AP Photo/Gene J. Puskar
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v171: Το hashtag που τάραξε την Αμερική

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
Με ένα πάρτυ για το βιβλίο, τη νέα ελληνική λίστα ευπώλητων βιβλίων, ένα χάσταγκ που τάραξε τα ήσυχα νερά του εκδοτικού κόσμου στην Αμερική και ένα βιβλίο που αξίζει να ακούσετε, αλλά και όλες τις νέες κυκλοφορίες και τα κείμενα που αξίζει να διαβάσετε, επιστρέφουμε και αυτή την Τετάρτη στο 171ο τεύχους του Βιβλιοφαγικού mashup που κρατάτε στα χέρια σας.

#PUBLISHINGPAIDME

Με αυτό το tweet ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο από τη μαύρη συγγραφέα του φανταστικού LL McKinney το χάσταγκ #PublishingPaidMe, εκεί όπου η βιβλιοφιλική κοινότητα του Twitter, με μπροστάρηδες την Tochi Onyebuchi και την McKinney, κάλεσε τους συγγραφείς να μοιραστούν τις προκαταβολές για τα βιβλία τους που έχουν πληρωθεί από τους εκδοτικούς τους.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετοί συγγραφείς, με πιο σημαντικά ονόματα τους Jesmyn Ward, Matt Haig, NK Jemisin, John Scalzi, Roxane Gay, V.E.Schwab, Emily St. John Mandel και Malorie Blackman, οι οποίοι μοιράστηκαν ποσά προκαταβολών για κάθε βιβλίο της καριέρας τους.

 

 

 

Το χάσταγκ έκανε εξαιρετική δουλειά στο να αναδείξει τις μεγάλες διαφορές στις πληρωμές των λευκών με τους υπόλοιπους συγγραφείς και η κουβέντα που αναπτύχθηκε γύρω από το θέμα στο Twitter έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από όσο μπορούμε να χωρέσουμε εμείς εδώ σε μερικές αράδες του mashup. Οι εσωτερικές λειτουργίες του εκδοτικού κόσμου όπως αυτή θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ταμπού, πράγμα που φυσικά ωφελεί τους μεγάλους εκδοτικούς της Αμερικής.

Αξίζει να διαβάσετε το thread της Jemisin για το τι ακριβώς είναι οι προκαταβολές βιβλίων στην Αμερική, αλλά και το μπλογκ ποστ του Scalzi για το θέμα και τις δικές του οικονομικές απολαβές. Περισσότερο σχετικό διάβασμα για το θέμα στα κείμενα των New York Times, Guardian, AV Club και Buzzfeed.

ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Θέλετε να κάνουμε ένα πάρτυ με θέμα τα βιβλία;

Αυτό ακριβώς σκέφτηκα πριν λίγο καιρό και αποφάσισα να διοργανώσω ένα βιβλιοφιλικό πάρτυ στο οποίο θα μπορεί κάθε αναγνώστης να συμμετάσχει από το σπίτι του. Ένα πάρτυ για το βιβλίο δηλαδή.

Η ιδέα του Ένα πάρτυ για το βιβλίο είναι απλή: Μαγειρέψτε τα δικά σας φαγητά και γλυκά, να φτιάξτε τα δικά σας ποτά και ντυθείτε, όλα με έμπνευση βιβλία, χαρακτήρες βιβλίων, κόμικς ή από εξώφυλλα βιβλίων, μοιραστείτε τις δημιουργίες σας το Σάββατο 20 Ιουνίου στο χάσταγκ #enapartygiatovivlio, κερδίστε βιβλία και να γιορτάστε έτσι τη λογοτεχνία μαζί με άλλους αναγνώστες από ολόκληρη την Ελλάδα! 

Σκοπός αυτής της μεγάλης γιορτής για την ανάγνωση είναι να δημιουργήσουμε με βάση τα βιβλία, να ενωθούμε με κοινό τα αγαπημένα μας αναγνώσματα, αλλά να έχουμε κι ένα πραγματικό πάρτυ, με μπόλικο φαγητό και ποτό, στο οποίο θα φορέσουμε τα καλά μας, θα χορέψουμε και θα γνωριστούμε μεταξύ μας έστω και διαδικτυακά.

Μπορείτε να βγάλετε δωρεάν το δικό σας εισιτήριο για το Ένα πάρτυ για το βιβλίο, να δηλώσετε συμμετοχή στο Facebook Event της εκδήλωσης, να κάνετε Like στη σελίδα στο Facebook και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ένα πάρτυ για το βιβλίο, εκεί όπου μεταξύ άλλων θα βρείτε συνταγές για γλυκά και ποτά που γράψανε για εμάς αυτές τις μέρες γνωστοί pastry chefs & baristas.

Την ημέρα του Ένα πάρτυ για το βιβλίο θα υπάρξει και βράβευση των καλύτερων φωτογραφιών που θα βρεθούν στο χάσταγκ #enapartygiatovivlio, με τις τρεις καλύτερες φωτογραφίες φαγητών και γλυκών, τις τρεις καλύτερες φωτογραφίες ποτών και τις τρεις καλύτερες φωτογραφίες ντυσίματος να βραβεύονται με τρία βιβλία η καθεμία, δώρο των εκδοτικών που στηρίζουν το Ένα πάρτυ για το βιβλίο.

Αντλήστε λοιπόν έμπνευση από τα αγαπημένα σας βιβλία, συνδυάστε την κουζίνα και τη ντουλάπα σας με τα ράφια της βιβλιοθήκης σας και τα λέμε το Σάββατο 20 Ιουνίου στο μεγαλύτερο βιβλιοφιλικό πάρτυ που έγινε ποτέ!

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ


Παρότι εκτός Ελλάδας οι λίστες των best sellers είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο, στη χώρα μας εδώ και χρόνια είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Από την εποχή που το περιοδικό Διαβάζω συγκέντρωνε τα στοιχεία αρκετών βιβλιοπωλείων για να βγάλει τη δική του λίστα ευπώλητων, εφημερίδες όπως το Βήμα και η Καθημερινή ακολουθούν πλέον την τακτική της άντλησης στοιχείων από ένα και μοναδικό βιβλιοπωλείο κάθε εβδομάδα, κάνοντας το δείγμα περιορισμένο και όχι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Όμως αυτό φαίνεται να αλλάζει, με την κίνηση Είμαστε το βιβλιοπωλείο σου, για την οποία είχαμε μιλήσει πριν λίγο καιρό και πλησιάζει ήδη τα 100 βιβλιοπωλεία από ολόκληρη την Ελλάδα, να ξεκινά τη δημιουργία της δικής της μηνιαίας λίστα ευπώλητων.

Με εκκίνηση τον Μάιο, μήνα κατά τον οποίο τα βιβλιοπωλεία της χώρας άνοιξαν και πάλι μετά από 1,5 μήνα lockdown λόγων του κορονοϊού, στη συλλογή των στοιχείων της λίστας ευπωλήτων του Είμαστε το βιβλιοπωλείου σου συμμετέχουν 15 βιβλιοπωλεία. Τα αποτελέσματα του πρώτου, δοκιμαστικού, μήνα για τη λίστα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες (Ελληνική Λογοτεχνία, Μεταφρασμένη Λογοτεχνία, Non-Fiction και Παιδικά-Εφηβικά) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εμείς εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup θα παρακολουθούμε τα best sellers κάθε μήνα, αφού θέλαμε εδώ και καιρό μια τέτοια, ιδιαίτερα χρήσιμη, λίστα.

Για τον Μάιο αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία εκδοτικών όπως το Σαιξπηρικόν, που η 10η θέση στην Ελληνική Λογοτεχνία με το ‘Γκέρα’ είναι σίγουρα μια μικρή έκπληξη, και το Εν Πλω, με τη 2η θέση στα Nonfiction με το έργο του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης να είναι, well, ενδιαφέρον υποθέτω. Τις περισσότερες παρουσίες στις λίστες σημείωσαν οι Εκδόσεις Ψυχογιός με 7, ενώ οι Εκδόσεις Πατάκη ήταν ο μόνος εκδοτικός που είδε τουλάχιστον ένα βιβλίο του να μπαίνει σε κάθε μια από τις τέσσερις κατηγορίες (με σύνολο 5 παρουσίες, όσες και οι Εκδόσεις Διόπτρα και Μεταίχμιο).

Πολύ υψηλές παρουσίες για το ‘Δώρο’ των Key Books, που βρίσκεται συνεχώς στην κορυφή από την κυκλοφορία του πριν 2 χρόνια, αλλά και για το ‘Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες’ των Εκδόσεων Δώμα, που αποδεικνύει πως το mega bestseller της Αμερικής έχει και στη χώρα μας μεγάλο κοινό.

Αναμένουμε τις λίστες του Ιουνίου, για να δούμε τα ανεβοκατεβάσματα των τίτλων και τις νέες εισόδους στις τέσσερις λίστες των ελληνικών best sellers.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ


Λιγότερα σε ποσότητα αλλά όχι λιγότερα σε αξία τα νέα βιβλία αυτής της εβδομάδας για τα οποία θα μιλήσουμε εδώ παρακάτω. Ας ξεκινήσουμε όμως με ένα μυθιστόρημα που παραλείψαμε στα προηγούμενα mashups.

Οι Εκδόσεις Gutenberg λοιπόν μας φέρανε μέσα στον Μάιο το βραβευμένο με το περσινό International Booker Prize ‘Οι κόρες της Σελήνης’ (‘Celestial Bodies’, 2010) της Jokha Alharthi, σε μετάφραση Ελένης Καπετανάκη, μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες για το πρώτο μισό του 2020.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του International Booker Prize ένα έργο γραμμένο στα Αραβικά κερδίζει το μεγάλο βραβείο και το βιβλίο της συγγραφέα από το Ομάν αφηγείται ένα οικογενειακό έπος μέσα από τις ζωές τριών αδελφών και τριών γενεών από το 1880 μέχρι σήμερα, με φόντο τη μετάβαση της χώρας από κέντρο δουλεμπορίου σε μεγάλο παραγωγό πετρελαίου.

Μια δυνατή τριάδα βιβλίων μας παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, με το μυθιστόρημα ‘Οι πυγολαμπίδες’ (‘Firefly Lane’, 2008) της Kristin Hannah, σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου, ένα βιβλίο που μιλά για τη γυναικεία φιλία, να ξεχωρίζει. Σε αυτό, η εσωστρεφής Κέιτ Μαλάρκι θα γίνει η αχώριστη φίλη της φιλόδοξης Τάλι Χαρτ ένα καλοκαίρι στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και εξακολουθούν να βρίσκονται, παρά τις δυσκολίες, η μια στο πλευρό της άλλης 30 χρόνια αργότερα, όταν μια προδοσία θα δοκιμάσει τα θεμέλια της φιλία τους.


Ακόμα από τον εκδοτικό μας έρχεται το θρίλερ ‘Το κλειδί’ (‘The Turn of the Key’, 2019) της Ruth Ware, σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη, ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο και τρόμο που διαδραματίζεται στα Χάιλαντς της Σκωτίας, καθώς μια νεαρή μπέιμπι σίτερ ανακαλύπτει κρυμμένα μυστικά σε μια απομονωμένη έπαυλη υψηλής τεχνολογίας, αλλά και το δεύτερο βιβλίο της Τετραλογίας του Περιβάλλοντος της Maja Lunde, το ‘Η ιστορία του νερού’ (‘The End of the Ocean’, 2017), σε μετάφραση Δέσπως Παπαγρηγοράκη, ένα βιβλίο που ενώνει τη Νορβηγία του 2017 με τη Γαλλία του 2041, μέσα από το ιστιοφόρο που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια Σίνε για να φτάσει από τη δυτική Νορβηγία στις ακτές της Γαλλίας, εκεί που χρόνια μετά θα το ανακαλύψουν ο Νταβίντ με τη μικρή του κόρη, που ταξιδεύουν με την ελπίδα να βρουν πόσιμο νερό μέσα στην ξηρασία που έχει πλήξει τη νότια Ευρώπη.

Στις Εκδόσεις Μεταίχμιο τώρα έχουμε το νέο βιβλίο ενός από τα πιο φρέσκα και δυνατά ονόματα της αστυνομικής λογοτεχνίας παγκοσμίως, της Jane Harper. Στο ‘Χαμένος’ (‘The Lost Man’, 2018), σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου, δύο αδέρφια πενθούν τον μεσαίο τους αδερφό Κάμερον, που βρίσκεται νεκρός από αφυδάτωση, ένας θάνατος που μοιάζει με μια παράξενη αυτοκτονία μέσα στην Αυστραλιανή έρημο, αλλά ο μεγάλος του αδερφός Νέιθαν δεν πείθεται εύκολα και ξεκινά να αναζητήσει τα τελευταία χνάρια του Κάμερον, φτάνοντας σε κρυμμένα μυστικά της οικογένειάς τους.

AND NOW, THIS

Αυτό εδώ είναι ένα πραγματικό βιβλίο από το οποίο έχουν φυτρώσει μανιτάρια πλευρώτους, καλά βλέπετε. Ονομάζεται ‘Entangled Life: How Fungi Make Our Worlds, Change Our Minds & Shape Our Futures’, οπότε βγάζει νόημα αυτό το φωτογραφικό σταντ από τον συγγραφέα του Merlin Sheldrake.

Νόστιμα τα πλευρώτους ε;

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Άλλη μια εβδομάδα, άλλες τρεις φωτογραφίες όπως πάντα εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup. Από το #instavivlio, από που αλλού; Αν θέλετε κι εσείς να δείτε τα βιβλιοφιλικά ποστ σας στη στήλη μας, προσθέστε το #instavivlio στο caption της φωτογραφίας σας στο Instagram!

 

 

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Το ‘Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America’ του Ibram X. Kendi είναι ένα από τα βιβλία που ακούγονται αρκετά τις τελευταίες ημέρες, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν στην Αμερική τη δολοφονία του George Floyd.

Το βιβλίο μιλά για την ιστορία των ρατσιστικών ιδεών στην Αμερική κι αναδεικνύει το πώς και το γιατί δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν αυτές οι ρατσιστικές ιδέες. Το έργο του Kendi έχει βραβευτεί με το National Book Award for Nonfiction το 2016 και τώρα μπορείτε να ακούσετε το audiobook του δωρεάν στο Spotify, εδώ ακριβώς στο Βιβλιοφαγικό mashup. Καλή ανάγνωση!

RANDOM LINKS

Ο Γιάννης Παλαβός γράφει σοβαρά εξαιτίας του ονόματός του, η J.K. Rowling έχει τις χειρότερες απόψεις για τα τρανς άτομα, τα αντιρατσιστικά βιβλία βρίσκονται σε τεράστια ζήτηση τις τελευταίες ημέρες, γιατί υπάρχουν οι αντιρατσιστικές λίστες αναγνωσμάτων, ο εκδοτικός κόσμος έχει αγνοήσει τους μαύρους συγγραφείς για υπερβολικά πολύ καιρό, οι νικητές των φετινών Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2019, για το καθήκον του μαύρου συγγραφέα στην εποχή των Αμερικανικών αναταραχών, πώς να μη γράψεις ένα βιβλίο για τις εμπειρίες μιας μειονότητας, γιατί ο εκδοτικός κόσμος πρέπει να προσέξει τις διαφορές μέσα στο LGBTQ+ ακρωνύμιο, πώς οι γυναίκες αλλάζουν το πρόσωπο του Αφρικανικού εκδοτικού κόσμου, για τα retellings και το ποιος μπορεί να αφηγείται ιστορίες, τι είναι αυτό που κάνει ένα εξώφυλλο εμβληματικό, γιατί είναι απολύτως σεβαστό να ξεπερνάμε βιβλία και συγγραφείς, πώς οι εκδότες της Αμερικής αποφασίζουν πότε να βγάλουν τα hardcover βιβλία σε paperback, γιατί οι άντρες πολλές φορές δε διαβάζουν μυθοπλασία, πώς η Σαγκάη έγινε η πόλη του λογοτεχνικού πειραματισμού, δουλεύοντας ένα μικρό βιβλιοπωλείο σε μια συντηρητική περιοχή, γιατί ο William Faulkner της Βραζιλίας δεν επέτυχε την ίδια διεθνή αναγνώριση.

Exit mobile version