Βιβλιοφαγικό mashup v176: 5 καλά βιβλία με τη θάλασσα στον τίτλο
Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
- 29 ΙΟΥΛ 2020
Τελευταίες ημέρες του Ιουλίου διανύουμε, στην καρδιά του καλοκαιριού βρισκόμαστε, ζέστη κι ιδρώτας μας τυραννούν, τη θάλασσα σκεφτόμαστε. Κι είτε δε βρισκόμαστε σε μια παραλία, είτε κάνουμε τις βουτιές μας σε Αιγαίο ή Ιόνιο, ένα βιβλίο με τη λέξη “θάλασσα” στον τίτλο είναι πάντα καλοδεχούμενο. Πάμε λοιπόν να δούμε πέντε καλά βιβλία με θάλασσα στον τίτλο.
- Γαιοθάλασσα: Ο μάγος της γαιοθάλασσας της Ursula K. Le Guin
Η Γαιοθάλασσα είναι ένας κόσμος που αποτελείται από χιλιάδες νησιά, με το κάθε ένα να έχει χτίσει το δικό του πολιτισμό. Ανάμεσα στις κοινωνίες των νησιών ζει η μαγεία και τα αρχαιότερα πλάσματα του κόσμου, οι δράκοι. Κάθε πράγμα και ων έχει ένα μυστικό όνομα και όποιος γνωρίζει το όνομα έχει εξουσία πάνω σε αυτό. Η ιστορία του Κίρκου, που μαθητεύει δίπλα στον μάγο Όγκιον και στη Σχολή των Μάγων του νησιού του Ροκ, είναι η ιστορία που αφηγείται αυτό το πρώτο βιβλίο της σπουδαίας σειράς της Le Guin.
- Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα του Χρήστου Οικονόμου
Μια συλλογή διηγημάτων που έχει διακριθεί και στο εξωτερικό, το βιβλίο του Οικονόμου παρακολουθεί εσωτερικούς μετανάστες που έφυγαν από μεγάλες πόλεις και εγκαταστάθηκαν σε ένα νησί του Αιγαίου, ψάχνοντας ένα μέλλον ανάμεσα στους αφιλόξενους ντόπιους που τους αντιμετωπίζουν εχθρικά, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με τους εφιάλτες του παρελθόντος.
- Το νησί κάτω απ’ τη θάλασσα της Isabel Allende
Με τη δουλεία, την ελευθερία, τον έρωτα και την οικογένεια ασχολείται η Allende σε αυτό το μυθιστόρημα που αφηγείται την ιστορία της σκλάβας Ζαριτέ από την Αϊτή στα τέλη του 18ου αιώνα, μέχρι τη Νέα Ορλεάνη στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου περνά από τελετές βουντού, τυφώνες, εξεγέρσεις, πειρατές και επιδημίες.
- Η θάλασσα του John Banville
Το βραβευμένο έργο του Banville επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Μαξ Μόρτεν, που μετά από μια τραυματική απώλεια γυρνά στο παραθαλάσσιο χωριό των παιδικών του χρόνων μαζί με την κόρη του, εκεί που θα αντιμετωπίσει ένα γεγονός που χάραξε την εφηβεία του και άλλαξε για πάντα τη ζωή του.
- Για να δει τη θάλασσα της Ευγενίας Φακίνου
Μια γυναίκα προσπαθεί να βρει ξανά την χαμένη της μνήμη και πιάνει δουλειά ως μάγειρας σε μια ταβέρνα στο Κολωνό, όπου με τη βοήθεια της γεύσης, που ανακαλύπτει πως η δύναμή της στο να ανακινεί τη μνήμη είναι τεράστια, και των ανθρώπων γύρω της, θα φτιάξει από την αρχή τις αναμνήσεις της.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μπορεί στην Ελλάδα να μην είχαμε αρκετές νέες κυκλοφορίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μιας και κορονοϊός ή όχι κανείς δε νικά την καλοκαιρινή εκδοτική σιέστα, εμείς όμως έχουμε να μιλήσουμε για αρκετά νέα βιβλία από την Αμερική. Πάμε να τα δούμε όλα.
‘The Pull of the Stars’ της Emma Donoghue, που διαδραματίζεται στη διάρκεια τριών ημερών σε μια μαιευτική κλινική του Δουβλίνου το 1918, εκεί που η νοσοκόμα Julia υποδέχεται μέλλουσες μητέρες που έχουν αρρωστήσει από την Ισπανική γρίπη που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο.
‘Malorie’ του Josh Malerman, όπου συνεχίζει την ιστορία του ‘Bird Box’ 12 χρόνια αργότερα, με τη Malorie και τα παιδιά της, Olympia και Tom, πλέον εφήβους που έχουν μεγαλώσει μέσα στον τυφλό, νέο κόσμο, να ψάχνουν τον τρόπο να χτίσουν ένα μέλλον μαζί με άλλους επιζώντες.
‘Empire of Wild’ της Cherie Dimaline, η εμπνευσμένη από έναν Καναδικό θρύλο ιστορία μιας γυναίκας που ψάχνει τον εξαφανισμένο της σύζυγο για περισσότερο από ένα χρόνο, κι όταν τον βρίσκει υποψιάζεται πως δεν είναι πια ο ίδιος άντρας.
‘I Hold a Wolf by the Ears’ της Laura van den Berg, μια συλλογή διηγημάτων στην οποία γυναίκες βρίσκονται σε αλλόκοτες και ανησυχητικές καταστάσεις, από το Μεξικό μέχρι την Ιταλία, με οικογενειακές αντιπαλότητες, σωσίες, τοξική αρρενωπότητα και σεισμούς.
‘Afterland’ της Lauren Beukes, όπου αφού μια πανδημία σκοτώνει τους περισσότερους άντρες στον πλανήτη, μια μητέρα προστατεύει μανιασμένα τον πλέον πολύτιμο 12χρονο γιο της, ταξιδεύοντας προς ένα καταφύγιο με το αγόρι μεταμφιεσμένο σε κορίτσι και εχθρούς να τους ακολουθούν σε κάθε βήμα.
‘Crossings’ του Alex Landragin, ένα βιβλίο σχεδιασμένο να διαβαστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, που απλώνεται σε 750 χρόνια και 7 διαφορετικές ζωές και περιλαμβάνει τρεις ιστορίες, μια ιστορία φαντασμάτων που έγραψε ο ποιητής Charles Baudelaire για ένα αγράμματο κορίτσι, ένα ρομαντικό νουάρ για έναν εξορισμένο άντρα, οι εφιάλτες του οποίου γιατρεύονται όταν ερωτεύεται μια αφηγήτρια και τα απομνημονεύματα μιας γυναίκας που έγινε μονάρχης.
‘The Year of the Witching’ της Alexis Henderson, όπου ένα κορίτσι έχει να αντιμετωπίσει τους καταπιεστικούς κανόνες της χώρας της, που έχει θέσει μια αυστηρή θρησκεία, αλλά και την αποδοκιμασία των ανθρώπων γύρω της επειδή είναι μιγάδα, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν όταν συναντά τα πνεύματα τεσσάρων μαγισσών που έχουν δεσμούς με την οικογένειά της.
‘Memorial Drive: A Daughter’s Memoir’ της Natasha Trethewey, τα απομνημονεύματα της συγγραφέα που όταν ήταν 19 ο πατριός της σκότωσε τη μητέρα της, ένα βιβλίο που εξετάζει τα όσα άφησε πίσω στην ίδια και στην οικογένειά της ο φόνος, η επιρροή της μητέρας της στη συγγραφική της ικανότητα και το πώς είναι να μεγαλώνεις μιγάς στον Αμερικανικό Νότο.
‘Axiom’s End’ της Lindsay Ellis, μια εναλλακτική ιστορία που μας γυρνά στο 2007, όπου ένας άνδρας γίνεται διάσημος όταν ισχυρίζεται πως έχει αποδείξεις πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει επαφή με εξωγήινους κι όταν η κόρη του ανακαλύπτει πως η ιστορία είναι πραγματική γίνεται διερμηνέας τους, μια θέση πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι είχε φανταστεί.
‘Pew’ της Catherine Lacey, η ανακάλυψη ενός μυστηριώδους ξένου ταρακουνά την πόλη του Νότου: Δε μιλά, το γένος και το φύλο του είναι διφορούμενο, με κάποιους από τους κατοίκους να τον φοβούνται και άλλους να τον θεωρούν θεϊκό ον, με τις εντάσεις να αυξάνονται όσο η πόλη κινείται προς ένα μυστηριώδες ετήσιο φεστιβάλ.
BOOKER 2020
Με πολλές εκπλήξεις, μπόλικα ντεμπούτα και τη Hilary Mantel ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η longlist του φετινού Booker Prize.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά, ξεκινώντας από όσους έμειναν απ’ έξω. Που δεν ήταν καθόλου λίγοι, μιας και τα ονόματα των David Mitchell, Maggie O’Farrell, Ali Smith, Marilynne Robinson και Ben Lerner έπαιζαν δυνατά για τη συμπερίληψή τους στη μακρά λίστα του βραβείου, με τους δύο πρώτους και τα βιβλία τους ‘Utopia Avenue’ και ‘Hamnet’ αντίστοιχα να βρίσκονται σχεδόν σε κάθε λίστα προγνωστικών που διάβασα τις τελευταίες ημέρες.
Το μεγαλύτερο όνομα που βρίσκουμε στη λίστα του Booker για φέτος είναι η Hilary Mantel, που με το ‘The Mirror and the Light’, το κλείσιμο της τριλογίας της συγγραφέα για τον Thomas Cromwell, φιλοδοξεί να γίνει η μόνη συγγραφέας που θα έχει επιτύχει να κατακτήσει τρία Booker Prize. Τα δύο που έχει ήδη πάρει; Είναι για το ‘Wolf Hall’ και για το ‘Bring Up the Bodies’, το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της. Φανταστικά πράγματα.
Κι αν η Mantel δεν μπορούσε να λείπει από τη δεκατριάδα των υποψηφίων, τα ΟΚΤΩ ντεμπούτα είναι μια πραγματική έκπληξη και κάτι που σίγουρα θα δώσει ένα major prize bump σε βιβλία που το χρειάζονται. Μαζί βρίσκουμε και τους Anne Tyler και Colum McCann, αλλά και τις Tsitsi Dangarembga από τη Ζιμπάμπουε και Maaza Mengiste από την Αιθιοπία, τους μοναδικούς συγγραφείς εκτός Αμερικής και Βρετανίας που βρέθηκαν φέτος στη longlist.
Όλα τα υποψήφια βιβλία:
- The New Wilderness της Diane Cook
- This Mournable Body της Tsitsi Dangarembga
- Burnt Sugar της Avni Doshi
- Who They Was του Gabriel Krauze
- The Mirror and The Light της Hilary Mantel
- Apeirogon του Colum McCann
- The Shadow King της Maaza Mengiste
- Such a Fun Age της Kiley Reid
- Real Life του Brandon Taylor
- Redhead by The Side of the Road της Anne Tyler
- Shuggie Bain του Douglas Stuart
- Love and Other Thought Experiments της Sophie Ward
- How Much of These Hills is Gold της C Pam Zhang
Η shortlist των έξι βιβλίων θα ανακοινωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ θα μάθουμε το νικητή μέσα στον Νοέμβριο. Θυμίζω πως περσινοί νικητές αναδείχθηκαν από κοινού η Bernardine Evaristo με το ‘Girl, Woman, Other’ και η Margaret Atwood με το ‘The Testaments’.
AND NOW, THIS
Μας χρειάζεται λίγη αισιοδοξία, είναι αλήθεια αυτό.
ΕΝΑ DRIVE-IN ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στην Αγγλία θα κάνουμε τώρα μια βόλτα, για να δούμε ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ βιβλίου που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο. Στην εποχή του social distancing πολλά φεστιβάλ ακυρώθηκαν για φέτος ή μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου online. Οι άνθρωποι όμως του Φεστιβάλ Βιβλίου του Appledore, ενός μικρού χωριού στη Νότια Αγγλία, αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα drive-in φεστιβάλ.
Οι συγγραφείς θα βρεθούν στην ανοιχτή σκηνή του φεστιβάλ, μαζί με τους συντονιστές της συζήτησης, αλλά το κοινό τους, οι αναγνώστες, θα βρίσκονται μέσα στα αυτοκίνητά τους. Περισσότερα από 100 αυτοκίνητα θα μπορούν να παρακολουθήσουν κάθε εκδήλωση και οι αναγνώστες θα μπορούν να ακούν τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις από έναν ειδικό ραδιοφωνικό σταθμό στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου.
Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να στέλνουν ερωτήσεις προς τους συγγραφείς πριν την έναρξη του φεστιβάλ, ενώ θα ζητείται από τους αναγνώστες να ανοιγοκλείσουν τα φώτα του αυτοκινήτου τους αν επιλεγεί η ερώτησή τους, ώστε να μπορεί ο συγγραφέας να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Στο τέλος, εκτός από χειροκρότημα, θα μπορούν να κορνάρουν ή επίσης να ανοιγοκλείνουν τα φώτα τους (μια πρόταση που, σας ορκίζομαι, δε βγάζω από το μυαλό μου).
Θα μπορούν επίσης να παραγγείλουν φαγητό και ποτό πριν την άφιξή τους στο φεστιβάλ, που θα τους σερβίρεται στο αυτοκίνητο αφού παρκάρουν, ενώ θα υπάρχουν drive-through πάγκοι με υπογεγραμμένα βιβλία κατά την αποχώρησή τους από την εκδήλωση.
RANDOM LINKS
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης δηλώνει περήφανα ντετέκτιβ του καναπέ, μια ελεγεία για το σταθερό τηλέφωνο στη λογοτεχνία, μια σύντομη ιστορία των ελληνικών κόμικς, οι συγγραφείς δε σας χρωστάνε βιβλία, συγγραφέας μπήκε στη λίστα των best seller αγοράζοντας ο ίδιος τα βιβλία του και τελικά έχασε τη θέση μετά την αποκάλυψη, πώς η λογοτεχνία του φανταστικού βοήθησε στη δημιουργία του 21ου αιώνα, για τον συστημικό ρατσισμό στα βιβλιοπωλεία, η γέννηση των zines της καραντίνας και πώς ανταποκρίνονται σε αυτό οι βιβλιοθήκες, η λογοτεχνία της πανδημίας είναι ήδη εδώ, με τι συμπάσχουμε όταν συμπάσχουμε με βιβλία, γιατί είναι τόσο δύσκολο να διασκευαστεί το ‘Brave New World’ του Aldous Huxley, πώς τα βιβλία μας βοηθούν σε μεταβατικές εποχές, η εσφαλμένη υπόσχεση των αντιρατσιστικών βιβλίων, πεσμένες τον Ιούνιο οι πωλήσεις των βιβλίων της J.K. Rowling, θυμόσαστε πώς είναι να διαβάζουμε σε δημόσιο χώρο, πώληση βιβλίου το 2020: δίπλα στα χαρτιά υγείας, η πρώιμη ιστορία των γυναικών βαμπίρ, μια ανδρική λέσχη ανάγνωσης αισθηματικών βιβλίων, για τη βιβλιοφιλική ιστορία της Ισλανδίας, η μαγεία του ταξιδιού και της εξερεύνησης πολιτισμών του φανταστικού, πώς μια γενιά γυναικών άλλαξε τους κανόνες του εκδοτικού κόσμου στα 1970s, μπορεί το λογοτεχνικό ταλέντο να κληρονομηθεί, οι υποψηφιότητες για τα φετινά World Fantasy Awards, διδάσκοντας Πακιστανική λογοτεχνία στη λευκή Αμερική, η αστυνομική λογοτεχνία είναι συνένοχη στην αστυνομική βία, η επιστημονική φαντασία εξερευνά τη διασυνδεσιμότητα που μας αποκάλυψε ο κορονοϊός, για τον έρωτα απέναντι στους χαρακτήρες σου, γιατί τόσοι πολλοί φυσικοί γράφουν αστυνομικά βιβλία, η οικουμενικότητα του πόνου συνδέει όλη την αστυνομική λογοτεχνία, για τους νέους κόσμους που χτίζουν οι Μουσουλμάνες γυναίκες συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού, πώς η λογοτεχνία έφαγε κόλλημα με τη σκοτεινή πλευρά της μητρότητας, αναθεωρώντας την έννοια του “συνοριακού νουάρ”, για το ρόλο των δημόσιων βιβλιοθηκών σε καιρό κρίσης, η σύντομη ιστορία των Μεξικανικών κόμικς τρόμου, για εκείνη τη φορά που ο Mario Vargas Llosa έδωσε μπουκέτο στον Gabriel García Márquez, για το πρόσφατο στυλ γραφής του J.M. Coetzee, πώς σταμάτησα να ανησυχώ για τους κανόνες και έμαθα να γράφω ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, για την ανθρωπολογική οπτική γωνία της αφήγησης.