Βιβλιοφαγικό mashup v15: Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
- 19 ΣΕΠ 2016
Αρχίζουμε να αλλάζουμε ταχύτητες, αφού η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν γεμάτη σημαντικά βιβλιοσχετικά νέα και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Έχουμε να συζητήσουμε και νέες κυκλοφορίες από Αμερική, εν αναμονή των δικών μας σημαντικών βιβλίων που θα βρεθούν σύντομα στα ράφια των βιβλιοπωλείων (και στα δικά μας ράφια βέβαια), αλλά να πούμε και για Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου, υποψηφιότητες βραβείων, επετείους διάσημων συγγραφέων, βιβλιοπωλεία που κλείνουν, συγγραφείς που σκοτώνουν άλλους συγγραφείς και, φυσικά, πολλά links.
Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στο σημαντικότερο νέο της εβδομάδας για τη χώρα μας, η UNESCO επέλεξε την Αθήνα για Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του 2018.
Η ισχυρή υποψηφιότητα της Αθήνας, που θα διοργανώσει φεστιβάλ, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και μια σειρά δράσεων που θα τονίσουν την παρουσία της ανάγνωσης στην καθημερινότητα της πόλης και θα ενισχύσουν την πρόσβαση των κατοίκων της στα βιβλία, ξεχώρισε ανάμεσα στον αριθμό ρεκόρ των υποψηφιοτήτων και έδωσε τον τίτλο στην πρωτεύουσα.
Επίσημα το έτος για την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου ξεκινά στη World Book Day που γιορτάζεται στις 23 Απριλίου και ολοκληρώνεται ακριβώς 1 χρόνο μετά. Καλή ευκαιρία για την Αθήνα να ρίξει φως στα βιβλία, στηρίζουμε.
Ο θεσμός ξεκίνησε το 2001 από τη Μαδρίτη και φέτος την τιμή έχει το Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η Αθήνα θα πάρει τη σκυτάλη από το Κονακρί της Γουινέας που θα γίνει Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2017.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
8 νέες κυκλοφορίες σήμερα, για τις οποίες θα πούμε (το μάθατε τώρα) από 2 λόγια μόνο, έτσι για να σας ιντριγκάρουμε.
‘Jerusalem’ του Alan Moore, το τεράστιο, 1280 σελίδων, μυθιστόρημα του θρύλου των κόμικς, μια μυθολογία που ξεκινά από το Northampton, πόλη που γεννήθηκε ο συγγραφέας, μιλά για το πριν, το τώρα και το μετά της, μέσα από την εξερεύνηση της ζωής μετά το θάνατο, εκεί που οι διαστάσεις είναι διαφορετικές και οι νεκροί μπορούν να μετακινούνται μέσα στο χρόνο. Μπερδευτήκατε; Λογικό, το ‘Jerusalem’ απλά δεν περιγράφεται. Σίγουρα ανάμεσα στα εκδοτικά γεγονότα της χρονιάς.
‘Every Kind of Wanting’ της Gina Frangello, για 4 ζευγάρια του Σικάγο που μπλέκονται σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν και να μεγαλώσουν ένα μωρό μαζί, σε ένα βιβλίο που μιλά για τη νέα Αμερικανική οικογένεια. ‘Little Nothing’ της Marisa Silver, η ιστορία της Pavla, ένα παιδί που περιφρονείται για τη σωματική της παραμόρφωση και ζει σε μια ανώνυμη χώρα στο γύρισμα του 20ου αιώνα, που απορρίπτεται από την οικογένεια της, καθώς και του Danilo, ενός νεαρού άντρα που είναι ερωτευμένος με την Pavla. ‘Commonwealth’ της Ann Patchett, μυθιστόρημα που ξεκινά από το ’60 και εκτείνεται σε 5 δεκαετίες, αφηγούμενο την ιστορία 4 γονιών και 6 παιδιών που έρχονται αντιμέτωποι με διαζύγια και γάμους που θα σπάσουν και θα επανενώσουν την οικογένεια, τις ζωές και την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο.
‘Loner’ του Teddy Wayne, για τον David, ταλαντούχο πρωτοετή φοιτητή του Χάρβαρντ, που αποκτά μια επικίνδυνη εμμονή για μια εντυπωσιακή συμφοιτήτρια του. ‘Intimations’ της Alexandra Kleeman, μια συλλογή 12 διηγημάτων που μιλούν με παράξενο τρόπο για τη γέννηση και το θάνατο, από μια συγγραφέα που έχει συγκριθεί με τους Don DeLillo και Thomas Pynchon. ‘Shelter in Place’ του Alexander Maksik, όπου η ζωή του 21χρονου Joe εκρήγνυται όταν ξεκινά να νιώθει τα συμπτώματα διπολικής διαταραχής και λίγο αργότερα η μητέρα του σκοτώνει με ένα σφυρί έναν άντρα που δεν είχε συναντήσει ποτέ. ‘Black Wave’ της Michelle Tea, ένα υβρίδιο δυστοπικών απομνημονευμάτων και μυθοπλασίας, για το ταξίδι της συγγραφέως το 1999 από το Σαν Φρανσίσκο στο Λος Άντζελες, λίγο πριν ανακοινωθεί πως ο κόσμος θα τελειώσει σε 1 χρόνο και η Michelle τα φτιάξει με τον Matt Dillon.
ΑΝ Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΗΤΑΝ ΚΩΜΩΔΙΑ
Σίγουρα έχετε δει τις ταινίες του Χάρι Πότερ. Πως θα ήταν όμως αν ο Χάρι και το παρεάκι του πρωταγωνιστούσαν σε sitcom της Αμερικανικής τηλεόραση στη δεκαετία του ’90; Να, έτσι.
Εγώ αυτό το πράγμα θα το έβλεπα άνετα, δηλαδή τι, το ‘Everybody Loves Raymond’1 καλύτερο ήταν; Στο “INTRODUCING… Dobby as himself” χειροκρότησα, δεν το κρύβω.
MAN BOOKER PRIZE 2016
Με το πιο δυνατό όνομα της longlist, τον J.M. Coetzee, να μένει εκτός των τελικών υποψηφιοτήτων της shortlist, το Man Booker Prize ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες τα 6 βιβλία που θα διεκδικήσουν το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της αγγλικής γλώσσας.
Οι 6 υποψήφιοι είναι:
– ‘The Sellout’ του Paul Beatty, η σάτιρα για την απομονωμένη ανατροφή ενός νεαρού άντρα και τη φυλετική δίκη του που τον στέλνει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
– ‘Hot Milk’ της Deborah Levy, για το ταξίδι της Sophia μαζί με την άρρωστη μητέρα της σε ένα γιατρό με παράξενες μεθόδους και την αξία του πειραματισμού με τη ζωή.
– ‘His Bloody Project’ του Graeme Macrae Burnet, που μιλά για έναν τριπλό φόνο που γίνεται το 1849 και τη σύλληψη του Roderick Macrae. Τι όμως οδήγησε τον Macrae στο έγκλημα;
– ‘Eileen’ της Ottessa Moshfegh, το μυστήριο ενός παράξενου εγκλήματος στο οποίο οδηγείται μια μοναχική γυναίκα που δουλεύει σε μια φυλακή έξω από τη Βοστώνη στις αρχές των 60s.
– ‘All That Man Is’ του David Szalay, όπου 9 άντρες, ο καθένας σε διαφορετική φάση της ζωής του, προσπαθούν να κατανοήσουν τι σημαίνει το να είσαι ζωντανός στο τώρα.
– ‘Do Not Say We Have Nothing’ της Madeleine Thien, μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Κίνα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν το 1989.
Φαβορί στα betατζίδικα εμφανίζεται η Levy (η οποία είναι και η μόνη που έχει ξαναβρεθεί σε shortlist του Man Booker) αλλά θα ποντάρω στον Beatty, το βιβλίο του οποίου έχει σίγουρα προκαλέσει το μεγαλύτερο θόρυβο από τα 6. Η απονομή θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου και ο νικητής θα κάνει δικές του £50,000 και θα διαδεχτεί τον περσινό νικητή Marlon James.
AND NOW, THIS
Αυτό εδώ είναι ένα πανό που ανεβάσαν στον τελευταίο αγώνα της ομάδας τους οι οπαδοί των Portland Thorns FC, ομάδας της National Women’s Soccer League, του Αμερικανικού πρωταθλήματος γυναικείου ποδοσφαίρου δηλαδή.
Για την ιστορία να πούμε πως η ομάδα νίκησε 3-2 τη Western New York Flash και έτσι, 1 αγώνα πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στα playoffs και βρίσκονται ασφαλείς στη δεύτερη θέση, με την απόσταση από την πρώτη Washington Spirit να βρίσκεται στον 1 μόλις βαθμό.
Μεγάλη αγωνία για το φινάλε, αγαπάμε τις Thorns.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ
Το τελευταίο από τα βιβλιοπωλεία της ιστορικής αλυσίδας βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκης ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες το οριστικό του κλείσιμο. Έχουν γραφτεί πολλά αυτή την εβδομάδα για το τέλος ενός χώρου βιβλίου, που σε πολλούς θυμίζει τα ξεκινήματα τους σαν αναγνώστες, και υπήρξαν αρκετοί εκείνοι που στεναχωρήθηκαν για το κλείσιμο.
Η ανακοίνωση της ιδιοκτησίας του Ελευθερουδάκη έπλεξε την αφήγηση του “κλείσαμε γιατί κρίση και αβέβαιο επιχειρηματικό μέλλον στην Ελλάδα” και αρκετοί μίλησαν για θάνατο του πολιτισμού. Τα γεγονότα βέβαια ήταν λίγο διαφορετικά και οι αναγνώστες γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως τα ίδια τα βιβλιοπωλεία του Ελευθερουδάκη ήταν για χρόνια τα πιο ακριβά, απρόσωπα, ψυχρά, γεμάτα προσωπικό που δεν είχε ιδέα από το τι συμβαίνει στα ράφια, βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα. Η επιχείρηση έκλεισε γιατί έδιωξε τον κόσμο, ακόμη και αυτούς που την αγαπούσαν, με τις δικές της επιλογές.
Όχι, δεν έριξα δάκρυα για τον Ελευθερουδάκη. Θα ρίξω για εκείνα τα βιβλιοπωλεία που τους άξιζε μια καλύτερη τύχη.
100 ΧΡΟΝΙΑ ROALD DAHL
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1916 γεννήθηκε ο αγαπημένος Roald Dahl. Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν γιορτάστηκαν στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο τα 100χρονα του και εδώ σας έχω μαζέψει τα σημαντικότερα που γράφτηκαν και συνέβησαν για τον συγγραφέα.
– Στο Cardiff, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Dahl, γιορτάσαν τα 100 χρόνια με ένα Γιγαντοροδάκινο που διέσχισε τους δρόμους της πόλης, tribute στο ‘James and the Giant Peach’.
– Το Γιγαντοροδάκινο ήταν μια μόνο από τις πάμπολλες εκδηλώσεις του Cardiff που τίμησε τον συγγραφέα με τη City of the Unexpected, μια διήμερη γιορτή/φεστιβάλ στους δρόμους της πόλης. Ο Guardian είχε ένα liveblogging για την 1η του μέρα, είναι πολύ ωραίο, μεταδίδει κλίμα, έχει βίντεο, φωτογραφίες, απ’ όλα.
– 6 νέες λέξεις, όπως τα Dahlesque και Scrumdiddlyumptious, προστέθηκαν στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, προς τιμήν του.
– Υπάρχει κι ένα λεξικό που περιέχει 8,000 λέξεις που δημιούργησε ο Dahl. Ορίστε 50 από αυτές.
– Πως ήταν πραγματικά ο Roald Dahl, κείμενο του Quartz που εξερευνά την προσωπικότητα του συγγραφέα, οι λέξεις της Independent για το αντισημιτικό παρελθόν του, το άρθρο του New Yorker για τα γράμματα του στη μητέρα του και το γιατί δε γλύκανε ποτέ τις ιστορίες του για παιδιά από το Signature.
– Το σπιτάκι που έφτιαξε για να γράφει τα βιβλία του ήταν μια αντιγραφή αυτού που είχε φτιάξει ο Dylan Thomas.
– Και μια τράπουλα ταρώ εμπνευσμένη από το Roadl Dahl, γιατί γιατί όχι.
ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ STEPHEN KING
Για τον James Patterson είχαμε ξαναμιλήσει πρόσφατα. Είναι ο συγγραφέας που έχει βγάλει τα περισσότερα λεφτά από κάθε άλλον τα τελευταία χρόνια.
Πριν λίγο καιρό ο Patterson ξεκίνησε μια νέα σειρά βιβλίων, τα BookShots, μικρές ιστορίες 150 ή λιγότερων σελίδων, νουβέλες δηλαδή σα να λέμε, που τις πουλά για $5. Θέλει με τα BookShots να πείσει να ασχοληθούν με τα βιβλία του (τα περισσότερα από τα οποία γράφουν άλλοι και ο ίδιος προσθέτει το όνομα του) όσοι δε διαβάζουν καθημερινά και δε θέλουν να επενδύσουν χρόνο και χρήμα στην ανάγνωση. Τα Bookshots λοιπόν είναι μικρότερα, φτηνότερα, διαθέσιμα σε κάθε μορφή και γεμάτα πλοκή, στα είδη του μυστηρίου και του ρομάντζου.
Ένα από τα Bookshots που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα ονομάζεται ‘The Murder of Stephen King’ και θα βγει στα βιβλιοπωλεία την 1η Νοεμβρίου. Δείτε την περιγραφή του και πείτε μου πως δε θα πουλήσει τρελά: “Stephen King is facing a nightmare. A stalker is reenacting the horrors from his novels. And he won’t stop until he kills the master of suspense himself–unless King puts him out of his Misery first.”
Περιμένω εναγωνίως το σχόλιο του ίδιου του King, που έχει ήδη ένα αντίτυπο του βιβλίου στα χέρια του, το οποίο ελπίζω να έρθει με τη μορφή ενός μυθιστορήματος 950 σελίδων.
ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ AGATHA
Για να γιορτάσουν τα 126α γενέθλια της Agatha Christie, τα Βρετανικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν μια σειρά 6 γραμματοσήμων που αφιερωμένα στα βιβλία της μεγάλης συγγραφέως. Η Μις Μαρπλ, ο Ηρακλής Πουαρό και οι υπόλοιποι χαρακτήρες των βιβλίων της θείας Αγκάθα θα ταξιδέψουν στα γράμματα της χώρας και περιέχουν κρυμμένα στοιχεία που αποκαλύπτονται με μεγενθυτικό φακό, υπεριώδες φως ή ζεσταίνοντας τα. Να βλέπω κόσμο να τρίβει τα γραμματόσημα, τέλεια θα περάσω.
RANDOM LINKS
Η Μεγάλη Βίβλος του Stephen King: Η αρχή και τα 70s, όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα νέα ebooks του Χάρι Πότερ, 3 γυναίκες στη Ρουμανία φτιάχνουν τον δικό τους εκδοτικό οίκο, πως να διαλέξετε τι να διαβάσετε όταν είστε άρρωστοι, επιστήμονες του MIT εφηύραν έναν τρόπο να διαβάζουν κλειστά βιβλία, 8 graphic novels που χρειάζεστε στα ράφια σας οπωσδήποτε, η Ursula K. Le Guin μιλά για το πως ξεκίνησε να γράφει, 16 βιβλία που ταιριάζουν άψογα με τα συνολάκια της New York Fashion Week, το ‘Gerald’s Game’ του Stephen King γίνεται ταινία, 5 συναρπαστικά λογοτεχνικά σκάνδαλα, οι γλοιώδεις τύποι στα εξώφυλλα των pulp μυθιστορημάτων ζωντανεύουν, τι σημαίνει ο Frankenstein για εμάς σήμερα, ένα infographic που εξηγεί τι κάνει έναν αναγνώστη να παρατήσει το βιβλίο του, 10 βιβλία με στοιχειωμένα σπίτια, sci-fi εξώφυλλα του Davis Meltzer από τη δεκαετία του ’70, βιβλιοθηκάριοι στο Portland προτείνουν βιβλία με έμπνευση τα τατουάζ των αναγνωστών, οι πραγματικοί Βρετανοί κατάσκοποι τα είχαν πάρει άσχημα με τον John le Carré, 10 πανέμορφα εξώφυλλα παιδικών βιβλίων της Βικτωριανής εποχής, οι βιβλιοθήκες της Ουάσινγκτον διοργανώνουν ένα τεράστιο κυνήγι θυσαυρού με κρυμμένα βιβλία σε ολόκληρη την πόλη, για τις μεταφορές βιβλίων που είναι καλύτερες από τα βιβλία και το ‘Carol’.
* Κεντρική φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson