Unsplash
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v173: Βρήκαμε το καινούριο Goodreads

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
Θέλετε να μη χάνετε τίποτα από όσα συμβαίνουν στον κόσμο του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Τότε έχετε κάνει μια πολύ καλή αρχή με την απόφασή σας να διαβάσετε το 173ο τεύχος του Βιβλιοφαγικού mashup που έχετε μπροστά σας. Καλή ανάγνωση!

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ GOODREADS;

Μήπως είστε από εκείνους που βρίσκουν πως το Goodreads του σήμερα δεν έχει κάνει καμία πρόοδο εδώ και αρκετά χρόνια; Μήπως από εκείνους που θα έβρισκαν χρήσιμη την επιλογή των μισών αστεριών στις βαθμολογίες των βιβλίων; Μήπως σας φαίνονται λιγάκι τυποποιημένες οι προτάσεις του όταν ψάχνετε κάτι;  Μήπως δε σας ενδιαφέρουν τόσο τα social στοιχεία αλλά θέλετε έναν ξεκάθαρο τρόπο καταλογογράφησης των βιβλίων σας; Ή μήπως το γεγονός πως το Goodreads είναι ιδιοκτησία του Amazon σας χτυπά άσχημα; Αν η απάντηση σε μια ή περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι ναι, τότε σας έχω μια πρόταση.

Το StoryGraph είναι ένα μικρό site που δημιούργησε μια μαύρη γυναίκα, η Nadia Odunayo, στο οποίο μπορεί κανείς να καταλογογραφήσει τα βιβλία του και να πάρει προτάσεις βιβλίων με βάση ένα survey του αναγνωστικού γούστου του. Υπάρχουν σίγουρα πράγματα που λείπουν αυτή τη στιγμή, όπως το γεγονός πως δέχεται μόνο βιβλία στα αγγλικά, ενώ και το design είναι εντελώς bare bones προς το παρόν.

 

Αρκετά όμως πράγματα φαίνονται να βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση: Το σύστημα των προτάσεων βιβλίων έχει ενδιαφέρον, μπορεί κανείς να βαθμολογήσει ένα βιβλίο και με μισά αστεράκια ή να τα σημειώσει ως DNF (“δεν το τελείωσα” δηλαδή), ενώ προσφέρει αναγνωστικές προκλήσεις, import των βιβλίων σας από το Goodreads και πολύ διαφορετικά στατιστικά από το γνωστό social media των αναγνωστών.

 

Αξίζει επίσης να διαβάσει κανείς τα newsletter της ιδρύτριας του StoryGraph, στα οποία μιλά για τα στάδια του developing, το πώς προσπαθεί να κάνει scale το πρότζεκτ της και τις αποφάσεις και τα εμπόδια που συναντά στην πορεία.

Εμείς θα το δοκιμάσουμε και θα είμαστε εδώ να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αν μπορεί να γίνει το Letterboxd της ανάγνωσης απέναντι στο IMDb/Goodreads.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ


Με επιστημονική φαντασία θα ξεκινήσουμε και με επιστημονική φαντασία θα ολοκληρώσουμε τις σύντομες παρουσιάσεις των φρέσκων αναγνωσμάτων των προηγούμενων ημερών, αλλά ενδιάμεσα θα περάσουμε κι από τρόμο, αγωνία και μυστήριο, ετοιμαστείτε!

Το ‘Μπορν’ (‘Borne’, 2017) του Jeff VanderMeer μας φέρνουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Χριστόδουλου Λιθαρή, το μυθιστόρημα του συγγραφέα της ‘Τριλογίας της Νότιας Ζώνης’ που ακολουθεί τη Ρέιτσελ, μια νεαρή γυναίκα της οποίας η μοίρα θα αλλάξει για πάντα όταν θα βρει ένα παράξενο, μικρό, πράσινο πλάσμα, τον Μπορν, στην προσπάθεια της να επιβιώσει στην μετά-Αποκαλυπτική, κατεστραμμένη πόλη της, γεμάτη από τα παρατημένα βιοτεχνολογικά πειράματα της πλέον διαλυμένης Εταιρείας.

Στις Εκδόσεις Πατάκη έχουμε το ‘Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος’ (‘I’m Thinking of Ending Things’, 2016) του Iain Reid, σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη, ένα θρίλερ ψυχολογικού τρόμου που παρακολουθεί ένα ζευγάρι που πηγαίνει με το αυτοκίνητο προς το απομακρυσμένο σπίτι των γονιών του Τζέικ, με την φίλη του να σκέφτεται πως θέλει να βάλει τέλος στη σχέση του. Η παράξενη, άβολη βραδιά και ο δρόμος της επιστροφής που θα ακολουθήσει κρύβουν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για εκείνη.

Από τον εκδοτικό μας έρχεται και το μυθιστόρημα ‘Τα εγκλήματα της Αλίκης’ (‘Los crímenes de Alicia’, 2019) του Guillermo Martínez, σε μετάφραση Τιτίνας Σπερελάκη, όπου μια σειρά εγκλημάτων θα προσπαθήσουν να κρατήσουν κρυφό το μυστικό μιας σελίδας από τα ημερολόγια του Λιούις Κάρρολ, συγγραφέας της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, μυστήριο που θα προσπαθήσει να λύσει ο διάσημος καθηγητής λογικής Άρθουρ Σέλντομ, μέλος της Αδελφότητας Λιούις Κάρρολ, με τη βοήθεια ενός νεαρού φοιτητή Μαθηματικών.


Το νέο μυθιστόρημα της Clare Mackintosh μας φέρνουν στα ελληνικά οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, με το ‘Μετά το τέλος’ (‘After the End’, 2019), σε μετάφραση Βάσιας Τζανακάρη, να μην είναι ένα ακόμη βιβλίο μυστηρίου από τη συγγραφέα. Στο μυθιστόρημα ο Μαξ και η Πιπ είναι ένα δεμένο ζευγάρι, όμως ο γιος τους αρρωσταίνει βαριά και τώρα οι δυο τους θα πρέπει σύμφωνα με τους γιατρούς να πάρουν την απόφαση του αν θα κρατήσουν τον μικρό τους γιο σε μηχανική υποστήριξη ή θα πρέπει να τον αφήσουν να σβήσει. Ο Μαξ και η Πιπ δε συμφωνούν για πρώτη φορά και το γεγονός αυτό θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στη σχέση τους.

Από το Μεταίχμιο και το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου με τίτλο ‘Σώσε με’, Η Αστυνόμος Λουκίδη αναλαμβάνει δύο υποθέσεις: Την εξαφάνιση της Άλκηστης που δεν έφτασε ποτέ στο Κρυφό, το χωριό της και μέρος συνάντησης κάθε χρόνο με τις υπόλοιπες αδελφές της και τη μητέρα τους για το μνημόσυνο του πατέρα της, αλλά και τη δολοφονία μιας γυναίκας που βρίσκεται στον υγροβιότοπο με το πρόσωπό της παραμορφωμένο. Με κίνδυνο τη διατάραξη της ηρεμίας της τοπικής κοινωνίας, η Λουκίδη θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τα μυστικά του γειτονικού Δάσος των Μανιταριών.

Νέο Anthony Horowitz έχουν για εμάς οι Εκδόσεις Διόπτρα, με τον ιδιωτικό ερευνητή Ντάνιελ Χόθορν και τον βοηθό του, συγγραφέα Άντονι να προσπαθούν να λύσουν στο ‘Η ποινή είναι θάνατος’ (‘The Sentence is Death’, 2019), σε μετάφραση Χριστιάννας Σακελλαροπούλου, τη δολοφονία του διάσημου δικηγόρου διαζυγίων Ρίτσαρντ Πράις, ενός ανθρώπου με πολλούς εχθρούς, που χτυπήθηκε μέχρι θανάτου με ένα ακριβό μπουκάλι κρασί.


Μαζί και το ‘Οι διακοπές’ (‘The Holiday’, 2019) του T.M. Logan, σε μετάφραση Ιλάειρας Διονυσοπούλου, όπου η Κέιτ ονειρεύεται να περάσει τα τεσσαρακοστά της γενέθλια με τις τέσσερις κολλητές της και τις οικογένειές τους σε μια πολυτελή βίλα της γαλλικής υπαίθρου, αλλά η ίδια υποψιάζεται πως ο σύζυγός της την απατά με μια από αυτές. Σύντομα θα ανακαλύψει πως τα ένοχα μυστικά που κρύβονται στη βίλα τους είναι ικανά να σκοτώσουν.

Σε μια λίμνη στα σύνορα Καναδά και ΗΠΑ μας φέρνει το ‘Μεθόριος’ (‘Boundary’, 2014) της Andrée A. Michaud, σε μετάφραση Γιάννη Καυκιά, που μας έρχεται από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου. Εκεί εξαφανίζεται το καλοκαίρι του 1967 η νεαρή Ζαζά και στην αναζήτηση που θα ακολουθήσει θα βρεθεί νεκρή, με το πόδι της κλεισμένο σε μια σκουριασμένη παγίδα για αρκούδες. Η αστυνομία θα θεωρήσει ως ατύχημα το συμβάν, αλλά όταν μια δεύτερη κοπέλα θα εξαφανιστεί, ο αρχιφύλακας Μισό αρχίζει να υποψιάζεται πως κάτι διαφορετικό βρίσκεται στο δάσος.

Τέλος για σήμερα με το ‘Lucky Strike’ (‘The Lucky Strike’, 1984) του Kim Stanley Robinson, που μας φέρνουν οι Εκδόσεις των Συναδέλφων σε μετάφραση Γιάννη Καψόπουλου, μια νουβέλα εναλλακτικής ιστορίας που αφορά τον βομβαρδισμο της Χιροσίμα. Ένα αεροσκάφος φορτωμένο με ένα θανατηφόρο φορτίο, που θα αλλάξει για πάντα τον πόλεμο και ολόκληρο τον κόσμο μας, ετοιμάζεται να πετάξει για τον προορισμό του, όμως τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως θέλει το σχέδιο.

CARLOS RUIZ ZAFON 1964-2020

Πέθανε σε ηλικίας 55 ετών την περασμένη Παρασκευή ο Ισπανός συγγραφέας Carlos Ruiz Zafón.

Ο Zafón συγκρίθηκε μέχρι και με τον μεγάλο πατέρα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας Miguel de Cervantes, έγραψε ένα από τα μεγαλύτερα best sellers της εποχής μας, μια σειρά βιβλίων που ξεπέρασε τα όρια συνόρων και γλωσσών και είδε την τετραλογία του, με τίτλο ‘Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων’, να ολοκληρώνεται πριν τη μάχη του με τον καρκίνο, που του στέρησε τη ζωή σε αρκετά νεαρή ηλικία.

Μια μαγική ιστορία που μιλά για τα ίδια τα βιβλία είναι το ‘Η σκιά του ανέμου’, που εκδόθηκε στην Ισπανία το 2001 και μεταφράστηκε στα αγγλικά τρία χρόνια αργότερα. Το ταξίδι του Ντάνιελ ξεκινά από μια μυστική βιβλιοθήκη, εκεί που όλα τα ξεχασμένα βιβλία περιμένουν τον αναγνώστη που θα τους δώσει μια νέα ζωή. Εκεί ο Ντάνιελ επιλέγει ένα βιβλίο που θα τον συναρπάσει και θα προσπαθήσει να ανακαλύψει κι άλλα βιβλία του ίδιου συγγραφέα. Στην προσπάθειά του όμως αυτή αντιλαμβάνεται πως κάποιος καταστρέφει τα αντίτυπα των έργων του συγκεκριμένου συγγραφέα και πως το δικό του είναι το τελευταίο που υπάρχει.

Και μπορεί ο Ντάνιελ να είναι ο ήρωας του μυθιστορήματος, αλλά η ευγενική, βιβλιόφιλη φιγούρα του πατέρα του είναι αυτή που βάζει σε κίνηση την πλοκή της ιστορίας. Ο κύριος Σέμπερε είναι ένα μοντέλο πατρικής αγάπης: Μαθαίνει στο γιο του να αναζητά την αλήθεια και να ορθώνει το ανάστημά του σε εκείνους που επιθυμούν να κρατούν δέσμιους τους άλλους, κάτω από οποιοδήποτε κόστος. Στο πρόσωπο του κυρίου Σέμπερε η λογοτεχνία του 21ου αιώνα βρήκε έναν από τους σημαντικότερους χαρακτήρες της.


Ακολούθησαν τα τρία επόμενα βιβλία της σειράς ‘Το παιχνίδι του αγγέλου’ (2008), ‘Ο αιχμάλωτος του ουρανού’ (2011) και ‘Ο λαβύρινθος των πνευμάτων’ (2016). Συνολικά τα βιβλία του Carlos Ruiz Zafón έχουν πουλήσει περισσότερα από 38,000,000 αντίτυπα σε περισσότερες από 40 γλώσσες (με τη ‘Σκιά του Ανέμου’ να μετρά 15,000,000 αντίτυπα μέχρι σήμερα).

Τα βιβλία του Carlos Ruiz Zafón κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

AND NOW, THIS

Ένα κορίτσι που διαβάζει από τον Σταύρο Κιουτσιούκη, τώρα που ο καιρός άνοιξε επιτέλους και η ανάγνωση έγινε πιο ανάλαφρη.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Για πρώτη φορά από το 2016 όταν και ξεκίνησε η στήλη εδώ στο Oneman, οι φωτογραφίες του #instavivlio δεν έχουν γεμίσει ακόμα, τέλη Ιουνίου, με φωτογραφίες από παραλίες και θάλασσες. Αυτό το καλοκαίρι σίγουρα είναι διαφορετικό αλλά εμείς συνεχίζουμε κάθε εβδομάδα να διαλέγουμε τα καλύτερα στιγμιότυπα από το χάσταγκ.

 

 

HIGHLIGHTS ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το περασμένο Σάββατο η ελληνική βιβλιοφιλική κοινότητα ταρακουνήθηκε από τα συνηθισμένα με την πρόκληση-πρόσκληση σε Ένα πάρτυ για το βιβλίο.

Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν τις δικές τους συνταγές φαγητών και γλυκών, τις δικές τους μίξεις ποτών και τα δικά τους ενδυματολογικά σύνολα με έμπνευση τη λογοτεχνία και γέμισαν το χάσταγκ #enapartygiatovivlio σε Instagram και Facebook, με την υποστήριξη 10 εκδοτικών, 15 βιβλιοπωλείων αλλά και του Oneman!

Η κριτική επιτροπή ξεδιάλεξε τις φωτογραφίες από κάθε κατηγορία κι εγώ, το ⅓ της κριτικής επιτροπής, είμαι εδώ για να σας δείξω μερικές από αυτές που ξεχωρίσαμε ως καλύτερες και επιβραβεύσαμε με τον τίτλο του Best of και με δώρα, τι άλλο, βιβλία.

 

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ


Με επίκεντρο τα λογοτεχνικά έργα συγγραφέων που δεν έχουν μεταφραστεί στο παρελθόν στα ελληνικά ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες την πορεία του ένα νέος εκδοτικός οίκος με το όνομα Loggia.

Οι νεοσύστατες Εκδόσεις Loggia μας παρουσιάζουν τα τρία πρώτα τους βιβλία, από τους Nicola Pugliese, Max Blecher και Alden Nowlan, ενώ ετοιμάζονται και αρκετά ακόμα που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του 2020, μεταξύ των οποίων και η πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων ‘Counternarratives’ του John Keene.

Για τα εξώφυλλά του ο εκδοτικός γράφει “Η όψη των βιβλίων μας συνδυάζει παραδοσιακή τυπογραφία με μονόχρωμα εξώφυλλα: η μικρή φόρμα τυπώνεται σε κίτρινο, το μυθιστόρημα σε πράσινο, η ποίηση σε μωβ”, μια επιλογή που σίγουρα ξεχωρίζει και θα αρέσει σε αρκετούς.

Είναι σίγουρα θετικό το γεγονός πως ένας νέος εκδοτικός ξεπηδά στην εποχή της πανδημίας κι εμείς περιμένουμε να πιάσουμε στα χέρια μας τα πρώτα του βιβλία.

RANDOM LINKS

Η ανάγνωση ως θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις, το ελληνικό βιβλίο μετά την πανδημία, οι μαύροι συγγραφείς της Βρετανίας ζητούν αλλαγές στον εκδοτικό κόσμο της χώρας και η απάντηση των μεγάλων εκδοτικών, η καμπάνια #BlackoutBestsellerList προσπαθεί να φέρει στο φως περισσότερους μαύρους συγγραφείς, ο ρόλος που παίζει ο εκδοτικός κόσμος στην εμπορευματοποίηση του πόνου των μαύρων, τι αποκάλυψε το #PublishingPaidMe για τις προκαταλήψεις του εκδοτικού κόσμου, γιατί βιάζεστε να γράψετε τα μυθιστορήματα για τον κορονοϊό, οι μαύρες γυναίκες που ξεκίνησαν την πρώτη αντιρατσιστική αναγνωστική λίστα, γιατί πρέπει να εμπλακούμε με τη Μαύρη λογοτεχνία πέρα από τις φυλετικές πολιτικές, το ημερολόγιο ενός Σκωτσέζου βιβλιοπώλη, τα Animorphs γίνονται ταινία, το βιβλίο του John Bolton για τον Trump βρίσκεται ήδη στο νο1 των best sellers, χτίζοντας μια βιβλιοθήκη φανταστικού για το παιδί μου, πόσο ρατσίστρια ήταν η Flannery O’Connor, ποιος είναι ο Charles του Goodreads, για τη ρήξη στον National Book Critics Circle, πώς οι γυναίκες συγγραφείς μεταμορφώνουν το hardboiled noir, το 77% των μικρών εκδοτικών της Ιταλίας κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της πανδημίας, είμαστε ικανοί μόνο να γράφουμε ψεύτες, ο Georges Rodenbach και το πρώτο εικονογραφημένο μυθιστόρημα, οι υποψηφιότητες του φετινού Arthur C. Clarke Award, για τις εναλλακτικές LGBTQ+ εκδόσεις της δεκαετίας του ‘70, το μυστικό πίσω από την αφηγηματική μαγεία του Δουβλίνου, για τα νουάρ έργα του Stephen King, γιατί το fan fiction για τη ζωή του Charles Dickens είναι εξίσου κομμάτι της λογοτεχνικής κληρονομιάς του, ένας σύντομος οδηγός για το grimdark fantasy, για τις βιβλιοθήκες της Αμερικής εν μέσω πανδημίας.

Exit mobile version