Unsplash
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v181: Το ελληνικό βιβλίο με τις εξωπραγματικές πωλήσεις

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.
Κι αυτή την Τετάρτη, όπως κάθε Τετάρτη, το Βιβλιοφαγικό mashup είναι εδώ να σας μιλήσει για το ελληνικό mega best seller, να παρακολουθήσει τον απόηχο της Βρετανικής Σούπερ Πέμπτης, να προτείνει τρανς βιβλία και να σας παρουσιάσει μια εντεκάχρονη συγγραφέα από τη Νότια Αφρική.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Μπόλικα νέα βιβλία έχουμε να δούμε σήμερα, μιας και μπορεί εδώ οι εκδοτικοί να μπαίνουν όπως κάθε χρόνο χαλαρά στη νέα σεζόν, αλλά στην Αμερική έχουν ξεκινήσει πολύ δυνατά. Για να δούμε τα δώδεκα αναγνώσματα που ξεχωρίσαμε από το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου.

Transcendent Kingdom’ της Yaa Gyasi, όπου η συγγραφέας του ‘Homegoing’ ακολουθεί στο νέο της μυθιστόρημα την Gifty, μια πεμπτοετή φοιτήτρια νευρολογίας με καταγωγή από τη Γκάνα, που είναι αποφασισμένη να κατανοήσει τον εθισμό και την κατάθλιψη για να εξηγήσει επιστημονικά το μυστήριο της απώλειας του αδερφού της και τις αυτοκτονικές σκέψεις της μητέρας της.

What Are You Going Through’ της Sigrid Nunez, στο οποίο η αφηγήτρια του βιβλίου περιγράφει μια σειρά συναντήσεων με φίλους και αγνώστους, έναν πρώην, μια παιδική φίλη, τον ιδιοκτήτη ενός Airbnb, και μένει παθητικό κοινό στα όσα έχουν να της εκμυστηρευτούν, μέχρι που ένας από αυτούς της ζητά κάτι εξωπραγματικό και προκαλεί τη μεταμόρφωσή της.

Piranesi’ της Susanna Clarke, με πρωταγωνιστή έναν άντρα, του οποίου ολόκληρος ο κόσμος είναι το τεράστιο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται σε δική του διάσταση, εκεί όπου ζει μόνος με μόνο έναν τακτικό επισκέπτη, για να ανακαλύψει όμως πως ο κόσμος του δεν είναι αυτό που νόμιζε, όταν θα υποπτευθεί την παρουσία ενός άλλου κατοίκου στο σπίτι των ατελείωτων δωματίων.


To Sleep in a Sea of Stars’ του Christopher Paolini, με τον συγγραφέα του ‘Eragon’ να επιστρέφει στην επιστημονική φαντασία αυτή τη φορά, με την ιστορία μιας ξενοβιολόγου που ανακαλύπτει ένα αρχαίο, εξωγήινο λείψανο σε έναν μακρινό κόσμο και όταν το αγγίζει ένα εξωγήινο κοστούμι παίρνει τον έλεγχο του σώματός της, με την ίδια να πρέπει να μάθει να ελέγχει την αρχαία τεχνολογία πριν η ανθρωπότητα κινδυνεύσει.

Anxious People’ του Fredrik Backman, το πιο πρόσφατο κωμικό μυθιστόρημα του συγγραφέα ακολουθεί μια ληστεία που πάει πολύ στραβά, όταν ένας ληστής τραπεζών κάνει μια λάθος επιλογή και βρίσκεται ανάμεσα σε οκτώ ανυπόφορους ομήρους.

Cemetery Boys’ τ@ Aiden Thomas, όπου όταν ένα τρανς αγόρι, του οποίου η οικογένεια δυσκολεύεται να αποδεχτεί, αποφασίζει να καλέσει το φάντασμα του δολοφονημένου ξαδέρφου του, κατά λάθος ξυπνά ένα διαφορετικό πνεύμα και οι δύο έφηβοι αναπτύσσουν έναν ισχυρό δεσμό καθώς ξεκινούν να βοηθούν ο ένας τον άλλο.

When No One is Watching’ της Alyssa Cole, ένα θρίλερ που διαδραματίζεται σε μια εξωραϊσμένη γειτονιά του Brooklyn, όπου η Sydney και ο Theo ξεκινούν μια βουτιά στην ιστορία της, για να ανακαλύψουν σιγά σιγά πως οι γείτονές τους που υποτίθεται πως έχουν μετακομίσει εκτός έχουν απλά εξαφανιστεί και μια συνωμοσία κρύβεται κάπου κοντά τους.

Daddy’ της Emma Cline, η πρώτη συλλογή διηγημάτων της συγγραφέα του ‘The Girls’, με ιστορίες που περιέχουν στιγμές όπου τα συνηθισμένα διαταράσσονται και η καθημερινή ζωή καταρρέει αποκαλύπτοντας τη διαστροφή και τη βια που κρύβονται ακριβώς κάτω από την επιφάνειά της.


The Bone Shard Daughter’ της Andrea Stewart, όπου αποφασισμένη να διεκδικήσει τα πατρογονικά της δικαιώματα, η απόκληρη κόρη του αυτοκράτορα δουλεύει σκληρά για να χτίσει της μαγικές της δυνάμεις, μέχρι που καλείται να ενώσει της δυνάμεις της με μια επανάσταση που ξεσηκώνεται κατά του θρόνου.

The Scapegracers’ τ@ Hannah Abigail Clarke, με πρωταγωνίστρια την Sideways Pike, μια λεσβία μάγισσα που δεν ανήκει στα κουλ παιδιά του σχολείου της, αλλά όταν τρία από τα πιο δημοφιλή κορίτσια την πληρώνουν για να πραγματοποιήσει ένα ξόρκι γίνεται ξαφνικά δημοφιλής και η ίδια, με όλους τους κινδύνους που κρύβει για την ίδια αυτό το γεγονός, αλλά και η ύπαρξη κυνηγών μαγισσών πολύ κοντά στα τέσσερα κορίτσια.

Homeland Elegies’ του Ayad Akhtar, ένα υβριδικό έργο μυθοπλασίας και απομνημονευμάτων, με τον συγγραφέα να εξερευνά την εμπειρία των Μουσουλμάνων στον κόσμο μετά την 9/11, ενώ επικεντρώνεται στις δυσκολίες ενός πατέρα και ενός γιου που τους οδηγούν από την Αμερική στην Ευρώπη κι από κει στο Αφγανιστάν.

Night of the Mannequins’ του Stephen Graham Jones, μια ιστορία τρόμου για μια εφηβική φάρσα που πάει εντελώς στραβά, στην οποία ο Sawyer Grimes τοποθετεί μια κούκλα βιτρίνας στην αίθουσα ενός κινηματογράφου, για να τη δει να βγαίνει μόνη της από αυτή.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ MEGA BEST SELLER

Τον Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία ένα βιβλίο 300 σελίδων, από έναν άγνωστο μέχρι τότε συγγραφέα και από έναν μικρό εκδοτικό που ειδικεύεται στα βιβλία με έμφαση τις αληθινές ιστορίες, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα. Σήμερα, 27+ μήνες αργότερα, το βιβλίο αυτό βρίσκεται ακόμη στην κορυφή των εγχώριων best sellers έχοντας πουλήσει περισσότερα από 100,000 αντίτυπα, έχοντας οδηγήσει σε ένα sequel και έχοντας πουλήσει τα δικαιώματά της μετάφρασής του σε 13 γλώσσες.

Το βιβλίο αυτό είναι το ‘Δώρο’ του Στέφανου Ξενάκη που κυκλοφόρησε από τις Key Books και είναι ένα αναπάντεχο mega best seller, με νούμερα και επιτυχία που λίγες φορές έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

 

Το ‘Δώρο’ είναι ένα βιβλίο αυτοβοήθειας. Μέσα από μια σειρά προσωπικών ιστοριών, ο Ξενάκης μιλά για την επαφή με τους κοντινούς του ανθρώπους, την τεχνολογία, τα όνειρα, τις αποφάσεις και πού οδηγούν, τον εκφοβισμό και αρκετά άλλα θέματα, με σκοπό το να σπρώξει τον αναγνώστη προς μια εσωτερική εξερεύνηση που θα οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη ζωή. Ο συγγραφέας του έχει ασχοληθεί με τη διαφήμιση και τα ΜΜΕ και εκτός από συγγραφέας δίνει πλέον ομιλίες προσωπικής εξέλιξης και έχει δημιουργήσει ένα μάθημα “αξιών κι αυτογνωσίας” με τίτλο Ναι, Μπορώ, που φιλοδοξεί να το βάλει στα δημοτικά της Ελλάδας.

Ο εξαψήφιος αριθμός αντιτύπων και η συνεχής παρουσία στην κορυφή των ευπώλητων δεν είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα, αφού αντίστοιχα νούμερα βλέπουν σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα μας συγγραφείς όπως η Λένα Μαντά. Φυσικά για όλα αυτά δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, μιας και όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν οι εκδοτικοί δεν ανακοινώνουν στοιχεία πωλήσεων. Ενδεικτικά πάντως, και παρότι δε χωρά ιδιαίτερη σύγκριση μιας και πρόκειται για εντελώς διαφορετικά αναγνώσματα, δύο άλλα αναπάντεχα best sellers των τελευταίων χρόνων, το ‘Confiteor’ και το ‘Γκιάκ’, έχουν μείνει κάτω από τα 50,000 και τα 40,000 αντίτυπα αντίστοιχα (αν και το ‘Γκιάκ’ με την επανέκδοσή του θα περάσει σύντομα το όριο αν δεν το έχει κάνει ήδη), έχοντας αρκετά περισσότερο χρόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων από το ‘Δώρο’.

 

Το βιβλίο δεν έχει μέχρι τώρα ιδιαίτερα καλή βαθμολογία στο Goodreads, όπου βρίσκεται στα 3.34/5 με κριτικές δεν είναι καθόλου θετικές για αυτό, αλλά αυτό το γεγονός δεν εμπόδισε το ‘Δώρο’ να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων της ομάδας Είμαστε το βιβλιοπωλείο σου, αλλά και στην έκδοση ενός sequel, του ‘Δώρο 2’, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο.

Ταυτόχρονα το βιβλίο του Ξενάκη επιταχύνει προς τις ξένες αγορές, με την πώληση των δικαιωμάτων του να βρίσκονται στα χέρια της HarperCollins στη Βρετανία και της HarperOne στην Αμερική, ενώ ήδη ετοιμάζονται οι μεταφράσεις του σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κίνα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Τουρκία, Σουηδία, Ρουμανία και Σερβία.

 

Θα έχει λοιπόν αντίστοιχη πορεία στο εξωτερικό το βιβλίο; Θα έχει και το sequel του αντίστοιχες πωλήσεις; Θα οδηγήσει η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στην Ελλάδα σε μια νέα έξαρση ελληνικών βιβλίων αυτοβοήθειας; Αυτές και άλλες ερωτήσεις θα τις απαντήσουμε εν καιρώ, όπως πάντα εδώ, στο Βιβλιοφαγικό mashup.

ΤΟ SUCCESS STORY ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΠΕΜΠΤΗΣ

Την περασμένη εβδομάδα μιλήσαμε για τη Σούπερ Πέμπτη της Βρετανίας και γράφαμε πως “ο κατακλυσμός νέων τίτλων έχει φέρει σε πρωτοφανή θέση κάθε κομμάτι του κόσμου των βιβλίων στη Βρετανία”. Για να δούμε όμως σήμερα, τι λένε οι αναφορές για το πώς πήγε η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της χώρας τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου;

Με μια λέξη: Εξαιρετικά καλά.

Σύμφωνα με το περιοδικό Bookseller, η φετινή ήταν η καλύτερη πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όλων των εποχών, με βάση τις πωλήσεις των βιβλίων που περιλαμβάνει και τις τρεις πρώτες ημέρες με τα 590 (τελικός αριθμός) νέων hardbacks που βρέθηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου.

Με τα βιβλιοπωλεία της Βρετανίας να είναι κλειστά για σχεδόν 2 μήνες, ο κόσμος του βιβλίου στη χώρα προετοιμάστηκε για μια μεγάλη κρίση διαρκείας, αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση πωλήσεων κατά 11% σε σχέση με το 2019 μέσα στις πρώτες οκτώ εβδομάδες από το άνοιγμα. Μαζί με τα νούμερα ρεκόρ που σημειώνονται ήδη μέσα στον Σεπτέμβριο και αναμένονται να συνεχιστούν μέχρι και τις γιορτές, τα βιβλιοπωλεία δεν κινδυνεύουν όσο περίμεναν όλοι αρχικά.

 

Ανάμεσα στα βιβλία που κυκλοφόρησαν την Σούπερ Πέμπτη ήταν και το The Thursday Murder Club, το πρώτο μυθιστόρημα του Άγγλου τηλεοπτικού παρουσιαστή Richard Osman, ένα αστυνομικό βιβλίο που πούλησε περισσότερα από 45,000 αντίτυπα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και για το οποίο χαμό οι βιβλιοπώλες λένε πως “δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο από την εποχή του Harry Potter” (και του Fifty Shades of Grey, θα προσθέσω βέβαια εγώ).

Αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού την 1η Οκτωβρίου τα βιβλιοπωλεία περιμένουν μια ακόμη πιο σούπερ Σούπερ Πέμπτη με 790 νέα βιβλία, όπως αναφέρει ο Guardian, και μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών πωλήσεων. Ο κόσμος γεμίζει τα βιβλιοπωλεία, με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις λόγω του κορονοϊού, για να ξεφυλλίσει τα νέα βιβλία και να ψωνίσει, ενώ σύντομα θα μπουν στο παιχνίδι και τα δώρα των γιορτών. Μια καλή περίοδος ξεκινά για τους βιβλιόφιλους και τους βιβλιοπώλες της Βρετανίας.

AND NOW, THIS

Είδατε το trailer του ‘Dune’; Σίγουρα το είδατε. Δείτε το μια ακόμη φορά όμως. Είναι πολύ καλό.

 

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Έχουμε φθινόπωρο και αν δεν το ξέρατε ήδη θα το καταλάβετε αν κάνετε μια βόλτα στο #instavivlio του Instagram, αφού πλέον δε θα δείτε σχεδόν καθόλου θάλασσες πακέτο μαζί με βιβλία.

 

 

ΠΕΝΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΤΡΑΝΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΜΕ ΤΡΑΝΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ


Χωρίς απολύτως κανένα λόγο, αφού καμία διάσημη συγγραφέας δε συνέχισε να αποδεικνύει την τρανσφοβία της και αυτή την εβδομάδα, εμείς παρουσιάζουμε πέντε βιβλία τρανς και non-binary συγγραφέων που περιέχουν τρανς και non-binary χαρακτήρες.

Confessions of the Fox’ του Jordy Rosenberg, ένα βιβλίο που εξερευνά queer και trans ιστορίες, μέσα από μια υπόθεση που παρακολουθεί τους περιβόητους ληστές του Λονδίνου στο 19ο αιώνα, Jack Sheppard και Edgeworth Bess και την εύρεση στο σήμερα ενός χειρόγραφου που μιλά για την ιστορία του Jack.

Freshwater’ τ@ Akwaeke Emezi, ένα σουρεαλιστικό, μεταφυσικό ντεμπούτο που πραγματεύεται το μύθο, την ψυχική υγεία και τα κατακερματισμένα πρόσωπα που βρίσκονται γύρω από την Ada, μια γυναίκα από τη νότια Νιγηρία, γεννημένη με το ένα πόδι στη άλλη πλευρά, που σπουδάζει στην Αμερική, εκεί που πολλές εσωτερικές φωνές απειλούν να τη διαλύσουν.

The Deep’ τ@ Rivers Solomon, για έναν υποθαλάσσιο κόσμο που κατοικείται από τους απογόνους εγκύων γυναικών της Αφρικής που πετάχτηκαν στη θάλασσα από δουλεμπόρους και οι τραυματικές τους εμπειρίες διατηρούνται από τη διορισμένη ιστορικό τους, αλλά τι θα συμβεί όταν εκείνη ξεκινά για μια νέα ζωή στην επιφάνεια;

Paul Takes the Form of a Mortal Girl’ τ@ Andrea Lawlor, που ακολουθεί τον Paul Polydoris, έναν μπάρμαν στο μοναδικό γκέι μπαρ μιας φοιτητούπολης το 1993, ο οποίος μπορεί να αλλάξει το γένος και την εμφάνισή του όποτε θέλει.

Felix Ever After’ τ@ Kacen Callender, το συναισθηματικό ταξίδι του Felix, ενός μαύρου τρανς αγοριού που ψάχνει τον έρωτα, εξερευνά την ταυτότητά του και τις σχέσεις του με τους φίλους του, ενώ δέχεται ανώνυμα τρανσφοβικά μηνύματα από έναν ανώνυμο συμμαθητή του.

Η ΜΙΚΡΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Αυτή εδώ η πιτσιρίκα που θα δείτε στο παρακάτω σύντομο βίντεο είναι η Michelle Nkamankeng, 11 ετών από τη Νότια Αφρική. Η Michelle είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων, έχει γράψει μέχρι τώρα εννιά και έχει εκδώσει ήδη τα τρια από αυτά, τα The Little Mouse, Waiting for the Waves και The Little Girl Who Believes in Herself. Η ίδια έχει βραβευτεί στη χώρα της αλλά και διεθνώς και ταξιδεύει συχνά σε σχολεία για να μιλήσει στα παιδιά της ηλικίας της για τα βιβλία και την ανάγνωση.

 

RANDOM LINKS

Γιατί το Goodreads είναι κακό για τα βιβλία, πώς οι διαδηλώσεις του Black Lives Matter επηρέασαν τον εκδοτικό κόσμο, οι πιο δύσκολες προτάσεις της Elena Ferrante που μετέφρασα, σταματήστε να στοιβάζετε βιβλία στο πάτωμα, για την 21χρονη Βρετανίδα φοιτήτρια Faridah Àbíké-Íyímídé με το συμβόλαιο $1,000,000 για το πρώτο της βιβλίο, ο δικτάτορας Lukashenko της Λευκορωσίας προσπαθεί να σιωπήσει τη Νομπελίστα Svetlana Alexievich, για την τέχνη του μονολεκτικού ποιήματος, τα τρεντς των εξωφύλλων μέσα στο χρόνο με τη βοήθεια του ‘Dune’, το προβληματικό κενό μεταξύ αντιπροσώπευσης και αποδοχής των χοντρών στην αισθηματική λογοτεχνία, για τη συγγραφή fanfiction, για το ισπανόφωνο και λατινοαμερικάνικο λογοτεχνικό μπουμ του ‘60, γιατί η αστυνομική λογοτεχνία των αυτόχθονων έχει σημασία, τι συμβαίνει στα βιβλία που μένουν πίσω, πώς οι μεταφραστές του Haruki Murakami επηρέασαν τα πρώτα του μυθιστορήματα, στο ‘Hamnet’ της Maggie O’Farrell το φετινό Women’s Prize for Fiction, τιμώντας τις ξεχασμένες γυναίκες συγγραφείς της Ισπανίας του 17ου αιώνα, ψάχνοντας τα σπανιότερα άγνωστα βιβλία καταξιωμένων συγγραφέων της Αμερικής, πώς τα βιβλία μπορούν να μετατρέψουν μια κατοικία σε σπίτι, για τον Doctor Dolittle και τον Hugh Lofting.

Exit mobile version