Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v168: Γιατί υπάρχουν τόσοι σύλλογοι εκδοτών στην Ελλάδα;

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Με λογοτεχνικά ταξίδια και λογοτεχνικά βραβεία, με γελοιογραφίες και με συλλόγους εκδοτών, αλλά και με όλες τις αξιόλογες νέες κυκλοφορίες, το 168o mashup συνεχίζει να γεμίζει τις Τετάρτες σας με σελίδες και αναγνώσματα. Είτε είστε έτοιμοι, είτε όχι, ξεκινάμε!

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΔΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μιας και πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του ένας ιδιαίτερα μαχητικός σύλλογος εκδοτών στον ελληνικό χώρο του βιβλίου, σκέφτηκα πως θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσουμε για το πόσοι σύλλογοι εκδοτών υπάρχουν στην Ελλάδα. Ναι, δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), στον οποίο ανήκουν οι περισσότεροι μεγάλοι mainstream εκδοτικοί, όπως οι Πατάκης, Μεταίχμιο, Ψυχογιός, Καστανιώτης, Ίκαρος, Διόπτρα, Εστια, Κέδρος, Άγρα, Μίνωας, Bell, Παπαδόπουλος, Μελάνι και αρκετοί ακόμα. Αποτελεί σίγουρα τον ισχυρότερο σύλλογο εκδοτών αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
  • Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), που περιλαμβάνει πολλούς μικρομεσαίους εκδοτικούς, όπως οι Οξύ, Gutenberg, Anubis, Νεφέλη, Ωκεανίδα Opera, Αλεξάνδρεια, Polaris, Καλειδοσκόπιο και αρκετοί ακόμα. Ο σύλλογος διοργανώνει την Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο.
  • Ανεξάρτητος Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου (ΑΣΕΒ), ο νέος σύλλογος στον οποίο συμμετέχουν πολλοί μικρομεσαίοι εκδοτικοί, όπως οι Ποταμός, Τόπος, Οκτώ, Μωβ Σκίουρος, Κείμενα, Ύψιλον, Σμίλη και άλλοι.
  • Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ), ένας σύλλογος με αρκετή επιρροή, στον οποίο εντάσσονται οι εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων, όπως οι Τζιόλας, Πεδίο, Τραυλός, Νομική Βιβλιοθήκη και άλλοι.
  • Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), όπου ανήκουν εκδοτικοί όπως οι Νήσος και Ευρασία. Είναι ο πιο παλιός σύλλογος εκδοτών αφού λειτουργεί από το 1922 και ήταν αυτός που ξεκίνησε το 1978 τη γνωστή Γιορτή Βιβλίου του Πεδίου του Άρεως.
  • Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ), όπου ανήκουν εκδότες όπως ο Μπαρμπουνάκης και Ιδιωτική Έκδοση. Διοργανώνει το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τους παραπάνω, αξίζει να αναφέρω και τους Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Αθηνών Προαστίων (ΣΒΕΑΠ) και Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά (ΣΒΕΠ) που περιλαμβάνουν κυρίως βιβλιοχαρτοπωλεία και λίγους μικρούς εκδότες.

Τώρα αν κατά λάθος ξέχασα και κανέναν σύλλογο εκδοτών, να με συγχωρείτε. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι τόσο εύκολο να τους θυμάται κανείς όλους, ελπίζω όμως με την ίδρυση μιας Ένωσης Συλλόγων Εκδοτών (ΕΣΥΕ) να λυθεί κάποια στιγμή αυτό το πρόβλημα.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

 

Νέες Κυκλοφορίες
Με λίγα, σχετικά, φρέσκα βιβλία μας βρίσκει αυτή η εβδομάδα, μιας και η τελευταία εβδομάδα του μήνα είναι αυτή που θα μας φέρει τις περισσότερες νέες εκδόσεις από την έναρξη της καραντίνας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν έχουμε και σήμερα μερικούς αξιόλογους τίτλους, για τους οποίους θα μιλήσουμε ευθύς αμέσως.

Το έργο μιας σημαντικής Χιλιανής συγγραφέα των τελευταίων δεκαετιών, της Nona Fernández, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Gutenberg, με το ‘Space Invaders’ (2013), σε μετάφραση Κώστα Αθανασίου, μας γνωρίζει μια παρέα φίλων και συμμαθητών στο Σαντιάγο του 1980, που μαζεύονται για να παίξουν το βιντεοπαιχνίδι Space Invaders. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η δεκάχρονη Εστρέγια, κόρη ενός στελέχους της κυβέρνησης Πινοσέτ, η οποία θα εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες λίγο καιρό αργότερα. Πολλά χρόνια μετά, οι αναμνήσεις των συμμαθητών της, ο καθημερινός φόβος της χούντας του Πινοσέτ και η απότομη ενηλικίωση όλων τους, έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στην ψυχή του καθενός από αυτούς. Τι ακριβώς συνέβη όμως στην Εστρέγια;

Στις Εκδόσεις Μεταίχμιο τώρα, η Σοφία Νικολαΐδου επιστρέφει, δυόμισι χρόνια μετά το ‘Στο τέλος νικάω εγώ’, με ένα ακόμη βιβλίο ντοκουμέντο. Στο ‘Χρυσό βραχιόλι’ μιλούν άνθρωποι που ήταν οι πρώτοι στην οικογένειά τους που πήραν πτυχίο, όπου διαφορετικές γενιές Ελλήνων μιλούν για το όνειρο των σπουδών και της άνετης ζωής, ένα όνειρο που ξεκινά από εκείνους που δεν έμαθαν ποτέ πολλά γράμματα, ένα όνειρο για ανθρώπους που έφυγαν από το χωριό και κυνήγησαν τη γνώση.

Νέες Κυκλοφορίες

Μαζί ο εκδοτικός μας φέρνει και το ιστορικό μυθιστόρημα ‘Ο Παριζιάνος’ (‘The Parisian’, 2019) της Isabella Hammad, σε μετάφραση Αναστασίας Δεληγιάννη. Το βιβλίο φωτίζει μια καθοριστική περίοδο της ιστορίας της Παλαιστίνης, μέτα από το ταξίδι και τους έρωτες ενός νεαρού άντρα, του Μιντχάτ Καμάλ, από τις σπουδές του στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι την επιστροφή του στην Παλαιστίνη στην αυγή της μάχης για την ανεξαρτησία.

Ο 12χρονος Ελάιτζα ζει εδώ και καιρό στο Δάσος της Μνήμης και η Ελίσα μόλις έχει φτάσει. Έχει απαχθεί και βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα κελάρι. Ο Ελάιτζα την επισκέπτεται και θέλει να γίνει φίλος της, αλλά εκείνη του ζητά να τη βοηθήσει να γυρίσει στη μητέρα της. Εκείνος όμως δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι τέτοιο, παρότι ξέρει τι συμβαίνει στα κορίτσια που έχουν βρεθεί στο Δάσος της Μνήμης. Καθώς η αστυνομία προσπαθεί να βρει την Ελίσα, εκείνη καταλαβαίνει πως ο Ελάιτζα είναι η μόνη της ελπίδα και θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο αγωνιώδες θρίλερ ‘Το δάσος της μνήμης’ (‘The Memory Wood’, 2020) του Sam Lloyd, που μας παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ.

ΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

Τουρισμός

Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία και αλλάξει τα πάντα στον κόσμο μας, οι εκδόσεις Penguin Random House προγραμμάτισαν το πρώτο τους λογοτεχνικό ταξίδι στον κόσμο.

Η σειρά ταξιδιών ονομάζεται Penguin Classics Voyages και σκοπό έχει να φέρει παθιασμένους αναγνώστες σε επαφή με την κουλτούρα όπου έδωσε στην ανθρωπότητα μερικά από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά έργα. Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν από το να ξεκινήσουν με την Ελλάδα του Ομήρου;

Το πρώτο Penguin Classics Voyage θα γινόταν όντως στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Πάτμο, εκεί όπου οι ταξιδιώτες της Penguin θα συνομιλούσαν για την Οδύσσεια και την Ιλιάδα, την τέχνη της συγγραφής, τις προκλήσεις της μετάφρασης κλασικών έργων και τη διαδικασία επιμέλειας και έκδοσης αυτών των λογοτεχνικών αριστουργημάτων, παρέα με την Beena Kamlani, επιμελήτρια των Viking και Penguin Books και την Elda Rotor, αντιπρόεδρο και εκδότρια της Penguin Classics.

Με φόντο το Αιγαίο, οι λογοτεχνικοί τουρίστες θα εξερευνούσαν τα δρομάκια της Πάτμου και θα επισκέπτονταν το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τη Μονή του Αγίου Ιωάννου, τους ανεμόμυλους της Χώρας και το Βράχο της Καλικατσούς, ενώ θα συμμετείχαν σε μάθημα μαγειρέματος όπου θα μαθαίνανε να ψήνουν μουσακά και μπακλαβά. Κατανοητό, πόσες ώρες άλλωστε να μιλάς για τον Οδυσσέα και τον Αχιλλέα; Πρέπει να βάλεις και κάτι στο στόμα σου.

Το ταξίδι θα κρατούσε 9 ημέρες και η τιμή του ξεκινούσε από τα $4,995, στα οποία δε συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια, με το γκρουπ των ταξιδιωτών να φτάνει μέχρι και τα 25 άτομα. Οι αρχικές ημερομηνίες ήταν 1 με 9 Οκτωβρίου 2020, αλλά η σελίδα του Penguin Classics Voyages αυτή τη στιγμή αναφέρει απλά ένα “2021 Dates Coming Soon”. Δε βρήκα κάποια ανακοίνωση ακύρωσης για φέτος λόγω του κορονοϊού, αν και κάτι τέτοιο είναι αρκετά πιθανό, ή αν το γκρουπ συμπληρώθηκε.

Αρχές Οκτωβρίου λοιπόν, Πάτμος, Σκύλλα, Χάρυβδη, μοναστήρια και μουσακάς. Ο λογοτεχνικός τουρισμός φτάνει και στην Ελλάδα.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Κρατικά βραβεία

Ανακοινώθηκαν χτες, 19 Μαΐου 2020 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι υποψηφιότητες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία του 2019, που αφορούν τις εκδόσεις του 2018.

Μπερδευτήκατε με τις ημερομηνίες; Δεν έχει σημασία, αυτό που χρειάζεται απλά να καταλάβετε είναι πως είναι σήμερα υποψήφια για ένα λογοτεχνικό βραβείο, και μάλιστα το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο, βιβλία που εκδόθηκαν από 1,5 μέχρι και 2,5 χρόνια πριν, με κάποια από αυτά να έχουν πλέον εξαντληθεί (όπως τα δύο υποψήφια του Γαβριηλίδη στη κατηγορία της ποίησης). ¯_(ツ)_/¯

Στη σούμα των πέντε βραβείων, Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας, Ποίησης, Δοκιμίου Κριτικής και Τ̶α̶ ̶Π̶ά̶ν̶τ̶α̶ ̶Ό̶λ̶α̶ Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας, οι Εκδόσεις Πόλις κυριάρχησαν με 9 υποψηφιότητες και ακολούθησαν Κίχλη και Πατάκης με 4 και Μεταίχμιο με 3. Συνολικά 18 εκδοτικοί μοιράστηκαν τις 37 υποψηφιότητες.

Ορίστε οι υποψήφιοι για το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος, μπορείτε να δείτε όλες τις υποψηφιότητες στο site του Υπουργείου.

  • Κόκκινος σταυρός της Μαρίας Γαβαλά, από τις Εκδόσεις Πόλις
  • Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά του Κώστα Κατσουλάρη, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Δύο των Έλενα Μαρούτσου και Ούρσουλα Φωσκόλου, από τις Εκδόσεις Κίχλη
  • Ελαφρά ελληνικά τραγούδια του Αλέξη Πανσέληνου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Ο άνδρας που γεννήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο του Γιάννη Παπαγιάννη, από τις Εκδόσεις Διάπλαση
  • Ο ταχυδρόμος του Γιώργου Παπαδάκη, από τις Εκδόσεις Εστία
  • Το δέντρο της υπακοής της Βασιλικής Πέτσα, από τις Εκδόσεις Πόλις
  • Αδέλφια του Γιώργου Συμπάρδη, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

AND NOW, THIS

And Now this

And Now This

Τούτα εδώ είναι τα τέσσερα εξώφυλλα με τα οποία κυκλοφόρησε στις 15 του μήνα το Βρετανικό περιοδικό The Bookseller, ένα από τα πιο σημαντικά περιοδικά παγκοσμίως που ασχολούνται με τον κόσμο των εκδόσεων.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Εκατοντάδες βιβλία φωτογράφησαν και αυτή την εβδομάδα οι χρήστες του Instagram που χρησιμοποιούν το #instavivlio κι εμείς είμαστε όπως πάντα εδώ να ξεχωρίσουμε εκείνα τα κλικς που μας άρεσαν περισσότερο. Φυσικά, για ακόμη περισσότερες βιβλιοφωτογραφίες αρκεί να περάσετε μια βόλτα κι εσείς από το χάσταγκ.

 

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

γελοιογραφία κορονοϊός

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων αποτελείται από περισσότερους από τριάντα γελοιογράφους και ίσως γνωρίζετε τη δράση της αν έχετε περάσει από την ετήσια έκθεση που διοργανώνει στο μετρό του Συντάγματος. Φέτος όμως η συγκεκριμένη έκθεση ματαιώθηκε και έτσι τα μέλη της Λέσχης αποφάσισαν να διοργανώσουν μια διαδικτυακή έκθεση γελοιογραφίας με θέμα τον Covid-19.

Τα 32 από τα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, όπως ο Πάνος Ζάχαρης, ο Κώστας Μητρόπουλος, η Αλεξία Οθωναίου, ο Soloup και ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, δημιούργησαν περισσότερες από 200 γελοιογραφίες με αφορμή τον κορονοϊό, τα πρόσωπα της δημόσιας ζωής που απασχόλησαν σχετικά την κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό και όλα τα νέα δεδομένα που η πανδημία και η καραντίνα έφεραν στις ζωές μας. Όλες οι γελοιογραφίες βρίσκονται ήδη online στο ειδικό site που φτιάχτηκε για την έκθεση, μερικές από τις οποίες μπορείτε να δείτε κι εδώ παρακάτω.

γελοιογραφία κορονοϊός

γελοιογραφία κορονοϊός

γελοιογραφία κορονοϊός

γελοιογραφία κορονοϊός

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων στο Facebook.

RANDOM LINKS

Έλληνες εκδότες μιλούν για τις συνέπειες του lockdown, έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως η ανάγνωση εκτινάχθηκε τις ημέρες της πανδημίας, τα παιδικά βιβλία γίνονται εξαιρετικοί σύντροφοι σε μια κρίση, στη δεκαετία του ‘90 ο κόσμος ανησυχούσε πως οι σειρές βιβλίων θα απομάκρυναν τα παιδιά από τη “λογοτεχνία”, τα εαρινά βραβεία Γκονκούρ ως στήριγμα των γαλλικών βιβλιοπωλείων, ο Guardian διαλέγει 10 από τα καλύτερα μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, εναντίον της παρηγοριάς των αναγνωσμάτων της καραντίνας, το μεταπανδημιακό μέλλον των βιβλιοθηκών, για τα πρώιμα δείγματα τρόμου και φαντασίας στη νεοελληνική λογοτεχνία, θα έρθει ποτέ το ‘The Winds of Winter’, ίσως η Agatha Christie να έκλεψε την υπόθεση ενός βιβλίου της, ριζοσπαστικές εκδόσεις σε μια πανδημία, λίγα λόγια για το bookstagram, συγγραφείς λογοτεχνίας νέων ενηλίκων μιλούν για την επίδραση του ‘The Hunger Games’, για τη συνεχή επανανάγνωση αγαπημένων βιβλίων, οι μεταθανάτιες εμπειρίες στη λογοτεχνία, η επιστημονική φαντασία χτίζει τις πνευματικές αντοχές των νεαρών αναγνωστών, οι ποιήτριες καλόγριες των μέσων του 20ου αιώνα, η Βρετανική Βιβλιοθήκη ζητά από τα παιδιά να γράψουν βιβλία-μινιατούρες στην καραντίνα, για τον προφήτη της ακροδεξιάς Michel Houellebecq, γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα βιβλία για χρόνιες αρρώστιες, οι Αφρικανοί συγγραφείς παλεύουν για εκδοτική ανεξαρτησία, πώς να γράψεις 1,000 ποιήματα σε 1,000 μέρες, για τη σεξιστική κληρονομιά του Isaac Asimov, ξανακερδίζοντας την αγάπη για τη βιβλιοθήκη.