκδοτικού κολοσσού Random Public House. Απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο βιβλίο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Τελευταία βράβευση: Στον Jorge Volpi από το Μεξικό (2018) για το ‘Una novela criminal

Best Translated Book Award

Πότε: Κάθε χρόνο, από το 2008

Τι είναι: Απονέμεται στην καλύτερη μετάφραση στα αγγλικά βιβλίου ποίησης και βιβλίου πεζογραφίας που έχει εκδοθεί μέσα στην προηγούμενη χρονιά στην Αμερική. Η δημοφιλία του βραβείου αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Τη διοργάνωση έχει το ονλάιν λογοτεχνικό περιοδικό Three Percent του εκδοτικού του Πανεπιστημίου του Rochester, που ασχολείται με μεταφράσεις ξενόγλωσσων βιβλίων.

Τελευταία βράβευση: Στον Αργεντινό συγγραφέα Rodrigo Fresán και τον Αμερικανό μεταφραστή Will Vanderhyden (2018, πεζογραφία) για το ‘The Invented Part’ και στην Ελληνίδα ποιήτρια Ελένη Βακαλό και την Αμερικανίδα μεταφράστρια Karen Emmerich (2018, ποίηση) για το ‘Before Lyricism’. Το έργο της Βακαλό που περιλαμβάνεται στο ‘Before Lyricism’ μπορείτε να το βρείτε στα ελληνικά ως κομμάτι της συλλογής ‘Το άλλο του πράγματος’ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νεφέλη

AND NOW, THIS

Με αυτό το doodle τίμησε την περασμένη Τρίτη το Google την επέτειο των γενεθλίων της Sanmao, μιας συγγραφέα από την Ταϊβάν που ενέπνευσε γενιές γυναικών από την Κίνα μέσα από τα γραπτά της και τη ζωή της.

Μάθετε περισσότερα για τη Sanmao.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Εσείς φωτογραφίζετε τα βιβλία σας; Τα ανεβάζετε στο Instagram; Ξέρετε πως αν προσθέσετε το χάσταγκ #instavivlio στην περιγραφή της φωτογραφίας σας μπορεί να τη δείτε την επόμενη Δευτέρα στο Βιβλιοφαγικό mashup; Τα λέμε την επόμενη φορά λοιπόν!

ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ FABER & FABER

Δε θα πω πολλά σε αυτό το κομμάτι της σημερινής στήλης. Δε χρειάζεται. Απλά θα σας πω πως η Faber & Faber, ένας από τους πιο ιστορικούς εκδοτικούς οίκους της Μεγάλης Βρετανίας, γιορτάζει φέτος τα 90 της χρόνια με μερικές εκδόσεις που σίγουρα θα ενδιαφέρουν όσους αγαπούν τις φθηνές και καλαίσθητες σειρές βιβλίων όπως τα Little Black Classics της Penguin.

Τα Faber Stories παρουσιάζουν σπουδαία διηγήματα από μια μεγάλη γκάμα λογοτεχνικών ειδών και συγγραφέων (όπως οι Sally Rooney, Kazuo Ishiguro, P.D. James, Edna O’Brien, Brian Aldiss και άλλοι), κοστίζουν μόλις £3.50 το καθένα και όπως θα δείτε είναι π α ν έ μ ο ρ φ α.

*Πετάει χρήματα στην οθόνη*

RANDOM LINKS

1,300 συγγραφείς στηρίζουν την έκκληση των υπαλλήλων της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstones για βιώσιμους μισθούς και η κριτική του Guardian για το γεγονός, ας δώσουμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Dril, η σάπια πλευρά των αυτοεκδόσεων, πώς τα σύγχρονα απομνημονεύματα για τον καρκίνο αναδιαμορφώνουν τη θλίψη, το ξεσήκωμα των συγγραφέων-ρομπότ, πώς η κλασική γοτθική λογοτεχνία οδήγησε στα ψυχολογικά θρίλερ του σήμερα, γλυκόπικρη απόλαυση των άδειων βιβλιοθηκών, για το χιούμορ στην ποίηση, το νέο ρεκόρ για τις γρηγορότερες πωλήσεις ενός nonfiction βιβλίου στη Βρετανία το έχει ένα αδυνατιστικό βιβλίο μαγειρικής, αναφορά από το Φεστιβάλ Φαγώσιμου Βιβλίου, τι μπορούν να μας διδάξουν οι ταινίες για τη συγγραφή, σε ένα γεύμα εμπνευσμένο από το τελευταίο βιβλίο του Marlon James, προς τιμήν των δημόσιων βιβλιοθηκών, μια γνωριμία με την πρωτοπόρο της επιστημονικής φαντασίας Clare Winger Harris, πώς η κάλυψη των media υπονομεύει τις γυναίκες συγγραφείς, ήταν τελικά ο Kurt Vonnegut ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, για την Toni Morrison και τη δυσκολία των μαύρων γυναικών, τι άφησε ο William Shakespeare έξω από τα βιβλία του, τα young adult βιβλία δεν ανήκουν στο ίδιο είδος, πέρα από την καμπύλη της αφήγησης, γιατί τα παιδιά σταματούν να διαβάζουν για ευχαρίστηση στα 9 τους χρόνια, μια πρώτη έκδοση του Harry Potter πωλήθηκε προς $90,000, γράφοντας ένα μυθιστορηματικό μακελειό ενώ ένα πραγματικό συμβαίνει στη γειτονιά σου, 5 λόγοι που ένας συγγραφέας θα ήθελε να μετακομίσει στο Λονδίνο, στο πάρτι των 100ων γενεθλίων του Lawrence Ferlinghetti, ποιος γράφει πραγματικά τις αφηγήσεις μας, βρίσκοντας μια φωνή για τους μιγάδες χαρακτήρες των μυστηρίων, εύχομαι να μην ήμουν γρήγορος αναγνώστης, πώς τα είδη των γουέστερν και νουάρ διαμόρφωσαν την μεταπολεμική Αμερικανική κουλτούρα, για τη Ρουμάνικη αστυνομική λογοτεχνία.

Exit mobile version